Til hovedinnhold
AnbefalingKabinetter

Dette er våre beste kabinett-tips

Vi har testet mange kabinetter det siste året, og her er høydepunktene.

Det finnes en rekke ulike typer kabinetter på markedet. For selvbyggere har det lenge vært de såkalte tower-modellene som har vært mest brukt, siden de er fleksible og bruker et utbredt format. Disse kan du igjen dele inn i "mini", "midi" og "maxi", en inndeling som da går på den fysiske størrelsen på kabinettet og hvilke typer hovedkort kabinettet har plass til.

Flere størrelser å velge mellom

Mini tower har ikke plass til de vanlige ATX-hovedkortene, så her må du enten bruke de mindre microATX- eller mini-ITX-hovedkort. Maxi-kabinettene, ofte kalt big tower, har i likhet med de mellomstore midi tower kabinettene alltid plass til vanlige ATX-hovedkort, men i noen tilfeller også de noe større E-ATX, eller XL-ATX-hovedkortene.

Det absolutt vanligste, som også fungerer med tilnærmet alle aktuelle hovedkort, er midi. Her har du plass til alt man trenger i en typisk datamaskin, samt gode muligheter for utvidelse av systemet.

Blir alt dette veldig forvirrende, får du bare huske at store, funksjonsrike hovedkort som regel trenger store kabinetter. Dette gjelder også dersom du har flere skjermkort, og ikke kan telle på én hånd hvor mange harddisker du har.

Et stort kabinett burde ha plass til det meste av komponenter du trenger, mange harddisker, store skjermkort og flere optiske enheter. Mindre kabinetter kan derimot bli litt trange med tiden. Derfor kan det være lurt å kjøpe et litt større kabinett enn det som passer akkurat til den maskinvaren du har nå, slik at det er nok av plass til å oppgradere eller utvide maskinvaren senere.

Mini tower – for de som vil ha et lite kabinett

Det første du må tenke på om du kjøper et mini tower-kabinett, er hovedkortet. Det må nesten alltid være av størrelsen microATX eller den enda mindre standarden mini-ITX. Mini-kabinetter kan være svært små, og egner seg godt til enkle arbeidsstasjoner og multimedia-maskiner. Men husk at du som regel ikke har plass til de største skjermkortene eller mange harddisker.

SilverStone Temjin TJ08-E er et godt eksempel på hvordan du av og til får i både pose og sekk. Vi falt rimelig kjapt pladask for denne lille sjarmøren av et kabinett, så her har SilverStone virkelig levert varene. Designen er pen å se på og kabinettet har noen ess i ermet i form av støtte til prosessorkjøleren, lett tilgjengelig støvfilter og en enkel viftestyring, for å nevne noe. Enkelt sagt er SilverStone Temjin TJ08-E pent, smått og smart.

En annen spennende variant finner vi i Silverstone Sugo SG09. Kabinettet er veldig lite og søtt, men har begrenset med plass. Til tross for dette er det plass til både mATX og skikkelige skjermkort. Skal du ha optisk drev er du nødt til å bruke "slimline", altså ekstra tynne drev. Strømforsyningen står på tvers i dette kabinettet, så lengden på denne er begrenset til 18 centimeter.

Vi har også lyst til å trekke frem Lian Li PC-V650. Dette er en liten kraftplugg, med plass til vanlig ATX. For å få såpass med plass har Lian Li gjort noen grep, kabinettet er nemlig litt bredere enn vanlig. Dermed har de fått plass til strømforsyningen ved siden av hovedkortet. Totalt sett har monteringsprosessen blitt ganske omstendig med PC-V650, men sluttresultatet synes vi ble veldig bra.

Midi tower – for de som har moderate plassbehov

I segmentet for de mellomstore tower-kabinetter finnes det veldig mye bra, og selv om de billigste kabinettene frister, anbefaler vi deg å styre godt unna. Du skal ikke trenge å bruke så mange hundrelapper ekstra for et betydelig bedre kabinett.

En av de heteste potetene i mellomklassen er Fractal Design Define R4. Her får du et kabinett med en lekker design, gode termiske egenskaper og gjennomført støydemping til den nette sum av rundt 700 kroner. Kabinettet gir mye for pengene og har USB 3.0.

Skulle du ønske et litt mer påkostet kabinett er Corsair Obsidian 650D et godt alternativ. Her er det mange smarte løsninger som gjør det lettvint å montere maskinvaren.

Helt til slutt kan vi også trekke frem Cooler Master HAF 912. Dette er ikke det nyeste kabinettet, men har en litt friskere design enn de som er nevnt ovenfor. Prisen er god og kabinettet er skikkelig gjennomført.

Maxi tower – for de med mye utstyr

Gjør det skikkelig, gjør det stort. Det er spesielt på de store kabinettene at luftflyten er god og fører til lave temperaturer, du får også plass til flere harddisker og store skjermkort. Skulle du drive med vannkjøling er heller ikke store radiatorer noe problem med de fleste maxi-kabinetter.

BitFenix Shinobi XL er en forstørret utgave av BitFenix Shinobi, og det stilrene utseendet til lillebror er beholdt. De medfølgende viftene gjør en god jobb med å holde maskinvaren kald, og i topplokket kan du montere en trippel vannkjølingsradiator hvis du føler deg modig nok. Kabinettet har også en integrert "SuperCharge" USB-lader som kan lade enheter opptil fem ganger raskere enn en standard USB-port. Med en pris på rundt 1100 kroner har ikke BitFenix Shinobi XL mye konkurranse i den delen av markedet det sikter mot.

Et annet kabinett som det er umulig å komme unna er Corsair Obsidian 800D. Dette er et fantastisk kabinett, som selv om det ble lansert i 2009 fremdeles holder koken. Det er en drøm å bygge i Obsidian 800D, men du ender opp med en tung maskin. Fyller du 800D med harddisker, vannkjøling og litt annet blir dette et beist som kan være en prøvelse å ta med seg på LAN.

Vi tar med et tredje alternativ også her, og det blir Fractal Design Define XL R2. Dette er et stort og fint kabinett, med ekstra god plass. Designen er ren og prisen er hyggelig. Absolutt verdt en nærmere titt om du ser etter litt større kabinetter.

Mye annet snadder

Det finnes selvsagt langt flere gode kabinetter på markedet enn de vi nevner i denne guiden, men her har vi trukket ut kabinettene vi har de beste erfaringene med. For en komplett oversikt over de fleste kabinettene på markedet her til lands, sjekk ut prisguiden vår. Her finner du både bilder, spesifikasjoner og selvsagt priser på kabinetter som selges blant så godt som alle nettbutikker i Norge.

Helt til slutt vil vi også minne om den omfattende samletesten vår av kabinetter. Her er totalt 43 kabinetter blitt satt på prøve, hvor kun 16 har fått spalteplass. Med andre ord burde de fleste kunne finne et kabinett som passer ens engen behov og ønsker her.

Nyttige lenker

annonse