Tek.no

Anbefaling Disse TV-ene anbefaler vi deg

Har du ingen anelse om hvilken TV du skal kjøpe?

Slik velger du riktig flatskjerm.

Shutterstock
Ole Henrik Johansen
20 Aug 2015 08:00

Hvor mye skal du gi, og hvor stor TV skal du ha?

Høsten banker på døren, og det betyr at en rekke serier og filmer dukker opp på TV-skjermen i tiden fremover. Trenger du en ny flatskjerm til å se på disse, vil du raskt oppdage at det er en drøss med modeller og produsenter å velge i.

I denne guiden har vi samlet noen generelle råd og tips til hva du bør tenke over før du tar turen til butikken, som forhåpentligvis gjør det enklere for deg å bestemme deg hvor hva du trenger eller ønsker deg. Samtidig har vi tatt et raskt overblikk over hva som finnes for salg i skrivende øyeblikk, og satt sammen noen anbefalinger det kan være verdt å ta en nærmere kikk på. Vær oppmerksom på at en rekke av modellene også finnes i mindre eller større utgaver.

Hvor mye skal du legge i ny TV?

Hvor stor og dyr TV du har tenkt å kjøpe er det første du må bestemme deg for. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Med pengene brennende på konto kan det være greit å ta seg to minutter til å sette et pris-tak for hva du har tenkt å legge i en ny TV. Ellers har det fort for vane å «ta litt av» når du kommer til butikken. Vi kjenner oss nok igjen på vei ut av butikken med et produkt som kostet langt mer enn vi egentlig hadde tenkt å betale.

På markedet finnes det TV-er i alle prisklasser, altså alt fra rundt 2000 kroner og hele veien opp til prisen av en god bruktbil. En av faktorene som avgjør prislappen er størrelsen på TV-en du kjøper.

Hvor stor skal den være?

Så neste steg blir altså å finne ut hvor stor TV du skal ha. I dag sitter vi i snitt omlag 2,5 meter unna skjermen, så ta deg tid til å sjekke din avstand fra godstolen til flatskjermen. Med en standardavstand til TV-en, gitt at du har HD-kvalitet (1920 x 1080) på innholdet du ser på, kan du til nød bevege deg opp mot 80 tommer før du begynner å se pikslene i bildet. Med andre ord burde du velge en litt mindre TV siden det meste av TV-programmer som blir sendt i Norge ikke har så høy HD-oppløsning.

Det er nødvendigvis ikke noe mål i seg selv å kjøpe den aller største TV-en du kan ha i din stue, men generelt opplever vi jevnlig at folk sjelden angrer på å velge en størrelse større TV enn de egentlig hadde sett for seg. Hvor stor TV vi kjøper har i snitt økte for hvert år, og i år er det TV-er mellom 55 og 65 tommer som det mest antagelig selges mest av.

Lurer du fortsatt på hvor stor TV du kan ha? Her kan du lese mer »

Les også