Velg riktig 17.mai-kamera

Skal du ha nytt kamera til nasjonaldagen?

Under 3000 kroner

Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, og bunader hentes frem fra skapet og justeres for passform over hele landet. Finstasen skal på, våren og grunnloven feires, og ungene skal få nok av pølser og is for hele resten av året.

Men har du kamera til å forevige det hele med?

Frykt ikke, for uansett budsjett har Akam forslag til hvilke kamera du bør se nærmere på før 17. mai kommer alt for nært. Her kommer vi med et knippe anbefalinger i ulike prisklasser, og disse er beregnet på folk som ikke har kamera fra før. Dermed er det for eksempel priser inklusive objektiv vi konsentrerer oss om, hva systemkameraer angår.

Under 1000 kroner

Kompaktkamera:

I denne prisklassen er det veldig mye rask og ikke så veldig mye bra, men enkelte gullkorn finnes, som for eksempel dette kompaktkameraet fra Casio:

Casio EX-H20G: Fra 990 kroner.

Dette er nok ikke det som fungerer best i dårlig lys, men det har svært mye annet å tilby for en veldig rimelig penge. Her får du både god vidvinkel og 10 x zoom, helt grei lysstyrke, og 14 megapikslers oppløsning. I tillegg stiller H20G med HD-videoopptak (720p), og dette varpet av et kamera har til og med innebygget GPS, slik at du enkelt og greit kan holde styr på hvor bildene er tatt.

Til under tusenlappen er det dessverre ingen systemkameraer å få, verken med eller uten speil. Skal du ha noe slikt til denne prisen må du ut på bruktmarkedet og lete der, og selv da vil du knapt finne noe om du ikke ser på svært gamle og velbrukte modeller. Vi anbefaler det ikke.

Under 2000 kroner

Kompaktkamera:

Har du litt mer penger i budsjettet enn som så, er det fremdeles Casio som har mest å by på:

Casio Exilim EX-ZR100: Fra 1495 kroner.

ZR100 ble testvinner da Akam testet det, og fikk gjennomgående høye karakterer, takket være en godt sammensatt pakke til en rimelig pris. ZR100 er et solid kamera som gir et kvalitetsinntrykk. Det er enkelt nok til at alle kan bruke det, likevel har det en rekke avanserte funksjoner og 12,5x zoom. Det som virkelig skiller kameraet fra alle andre er den enorme hastigheten på seriebilder (inntil 40 pr. sekund) og video som kameraet utnytter til fulle i flere funksjoner. ZR100 har høy brukervennlighet, god batterikapasitet og ingen virkelig store svakheter. Vi kunne ønsket oss noe bedre hjørneskarphet på bildene.

Les testen av Casio Exilim EX-ZR100

Speilløst:

Du får i skrivende stund ikke noe speilløst systemkamera med objektiv til under to tusen kroner, men for en femhundrelapp mer har Panasonic denne lille sjarmøren:

Panasonic Lumix DMC-GF2: Fra 2499 kroner

Panasonic GF2 er ikke akkurat noen ungfole lenger, men det er like fullt mye kamera for pengene, til denne prisen. Panasonic GF2 bruker objektiver i microFourThirds-systemet, som er det best utbygde objektivsystemet for speilløse kameraer nå om dagen. Objektivutvalget er med andre ord stort, og GF2 er i tillegg et fleksibelt kamera. Det kan benytte elektronisk søker, har innebygget blits og er lite og kompakt.

Les mer om Panasonic Lumix DMC-GF2

2000-3000 kroner

I denne prisklassen begynner mulighetene å åpne seg, og gode kjøp står i kø.

Kompaktkamera:

Panasonic Lumix DMC-TZ30: Fra 2985 kroner

Med TZ30 får du et svært fleksibelt kompaktkamera for en forholdsvis rimelig penge. TZ30 kan tilby 24 mm vidvinkel og ikke mindre enn 20x zoom. Oppløsningen er på 14 megapiksler, og det kan også ta opp video i FullHD (1080p). I tillegg har det innebygget GPS som kan holde orden på hvor bildene er tatt, slik at du enkelt kan sortere bildene i etterkant.

Speilløst:

Panasonic Lumix DMC-GF3: Fra 2790 kroner

Panasonic GF3 er etterfølgeren til GF2 som vi har nevnt tidligere i denne artikkelen. GF3 kan ikke benytte ekstra elektronisk søker som GF2 kan, men er likevel en kapabel liten tass av et kamera. Det er litt mindre enn forgjengeren, men er nesten identisk ellers.

Les vår sniktitt på Panasonic Lumix DMC-GF3

Speilrefleks:

Utrolig nok finnes det flere gode speilreflekskjøp for under 3000 kroner, inklusive objektiv, og vi har sett oss ut to stykker her.

Canon EOS 1100D: Fra 2890 kroner

Canon EOS 1100D er et godt kamera for nybegynneren, og en innstegsmodell til det enorme Canon-systemet. Med dette kameraet får du 12 megapikslers stillbilder, i god bildekvalitet, og videoopptak i HD (720p). Kameraet er en smule begrenset i funksjonsutvalget, men likevel svært mye kamera for pengene. Objektivet som følger med har oftest ikke innebygget bildestabilisator, så finner du et tilbud med et objektiv som har det, er det bare å slå til.

Pentax K-r: Fra 2999 kroner.

Pentax K-r er noen kroner dyrere enn Canon EOS 1100D men tilbyr da også en del mer. Oppløsningen er den samme både på stillbilder og video, men Pentax K-r har større og mer høyoppløst skjerm, betydelig høyere opptakshastighet, og tåler også mere julig i det fri. I tillegg har det innebygget bildestabilisator og en svært smart batteriløsning som lar deg benytte standardbatteriet til vanlig og AA-batterier om det er nødvendig. Det er i det hele tatt vanskelig å gjøre et bedre kjøp enn dette for tre tusenlapper.

Les mer om Pentax K-r