På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Dette er våre PC-skjerm-anbefalinger
Prisene varierer fra to til over ti tusen.
Før du handler
En viktig del av en PC er skjermen. På markedet finnes det drøssevis av alternativer som varierer fra rundt tusenlappen til opp i flere titalls tusen. Hva skal du egentlig velge?
Hvilken skjerm du trenger avhenger ofte av hvilke behov du har. Noen skjermer er bedre egnet til å jobbe med grafikk, mens andre er langt mer spisset mot deg som aktivt spiller spill.
Vi har plukket ut en rekke skjermer som vi kan anbefale deg. Her finner du noe til enhver pris, og en god del av disse har vi også testet. Andre er plukket ut på grunnlag av spesifikasjoner og pris. Disse prisene er hentet inn 18. oktober.
Dette må du sjekke før du handler
Før du åpner lommeboken så kan det være greit å finne ut hvilken type skjerm du er på jakt etter, og ikke minst hva du er villig til å legge i den. Derfor har vi laget sjekklisten nedenfor, så du er helt sikker på å være fornøyd med skjerm-kjøpet ditt:
- Sett deg en prisramme. Som nevnt får du skjermer i alle prisklasser, og det kan være lurt å vite på forhånd hva du har tenkt å legge i en skjerm.
- Finn ut hvilken størrelse du er på jakt etter. I dag er det mest vanlig med en skjerm på 24 tommer eller større. Jo større skjerm du vil ha jo mer må du betale. Som regel sitter du rundt 50-60 centimeter unna skjermen du skal bruke.
- Velg hvilken formfaktor skjermen din skal ha. De fleste skjermer har 16:9-paneler, men det finnes også etter hvert en rekke modeller som er ekstra brede (21:9). Skal du for eksempel jobbe mye med flere ting samtidig er en ultrabred skjerm et godt alternativ. På denne måten kan du ha to faner oppe samtidig uten å trenge en ekstra skjerm.
- Bestem deg for hva slags type panel du er ute etter. Det finnes flere ulike paneltyper, men TN og IPS er de to mest vanlig, der den førstnevnte oftest er brukt i billigere skjermer. TN gir som regel en mer responsiv skjerm til spill, mens IPS-panelene er langt bedre på bildekvalitet – og egner seg godt til video- og bildebehandling. Dog finnes det også IPS-paneler som er egnet for spill, men disse koster deg en god slant.
- Finn ut hvilken oppløsning du trenger. Skal du ha en 24 tommer trenger du nødvendigvis ikke mer enn 1920 x 1080 punkters oppløsning. Velger du større skjermer burde du passe på at modellen takler 2560 x 1440 eller mer. Husk dog på at desto høyere oppløsningen blir, jo mer krevende blir det for PC-en din å forsyne skjermen med nok antall bilder i sekundet.
- Bestem deg for om du skal bruke skjermen til spilling. I så fall er det avgjørende at skjermen kan vise mange bilder i sekundet (Hz), som er viktig når du skal spille spill med hurtige bevegelser. Her burde du velge en skjerm som har over 100 Hz bildefrekvens for å få den beste flyten.
- Sjekk responstid og inputlag på skjermen. Dette er essensielle faktorer for deg som skal spille. Førstnevnte finner du som regel oppgitt i spesifikasjonslista til skjermen du ser på. Her vil et lavere tall være bedre, som betyr at skjermen bruker kortere tid fra et signal sendes til skjermen har reagert. Inputlag oppgis som regel ikke fra produsenten, men i våre tester finner du hvor gode de ulike skjermene er på å respondere til signalet den får.
- Finn ut om du vil en skjerm som støtter Nvidia eller AMD. Noen skjermer bruker G-Sync (Nvidia) eller FreeSync-teknologi (AMD). Det betyr kort fortalt at skjermen dynamisk koordinerer antall bilder i sekundet med PC-en – noe får grafikken til å flyte jevnere og med mindre feil som for eksempel tearing. Ofte kan denne teknologien kompensere for svak maskinvare, hvor du opplever bedre flyt i grafikken selv med et lavere antall bilder i sekundet.
