Feature

Slik lykkes du med din app-idé

Les 7 tips fra ekspertene, og få tips om hvordan du får støtte fra Innovasjon Norge.

Slik får du støtte fra Innovasjon Norge

TechCrunch hevdet at det statlige organet Innovasjon Norge bevilget alt for lite penger til nye og lovende startups fra Norge. De pekte på at Norge hadde alle forutsetninger til å lykkes internasjonalt, slik som Sverige og Finland, og til dels Danmark, men at flere prosjekter ble oversett.

– Artikkelen på TechCrunch setter fingeren på noe som er reelt, sier seniorrådgiver Håkon Nyhus i Innovasjon Norge, som holder til på Oslo-kontoret.

– I Oslo er det lite penger i forhold til etterspørselen, og vi skulle ønske at vi hadde mer å rutte med. I Akershus og Østfold, for eksempel, er lommeboken noe bedre tilpasset behovet, selv om det også her er skarp konkurranse om midlene. Likevel er det mange gode prosjekter som har fått penger fra oss, og vi hjelper også selskaper på andre måter, eksempelvis med nettverk og kompetanse, sier Nyhus videre.

Viktig med en ryddig søknad

Nyhus forteller at de får mange søknader, og at det derfor er viktig å skille seg litt ut. I søknaden bør du gjøre det helt klart hvilke ambisjoner du har med tjenesten og hvordan du har planer om å utvikle og distribuere den.

– Det er veldig stor konkurranse om midlene og en søknad er ofte vårt første møte med en søker. Gjør deg derfor flid med søknaden og gi oss et godt informasjonsgrunnlag. Det blir på samme måte som godt innsalg, sier han.

Det er også mulig å få til et "spleiselag" med Innovasjon Norge, altså at de betaler for noe av utviklingskostnadene. En slik løsning er vanligere hvis det er en bedrift som vil satse på en ny app eller tjeneste, og som kan stille med egne penger.

Les også: Her er de essensielle Android-appene

Kontorene til Jimmy Royal/Fribi på Grünerløkka i Oslo.

Hvorfor fikk akkurat Fribi støtte fra dere?

– Fribi har svart belte i digital kommunikasjon, og det er viktig for oss å forstå at gründerne har relevant kompetanse. Det mener vi Fribi har. De hadde laget en overbevisende prototyp av appen, for eksempel. Merk; en prototype er ingen forutsetning for å få støtte fra Innovasjon Norge, men i kommunikasjonsøyemed kan det noen ganger utgjøre en fordel, da det gjør det enklere å kommunisere ideen, hva en kan og hvordan en skiller seg ut. I dette tilfelle var det slik, svarer Nyhus.

– Fra vårt perspektiv er det ofte snakk om risiko og lønnsomhet. Noen apper er tyngre å utvikle, og det er gjerne tyngre prosjekter med en viss utviklingsrisiko som blir prioritert. Og så må den markedsmessig oppsiden selvsagt være interessant. I tillegg forutsettes det for alle våre ordninger at Innovasjon Norges bidrag fører til økt verdiskaping i Norge, avslutter han.

Neste side: 7 tips til hvordan du lykkes med en app-idé