Til hovedinnhold

Videokameraer i året som har gått

Det er ikke til å legge skjul på at det er lansert flere kameraer i 2007 enn det vi har hatt kapasitet til å teste her på Akam. Men vi har prøvd å gjøre et selektivt utvalg når vi har valgt ut kameraer til test, med kameraer fra forskjellige produsenter og litt forskjellige prisklasser.

Den ivrige leser har kanskje merket seg at vi utelukkende har testet HD-kameraer dette året. Det har sammenheng med hva jeg personlig ønsker å anbefale folk. Stadig vekk dukker det opp e-post og annet fra usikre lesere som lurer på hva de skal kjøpe seg når det kommer til videokamera. En fellesnevner for nesten alle er at de skal filme noe som de vil se på om mange år. For eksempel minstemanns første skritt eller byggingen av hytta på fjellet. Når de da vil se på dette om 15 år argumenterer jeg med at det vil være langt mer tilfredsstillende å se det i HD, som da vil være den tidens oppløsning, fremfor en aldrende oppløsning. Det blir som når min egen far drar fram VHS-båndene med mine første skritt. Vi har ikke VHS-spiller.

Når det er sagt finnes det nok flere gode kameraer der ute med standard oppløsning og for mange er det kanskje det eneste alternativet på bakgrunn av pris eller bruksområde. Den lokale filmgruppa har kanskje ikke behov for å filme slik at fremtidige generasjoner får glede av det. Mulig har de heller ikke de 6000 kronene du må ut med for et tape-basert HD-kamera. Som forøvrig er en markant nedgang.

Sanyo Xacti HD2 kryper under den prisen og er dermed det billigste HD-kameraet vi har i Norge, men har kanskje en litt snever målgruppe. Pixmania påstår å kunne gi deg dette kameraet til snaue 4000 kroner. Jeg påstår at det ikke er lagervare.

Det er ikke tvil om at du får mye for pengene når du kjøper SD i dag. Av kameraer i denne klassen som har vært populære i året som har gått plasserer Panasonic NV-GS500E-S seg helt i toppen. Etterfulgt av GS320 fra samme produsent, mens HC96 fra Sony inntar tredjeplassen. Kameraer som Canon HV20, Sony SR8 og HC7, alle HD, befinner seg også på listen over populære kameraer. Dette er basert på antallet visninger i vår produktguide og det reflekterer også det inntrykket jeg har etter hva som har vært diskutert i forumet foregående år.

Sony HVR-V1

Men all statistikk til side. Basert på hvilke kameraer jeg har brukt i år skal jeg prøve å komme fram til det kameraet jeg ville kjøpt om jeg skulle kjøpt et nå. Det kameraet som uten tvil fikk fram entusiasten i meg var Canon XH-A1. Jeg har etter testen vært så heldig at jeg har fått jobbe med både XH-G1 og ikke minst XL-H1 i tillegg og det bekreftet bare mine mistanker om at Canon er veldig på rett spor med disse kameraene. God manuell kontroll og ikke minst et objektiv som burde tilfredsstille de mest krevende, gjør dette til svært gode kameraer. Sony har også laget kameraer i samme segment og undertegnede har fått muligheten til å jobbe med modellen HVR-V1, en mindre modell av det noe mer omtalte Z1. Uten å ha så veldig mye vitenskaplige tester bak det, er jeg mer imponert over Canon sine kameraer i dette segmentet enn det jeg har prøvd fra Sony. Men til gjengjeld kjenner jeg mennesker som sier det motsatte.

Trass hvor gøy det er å leke med dyre videokameraer er det nok ikke alle som har verken penger til det eller lyst til å bære det med seg over alt. Selv ikke en entusiast som meg selv ville tatt med meg et to kilo tungt Canon A1 når det nye året skulle feires. I hvert fall ikke om jeg hadde gitt nærmere 30’000 kroner for det. Og det bringer oss til sakens kjerne. Hvilket videokamera er det perfekte for den jevne forbruker? Sony sine HC-kameraer (HC7 og HC5) står som en sentral aktør her mener jeg. På den andre siden har vi Canon med HV10 og HV20. Førstnevnte fikk jeg prøvd i februar i år og var i seg selv et dårligere kamera enn HC7, men tatt prisen i betraktning ble det litt mer attraktivt. Fortsatt er både HV10 og HV20 fra Canon billigere enn Sony sitt HC7. Mens HC5 er bemerkelsesverdig rimeligere. Alt i alt bemerker HC7 seg som det beste valget her om du har penger til det. Med design og ergonomi som burde tilfredsstille de fleste og en bildekvalitet som heller ikke er å forakte. Det er verdt å dra fram finesser som ”easy”-knappen som setter alt i automodus, enkelt og greit. En batteritid på opp til to timer, optisk bildestabilisator og ikke minst et godt utvalg av tilkoblingsmuligheter gjør at dette fort kunne vært et kamera jeg ville kjøpt. Eneste ankepunktet jeg hadde var vel egentlig at jeg forventet mer etter en særdeles positiv opplevelse med forgjengeren; det nå pensjonerte HC3.

Sony HC5 tør jeg ikke uttale meg så mye om, etter som jeg ikke har prøvd det. Men med tilnærmet like spesifikasjoner som HC7 og en vesentlig billigere pris skal du ikke se bort ifra at det også er et godt valg.

Eller så synes jeg det er verdt å nevne alle harddiskkameraene. Her har bla. Panasonic markert seg. Jeg vet min kollega Erik Faarlund var svært fornøyd med Panasonic SD5. Faktisk så fornøyd at jeg tror han nå omtaler seg som stolt eier av nettopp SD5. Sony sitt SR8 er som nevnt populært i produktguiden og det er nok ikke uten grunn. Man skal i hvert fall ikke kimse av lagringskapasiteten på 100GB.

Men for å klatre opp av dette som nå er blitt en vollgrav rundt grøten og heller komme til sakens kjerne: Det å teste kameraer handler for meg veldig mye om helhetsinntrykk. Sitter jeg ikke igjen med den berømte godfølelsen når testen er ferdig vil jeg heller ikke anbefale kameraet til andre. Skulle jeg derimot anbefalt et videokamera i dag, ville det nok blitt Sony HDR-HC7. Rett og slett.

Helt til slutt vil jeg bare benytte anledningen til å minne våre lesere om at vi stadig er på utkikk etter nye freelancere, også på videokamerafeltet. Så ikke nøl med å ta kontakt!

annonse