Anbefalinger
Under kommer det en rekke anbefalinger for ulike situasjoner og bruk. Som du leste på forrige side, så kan det være greit å avklare før du kjøper deg en ny skjerm, hva du eventuelt trenger eller har behov for.
Er du en av de som liker å spille, og spesielt skytespill, vil du ha en skjerm som er rask. Dette betyr at du må belage deg på å betale litt ekstra, for kombinasjonen av et høyt antall bilder i sekundet og god bildekvalitet er noe av det dyrere i butikkhyllene.
Likevel får du også skjermer til en langt rimeligere penge som kan være et godt alternativ om lommeboka ikke er klar for en stor utgift.
Blant det billigste IPS-panelet på markedet
Philips 240V5QDAB
Størrelse: 24 tommer
Oppløsning: 1920 x 1080
Oppdateringsfrekvens: 60 Hz
Paneltype: IPS
Responstid: 5 ms
Format: 16:9
Den første skjermen vi vil anbefale deg er en modell fra Philips som har vært på markedet en stund. Dette er en 24 tommer med 16:9-format og Full HD-oppløsning. I denne prisklassen får du ikke i pose og sekk, men noe av det som lokker oss med denne modellen er at den har et IPS-panel – noe som ikke er vanlig i denne prisklassen. Produsenten oppgir 5 millisekunder responstid, hvilket betyr at den ikke er den aller beste spill-skjermen på papiret, men heller ikke avskrekkende treg. Her får du tilsynelatende mye monitor for under 1300 kroner.
Beste pris ved publisering: 1 242,-
God allrounder
Dell Ultrasharp U2515H
Størrelse: 25 tommerOppløsning: 2560 x 1440
Paneltype: IPS
Oppdateringsfrekvens: 60 Hz
Responstid: 6 ms
Format: 16:9
Ønsker du deg heller en større skjerm, nærmere bestemt en 25 tommer med høyere oppløsninger, har Dell en monitor som du burde vurdere. Dette er en modell som har noen måneder bak seg på markedet, og tilsynelatende har den blitt tatt godt i mot av forbrukere rundt om. Dette er altså en 25 tommer som kan by på 2560 x 1440 punkers oppløsning, og har i tillegg et IPS-panel. Dessuten har skjermen en grei design, samt at responstiden ikke er avskrekkende høy. Skal du dog spille på skjermen så finnes det bedre alternativer på markedet enn denne. Men som en allrounder, er ikke dette noe dumt alternativ. Blir denne for liten finnes det en storebror av denne som heter U2715H. Denne ligger på rundt 4 500 kroner.
Beste pris ved publisering: 2 890,-
Knakende god spill-skjerm for deg med AMD-skjermkort
BenQ Zowie XL2730
Størrelse: 27 tommerOppløsning: 2560 x 1440
Paneltype: TN
Oppdateringsfrekvens: 144 Hz
Responstid: 1 ms
Format: 16:9
FreeSync: Ja
Har du et nyere grafikkort fra AMD så burde du vurdere en skjerm med FreeSync dersom du er en aktiv spiller. En av de beste skjermene til dette formålet, som ikke koster en formue, kommer fra BenQ. Dette er en fullblods spillskjerm som blant annet kan by på 144 bilder i sekundet, og samtidig har lav responstid. Dette er en skjerm som gjorde godt fra seg når vi hadde den inne til test, hvor blant annet fargene var meget presise selv om skjermen har et TN-panel.
Beste pris ved publisering: 5 790,-
Les hele testen av BenQ XL2730Z »
Spillskjermen som gir deg best for penga
Asus ROG Swift PG279Q
Størrelse: 27 tommerOppløsning: 2560 x 1440
Paneltype: IPS
Oppdateringsfrekvens: 144 Hz (165 Hz Turbo)
Responstid: 4 ms
Format: 16:9
G-Sync: Ja
Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus sin ROG-serie. Den nyeste 27-tommeren fra selskapet er den beste spill-skjermen på markedet, og topper samtidig vår toppliste over skjermer. Den er dog langt fra billig, og dette er en av ulempene dersom du vil ha det beste med G-sync-teknologi (Nvidia). Her må du belage deg på å punge ut nesten åtte tusen kroner. Skjermen kan i såkalt turbomodus dytte ut hele 165 bilder i sekundet, og det på et IPS-panel! Det betyr samtidig at du fint kan bruke skjermen til å justere litt på bilder og video, selv om skjermen kanskje blir noe liten for deg som bruker dette aktivt kombinert med høy oppløsning. Er du ikke fullt så opptatt av at skjermen viser korrekte farger, er det fortsatt noen butikker som har forgjengeren, ROG PG278Q. Dette er mye den samme skjermen, men har «kun» TN-panel og 144 bilder i sekundet.
