Tek.no

Anbefaling

Hva driver Magnum med?

Jonas Bendiksen - Foto: Nina Hansen/Nobels Fredssenter
2 Feb 2009 13:00

Magnum er ikke uten grunn verdens mest kjente bildebyrå, og består av en samling svært dyktige fotografer som har et langt sterkere eierskap til sine bilder enn det som er tilfelle i de fleste av deres konkurrenter. Magnum ble dannet i 1947 av fotografer som ønsket større kontroll over sine bilder, og som hadde sett seg lei av at de ikke fikk byline på dem. Det ble således det første store bildebyrået hvor den enkelte fotograf beholdt rettighetene til sine egne bilder, selv om de ble tatt på oppdrag av byråets kunder. Resultatet har vært en suksesshistorie av de helt sjeldne, og navnet er nå mer eller mindre ensbetydende med noe av det beste som finnes innen dokumentarfotografi.

Vi har tidligere skrevet om Magnums nettside hvor man kan se bilder og høre fotografene fortelle, men det som nå er nytt er at Magnum har lansert nettsider hvor man kan få oversikt over utstillinger og foredrag med Magnum-fotografer, slik at man kan se bildene og høre på fotografene "in person". Blir man ikke inspirert av noe av det som finnes her, bør man selge kameraet og kjøpe golfkøller!

Vi i Norge fikk forresten i sommer vårt første fullverdige Magnum-medlem, Jonas Bendiksen, og han har siden hatt flere prosjekter og utstillinger på gang. Blant annet ble han valgt ut til å følge årets fredsprisvinner fotografisk, og dokumentere hans virke i en periode.

Les også
Nå kan du bli Magnum-medlem
Les også
Bendiksen fullverdig Magnum
Les også
Bendiksen-utstilling i Oslo
Les også
De savnede negativene
Les også
Magnum-fotografer forteller
Les også
Møte med den iranske magnumfotografen Abbas
annonse

Les også