AnbefalingStudent-PC

Her er våre anbefalinger av bærbar PC til studiene

Her finner du de nette laptopene med gode tastaturer, lang batteritid og skarpe skjermer.

Våre anbefalte studentbærbare »

Høsten er synonymt med skolestart og tiden for å investere i utdanning og læring. I 2017 kommer du imidlertid ikke særlig langt på skolebenken uten en bærbar datamaskin ved din side, og dersom du ikke allerede har alt klart er det på høy tid å finne deg en passende følgesvenn for studietiden.

Det er ikke alle som vet hvilke krav studiene stiller til den bærbare datamaskinen, eller synes det er like moro å lete mellom et hundretalls modeller som butikkene tilbyr, men fortvil ikke.

Vi i Tek presenterer her syv gode bærbare datamaskiner som alle egner seg godt for lesesalen som vel som transporten frem og tilbake til skolen.

Felles for dem alle er høyt fokus på kompakt og smidig design, lang batteridriftstid og god skjermkvalitet for så lite penger som mulig, så uansett hvilken maskin du velger nedenfor navigerer du langt utenfor de stygge bomkjøpene.

Flere av kandidatene vi presenterer har vi selv førstehåndskunnskap om. Dermed kan vi gå gode for at maskinene vil briljere de årene du har den foran deg på skolebenken. Enkelte andre maskiner har vi valgt ut basert på tekniske spesifikasjoner, kjennskap til produsent eller tidigere/lignende modeller og pris. Her kan vi ikke gå gode for hvordan maskinene oppleves under bruk, men de skal på papiret oppfylle kravene du måtte ha. Ikke minst til ytelse.

Om våre anbefalinger mot formodning ikke skulle falle i smak har vi på neste side samlet våre beste tips til hva du selv bør se etter og prioritere når du jakter videre på din perfekte studiekompanjong.

Dette bør du se etter i en studiebærbar »

Som du kanskje legger merke til er det en god rekke av anbefalte bærbare fra HP i den aller rimeligste budsjettkategorien. Dette er skyldes delvis tilfeldigheter og delvis det faktum at HP har balansert modellene i dette segmentet godt ut i fra pris, byggekvalitet og ytelse. Vi har også på et eller annet vis førstehåndserfaring med maskiner i familiene vi anbefaler.

HP Envy 13-ad012no
Design og ytelse hånd i hånd

HP Envy 13-ad012no

Det er tydelig at HP i de siste par årene har lagt seg i sæla for å kombinere god ytelse med smakfull design – og det har de etter vår mening klart til gagns med HP Envy 13, skriver vi i vår test av HP Envy 13. Til forskjell fra Pavilion-serien byr Envy på et skall av aluminium. Vi finner knapt noen svakheter ved denne maskinen: Den har en jevnt over god prosessor- og grafikkytelse med lekker, smart design som skiller seg positivt ut – til en pris vi mener ikke er så altfor uoverkommelig.Tastene på det gullfargede tastaturet er dype og gode å taste på. Pekeplaten er også presis og god i bruk. Attpåtil er skjermen lyssterk og har god fargegjengivelse, og rammene rundt er smale, noe som gir et ekslusivt inntrykk. Maskinen støyer ikke i det hele tatt.I vår test målte vi maskinen til 12 timer batteridriftstid under videoavspilling, så denne holder en helt skoledag uten påfyll.Les testen vår av HP Envy 13 »

Nylansert prisvinner

HP Pavilion 14 (1RK28EA/2GF91EA/2GF92EA)

Spesifikasjoner: 14" Full-HD, i5-prosessor, 8 GB minne, 256 GB SSD, 1,5 kg

Med sin nylanserte Pavilion 14-serie leverer HP svært mye og god maskinvare for pengene. Her må du ikke velge mellom enten for lite minne eller for lite lagringsplass, og i5-prosessoren tar ytelsen et steg opp fra typiske budsjettmodeller som leveres med en i3-prosessor.

Maskinen er bygget i plast, men ser bra ut, veier inn på halvannen kilo og den 14 tommer store Full HD-skjermen omkranses av en svært tynn og elegante ramme som sikrer en litt mer moderne «look». Også når det kommer til tilkoblinger tilbyr HP noe for enhver smak, med både vanlig USB og USB Type-C-port på plass. Ifølge HP skal maskinen holde det gående i inntil 10 timer.

Ettersom maskinen hat et infrarødt kamera kan du logge inn på den uten passord, bare ved å sitte foran kameraet.

HP Pavilion 14 (1RK28EA/2GF91EA/2GF92EA)
HP Pavilion 14 (1RK28EA/2GF91EA/2GF92EA)

Student-Mac-en

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

Spesifikasjoner: 13,3" 1440x900, i5-prosessor, 8 GB minne, 128 GB SSD, 1,35 kg

MacBook Air er en klassiker i studiesammenheng. Den er Apples rimeligste MacBook, liten og nett, har god batteridriftstid og kjører selvsagt MacOS, noe mange vet å sette pris på.

Vi har ikke testet maskinen siden 2014 (!), men med tanke på at MacBook Air ser kliss lik ut nå som den gjorde da er vi kanskje litt unnskyldt? Uansett fikk den en oppgradering i sommer, så både med tanke på hastighet og minne og lagring føler vi denne maskinen er en ok kandidat å anbefale selv for studenter på trangt budsjett.