Beste pris ved publisering: 7 941,-
Les hele testen av Asus ROG Swift PG279Q »
Kjempe-skjerm med 4K-oppløsning
Acer Predator XB321HK
Størrelse: 32 tommerOppløsning: 3860 x 2160
Paneltype: IPS
Oppdateringsfrekvens: 60 Hz
Responstid: 4 ms
Format: 16:9
G-Sync: Ja
Er du på jakt etter en stor skjerm som du kan spille på, men som samtidig har gode farger og ikke minst høy oppløsning, så er Acers nye Predator XB321HK et godt alternativ. Dette er en enorm monitor på 32-tommer som kan vise deg 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet. I tillegg har skjermen støtte for G-Sync-teknologien til Nvidia, som gjør at du med hell kan spille på den så lenge du ikke er en aktiv skytespiller. I tillegg kan du fint bruke denne skjermen til å redigere bilder på, hvor du altså har et meget habilt IPS-panel på hele 32 tommer.
Beste pris ved publisering: 10 990,-
Les hele testen av Acer Predator XB321HK »
En ultrabred arbeids-skjerm
Dell U3415W
Størrelse: 34 tommerOppløsning: 3440 x 1440
Paneltype: IPS
Oppdateringsfrekvens: 60 Hz (85 Hz Turbo)
Responstid: 5 ms
Format: 21:9
Dell lager mange gode skjermer, og en av de aller beste er etter vår mening den ultrabrede U3415W. Dette er en meget god allrounder som gir deg muligheter for å jobbe med flere faner ved siden av hverandre uten å måtte trenge flere skjermer. Skjermen har meget presise farger, god lysstyrke og ikke minst en hendig funksjon; den kan brukes på to maskiner samtidig med samme tastatur og mus. Den har også relativt lav inputlag som gjør at den kan spilles på uten store problemer. Et annet pluss er byggekvaliteten, som vi må si er meget høy på denne skjermen fra Dell.
Beste pris ved publisering: 7 324,-
Les hele testen av Dell U3415W »
Ultrabred spillglede
Asus ROG Swift PG348Q
Størrelse: 34 tommerOppløsning: 3440 x 1440
Paneltype: IPS
Oppdateringsfrekvens: 100 Hz
Responstid: 5 ms
Format: 21:9
G-Sync: Ja
Er du på jakt etter en 34-tommer ultrabred skjerm som også kan spilles på, har Asus det du trenger. Toppmodellen i ROG-serien, ROG Swift PG348Q, er en råtass når det kommer til spilling. Riktignok får du «kun» 100 bilder i sekundet på det meste, men dette kombinert med G-Sync-teknologien gjør dette til den heftigste ultrabrede spillskjermen du kan kjøpe deg. Samtidig har Asus laget et utseende som er råtøft og skjermen har samtidig lite problemer med gjenskinn. I tillegg er panelet mer enn godt nok for deg som også vil redigere bilder. Acer lager også en konkurrent til denne, Predator X34, og denne er omtrent identisk, men i skrivende stund Asus sin modell 1 500 kroner billigere.
Beste pris ved publisering: 12 161,-
Les hele testen av Asus ROG Swift PG348Q »
Sjekk også ut et par andre av våre anbefalinger:
- Hvilke TV-er gir deg mest for penga?
- Hvilket kompaktkamera burde du kjøpe?
- Hvor dyrt grafikkort trenger du?
- Hvilken Student-bærbar burde du kjøpe?