På tide å kutte ut de hvite øreproppene?

Det finnes mange alternativer i butikkene.

Det kryr av folk som tusler rundt med musikk, lydbok eller en podcast på øret. Du ser dem i hopetall på busser og tog også. Og flesteparten (virker det som) sverger til hvite ørepropper, formodentlig de som følger med en Apple iPhone.

Dette er noe jeg har lagt merke til over tid, men først i det siste har det begynt å irritere meg litt. I dag gjorde jeg et raskt overslag på vei til jobb: På de 500 meterne fra Oslo S til Egertorvet telte jeg i dag 16 hvite par med ørepropper, men bare ett par svarte ørepropper. Kun to personer på samme strekning gikk dessuten med skikkelige hodetelefoner.

Naturligvis er de hvite Apple-proppene mer synlige enn diskrete, mørke ørepropper, og jeg har sikkert gått glipp av noen på denne 5-minutter lange målingen. Minst én person hadde på seg ørepropper som var hvite, men som ikke var Apple-produsert. Likevel sitter jeg igjen med et inntrykk av at veldig mange har tatt til takke med de hvite proppene som følger med nettopp iPhone.

Disse hvite øreproppene følger med hvis du kjøper en ny iPhone.Foto: Apple

En flokk med hvite ledninger

For øvrig har jeg ikke noe spesielt å utsette på øreproppene til Apple. Lyden er nokså god til å være medfølgende propper, og kontrollknappen på ledningen er veldig kjekk å ha. Øreproppene som fulgte med min Android-mobil, en Sony Xperia Z3 Compact, oppleves imidlertid som minst like bra hva gjelder lydkvalitet.

Det er nok heller det at «alle» på død og liv må gå rundt med disse hvite ledningene hengende ned på utsiden av jakken sin som irriterer meg litt. Nesten som en slags uniform. Og jeg er visst med i flokken, har jeg brått innsett.

Selv Apple anbefaler andre propper

Derimot finnes det en rekke gode alternativer til Apples hvite «Ear pods», enten du bare er ute etter noe litt mer diskret, eller om du i tillegg ønsker bedre lyd på øret. Støyredusering får du på noen av dem, og andre igjen er trådløse.

Apple selv selger til og med ørepropper i flere forskjellige farger og kvaliteter, fra produsenter som Beats, Sennheiser og B&O i sin Apple Store.

Det finnes mange alternativer:

I Tek.nos prissøketjeneste Prisguide finner du imidlertid enda flere ørepropper-alternativer, og ikke minst ser du hvilke nettbutikker som selger dem til lavest pris.

Som regel kan du bruke alle funksjonene som du bruker på dine Apple Ear Pods dersom øreproppene har mikrofon og en volumkontroll med knapp i midten. Noen av butikken nevner spesifikt at de fungerer til iPhone, så det kan være lurt å dobbeltsjekke.

Bose SoundSport – et sporty valg

Hva med disse fra Bose?Foto: Bose

De mest populære øreproppene i Prisguide akkurat nå heter Bose SoundSport, som koster litt over tusenlappen.

Disse kommer i flere farger, og skal være godt egnet til trening.

Finn laveste pris på Bose SoundSport

Alternativet: Et trådløst alternativ, til halve prisen, er Plantronics BackBeat GO2. Dette er en modell som kom på markedet for et år siden, og som da ble anbefalt av Tek.no (Amobil.no).

Finn laveste pris på Plantronics BackBeat GO2

JAYS a-Jays Four – rimelig alternativ

Rimelig alternativ fra JAYS.Foto: JAYS

Hvis du vil ha en litt enklere erstatning for Apple-proppene, er JAYS a-Jays Four er populært valg om dagen. De koster for øyeblikket under 400 kroner, og skal være et par hakk bedre enn Ear Pods når det gjelder lydkvalitet, uten at vi har testet dem selv.

Du får disse i hvit også, men hvis målet er å finne en erstatning til Apple-pluggene dine, bør du nok heller gå for svart.

Finn laveste pris på JAYS a-Jays Four

Alternativet: Et litt dyrere alternativ, som kun selges via Apple Store, er Sennheiser i300. Her får du nok enda litt bedre lyd enn med JAYS-proppene, uten at du trenger å blakke deg helt.

Finn laveste pris på Sennheiser i300

RHA MA750i - støyreduserende

Støyreduserende ørepropper fra RHA.Foto: RHA

Støyredusering er vanligere på skikkelige headsett, men det finnes et par ørepropp-modeller med denne funksjonen.

RHA MA750i er nok det rimeligste alternativet i denne kategorien akkurat nå. Det koster ca. 800 kroner.

Finn laveste pris på RHA MA750i

Alternativet: Ellers er nok Bose QuietComfort 20 noen hakk bedre, både på lydkvalitet og støyreduksjon. Ulempen er dog at disse koster godt over 2000 kroner.

Finn laveste pris på Bose QuietComfort 20 »

Dette var noen, men det finnes mange flere: Se alle øreproppene med mikrofon og volumkontroll i Prisguide »

Hvilke ørepropper bruker du? (og er du fornøyd?) Del erfaringene dine i kommentarfeltet!

Foretrekker du et skikkelig headsett?
Dette er den nye kongen av støydemping » (Tek.no)

annonse