Det eneste vi har å utsette på MacBook Air er skjermoppløsningen og panelet, som ikke holder like høy kvalitet som Apples øvrige MacBooker. Kan du leve med litt lavere oppløsning har du likevel mye å glede deg over her, for både tastatur og pris er godt innafor.

Dersom du lurer på hvorfor vi ikke trekker frem MacBook 12 skyldes dette maskinens tastatur, som vi mener gir dårlig skrivefølelse og mye støy. For å ikke snakke om den nesten komplette mangelen på porter.

Vår test fra 2014 gir deg ett inntrykk av hvordan MacBook Air er i bruk »

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)
Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

Mye for pengene

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

Spesifikasjoner: 14" Full-HD, i5-prosessor, 8 GB minne, 256 GB SSD, 1,3 kg

En av våre testede studentfavoritter er Acers Swift 5. Denne koster nemlig ikke skjorta, til tross for at den er både rask, tynn og lett, og byr på en flott 14-tommers skjerm med svært tynne rammer. Maskinen føles ganske solid og kommer ikke minst med et helt herlig tastatur og en god pekeplate.

Takket være en fingersensor kan du logge på Windows raskt og enkelt uten å taste passord. Batteridriftstiden har vi målt til omtrent 10 timer filmavspilling, så regn med omtrent syv timer typisk «studiebruk» med notatskriving og Wiki-surfing.

Les testen vår av Acer Swift 5 her »

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)
Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

Lekkerbisken på «tilbud»

HP Spectre 13 (E8P68EA)

Spesifikasjoner: 13,3" Full-HD, i7-prosessor, 8 GB minne, 256 GB SSD, 1,1 kg

Dette er en skikkelig lekkerbisken, og vi lurer faktisk på hvor lenge denne maskinen vil være tilgjengelig til den gode prisen, tatt i betraktning at modellen med en svakere i5-prosessor i skrivende stund faktisk koster en tusenlapp mer enn modellen med i7-prosessor.

Uansett konfigurasjon, HPs Spectre 13 er noe av det lekreste vi har vært borti. Den er kanskje litt jålete, men til tross for den syltynne profilen skilter denne maskinen med knallgod ytelse og et veldig behagelig (og støysvakt) tastatur som vi sjelden ser på så tynne bærbare. Vi skrev faktisk testen vår på testmaskinen, noe vi sjeldent gjør.

Pekeplaten er veldig god, og skjermen byr på svært naturlige farger og gir et klart bilde. Batteritiden målte vi til omtrent åtte timer, og slik vi ser det er det eneste mulige ankepunktet at Spectre 13 kun kommer med USB Type-C-porter.

OBS: Se også denne modellen, som akkurat nå ikke er på lager, men som med dobbelt så mye lagringskapasitet kan være et godt kjøp gitt riktig pris.

Les testen vår av HP Spectre 13 her »

HP Spectre 13 (E8P68EA)
HP Spectre 13 (E8P68EA)

Bedre enn MacBook

Huawei MateBook X 256GB

Spesifikasjoner: 13" 2160x1440, i5-prosessor, 8 GB minne, 256 GB SSD, 1,05 kg

«Kvalitet i alle ledd», det er noe du sjelden ser oss skrive. Men i testen vår av Huaweis første skikkelige ultrabærbare, MateBook X, valgte vi å bruke nøyaktig disse ordene.

Selv med den utrolig slanke kroppen føles denne eksklusive maskinen solid som få andre med høykvalitets aluminium fra topp til tå. Ikke minst er de imponerende gode tastene, med lang vandring, god demping og relativt lite støy, prikken over i-en for studenter.

Skjermrammen er veldig tynn, så denne 13-tommeren forsvinner nesten i sekken og med den lave vekten merker du heller nesten ikke om du har den med deg eller ikke. Den svært høyoppløste skjermen er litt høyere enn hva som er vanlig, noe som gir deg mer plass til programmene dine og bedre oversikt.

Batteridriftstiden målte vi til omtrent åtte timer, og når maskinen også byr på god ytelse og leverer passordløs Windows-innlogging er den uten tvil et godt kjøp til prisen. Nevnte vi at MateBook X er helt vifteløs?

Les testen vår av Huawei MateBook X her »

Huawei MateBook X 256GB
Huawei MateBook X 256GB

Batterikonge med ansiktspålogging

Microsoft Surface (DAG-00019)

Spesifikasjoner: 13,5" 2256x1504, i5-prosessor, 8 GB minne, 256 GB SSD, 1,25 kg

Microsofts første rendyrkede bærbare tar en liten frekkis ved å kle innsiden med varmt Alcantara-stoff fremfor kaldt aluminium. Det gjør det veldig behagelig å hvile hendene på tastaturet når du skriver.

Surface Laptop er utvilsomt en litt dyrere maskin, men med unikt design, automatisk ansiktspålogging, en knallsterk skjerm og interaksjon (tastatur og pekeplate) på høyde med de aller beste konkurrentene kan det fort være verdt prisen. Ikke minst er batteritiden latterlig god med 13 timer videoavspilling. Dette sikrer bruk en hel skoledag uten lader i nærheten.

Windows 10 S vil gjøre susen for de fleste, men dersom du ønsker å installere programmer fra internett og ikke bare fra Microsofts appbutikk kan du oppgradere gratis til Windows 10 Pro ut året.

Les testen vår av Surface Laptop her »

Microsoft Surface (DAG-00019)
Microsoft Surface (DAG-00019)