AnbefalingMekaniske spilltastaturer

Dette er de beste spilltastaturene

Vi har testet et hav av dem, dette er våre favoritter.

Spilltastaturets arena har blitt en vanskelig jungel å navigere seg rundt i det siste året. Nesten samtlige produsenter har presset ut et mekanisk spilltastatur i en eller annen form. Selv om de kanskje ser ganske like ut på overflaten, kan det være store forskjeller på innsiden. Vet du for eksempel om du vil ha røde, svarte, blå eller brune brytere? Bryr du deg egentlig om makro-knapper, eller det kanskje baklysene du er mest opptatt av?

For å finne det riktige tastaturet er det flere faktorer som spiller inn. Det viktigste er kanskje å vite hva du skal bruke tastaturet til, og hvilke ekstrafunksjoner du tror du trenger.

Vi anbefaler deg å først lese vår guide til mekaniske tastaturer, for å få en oversikt over de ulike bryterne som finnes på markedet, og hvordan de fungerer. Selv om de i bunn og grunn gjør det samme, altså å registrere tastetrykkene dine, gjør de det på ulike måter. Noen er harde, noen gir tilbakemelding, mens andre bare sklir mykt ned når du trykker. Hva du liker best må du bare finne ut av selv.

Vi kan likevel raskt informere om at samtlige tastaturer vi har tatt for oss denne gangen bruker brytere fra produsenten Cherry. Cherry-bryterne har blitt synonymt med mekaniske tastaturer, og selv om det finnes andre produsenter og andre mekaniske brytere, er de nesten ikke å oppdrive i vanlige nettbutikker.

Derfor har vi delt opp våre anbefalinger i fire kategorier, hvor tre av dem er basert på ulike brytere fra Cherry, mens den siste kategorien er avholdt til billige, men gode tastaturer, uavhengig av hvilken bryter de tar i bruk. Her er modellene vi synes har klart seg best gjennom året, og anbefaler deg å ta en titt på:

Røde brytere, for den følsomme spilleren

Vi begynner med de røde bryterne, våre personlige favoritter. Det er først det siste året disse har begynt å bli populære å bruke i spilltastaturer, men nå har de kommet for å bli. Tidligere var det kun svarte brytere som ble brukt, og selv om disse fortsatt blir hyppig brukt, har de røde blitt et glimrende alternativ for oss som ikke trykker så sabla hardt på tastaturet mens vi spiller. Røde brytere trenger mindre vekt for å dytte ned, og bråker heller ikke så mye som de brune og blå bryterne.

I gjennom året har vi testet flere tastaturer som har brukt de røde bryterne under tastehettene, og vi har likt omtrent alle av dem. Ingen har hatt en eneste makro-knapp å skimte, men de har til gjengjeld nesten alle hatt baklys, Full NKRO (slik at du kan trykke alle knapper samtidlig) og solide konstruksjoner.

Qpad MK-85 er et svært godt kjøp.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Blant toppmodellene er det Corsair Vengeance K60 og Qpad MK-85 som krangler om anbefalingen vår. Begge har røde brytere, og begge er en drøm å bruke. Ingen av dem har noen makroknapper, men de har til gjengjeld bakbelysning, egne fargede tastehetter å sette på WASD-knappene, og et lekkert utseende, dog på ulike måter. Mens Qpad-tastaturet gir deg en litt retro-aktig stil ved bruk av svart, matt plast, kjemper Corsair om din gunst ved bruk av stilrene linjer og knallsolid aluminium.

Finn best pris på Qpad MK-85

Les vår test av Qpad MK-85

Corsair Vengeance K60 er utstyrt med røde brytere.Foto: Rolf Wegner, Hardware.no

Selv om begge tastaturene er herlige, er det likevel Corsair som får vår endelige anbefaling av mekaniske tastaturer med røde brytere. Den er hakket billigere enn Qpad MK-85 med en pris på rundt 850 kroner, og har et par småfinesser vi setter pris på. Rullestyringen av volum er én av dem, samt den herlige håndleddstøtten som ligger godt under venstrehånden mens du spiller. Det er et spilltastatur til beinet, og vi elsker det.

