Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Disse spilloppgraderingene anbefaler vi for «påskegamingen»

Her bugner det av testvinnere og gode produkter.

Påsken. Ferien hvor det fortsatt er for kaldt til å være ute hele dagen og uten stresset som følger med julestria. Forholdene ligger med andre ord til rette for å barrikadere seg inne med spilling!

Enten du skal holde deg hjemme i påsken, eller setter kursen mot Vikingskipet og spillfesten The Gathering, kan det imidlertid være en god idé å oppgradere PC-en så den er klar for lange spilløkter og gir deg den beste opplevelsen når du tilbringer tid med den.

Under har vi samlet et utvalg komponenter og spillutstyr som kan gi maskinen din superkrefter, eller deg en liten fordel i spillene du spiller. Alle produktene nedenfor er testet av oss og er gjerne testvinnere eller anbefalte i sin kategori.

Vil du ikke kjøpe enkeltkomponenter?
Vi har kåret det beste PC-tilbudet under 10 000 kroner »

Astro A50 3rd Generation Wireless Headset
Best i test-spillheadset

Astro A50 3rd Generation Wireless Headset

Best i test-hederen i kategorien hodetelefoner for spilling ga vi til testens desidert dyreste da vi samletestet den i fjor. Prislappen på rundt 3200 kroner er litt vond, men til gjengjeld har Astros hodesett det lille ekstra på nesten alle punktene vi vurderte.Komforten er for eksempel overlegen og byggekvaliteten fremstår som svært god, uten slark og knirking. Senderen er for øvrig en stor dockingstasjon som fungerer som både stativ og ladebase.Hodetelefonene kan skryte av volumjustering, aktiveringsbryter for surround-funksjon og en bryter for å bla mellom 3 ulike EQ-oppsett. Esset i ermet er likevel den smarte funksjonen som lar oss justere spill-lyd og kommunikasjonslyd (som Skype, Discord, Ventrilo etc.) uavhengig av hverandre. Det er kjekt når man spiller med venner på nettet og lyden i spillet plutselig endrer seg.Lydkvaliteten er god, med dyp, varm bass og klar og tydelig diskant, uten at overtoner blir for skarpe. Til musikk gir de et luftig stereobilde, og selv om enkelte feinschmeckere der ute sikkert vil savne mer detaljkontroll for å finstille EQ-en, synes vi de klarer seg bra også her. Det eneste store vi har å utsette på hodetelefonene er prisen.Om Astro a50 frister kan du kan lese mer om det i testen vår »

Asus ROG Swift PG279Q
Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

fra 6746:-

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus sin ROG Swift PG279Q med 2560x1440-piksler oppløsning. Mens den slettes ikke er billig er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-sync-teknologi og et godt IPS-panel, som for øvrig kan overklokkes fra 144 til 165 bilder i sekundet.Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men likefullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.Konkurrenten, Acer Predator XB271HU, er med sitt identiske panel et godt alternativ, men manglet den gode navigasjonen til ROG Swift-serien.Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår »

Logitech G Pro Mechanical Gaming Keyboard
Beste kompakte tastatur

Logitech G Pro Mechanical Gaming Keyboard

fra 1190:-

Logitech Pro er i utgangspunktet som en kompakt utgave av selskapets G810- og G610-tastaturer, altså uten det numeriske tastaturet til høyre for piltastene.Den kompakte formen åpner for en mer behagelig armstilling, samtidig som vi har bedre plass til å føre musen; noe som er spesielt nyttig for FPS-spillere som spiller med lav sensitivitet og trenger ekstra mye plass. Mangelen på et numerisk tastatur begrenser det litt som et rent skrivetastatur, men det går jo alltids an å kjøpe et slikt utenom. Dessuten tar dette mye mindre plass under transport, og kabelen er avtagbar, noe som er fint hvis du ofte drar på LAN eller lignende.Her har Logitech tonet ned designet et par hakk i forhold til tidigere tastaturer og fikset på Romer G-bryterne sine. Nedtrykket føles nå mye mer presist, og tastehettene er helt normale, uten noe ekstra kanter eller annet dilldall som på første modell.Tastene har et lett, ikke-lineært nedtrykk. De har full høyde, men slår inn på 1,5 millimeter istedet for 2, som er vanlig med Cherry MX-bryterne. Sammen med den taktile tilbakemeldingen gjør dette tastene gode å skrive med, selv om høyden gjør at vi hadde foretrukket en god håndleddstøtte.Les mer om Logitech G Pro Gaming i vår samletest av tastatur »

