Disse bærbare PC-ene for hjemmet bør du velge

Vi har samlet redaksjonens stalltips.

Det er moro å kunne velge fra øverste hylle når du skal ha deg en bærbar. Men dersom du er av typen som liker å få mest mulig igjen for dine hardt oppsparte penger, kan det lønne seg å moderere seg ved valg av PC. Du betaler nemlig uforholdsmessig mye mer for litt ekstra ytelse når prislappen på en bærbar datamaskin passerer 8000 kroner.

Heldigvis trenger du ikke punge ut med så veldig mye for en helt brukbar bærbar i dag, men dette kommer gjerne på bekostning av noe annet. Ulempen ved en billig, men stor og kraftig bærbar datamaskin, er at de ikke er så veldig portable. Det betyr at de ofte er litt tunge, ikke så robuste, litt større enn nødvendig, og heller ikke har all verdens batteritid.

Slike bærbare maskiner egner seg derfor best innenfor hjemmets fire vegger, eller sporadiske turer til hytte eller venner. Du finner de ofte tatt i bruk av ryggsterke studenter også. For mer portable bærbare datamaskiner bør du sjekke ut kategorien Folk på farten.

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare datamaskiner her »

Budsjett – under 5000 kroner

Budsjettklassen har vi satt til modeller som koster under 5000 kroner, selv om du riktignok finner anstendige modeller helt ned mot to tusenlapper. Og har du god tid og ikke planer om å bruke PC-en til noe særlig annet enn Internett, e-post og kabal, er det heller egentlig ikke noe galt i å gå for de aller rimeligste datamaskinene.

For med mindre du kjøper maskinen på russisk postordre, sikrer garantier og ikke minst norsk forbrukerkjøpslov deg mot å ende opp med et helt håpløst produkt. Returrett er også en fin ting. Det kan dessuten være lurt å tafse litt på maskinen før du kjøper. Hvem vet, kanskje ender du opp med å støtte de fysiske databutikkene.

Et lite problem i denne kategorien, er at det ofte er kampanjepriser på noen bærbare modeller. Det kan således være litt vanskelig å orientere seg helt korrekt i markedet.

Les også vår guide til god netthandel.

Acer Aspire E1-572.Foto: Acer

Acer Aspire E1-572 – fra 3500 kroner
Vi hopper over de aller svakeste og rimeligste datamaskinene, og går rett på 15,6-tommeren Aspire E1-572. Den begynner på omtrent 4000 kroner, og finnes i en liten haug forskjellige konfigurasjoner som går opp til rundt fem store lapper for deg som krever mer datakraft. «Grunnmodellen» har «Haswell» Intel Core i3-prosessor på 1,7 GHz, 4 GB minne, en konvensjonell harddisk og skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler.

Har du sansen for høyoppløste skjermer, må vi også nevne at det i hvert fall er én butikk som har den i en utgave med Full HD-oppløsning, altså anstendige 1920 x 1080 piksler. I skrivende stund får du også denne utgaven til 4000 kroner, noe som må kalles en ganske så hyggelig pris.

Asus X550CC.Foto: Asus

Asus X550CC – fra 4000 kroner
En annen interessant skapning i dette segmentet er Asus' X550CC-serie. Disse datamaskinene har riktignok forrige generasjon Intel-prosessorer, men til gjengjeld kan de utstyres med en dedikert grafikkløsning fra Nvidia: GeForce 700-serien.

I likehet med Acer Aspire E1 kommer Asus X550CC ut i flere forskjellige versjoner med ulike spesifikasjoner og pris. Det hele starter på rundt 4000 kroner, og da får du en Intel Core i3-3217U, GeForce GT 720M grafikk, 6 GB minne og 750 GB harddisk. Slenger du en ekstra tusenlapp på disken, kan du få en versjon med en kjappere Core i7 innabords, men da går du også tilbake til integrert grafikk i form av HD Graphics 4000.

Acer Aspire V3-771G.Foto: Acer

Acer Aspire V3-771G – 4800 kroner

Er du ute etter en 17-tommer i budsjettklassen, begynner moroa på omtrent 4000 kroner. Men skal du virkelig ha det gøy, synes vi du bør gå opp i pris fra den relativt svake Asus F75A med Pentium-prosessor. Sikt heller mot Acer Aspire V3-771G, som både kan skilte med en Intel Core i3 og dedikert grafikk fra Nvidia. Det skal også holde til litt vanlig spilling på skjermens 1600 x 900 pikslers oppløsning.

Merk at det er stor konkurranse i dette segmentet, så vi ser ofte datamaskiner med enda bedre spesifikasjoner på tilbud. Bruk prisguiden vår.

Mellomklasse – 5000 til 8000 kroner

Du skal ikke veldig mange kronene opp før du ser harddisker i kombinasjon med SSD, raskere prosessorer, kraftigere grafikkort og mer minne. Det skjer fordi kvalitet og utstyrsnivå allerede er "godt nok" ved fem tusen kroner, slik at det du legger i ekstra går til bedre/større/raskere komponenter.

Her blir det selvfølgelig snakk om smak, behag og lommebok, men skal du først legge på litt er det greit å gjøre det med et par tusenlapper, i hvert fall om det er en PC du har tenkt å ha en stund. Jo raskere prosessor og bedre grafikkløsning du spanderer på deg, jo lenger tid vil det ta før maskinen føles gammel og utdatert.

