Tek.no

Anbefaling

Anbefaling av speilrefleks

24 Apr 2005 10:56

Generelt

Oppdatert: 5/2-2010

Speilrefleks er stadig overlegne kompaktkameraer som fotografisk verktøy. Bildebrikken er vesentlig større enn på kompaktkameraer, noe som gir bilder med mindre støy, renere fargegjengivelse og større dynamisk omfang. Speilreflekskameraer er også normalt svært raske i bruk, og har avanserte fotofunksjoner lett tilgjengelig.

Speilreflekskameraer kalles ofte systemkameraer fordi man kjøper mer enn bare et kamera. Man kjøper et system med kamerahus, objektiv(er), kanskje en blits og annet tilbehør.

Den siste tiden har det dukket opp en ny type systemkameraer, som ikke er speilrefleks, for de har ikke noe speil eller optisk søker. Men de har samme brikkestørrelse som speilreflekskameraer, og dermed muligheten til å gi samme bildekvalitet som disse. Fordelen med dem er at de kan lages mye mindre. Ulempen er at du mister den optiske søkeren, du får vanligvis noe tregere autofokus og ergonomien blir ofte noe dårligere.

Til alle systemkameraer kan man altså regne med å kjøpe objektiver, beskyttelsesfilter til objektivene, ekstern blits og selvsagt minnekort. Dette ekstrautstyret kan fort bli dyrere enn selve kamerahuset.

Før du velger systemkamera, må du gjøre deg opp en mening om hvilken "leir" du vil tilhøre. Når du har investert i et system, og blitt vant til det, og puttet penger i utstyr til nettopp dette systemet, er det vanskelig, og dyrt å bytte til et annet merke. For de fleste vil valget stå mellom Canon og Nikon for vanlig speilrefleks og Olympus og Panasonic på de speilløse variantene. Men de andre merkene har også interessante alternativer.

Har du objektiver fra før kan valget være enkelt. Dersom du kjenner noen du evt. kan låne utstyr av anbefaler vi normalt at du kjøper tilsvarende. Men står du på bar bakke kan valget være svært vanskelig.

Kort om de viktigste "leirene":

Canon

Kom sent i gang i den digitale speilreflekskampen, men har de siste årene ligget helt i tet teknologisk. Til Canon finnes det et enormt utvalg av objektiver og tilleggsutstyr.

En ulempe med Canon er at de digitale speilrefleksene har forskjellige bildebrikkestørrelser, og en del nyere Canon-objektiver er ikke lenger kompatible med proffmodellene som har større bildebrikker. Kjøper du et Canon EF-S objektiv kan du altså ikke ta med deg objektivene videre til en modell du senere kjøper med større bildebrikke.

>> Oversikt over alle Canons speilrefleks

Fujifilm

Fujifilm var tidlig ute og lagte kameraer med svært stort dynamikkomfang, som var attraktivt for bryllupsfotografer. Kameraene bruker Nikon-fatning, så det er et enormt utvalg av optikk tilgjengelig. Fujifilm har ikke sluppet noen ny modell på mange år, og vi kan derfor ikke anbefale dette merket før evt. nye modeller kommer.

>> Oversikt over alle Fujifilms speilrefleks

Konica Minolta

Konica Minolta har sluttet å lage kameraer, og solgt ut hele produksjonen til Sony. Har du optikk til Konica Minolta, vil den fungere på Sony Alpha speilreflekskameraer.

Nikon

Nikon lå en periode noe etter Canon rent tekonologisk, men har den siste tiden hentet inn dette forspranget og har i dag en serie svært gode kameraer.

Nikon har hatt en mer tydelig strategi mht. objektiver enn Canon; så godt som alle objektiver med Nikon-fatning kan brukes til alle Nikon-kameraene. Men siden også Nikon har ulike brikkestørrelser og objektiver tilpasset de ulike størrelsene, vil du ikke få fullt utbytte av en fullformatbrikke dersom du setter på et objektiv tilpasset en mindre brikke. Men kameraene støtter det og objektivet vil passe. Eldre objektiver støtter ofte ikke avansert lysmåling og annen avansert funksjonalitet.

Kjøper du et Nikon-objektiv i dag kan du være helt sikker på at du kan bruke objektivene også på senere proff-modeller du måtte kjøpe. Enkelte billigmodeller har ikke autofokus innebygd, slik at hvis du har Nikon-objektiver uten egen fokusmotor, mister du autofokusmuligheten. De fleste av disse objektivene har nå blitt erstattet av nye versjoner med fokusmotor innebygt.