Finn best pris på Corsair Vengeance K60

Les vår test av Corsair Vengeance K60

Svarte brytere, for den hardhendte spilleren

De svarte bryterne er for deg som liker litt motstand i trykket når du spiller et spill. Annet enn å være tyngre å trykke på, er de identiske med de røde bryterne i opplevelse. De kan regnes som klassikerne av spillbrytere, og er absolutt et godt valg for enhver ihugga spiller.

Flesteparten av spilltastaturene på markedet bruker svarte brytere, og det er også her vi har sett det største spriket av kvalitet. Joda, de fleste mekaniske spilltastaturene er sikkert gode nok for den gjennomsnittlige spiller. Men når du først skal ut med en solid sum penger, er det greit at du bruker det på noe bra.

Cooler Master Storm Trigger er et ypperlig tastatur med svarte brytere.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
TT eSPORTS Meka G1 er et godt tastatur, men blir slått på de fleste punkter av Cooler Master Storm Trigger.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Derfor anbefaler vi deg å bruke pengene på Cooler Master Storm Trigger – tastaturet som har alt du kommer til å trenge: Solide og svarte brytere, en ekstremt solid konstruksjon, bakbelysning i opptil fem ulike lysstyrker, en rad med egne makroknapper på venstresiden, en av de aller beste håndleddstøttene og et veldig godt materialbruk. Vi kunne nevnt mye mer, men vi føler egentlig ikke at vi trenger det. Du får hele sulamitten for omtrent 800 kroner.

Av tastaturene vi har testet er det Tt eSPORTS-tastaturene Meka G-Unit og Meka G1 som fremstår som de største konkurrentene, men disse kan ikke by på i nærheten av det Cooler Master Storm Trigger kan. Både produksjonskvaliteten og funksjonaliteten til Cooler Master Storm Trigger overgår dem begge. Meka G-Unit er i tilegg langt dyrere, og vil koste deg over 1000 kroner.

Finn best pris på Cooler Master Storm Trigger

Les vår test av Cooler Master Storm Trigger

Blå brytere, for den skriveglade spilleren

Det er desverre ikke alle som kan dedikere all sin PC-tid til spill. Av og til må du kanskje jobbe litt på PC-en, skrive en oppgave eller fyre av et par e-poster, og da er det greit å ha et tastatur som er godt å skrive på, i tillegg til spillingen. Det er her de blå bryterne kommer inn. De bråker, de gir tilbakemelding og de kjennes, men de er også utrolig fine å skrive med. På grunn av hvordan bryterne er bygget er de ikke regnet som dedikerte spillbrytere, da de kan være problematiske å dobbeltrykke raskt med.

Likevel har flere spillprodusenter brukt de i spilltastaturene sine. Selv om de ikke er like gode til spilling som svarte og røde brytere, er de fortsatt et svært godt alternativ til flate, trauste membrantastaturer.

Razer BlackWidow Ultimate.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Qpad MK-80 er en av få spilltastaturer som leveres med blå brytere.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Favoritten vår med blå brytere er Razer BlackWidow Ultimate. Her oser hele innpakningen av spilltastatur, og med unntak av de blå bryterne er det akkurat det en spiller trenger. Bakbelyste taster, USB- og hodesett-utganger på siden, makro-knapper, oversiktelig programvare og det litt overdådige designet til Razer. Det er litt mer plastdominert enn for eksempel Qpads MK-80, som er dekket av deilig gummiert plast.