Et annet råd er å investere i en SSD når du først har fisket frem bankkortet for å handle ny datamaskin. Harddisken er nemlig den viktigste komponenten i datamaskinen din når det gjelder respons i operativsystemet og programmene du bruker mye.

Toshiba Satellite P50.Foto: Toshiba

Toshiba Satellite P50-11G – 5500 kroner
Hvis du først skal krysse grensen på 5000 kroner, synes vi du skal spandere på deg en modell med høyere oppløsning enn de vanlige 1366 x 768 pikslene som vi normalt sett finner i de lavere prisklassene. God oppløsning betyr et klarere bilde og bedre plass på skrivebordet, og gjør seg spesielt merkbart når vi snakker om såpass størrelser som 15-tommere og høyere.

I skrivende stund finner vi Toshiba Satellite P50-11G ned mot 5500 kroner. Til denne prisen får du 8 GB minne, siste generasjon Intel Core i5-4200U-prosessor, Full HD-skjerm og 500 GB harddisk – det hele pakket inn i et kledelig aluminiumskarosseri.

Acer Aspire V3-772G kommer i mange konfigurasjoner.Foto: Acer

Acer Aspire V3-772G – fra 6500 kroner
Vil du litt opp i både størrelse og styrke må vi igjen trekke fram Acer Aspire V3, men denne gangen i årets ferske utgave. 17-tommeren har oppløsningen HD+, altså 1600 x 900 piksler, GeForce GT 750M skjermkort, 8 GB RAM, 750 GB harddisk og en tokjernet CPU i form av Intel Core i5-4200M på 2,5 GHz. Siste generasjon prosessor altså.

Aspire V3-772G fremstår som en god allrounder du kan bruke til absolutt hva som helst – det være seg surfing, videoredigering, filmavspilling eller gaming. Merk at modellen også finnes i kraftigere og dyrere utgaver – for noen hundrelapper ekstra kommer den med firekjernet i7-prosessor – men til det meste av normalt bruk vil modellen til 6500 kroner holde helt fint.

Lenovo IdeaPad Y510p.Foto: Lenovo

Lenovo IdeaPad Y510p – 8000 kroner
Hvis du mener en 17-tommer blir for stort, men fremdeles gjerne vil ha skikkelig ytelse, har vi IdeaPad Y510p fra Lenovo. Bak den relativt anonyme modellbetegnelsen skjuler det seg en skjerm med Full HD-oppløsning og relativt kraftig skyts: «Haswell» Intel Core i7-4700MQ på 2,4 GHz, Nvidia GeForce GT 750M og 8 GB minne.

Lagringsplassen er på anstendige 1 TB. Denne er kombinert med en SSD på 24 GB, noe som gir litt ekstra fart ved oppstart av operativsystemet og programmer du bruker ofte.

Overklassen – 8000 til 10 000 kroner

Går du over 8000 kroner er det som regel ikke så veldig mye å hente på bedre ytelse, men det kan være mer fokus på kvalitet, design og underholdningsfunksjoner. Blu-ray-spiller er ikke uvanlig, og det er ofte gjort litt ekstra med tanke på innebygd lyd og bilde.

Asus R900VB.Foto: Asus

Asus R900VB – 9000 kroner
En bærbar maskin som tikker alle boksene våre når det gjelder underholdningsverdi er Asus R900VB. Den har en diger Full-HD-skjerm på 18,4 tommer, har en «Ivy Bridge» firekjernet Intel Core i7-prosessor, 8 GB minne. På grafikksiden har den en GeForce GT 740M fra Nvidia, så hobbygamerne i familien også kan ha det moro.

Av lagringsplass er den utstyrt med imponerende 3 TB, så du får godt med plass til musikk, film og spill. I tillegg har den Blu-ray-spiller, så du kan fint forsyne deg rett fra filmhylla også.

Acer Aspire R7-571 har et helt spesielt skjermfeste.Foto: Acer

Acer Aspire R7-571 – 8000 til 9000 kroner
Vår siste anbefaling er nok en Acer Aspire, men denne er litt annerledes. Den kan brukes som en vanlig 15,6-tommers bærbar, men den har i tillegg et spesielt skjermhengsel som gjør at skjermen kan legges ned og vippes rundt. Med muligheter til å få større fokus på skjermen i forhold til resten av maskinvaren, blir det straks mer interessant at datamaskinen er utstyrt med en Full HD-oppløst berøringsskjerm.

Kreftene er det en tokjernet Intel Core i5-3337U på 1,8 GHz som står for, sammen med 6 GB minne og en vanlig harddisk. Har du eller andre i familien interesse av spill, satser du på utgaven til 9000 kroner – da går det fra traust integrert grafikk til et dedikert Nvidia GeForce GT 750M, samt litt større harddisk.

Toppklassen – over 10 000 kroner

I klassen over ti store lapper finner du i hovedsak bærbare gamingmaskiner og svært velutstyrte utgaver av bærbare du også finner i andre prisklasser. For et vanlig hjem synes vi det er litt overkill å kjøpe en hjemmebærbar til den prisen. Da hadde vi heller gått for to rimeligere datamaskiner, eventuelt en spillbærbar i stedet, dersom ytelse er alfa og omega.

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her »

Les også
Lenovo slipper sin første Android-PC
annonse