>> Oversikt over alle Nikons speilrefleks

Olympus

Olympus var ute av speilrefleksmarkedet en stund, og har kunnet bygge opp et nytt system helt fra bunnen av. Dette har ført til et spennende system med unike funksjoner og egenskaper. Olympus har for tiden noen av de rimeligste speilreflekskameraene.

Den største ulempen med Olympus er at bildebrikken er mindre enn på de konkurrerende systemene, og det er derfor sannsynlig at man ikke vil få kameraer med like høy oppløsning eller bildekvalitet i framtida. Dagens modeller ligger likevel ikke langt etter de andre. Brikkestørrelsen kan også være en fordel, i og med at man kan klare seg med mindre og rimeligere optikk, og kamerahusene kan bli mer kompakte. Optikken er også lettere å lage av høy kvlaitet, og Olympus sitter derfor på noe av den beste optikken du får til vanlige kameraer.

I 2009 kom Olympus med sine første systemkameraer uten speil - Olympus PEN. Dette er svært kompakte modeller som har tilsvarende kompakt optikk, og kan gi deg speilreflekskvalitet i et system som bare er litt større enn et kompaktkamera.

Olympus har innebygd bildestabilisator i de fleste kameraene sine, så du får stabilisering uavhengig av hvilket objektiv du bruker.

>> Oversikt over alle Olympus sine speilrefleks

Panasonic

Panasonic var en kort periode inne på speilrefleksmarkedet, men har nå tilsynelatende sluttet å produsere disse og fokuserer heller på de speilløse variantene.

De benytter samme system som Olympus - Micro FourThirds, slik at ojektivene kan gå om hverandre. Panasonic har satset på bildestabilisator i objektivet i stedet for i kamerahuset. Det betyr at hvis du setter et Olympus-objektiv på et Panasonic-kamera, får du ingen bildestabilisering.

>> Oversikt over alle Panasonic sine systemkameraer

Pentax

Pentax har i noen år hatt noen svært interesante speilrefleksmodeller, men de sliter nok med at de er små. Da vi testet K7, en entusiastmodell, var vi skuffet over at en del ting var dårligere enn på forgjengeren. Men Pentax har tidligere vist at de kan komme sterkt tilbake så vi har ikke gitt dem opp.

>> Oversikt over alle Pentax sine speilrefleks

Samsung

Samsung hadde et par speilrefleksmodeller som var mer eller mindre identiske med Pentax sine. Nå virker det som de også heller vil satse på systemkameraer uten speil, og har lansert et slikt system. Systemet har større bildebrikke enn Olympus og Panasonic sitt, og har derfor potensialer til litt høyere bildekvalitet, men til gjengjeld krever det litt større plass.

>> Oversikt over alle Samsung sine systemkameraer

Sigma

Sigma har noen speilreflekskameraer som benytter en helt spesiell bildebrikke. Brikken lages av et firma som heter Foveon, og er den eneste som kan "se" farger. Vanlige sensorer benytter et fargefilter foran hvert element, slik at man må benytte flere elementer for å bestemme fargen på ett piksel. Dette er ikke nødvendig med Foveon-sensor.

Sensorene har slitt litt med barnesykdommer, men på grunn av at Sigma er en av verdens største produsenter av objektiver, finnes det mye optikk å velge i. Kameraene bruker Sigmas egen objektivfatning.

Det eneste kameraet fra Sigma som er å få kjøpt har vært på markedet lenge, og vi var ikke imponert over det. De har lansert en ny modell, men den har vi måttet vente lenge på og i skrivende stund er den fortsatt ikke å få kjøpt.

>> Oversikt over alle Sigma sine speilrefleks

Sony

Sony overtok hele speilrefleksproduksjonen etter Konica Minolta. De har beholdt de beste tingene fra tidligere, og lagt til litt av sitt eget, og også skult litt til andre. Med Sonys kompetanse på forbrukerelektronikk og markedsføring, har de absolutt en plass i markedet. Sony har mange rimelige modeller, men også flere fullformatkameraer. Kameraene har bildesatbilisator i kamerahuset.

>> Oversikt over alle Sony sine speilrefleks

Les også