Gaming
De 10 viktigste spillkonsollene i historien
Visste du at den første kom allerede i 1972?
Sytti- og åttitallet
Når du hører ordet «spillkonsoll» i dag, går nok tankene dine rett til navn som PlayStation og Xbox – de to bautaene på det moderne spillmarkedet. Men visste du at spillkonsollene har eksistert i mange tiår? Konsollen dukket faktisk først opp tidlig på syttitallet, og har siden den gangen vært et populært innslag i stuer verden over. I denne artikkelen vil vi ta geleide deg gjennom de viktigste spillkonsollene i historien, helt fra begynnelsen av 70-tallet til dagen i dag.
1972: Magnavox Odyssey
Hva
TV-presentasjon av Odyssey.
Tidenes første kommersielle spillkonsoll med utskiftbare spill. Magnavox Odyssey var en ekstremt enkel konsoll – innmaten stammet fra sekstitallet, og ser ut som den kommer fra et gammelt fjernsynsapparat. Maskinen brukte en blanding av analog og digital teknologi, og hadde verken en prosessor eller minne. Likevel kunne man altså spille spill på den, og det kom 16 forskjellige spill i løpet av konsollens levetid. Disse inkluderte et Pong-aktig tennisspill, et skispill og et skytespill der man brukte en modellrifle til å kontrollere med. Bakgrunnsgrafikk fikk man rett og slett ved hjelp av delvis gjennomsiktige ark som man klistret på TV-skjermen.
Hvorfor
Man kan kanskje si at hjemmekonsollen «måtte» bli oppfunnet. De første, enkle «dataspillene» dukket opp så tidlig som på femtitallet. Og det første elektroniske, myntopererte arkadespillet var Computer Space, som kom i 1971. Men Magnavox Odyssey var likevel først ut, og sparket dermed igang en milliardbransje som fortsatt lever i beste velgående. Oppfinneren av Odyssey, Ralph Baer, regnes som videospillenes far. Han døde sist desember, i en alder av 92 år.
1976: Fairchild Channel F
Hva
Reklamefilm for Fairchild Channel F.
Denne konsollpioneren har du neppe hørt om. Den ble lansert av mikrobrikkeprodusenten Fairchild Semiconductor, først under navnet Fairchild VES. I likhet med Magnavox Odyssey fremstår den ekstremt enkel i dag, men der Odyssey kun hadde sort/hvitt-grafikk, skiltet Channel F med åtte forskjellige farger. I løpet av konsollens levetid kom det 27 spill til den. Disse inkluderte både sportsspill, actionspill og brettspill.
Hvorfor
Dette var den første konsollen i det vi regner som den andre konsollgenerasjonen. Det var den første konsollen som lagret spillene på programmerbare ROM-kassetter, og det var den første konsollen som benyttet seg av en hovedprosessor (CPU). Dette lot spillutviklerne lage langt mer avanserte spill enn det som var mulig på Magnavox Odyssey og de andre enkle konsollsystemene på markedet. Dette var for eksempel første gangen konsollspillutviklere kunne befolke spillene sine med figurer styrt av kunstig intelligens.
1977: Atari 2600
Hva
TV-personligheten Conan O'brien spiller Atari 2600-spill.
Atari var selskapet bak det første kommersielle, elektroniske arkadespillet Computer Space. Året etter lanserte de det mye mer kjente Pong, som ble en supersuksess og gjorde Atari til et navn alle kjente. I 1977 lanserte de sin første skikkelige hjemmekonsoll, nemlig Atari 2600. Da var markedet for alvor klart for elektroniske spill i stua, og konsollen solgte hele 30 millioner eksemplarer i løpet av sin levetid. Det kom over 500 spill til konsollen.
Hvorfor
Atari 2600 var den første virkelige konsollsuksessen, som beviste at dette var et marked man kunne tjene store penger på. Det er en ikonisk konsoll som «alle» over en viss alder har erfaring med. Men det var også den første konsollen som fikk et livlig marked med spill fra tredjepartsutgivere. Den første uavhengige spillutgiveren i verden var Activision, som ble dannet av en gjeng veteraner fra Atari og hadde stor suksess med «uoffisielle» Atari 2600-spill. Først forsøkte Atari å bekjempe dem, men senere forstod de at flere spill resulterte i flere solgte konsoller – og mer gryn i kassa.
Men overfloden av spill av varierende kvalitet ledet også til det store «videospillkrasjet» i 1983, som nesten tok livet av hele bransjen.
1983: Nintendo Entertainment System
Hva
Nintendos største ess: Super Mario Bros.
Nintendo hadde allerede hatt suksess med flere spillsystemer, inkludert de håndholdte Game & Watch-spillene, men det var med Nintendo Entertainment System at de ble et verdenskjent navn og synonymt med spill. Konsollen ble først lansert under navnet Famicom (forkortelse for Family Computer) i Japan, i 1983. Den vestlige versjonen kom til USA i 1985, og Europa så sent som i 1987. Med massevis av eksisterende spill i høy kvalitet ble Nintendo Entertainment System en umiddelbar suksess i vesten, og introduserte en hel generasjon til rørleggeren Mario og helten Link. Konsollen var ikke spesielt kraftig, men som Nintendo har demonstrert mange ganger siden, er det spillene som er viktige.