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse
Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

fra 750:-

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en presis sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange.Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Med gjennomsnittlig håndstørrelse vil du få kjempegod støtte, men tilhengere av andre grepstiler vil også merke at Logitech G403 er en «allrounder». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep og klamme og svette hender vil ikke påvirke grepet. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.På undersiden finner du store glidematter, en optisk sensor og en 10-grams avtagbar vekt. Flikking, løfting, sveiping – denne skal takle alt. Med programvaren kan du dessuten sikre at musa funker på alt av overflater. Du kan også stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen herfra. Det innebygde minnet sørger dessuten for at innstillingene dine ikke er avhengige av å ha programvaren installert for alltid og at de blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Logitech G903 Lightspeed
Beste trådløse spillmus

Logitech G903 Lightspeed

Logitech G903 ble testvinner i vår samletest av trådløse spillmus. Den er designa for å ligge like godt i venstre som høyre hånd og kan brukes både i fullhånds- og klogrep.Inntil 11 programmerbare knapper skilter den med, og den lar deg også veksle mellom et trinnvist eller trinnløst musehjul.Logitech hadde testens beste programvare, med en mengde ferdige spillprofiler slik at det var enkelt å sette opp spillfunksjoner til de ulike knappene. Spillprofilen for GTA V har for eksempel mulighet for å velge funksjoner som «Previous Radio Station» ved å dra den til knappen vi ønsker, noe som er enkelt og oversiktlig. Du kan lage egne funksjoner og makroer under spillprofilene, men de lastes ikke opp til «skyen» som med konkurrenten Razers system.Noe bedre ergonomi kunne imidlertid ønskes, og den trådløse ladeløsningen som kan kjøpes til er dyr.Les mer om Logitech G903 i samletesten vår av trådløse spillmus »

Logitech G933
Mest for pengene-hodesett

Logitech G933

fra 2714:-

Etter å ha samletestet flere hodesett er vi ikke i tvil om at det er Logitech G933 som gir oss mest for pengene. Lydkvaliteten ligger ikke langt bak testvinneren, og med en 10-punkts EQ er det gode muligheter for å justere lydbildet etter smak. Her får du dugelig med driv og trykk i bassen, men vi klarer ikke helt å gjenskape den samme klarheten i høytonene som vi fikk med Astro a50 uten at det oppleves litt for skarpt.Komforten er god, og hodetelefonene sitter forholdsvis godt på hodet men klemmer noe mer enn en del andre. Designet har tydelig «gaming»-preg som kanskje ikke alle vil sette pris på, men gir til gjengjeld mye god funksjonalitet, som mikrofon som kan skjules og avtakbare deksler med rom for å transportere sendepinnen.Ekstra funksjonsknapper kan settes opp etter behov i Logitechs svært gode programvare, der vi også kan sette opp ulike lydprofiler for ulike spill. For eksempel FPS-optimalisert EQ for Counter Strike, og mer storslått lyd for cinematiske enspilleropplevelser.En ulempe verdt å merke seg er at vi hører lite av vår egen stemme fra mikrofonen. Det gjør at vi har lett for å heve stemmen unødig når vi snakker med lagkamerater.Les mer om G933 i testen vår »

Razer Ornata Chroma Gaming
Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

fra 397:-

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant.Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk. Disse er medium høye og gir deg fordelen med god, lettkjennelig separasjon mellom tastene, uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye brytertypen som de kaller «Mecha-Membrane». Som navnet antyder er dette en hybridløsning som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. Du får imidlertid en tydelig taktil tilbakemelding, og en klikkelyd man enten liker eller hater.Tastaturet er høyt, men det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser for så vidt nøytralt nok ut (helt til vi skrur på lysene), men det er et ganske stort tastatur, svakt forhøyet bak og med skråstilte linjer for at det ikke skal se for «klosset» ut.Programvaren gir mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys, slik at du kan se hva slags profil som er aktivert.Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur »

Samsung C24FG73
Budsjett-spillskjerm med godt panel

Samsung C24FG73

fra 2986:-

Det er jammen langt mellom kurvede paneler i prisklassen rundt 3000 kroner, og enda lengre mellom paneler som også har FreeSync og 144 Hz oppfriskningsrate. Det gjør Samsung C24FG70 til et knakende godt alternativ for den spillglade, til tross for at den kanskje er litt liten med sine 23,5 tommer.Skjermstørrelsen sørger imidlertid for at Full HD-oppløsningen ser svært skarp ut og den kurvede skjermen gir en oppslukende opplevelse. Sterkt medvirkende til de gode opplevelsene er også VA-panelet, som ved hjelp av kvanteprikker har utvidet fargerom (125 prosent av sRGB) og bedre sortnivå og kontrast enn TN-paneler.Her tar Samsung rett og slett rotta på resten hva angår ren skjermkvalitet, og det gir en ekstra piff til spillene dine. Inputlagen er heller ikke så verst, med rundt 11,8 millisekunder.Vi liker designet, og gode byggematerialer tilsier at skjermen kan være kontorsliter på dagtid og spillhelt på kveldstid en lang stund fremover.Bare vært obs på at du må klare deg uten USB-innganger i skjermen og at justeringsmulighetene er noe begrenset.

OBS: Grafikkort er svært dyre for tiden og tilgjengeligheten er lav. Det anbefales at du kun kjøper et grafikkort i dag dersom du ikke kan vente til sommeren eller høsten med å oppgradere. De høye prisene skyldes to ting, nemlig graving etter kryptovaluta – hvor grafikkort er hovedredskapet i «gruva» – og komponentmangel på minnebrikker. Du bør gå for det rimeligste kortet du finner i hver serie, uavhengig av merke, bare se til at det er et tredjepartskort med toppmonterte vifter. Disse er langt mer støysvake og gjerne hakket kraftigere enn referansemodellene! De lenkede produktene til Prisjakt er her bare eksempler.

Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce 2X OC HDMI DP 2xDVI 3GB
Mellomklassekort med anstendig pris

Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce 2X OC HDMI DP 2xDVI 3GB

GTX 1060 3GB er et mellomklassekort som er relativt lett å finne på lager for tiden og hvor prisveksten ikke har kommet helt ut av kontroll. Det yter ikke like godt som storebroren med 6GB minne, men dette er til gjengjeld en god tusenlapp dyrere. Du får uansett stabilt 60 FPS i Full HD-oppløsning på ultrahøye innstillinger, og muligheten til å spille ved 1440p-oppløsning dersom du justerer ned grafikkdetaljene til «high».Kortet er selvsagt klart for både G-Sync, HDR-spill og avspilling av HEVC-innhold.Les testen vår av et 1060-kort med 3GB minne her »

MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming
Topp ytelse uten å blåse hele pengehvelvet

MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming

GTX 1070 Ti kom som et svar på AMDs RX Vega 56 før jul. Da tok det også rotta på alt som fantes av konkurranse fra den kanten. Her får du ytelse som legger seg svært tett opptil GTX 1080, samtidig som prisen ligger midt mellom GTX 1070 og GTX 1080.Dette betyr at kortet leker med Full HD-oppløsning, tilbyr en FPS stabilt over 60 ved 1440p og faktisk også kan kjøre flere spill i 4K-oppløsning – i alle fall så lange du klarer deg uten kantutjevning med sistnevnte.Støynivået er lavt for alle tredjepartsmodellene vi har testet, og kortet er dessuten nok så energieffektivt. Dette blir det soleklare valget i all den tid GTX 1080 og kraftigere kort er priset som de er.Les testen vår av MSI GTX 1070 Ti her »

OBS: AMDs Ryzen-prosessorer har brakt Intels erkerival på banen igjen, men Intel er fortsatt det beste valget om spillytelse er det aller viktigste. AMD har akkurat satt ned prisene for dagens generasjon Ryzen-prosessorer ettersom lanseringen av Ryzen 2000-serien er nært forestående. Nyhetene i Ryzen 2000-serien er blant annet høyere klokkefrekvenser, mer stabil overklokking og støtte for raskere minne, men det kan altså være mulig å gjøre et kupp takket være prisreduksjonen. AMD har uttalt at de vil støtte dagens AM4-sokkel med nye prosessorer helt til år 2020.

