Til hovedinnhold

Disse lommekameraene anbefaler vi

Vi har oppdatert våre anbefalinger av små og lyssterke kompaktkamera.

Montasje: Akam.no

Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Denne gangen er det relativt små og lommevennlige kompaktkameraer med gode spesifikasjoner som står for tur.

Smått og godt for entusiasten

Her har vi valgt å fremheve kompaktkameraer med relativt beskjeden størrelse, men som likevel har mer enn de fleste andre å tilby. Dette er en gruppe kameraer som har vokst betydelig de siste årene, og som kjennetegnes av liten størrelse, lyssterk optikk med beskjedent zoomomfang, god betjening, samt i de fleste tilfeller støtte for RAW-filer. Bildekvaliteten er ofte blant det beste man får fra kompaktkameraer, men dette til tross er mange av disse ikke helt i toppen av hva som kan skaffes når det gjelder funksjoner og mer avanserte muligheter.

Hva passer for deg?

Selv om kameraene vi anbefaler her hører hjemme i samme gruppe, er det forskjeller mellom dem. Vi har derfor forsøkt å beskrive dem kort i listen nedenfor, slik at du enkelt og greit kan finne ut hvilket som passer deg best.

Klikk på punktene nedenfor for å hoppe direkte til det du synes passer deg best.

Canon PowerShot S110

- Kompakt og fleksibel

Canons S90 dukket opp på markedet som et friskt pust for bare noen få år siden, og tok det med storm. Siden den gang har vi fått S95, S100 og nå sist S110, med stadige forbedringer. S110 er lyssterk på vidvinkelenden av sitt 24-120 mm objektiv, og har innebygget bildestabilisator og Wi-Fi. Prisen ligger i skrivende stund like under 3000 kroner, og for det får man et svært fleksibelt og kapabelt kamera. Blant annet har det S-seriens velkjente styringshjul rundt objektivet, og man kan selv velge hva dette skal brukes til; styre zoom, blender, lukkertid, ISO, eller en rekke andre muligheter.

Finn gode priser på Canon PowerShot S110

Canon S110 er et svært godt og kompakt kamera som er laget for å gi det meste til de aller fleste. Mange vil finne sine behov dekket av dette kameraet, samtidig som det gir gode muligheter for å vokse og lære. Alt i alt et svært godt valg for dem som trenger et lite og godt kompaktkamera. Riktignok har det mistet GPSen som S100 hadde, men til gjelgjeld har det nå fått en funksjon som kan utnytte en smarttelefons GPS via Wi-Fi.

Les mer om Canon PowerShot S110

Fujifilm FinePix XF1

- Manuell og lyssterk zoom

XF1 er Fujifilms forsøk på å konkurrere med Canons S110, og det er et godt forsøk. XF1 har litt bedre lysstyrke, men ikke fullt så lang zoom som S110, men på det meste annet er de ganske bra matchet. XF1 er dog langt lekrere. S110 er laget for å være funksjonelt, mens XF1 har retrodesignapell i bøtter og spann! XF1 koster i skrivende stund litt over 3000 kroner, og for den summen får man et svært godt kompaktkamera.

Finn gode priser på Fujifilm FinePix XF1

XF1 er også alene om å ha et svært kompakt og sammenleggbart objektiv som folder seg inn i kameraet når det ikke er i bruk, og som også slår på kameraet når det "pakkes ut". man pakker det ut ved å vri på zoomringen, og som du sikkert har tippet er zoomen også manuelt betjent, noe som er langt mer fleksibelt, presist og ikke minst raskt, enn de fleste andre som må vente på en halvtreg zoom-motor.

Les mer om Fujifilm FinePix XF1

Nikon Coolpix P310

- Liten og rimelig

P310 er ikke store saken, og koster heller ikke rare greiene, til tross for at det har optikk som har nesten identiske spesifikasjoner som Fujifilm XF1. Zoomen strekker seg fra tilsvarende 24 mm vidvinkel til tilsvarende 100 mm tele, og blenderverdiene er f/1.8-4.9. Prisen er i skrivende stund rundt 1600 kroner, det vil si omtrent det halve av hva Fujifilm skal ha for sitt XF1, så har du begrenset budsjett er kanskje Nikon P310 noe for deg.

Finn gode priser på Nikon Coolpix P310

P310 er ikke utstyrt med GPS, men det skal i følge Nikon klare videoopptak i 1080p, og med en stillbildeoppløsning på 16 megapiksler kan du beskjære en del før det går vesentlig ut over bildekvaliteten.

Les mer om Nikon Coolpix P310

Canon Ixus 310 HS

- God bildekvalitet og trykkfølsom skjerm

Også dette er et alternativ for de med begrenset budsjett. Det ligger i skrivende stund på rundt 1800 kroner, og en Ixus med blender f/2 på vidvinkel til den prisen må sies å være et godt kjøp. Ixus 310 HS har vært i handelen en stund, noe som forklarer at prisen har fått synke såpass som den har, men det er ikke noe dårlig kamera av den grunn. da vi testet det ga vi det ros blant annet på grunn av god bildekvalitet.

Finn gode priser på Canon Ixus 310 HS

Kameraet er stekt på flere andre områder også, og kan skilte med en zoom som tilsvarer 24-205 mm. Batterikapasiteten er dog ikke all verden, og betjeningen med touchskjerm er kanskje ikke noe alle vil like. Skal du imidlertid ha et forholdsvis rimelig designkamera som også er et godt kamera i seg selv, er det ikke mange veier utenom Ixus 310 HS.

Les vår test av Canon Ixus 310 HS

Andre alternativer

Mange av kameraene i denne klassen har mye til felles med avanserte kameraer som vi har gjennomgått i en annen artikkel. Skillet kan i mange tilfeller være litt kunstig, så vi vil sterkt oppfordre til at du også sjekker våre anbefalinger i den kategorien dersom du er ute etter et avansert og godt kompaktkamera. Avhengig av hvordan markedet utvikler seg kan det også hende at disse to kameragruppene vil overlappe noe.

Sjekk hvilke avanserte kameraer vi anbefaler

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

annonse