Hvorfor
Det amerikanske konsollmarkedet lå med brukket rygg totalkollapsen i 1983. De selskapene som overlevde krasjet gjorde de alt de kunne for å komme seg bort fra konsollspillbransjen. Konsollenkonseptet var dødt, og fremtiden lå hos Commodore 64 og andre datamaskiner. Nintendo Entertainment System endret alt. Konsollen vekket markedet opp fra de døde. Nintendo hadde også stålkontroll på markedet sitt. De bestemte hvem som fikk lov til å gi ut spill, og tok selv hånd om produksjonen av spillkassetter. Dermed kunne de kontrollere tilbud og etterspørsel på en måte som ofte irriterte utgiverne, men sikret at hendelsene som ledet til krasjet i 1983 aldri ville skje igjen.
Nintendo Entertainment System introduserte også den første skikkelige håndkontrolleren for konsoll, med styrekryss («d-pad») og to actionknapper.
1988: Sega Mega Drive
Hva
Noen av de beste spillene til konsollen.
Sega var allerede en kjempe i spillindustrien, takket være sine svært populære arkadespill for spillehallene. De hadde dessuten oppnådd en viss suksess med sin første konsoll på det vestlige markedet, Sega Master System. Med Mega Drive lanserte de en konsoll som leverte overlegen grafikk og lyd, og hadde en kraftig 16-bitsprosessor. Resultatet var at mange av Segas populære arkadespill fikk trofaste Mega Drive-versjoner, noe som var et stort salgsargument. Det var dessuten på denne konsollen at Sonic ble introdusert, og Sega endelig fikk en maskot som kunne måle seg med Mario. I alle fall i en periode.
Hvorfor
Før Mega Drive kom på markedet hadde Nintendo nesten monopol på spillmarkedet, spesielt i Japan og USA. Men nå beviste Sega at det var mulig å konkurrere. De klarte å klore til seg en respektabel markedsandel, og hadde spesielt stor suksess i Europa og USA der . Der Mario ble sett på som en konsollmaskot for de yngste, var Sonic og resten av Sega-sortimentet ment for de litt eldre – dette var konsollen for de «kule» barna. Sega var dessuten langt lettere å ha med å gjøre enn Nintendo, og resultatet var at de store, vestlige spillutgiverne vendte tilbake til konsollmarkedet etter å lenge ha fokusert nesten eksklusivt på datamaskinene.
På neste side utforsker vi nitti- og totusentallets:
Bli med til side 2 »
Nitti- og totusentallet
1990: Super Nintendo Entertainment System
Hva
Noen av de beste spillene for SNES.
Da Nintendo lanserte sitt svar på Mega Drive var den første store konsollkrigen igang. Sega hadde et kraftig forsprang, men Nintendo hadde stor støtte i Japan. På verdensbasis gikk Nintendo av med en klar seier, men i vesten var det omtrent dødt løp. Super Nintendo Entertainment System (også kjent som Super Nintendo og SNES, samt Super Famicom i Japan) var en heftig konsoll som blant annet skiltet med avanserte grafikkegenskaper.
Hvorfor
Enkelt og greit: På grunn av spillene. SNES er sannsynlig den gamle konsollplattformen med høyest andel klassikere i spillsortimentet sitt. Super Mario World, Final Fantasy III og VI, Super Metroid, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Star Fox, Chrono Trigger, Mario Kart, Donkey Kong Country, F-Zero, Secret of Mana – vi kan fortsette og fortsette. Resultatet er at SNES i dag er den store favoritten til både samlere og nostalgikere.
1994: PlayStation
Hva
Denne dinosaurdemoen imponerte sokkene av oss i 1994.
Sonys konsolldebut kom med PlayStation i 1993. PlayStation var en kraftig, 32-bits konsoll som hadde kraft nok til å kjøre datidens mest avanserte 3D-spill. Spillene ble lagret på CD-plater i stedet for elektroniske kassetter, noe som innebar ekstra lastetid men også potensial for langt mer innhold. PlayStation ble en massiv suksess, som danket ut både Sega og Nintendo, og la grunnlaget for Sonys mangeårige dominans innenfor spillmarkedet.
Hvorfor
PlayStation ble ikke markedsført som en konsoll for barn, men for unge voksne – og ikke bare menn, men kvinner også. På den måten klarte Sony å gjøre PlayStation til en kul dings å ha i stua og spilling til noe sosialt akseptert. Rent teknisk var PlayStation og de øvrige konsollene i samme generasjon milevis foran tidligere konsoller, og de gamle, flate 2D-spillene var plutselig avleggs. Da PlayStation ble lansert hadde den en relativt tradisjonell kontroller med knapper, men i 1995 introduserte Sony det som i dag regnes som standarden – en håndkontroller med to analoge stikker.
1998: Dreamcast
Hva
Var disse reklamene skyld i at Dreamcast feilet?
