Tek.no

Anbefaling

Hvilken Blu-ray-spiller?

2 Nov 2009 14:03

Etter hvert som prisene på Blu-ray-spillerne blir stadig mer levelige og antall filmtitler er økende, blir det å investere i en Blu-ray-spiller stadig mer aktuelt for folk flest. Samtidig blir utvalget av spillere større og større, så valget blir ikke nødvendigvis enklere med tiden.

En Blu-ray-spiller fungerer naturligvis også som en DVD-spiller, slik at du fortsatt klarer deg med én spiller for alle formater og medietyper. En Blu-ray-spiller bør også kunne spille av de vanligste filformatene fra PC-verdenen og gjerne kunne kople seg opp mot PC-en din direkte.

Sjekkliste

Vi anbefaler at du sjekker følgende ved valg av Blu-ray-spiller:

  • At den har god oppskalering av SD-materiale (som DVD-filmer).
  • At den støtter Blu-ray profil 2.0. Dette er viktig dersom du vil utnytte de ekstramulighetene som Blu-ray tilbyr, f.eks. for å laste ned ekstramateriale, spille av filmer over nettet og ta i bruk funksjonalitet som værmelding, nyhetstjenester m.m.
  • At den støtter nyeste revisjon av HDMI 290219 versjon 1.3, som bl.a. innebærer mulighet for å sende de tapsfrie lydformatene Dolby TrueHD og DTS Master Audio fra spilleren for dekoding i forsterkeren.
  • At den støtter avspilling av filmer med 24 Hz bildefrekvens, såkalt 1080/p24. Dette sørger for best mulig flyt i avspillingen av filmer som støtter denne teknikken.
  • At den støtter lydformatene DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD.
  • At den støtter avspilling av en rekke bilde- og videoformater. Eksempelvis er støtte for JPEG og DivX etter vår mening et "must".
  • At den støtter DLNA – som muliggjør avspilling av medieinnhold fra nettverket – f.eks. filmer og musikk lagret på PC-en din.
  • At den har nettverkstilkopling, og aller helst trådløs (WLAN).

Du må selv gjøre deg opp en mening om hva som er viktig for deg, men jo flere av disse punktene som er oppfylt, jo mer fremtidsrettet og fleksibel er spilleren. Og som vanlig når det gjelder lyd- og bildeutstyr er det aller beste å testkjøre produktene før du bestemmer deg, men det er jo slett ikke alltid praktisk mulig.

Våre anbefalinger

Foreløpig kan ikke Blu-ray-spillerne kategoriseres som ekstremt billige, men det finnes faktisk Blu-ray-spillere som koster fra rundt 1000 kroner. De kan ofte gjøre nytten, men tenk deg om to ganger – for bare noen få hundrelapper mer får du gjerne en spiller med mye bedre egenskaper.

LG BD370

Vi velger å strekke budsjettklassen til opp rundt 1500 kroner, hvor vårt førstevalg for tiden er LG BD370. Denne spilleren har svært god bildekvalitet både på DVD- og Blu-ray-avspilling, og støtter de viktigste teknologiene – inkludert profil 2.0. Den spiller et bredt utvalg av formater enten via USB-inngangen eller plateskuffen. Den mangler imidlertid DLNA-støtte og analoge 7.1-utganger, slik de aller fleste billige spillere gjør.

LG BD390

Dersom du har en eldre reciever som ikke støtter de nye lydformatene, og du du ønsker å bruke videre, bør du velge en spiller med analoge 7.1-utanger for å dra nytte av de nyeste lydformatene. LG BD390 er et absolutt strålende valg i denne kategorien. Denne spilleren er fullstappet av funksjonalitet, som trådløst nettverk, DLNA-støtte og mulighet for avspilling av MKV-filer. Prisen starter rundt 3000 kroner.

Sony BDP-S760

Legger du på en tusenlapp til får du den knakende gode Sony BDP-S760. Denne spilleren har mer påkostet elektronikk – inkludert bedre oppskalering av DVD-filmer, og skilter generelt med svært god lyd- og bildekvalitet.

Oppo BDP-83

Vi må også nevne Oppos fantastiske BDP-83, som dessverre ikke blir offisielt lansert på det europeiske markedet, men likevel er mulig å få tak i – enten ved direkte kjøp fra USA eller andre uoffisielle distribusjonskanaler. Dersom du trenger støtte for SACD og DVD-Audio er BDP-83 et selvskrevent valg.

Det finnes naturligvis langt dyrere Blu-ray-spillere enn dette, men våre anbefalinger stopper i denne omgang her. Dersom du av en eller annen grunn bare MÅ spandere noe titalls tusen på en slik spiller, finnes det muligheter.

Et smart alternativ?

Sony Playstation 3 Slim

Vi må også nevne en annen mulighet for å få Blu-ray-spiller i stua – nemlig å investere i en Playstation 3 Slim. Denne spillkonsollen kommer med en meget god Blu-ray-spiller innebygget. For under 3000 kroner får du da ikke bare en Blu-ray-spiller, men også en topp moderne spillkonsoll og mediasenter-løsning med 120 GB harddisk.

For å få utnyttet Playstation 3 maksimalt som Blu-ray-spiller er det smart å investere i en fjernkontroll som Sonys Blu-ray Remote Control. Eventuelt kan du bruke TV-ens egen fjernkontroll dersom du har en Sony-TV med Bravia Sync-funksjon.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Din mening

Har du gode råd til smarte Blu-ray-kjøp? Er det andre modeller som fortjener heder og ære? Har du erfaringer med de spillerne vi anbefaler eller har du noe annet på hjertet? Del gjerne dine meninger i forumtråden nedenfor.

Les også
Ingen Oppo-Blu-ray for Europa
Les også
Philips utvider Blu-ray-sortimentet
Les også
Nå er LGs multikunstner i butikkene
Les også
Blu-ray på sparebluss
Les også
Hittil rimeligste Blu-ray fra Denon
Les også
Sharp utvikler kraftig Blu-ray-laser
Les også
Panasonic integrerer DivX Plus HD
Les også
Blu-ray uten dilldall
Les også
Mer funksjonalitet fra Sony
Les også
To blad Blu-ray fra Sony
Les også
Pioneers nye BD-spillere i salg
annonse

Les også