Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

AnbefalingPC-skjermer

Dette er våre PC-skjerm-anbefalinger

Prisene varierer fra to til over ti tusen.

Før du handler

En viktig del av en PC er skjermen. På markedet finnes det drøssevis av alternativer som varierer fra rundt tusenlappen til opp i flere titalls tusen. Hva skal du egentlig velge?

Hvilken skjerm du trenger avhenger ofte av hvilke behov du har. Noen skjermer er bedre egnet til å jobbe med grafikk, mens andre er langt mer spisset mot deg som aktivt spiller spill.

Vi har plukket ut en rekke skjermer som vi kan anbefale deg. Her finner du noe til enhver pris, og en god del av disse har vi også testet. Andre er plukket ut på grunnlag av spesifikasjoner og pris. Disse prisene er hentet inn 18. oktober.

Dette må du sjekke før du handler

Før du åpner lommeboken så kan det være greit å finne ut hvilken type skjerm du er på jakt etter, og ikke minst hva du er villig til å legge i den. Derfor har vi laget sjekklisten nedenfor, så du er helt sikker på å være fornøyd med skjerm-kjøpet ditt:

  • Sett deg en prisramme. Som nevnt får du skjermer i alle prisklasser, og det kan være lurt å vite på forhånd hva du har tenkt å legge i en skjerm.
  • Finn ut hvilken størrelse du er på jakt etter. I dag er det mest vanlig med en skjerm på 24 tommer eller større. Jo større skjerm du vil ha jo mer må du betale. Som regel sitter du rundt 50-60 centimeter unna skjermen du skal bruke.
  • Velg hvilken formfaktor skjermen din skal ha. De fleste skjermer har 16:9-paneler, men det finnes også etter hvert en rekke modeller som er ekstra brede (21:9). Skal du for eksempel jobbe mye med flere ting samtidig er en ultrabred skjerm et godt alternativ. På denne måten kan du ha to faner oppe samtidig uten å trenge en ekstra skjerm.
  • Bestem deg for hva slags type panel du er ute etter. Det finnes flere ulike paneltyper, men TN og IPS er de to mest vanlig, der den førstnevnte oftest er brukt i billigere skjermer. TN gir som regel en mer responsiv skjerm til spill, mens IPS-panelene er langt bedre på bildekvalitet – og egner seg godt til video- og bildebehandling. Dog finnes det også IPS-paneler som er egnet for spill, men disse koster deg en god slant.
  • Finn ut hvilken oppløsning du trenger. Skal du ha en 24 tommer trenger du nødvendigvis ikke mer enn 1920 x 1080 punkters oppløsning. Velger du større skjermer burde du passe på at modellen takler 2560 x 1440 eller mer. Husk dog på at desto høyere oppløsningen blir, jo mer krevende blir det for PC-en din å forsyne skjermen med nok antall bilder i sekundet.
  • Bestem deg for om du skal bruke skjermen til spilling. I så fall er det avgjørende at skjermen kan vise mange bilder i sekundet (Hz), som er viktig når du skal spille spill med hurtige bevegelser. Her burde du velge en skjerm som har over 100 Hz bildefrekvens for å få den beste flyten.
  • Sjekk responstid og inputlag på skjermen. Dette er essensielle faktorer for deg som skal spille. Førstnevnte finner du som regel oppgitt i spesifikasjonslista til skjermen du ser på. Her vil et lavere tall være bedre, som betyr at skjermen bruker kortere tid fra et signal sendes til skjermen har reagert. Inputlag oppgis som regel ikke fra produsenten, men i våre tester finner du hvor gode de ulike skjermene er på å respondere til signalet den får.
  • Finn ut om du vil en skjerm som støtter Nvidia eller AMD. Noen skjermer bruker G-Sync (Nvidia) eller FreeSync-teknologi (AMD). Det betyr kort fortalt at skjermen dynamisk koordinerer antall bilder i sekundet med PC-en – noe får grafikken til å flyte jevnere og med mindre feil som for eksempel tearing. Ofte kan denne teknologien kompensere for svak maskinvare, hvor du opplever bedre flyt i grafikken selv med et lavere antall bilder i sekundet.