Sega sparket igang den sjette konsollgenerasjonen i 1998, hele to år før Sony rakk å lansere sin PlayStation 2 og tre år før Nintendo lanserte GameCube. Teknisk sett var Dreamcast et aldri så lite vidunder, og skiltet også med noen skikkelig heftige spill. Sega hadde nok store håp om at Dreamcast endelig skulle gjenta Mega Drive-suksessen, men salgstallene var labre og konsollen fikk et kort liv.
Hvorfor
Dette var den første konsollen som kom med et innebygd modem for nettspilling. På PC hadde spilling over nettet allerede blitt svært populært, men på konsoll måtte man ha ekstrautstyr for å slippe ut på nettet og svært få spill utnyttet seg av mulighetene. Dreamcast er også viktig av en ganske annen og mye tristere grunn: De skuffende salgstallene førte nesten til Segas kollaps, og det tradisjonsrike selskapet bestemte seg for å slutte å lage egne konsoller. Fansen sørger fortsatt.
2001: Xbox
Hva
Mario solgte Nintendo-konsoller. Halo solgte Xbox.
Da amerikanske Microsoft bestemte seg for å bryte japanernes kontroll over konsollmarkedet gjorde de det med brask og bram, og en konsoll som ikke kunne vært mer amerikansk om den prøvde. Xbox var stor og klumpete, og spillene som kjennetegnet den var tøffe actionspill for unge menn. Med Microsofts muskler ryggen klarte Xbox å få en respektabel markedsandel i USA, men europeerne lot seg først overbevise når etterfølgeren, Xbox 360, dukket opp.
Hvorfor
Med online-tjenesten Xbox Live gjorde Microsoft nettbasert flerspiller til en viktig del av konsollspillhverdagen. Senere ble nedlastingstjenesten Xbox Live Arcade lansert, og med den fikk vi digitalt distribuerte konsollspill. Det var grensesprengende – konsollmarkedet hadde frem til da vært forbeholdt de største selskapene, men takket være digital distribusjon ble det åpnet opp for stadig flere i årene som kom. Lanseringen av Xbox representerer også noen viktige skiller i spillhistorien. Den markerte starten på slutten av japanernes dominans i spillmarkedet, men også slutten på den Windows-baserte PC-ens gullalder som spillplattform. PC-en karret seg til slutt tilbake, men de gamle japanske storutgiverne er i dårligere form enn noensinne.
2006: Wii
Hva var den?
Wii var for hele familien, noe denne reklamen for Wii Sports demonstrerer.
Nintendo hadde brukt det siste tiåret på å prøve å ta igjen Sonys forsprang, men alle forsøkene deres hadde feilet. Da Microsoft slo seg inn i konsollarenaen var det få som trodde det var plass til Nintendo. Så lanserte de Wii. Denne konsollen var langt svakere enn Sony og Microsofts kamphaner, og dårlig egnet til skytespillene som preget markedet. Men takket være et unikt, bevegelsesbasert kontrollsystem og familievennlige spill ble Wii en mye større suksess enn alle kunne tenke seg.
Hvorfor var den viktig?
Det bevegelsesbaserte kontrollsystemet var en aldri så liten revolusjon – passende nok, siden kodenavnet til Wii var Revolution. Wii viste at spilling kunne være en fysisk aktivitet, og kontrollene var enkle nok til at alle som var livredde for kompliserte håndkontrollere lett kunne ta del i moroa. Der Sony hadde klart å gjøre spilling kult for unge voksne, klarte Nintendo å gjøre spilling til noe også bestemor kunne kose seg med.
Til slutt: Fem konsoller som ikke nådde helt opp
- Intellivision (1979) – Atari 2600s viktigste konkurrent, med betydelig bedre innmat. Introduserte også offisielle sportsspill basert på NHL, NBA, NFL og så videre. Og den introduserte faktisk nedlastbare spill også. Ved hjelp av tilleggsutstyret PlayCable kunne brukerne laste ned spill via kabel-TV. Utrolig.
- Colecovision (1982) – Var en skikkelig kraftpakke da den kom, og imponerte kjøperne med autentiske hjemmeversjoner av spillene de koste seg med i spillehallene. Ble faktisk solgt med en offisiell versjon av Nintendo-spillet Donkey Kong.
- PlayStation 2 (2000) – Fortsatt verdens mest solgte konsoll, som fikk total markedsdominans. At Sony valgte å gå for DVD-formatet på PlayStation 2 var med å etablere DVD som det nye standardformatet på markedet.
- GameCube (2001) – Nintendos PlayStation 2-konkurrent så ut som et leketøy, men var en kraftig spillemaskin som i likhet med SNES har massevis av klassikere.
- Xbox 360 (2005) – I dag er spillkonsoller mye mer enn rene spillemaskiner, og Xbox 360 gjorde mer enn noen andre konsoller for å utvide bruksområdene og integrere nettet. Sammen med PlayStation 3 gjorde den også digital distribusjon viktig på konsoll, og sikret dermed et langt mer variert og spennende spillmarked.
Lurer du på hvor alle de flotte bildene i artikkelen kommer fra?
Vi har hentet dem fra Evan Amos' Wikimedia-side, og den er full av snadder »