Finn best pris på Razer Blackwidow Ultimate

Les vår test av Razer BlackWidow Ultimate

Razer går imidlertid av med seieren hovedsakelig på grunn av mer spillerrettet appell, samt en lavere pris enn Qpads gamle slager. Er du imidlertid ikke ute etter alle bjellene og ekstradillet som følger med Razer Blackwidow, og ikke bryr deg om å bruke et par hundrelapper ekstra, er Qpad MK-80 et godt valg.

Razers tastatur går for omtrent 850 kroner, mens du må ut med en tusenlapp hvis du vil ha tak i MK-80-en.

Finn best pris på Qpad MK-80

Les vår test av Qpad MK-80

"budsjettmodellene", for den prisbevisste spilleren

Av og til må pris vektes høyere enn andre faktorer, og spilltilbehør er intet unntak. Noen er kanskje villige til å bare spise Toro-suppe i et par uker for å få råd til det aller beste spilltastaturet, mens andre heller bare kjøper en billigere modell.

Heldigvis finnes det er par mekaniske spilltastaturer som både er hyggelig priset og gode i bruk.

Tesoro Durandal-tastaturene kommer i mange versjoner.

Det aller billigste tastaturet vi har testet det siste året er Tesoro Durandal G1N. Dette tastaturet kommer i flere utgaver, og du kan selv velge hvor mye du er villig til å betale. Går du får billigversjonen, altså G1N, må du gi opp USB-utgangene på baksiden av tastaturet, bakbelysningen, håndleddstøtten og et par ekstra spillfunksjoner. Til gjengjeld sparer du omtrent 250 kroner, og får et virkelig godt spilltastatur til mindre enn 600 kroner. Og vet du hva det beste er? Tesoro-tastaturene kommer med hvilken bryter du vil, så du kan få akkurat den bryteren du vil ha. Her gjelder det å ha tungen rett i munn, og vite hva du er ute etter. Vær også obs på at det finnes brune brytere, som minner mye om de blå "skrive"-bryterne, men som er hakket stillere i bruk.

Finn best pris på Tesoro Durandal G1N

Les vår test av Tesoro DUrandal G1NL Ultimate

Qpad MK-50.

Et annet billig alternativ er Qpad MK-50. Dette tastaturet er nesten identisk med storebroren Qpad MK-85, annet enn at det mangler USB- og hodesettutganger på baksiden, i tillegg til at tastene ikke lyser. For mange er ikke dette så nøye uansett, og med en pris på rundt 600 kroner er Qpad MK-50 et svært godt kjøp.

Finn best pris på Qpad MK-50

Les vår test av Qpad MK-50

Kan variere

Helt til slutt vil vi nevne at et par av tastaturene vi har skrevet om kommer i flere utgaver, med ulike type brytere. Tesoro Durandal-tastaturene er et godt eksempel, og er tilgjengelig her til lands med både røde, svarte, blå og brune taster. I flere andre tilfeller er det ikke sikkert at de kan kjøpes i norske nettbutikker med andre brytere enn de vi har nevnt. Cooler Master Storm Trigger skal for eksempel teknisk sett kunne komme med andre type brytere, men så langt har vi bare sett den med svarte brytere her i landet.

Nyttige lenker

Les også
TT eSPORTS Meka G1: Meka G1 er god nok for militæret, sier Thermaltake
Les også
Razer BlackWidow Ultimate: Imponerende bråkebeist fra Razer
Les også
Steelseries 6Gv2 Red Edition: Knallsolid tastatur for seriøse spillere
Les også
Tt eSPORTS Meka G-Unit: For spilleren som vil ha alle knapper
Les også
Tesoro Durandal G1NL Ultimate: Herlig med valgfrie, mekaniske taster
Les også
Slik fungerer mekaniske tastaturer
Les også
CM Storm Trigger: Tungt, solid og mekanisk
Les også
Qpad MK-85 og MK-50: Identisk bruk  – forskjellig pris
Les også
Corsair M60 og K60: Det du trenger til virtuell krigføring
Les også
Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard
annonse