AMD Ryzen 5 1600X uten kjøler
AMD-prosessor med mye for pengene

AMD Ryzen 5 1600X uten kjøler

fra 3850:-

Ryzen 5 1600X er i praksis en Ryzen 7 1800X med to kjerner avslått, men til omtrent halve prisen av det du må ut med for den åttekjernede toppmodellen. Den holder stort sett det samme tempoet som 1800X når det gjelder enkeltkjernet ytelse, og med alle sine seks kjerner i bruk kan den også hamle opp med Intels dyrere i7-modeller.Sånn sett kan dette være en glimrende prosessor for deg som ikke helt vil punge ut for en åttekjernet prosessor, men samtidig ønsker litt mer enn vanlig styrke ved kjøring av mange programmer eller mangetrådede applikasjoner.Les testen vår av AMD Ryzen 5 1600X her »

Intel Core i3-8350K
Intel-prosessor med mye for pengene

Intel Core i3-8350K

fra 2072:-

Core i3-8350K har en prislapp på omtrent 1650 kroner og er en undervurdert skapning, noe som kanskje skyldes den lave «nummereringen» Intel har gitt den. For her får du nemlig en overklokkbar prosessor med ytelse på linje med foregående Core-generasjoners i5-toppmodeller. Den er sjarmerende nok som den er rett ut av esken, for ikke å snakke om at den trekker mindre strøm enn TDP-tallet på 91 watt skulle tilsi.Når vi i tillegg, drastisk, øker farten fra standardfrekvensen på 4,0 GHz kan dette i visse applikasjoner løfte ytelsen opp i nærheten av – eller til og med forbi – tidligere Core-flaggskip som Core i7-7700K. Den gjør også en god jobb med mange spill.Les testen vår av Intel Core i3-8350 her »

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB
God SATA-SSD med mye plass

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

fra 1051:-

Samsungs 960 Evo er SATA-basert, yter omtrent likt som forgjengeren, men tåler flere overskrivninger. Så, med tanke på at 850 Evo egentlig ikke hadde noen spesielle svakheter lar det seg vanskelig gjøre å mislike den nye «budsjett-SSD» som dessuten kommer med fem års garanti rett fra fabrikken.Dette er dermed et produkt for deg som ser etter en ekstra SSD for lagring – kanskje av flere store spill – eller for deg som har et eldre oppsett uten M.2- eller PCIe-muligheter og ser etter en disk å også putte Windows-installasjonen på. Til prisen får du nemlig bedre kapasitet for pengene her med en SATA-basert løsning enn en enda raskere M.2 PCIe-basert løsning.Les hele testen av Samsung 860 Evo (1TB) her »

Samsung Samsung 960 Evo
Raskere PCIe-SSD

Samsung Samsung 960 Evo

Samsung 960 Evo er rettet mot den entusiastiske databruker som vil ha en ekstra kjapp SSD uten å betale så mye ekstra for det, og der innfrir den så absolutt.960 Evo har et «kobberklistremerke» over minnebrikkene. Dette merket fungerer som en slags rimelig varmespreder og sørger for at SSD-en får noe bedre kjøleegenskaper enn uten.Sammen med lavere strømforbruk og smartere tilpasning av hastighet opp mot temperatur sammenlignet med tidigere, har Samsung fått et visst grep på problemet med at raskere M.2-SSD-er får en ytelsesknekk etter en stund med harde belastninger.Etter å ha kjørt denne SSD-en gjennom våre ytelsestester er det klart at den ligger litt bak storebroren 960 Pro på de aller fleste områder. Men vi snakker ikke nødvendigvis om de helt store forskjellene, og i ett av tilfellene er faktisk 960 Evo også et klart bedre valg.960 Evo er et fint alternativ for en relativt normal databruker på budsjett – såfremt han har mulighet for å benytte seg av en PCIe M.2-SSD, da.Hele testen av Samsung 960 Evo kan du lese her »

Påsken er høytid for spilling:
10 overlevelsestips til deg som skal på The Gathering »

annonse