Tek.no

Anbefaling

Nesten speilrefleks fra Sony

8 Sept 2005 16:16

Sony Cyber-shot R1

La oss si det med en gang. Det er ikke mulig å lage en perfekt kombinasjon av to så forskjellige typer kameraer. De har hver sine fordeler og ulemper, og fordelen med den ene, fører samtidig til en annen ulempe, og dermed får man ikke alt. Men det Sony har gjort, er å langt på vei ta det beste fra begge verdener.

Kameraet ser mest ut som et speilreflekskamera med et stort utstikkende objektiv, med manuell zoom- og fokusring. Mengden knapper tyder også på at her er det lagt opp til at alle vanlige funksjoner skal være lett tilgjengelige, slik avanserte fotografer krever.

Det som først og fremst gjør at dette ikke er et speilreflekskamera er naturligvis mangelen på speil. Det er ikke noe speil, ikke noe pentaprisme, og ingen optisk søker. I stedet er det en elektronisk søker med høy oppløsning. Fordelen med er at man sparer en del plass, og at man kan bruke skjermen som søker. Ulempen er at ingen elektronisk søker kan erstatte den optiske søkeren som er på speilreflekskameraer. En annen utfordring har vært at det er svært strømkrevende å ha en ”live” sensor på denne størrelsen. Det er vanskelig nok på små kompaktkameraer. Denne sensoren er svært mye større, og burde kreve tilsvarende mye strøm. Sony sier de har jobbet mye med strømsparing, og har klart å redusere strømforbruket så mye at de sier det vil gå an å ta 500 bilder på ett batteri.

Kameraet har ikke utskiftbar optikk, men har et objektiv med brennvidder tilsvarende 24-120mm. Det er med andre ord et meget interessant zoomområde, som vil tiltale svært mange av de ikke alt for ”telehungrige”. Lysstyrken er f/2,8-4,8, som må regnes som bra.

Sony og andre produsenter har forsøkt en kombinasjon av kompaktkamera og speilreflekskamera tidligere. Sonys forrige forsøk var F828, som blant annet slet med mye støy på bildene. Nå har Sony utstyrt kameraet med en mye større sensor, og har bygget inn en CMOS-sensor på over 1”, altså nesten like stor som det vi finne i vanlige digitale speilreflekskameraer. Det bør gjøre sitt med støynivået, som nå bør være sammenliknbart med disse.

Problemet med CMOS-sensorer er at de ikke er raske nok til å ta opp video. Med andre ord mangler en funksjon som mange har savnet på speilreflekskameraer, og som finnes på alle kompaktkameraer.

DSC-R1 har integrert en 2 tommers vridbar LCD-skjerm. Det gjør komposisjon i vanskelige vinkler og posisjoner mye lettere enn på et speilreflekskamera.

Men all denne herligheten har også sin pris. Først og fremst er kameraet større en et lite speilreflekskamera (hvis du setter tilsvarende optikk på et speilreflekskamera er dette ikke lenger tilfelle, men med standardoptikk på begge kameraene er det riktig). Det veier også mer – faktisk over ett kilo. På toppen av det hele, så koster det mer.

Så hva er da grunnen til at man skal kjøpe dette kameraet? Vi må ikke glemme at inkludert i størrelsen, vekten og prisen, så er det et ganske godt objektiv. Hvis man setter et slikt objektiv på et speilreflekskamera, blir det både større, tyngre og dyrere enn DSC-R1, men på et speilreflekskamera har du fleksibiliteten til å velge hva du vil sette på kameraet, og dra på akkurat så mye eller lite du har behov for.

Mange har vendt seg til å bruke skjermen som søker. Det har man muligheten til med dette kameraet. Det bør vel nevnes at det anbefales å bruke søkeren uansett, siden man, av stabilitetsgrunner, bør holde kameraet så tett inntil kroppen som mulig. En elektronisk søker er kanskje ikke like god som en optisk søker i et speilreflekskamera, men denne søkeren har svært høy oppløsning – 235 200 piksler, og viser 100% av bildet som tas. Søkere på speilreflekskameraer beregnet på amatører viser aldri hele bildet.

Vi synes Sony har gjort et godt forsøk på å kombinere de gode sidene fra to verdener, men ser muligheten for at det viktigste kjøpsargumentet framfor speilreflekskameraer er at man kan bruke den vridbare skjermen som søker. Når det likevel ikke er mulig å ta opp video, spørs det om det er nok til å ofre utskiftbar optikk, optisk søker, og annen fleksibilitet som speilreflekskameraer tilbyr.

Kameraet vil bli tilgjengelig i november, og vi forventer en utsalgspris på rundt 9000 kroner.

Les også