Til hovedinnhold

Månedens anbefalte Android-spill

Denne gangen byr vi på alt fra norsk flerspillerløping til japansk byplanlegging.

Side 1

[Gamer.no]: Høsten er over oss, og det er på tide å hamstre ved, ulltepper og andre varme-relaterte produkter. Strømslukende skjermkort kan ha dobbel nytte i denne sesongen, men enkelte dager er det mer fristende å tulle seg inn i et pledd og spille på mobilen i stedet. Vi har samlet ti Android-spill du bør ta en titt på, både til slike stunder og andre anledninger.

Oh!Edo Towns

Sjanger: Simulator
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android, iPhone
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjon her

Den japanske middelalderen er et fascinerende stykke historie, som dessverre sjelden finner veien til norske klasserom. Oh!Edo Towns gjør egentlig ikke så mye for å bøte på dét, men man blir i det minste bombardert med sjarmerende omgivelser og spredte doser japansk kultur.

Spillet fremstår på mange måter som en kombinasjon av tradisjonelle bysimulatorer og Kairosofts tidligere spill. For å få den lille byen vår til å vokse, må vi først og fremst tildele plass til innflyttere. Deretter må vi sørge for å gi dem et godt servicetilbud, arbeidsplasser og alt annet de trenger for å trives. Ved å plassere forretninger og andre fasiliteter riktig, og i gode kombinasjoner, øker tomteprisene.

I tillegg til selve byplanleggingen, må vi utvikle nye bygninger og oppgraderinger. Det er et vell av muligheter til å forbedre byen, men alt introduseres i et passelig tempo. Vanskelighetsgraden er litt høyere enn i enkelte tidligere spill fra samme utvikler, men fremdeles godt overkommelig. Kombinasjonen av sjarmerende og morsomme detaljer, dype spillsystemer og en fullstendig mangel av dødtid, gjør det umulig å ikke like Oh!Edo Towns.

Oh! Edo Towns: 8/10 Svært godt

Eternity Warriors 2

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Glu Mobile
Last ned her

Hakk-og-deng-spill har en nesten merkelig tendens til å sluke mye tid. En ofte lettfattelig spillmekanikk, store mengder fiender og stadige belønninger gjør det fristende å «bare spille litt til». Eternity Warriors 2 er intet unntak. Her får vi alle sjangerelementene krympet ned i miniformat, og resultatet er tiltalende.

I motsetning til mange lignende spill for PC, har denne utgivelsen ikke særlig fokus på utforskning. Dette gjør egentlig ikke så mye, med tanke på at mobilspill gjerne nytes i mindre doser av gangen. Fokuset er først og fremst på action, med små, tettpakkede baner. Selv om spillsystemene er noe forenklet med tanke på formatet, er det mye fokus på figurutvikling. Her kan du dessverre ta snarveier ved hjelp av mikrotransaksjoner, men det er fullt mulig å kun basere seg på utstyr og belønninger fra selve kampene.

I tillegg til enspillermodus, har du mulighet til å utføre de samme oppdragene sammen med andre spillere på nett. Det tok ikke lang tid å finne noen å samarbeide med da jeg testet dette, og kampene oppleves langt morsommere når man ikke er alene. Det er ikke store muligheten til kommunikasjon spillere imellom, men det er en naturlig begrensning med tanke på formatet.

Alt i alt er Eternity Warriors godt gjennomført. Spillet kan føles litt monotont i lengden, men dette veies i stor grad opp av en godt utført samarbeidsmodus. Selv ville jeg foretrekke at spillet heller kostet penger enn å benytte seg av mikrotransaksjoner. Når det likevel er fullt mulig å klare seg uten å betale for ekstra ting, er dette absolutt en hyggelig gratisopplevelse.

Eternity Warriors 2: 7/10 Godt

Fun Run

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: dirtyBit
Last ned her

Denne norske utgivelsen har fått en del oppmerksomhet de siste månedene, og ble utgitt i ferdig versjon for kort tid siden. Som navnet tilsier er dette et løpespill, men i motsetning til de talløse andre spillene av lignende type, har Fun Run en fullblods flerspillermodus på nett. Dette gir spillet en nokså annerledes vri. I tillegg til den tradisjonelle løpingen og hoppingen, er det om å gjøre å legge hindre i veien for dine motspillere. Underveis kan du plukke opp forskjellige gjenstander av både defensiv og offensiv art, og disse må brukes effektivt for å komme først i mål.

Med tanke på at de andre spillerne mottar de samme bonusene, er dette lettere sagt enn gjort. Kombinasjonen av bomber, flyvende sagblader, lynfremkallere og andre våpen kan skape mildt sagt uforutsigbare situasjoner. Hurtige reflekser og en god dose flaks er derfor en forutsetning for å vinne. Det hele er både utfordrende og engasjerende, og det er ingen tvil om at flerspillerfunksjonaliteten fungerer godt.

Dessverre kan ikke det samme sies hvis man spiller alene. At man mister konkurranseelementet er relativt selvsagt, men av en eller annen grunn får man heller ikke datastyrte motstandere å konkurrere med. Likevel beholder man alle bonuser og våpen, noe som føles temmelig meningsløst uten noen å bruke dem mot. Jeg skulle gjerne ha sett at denne delen var bedre utviklet, men Fun Run er tross alt først og fremst fokusert på flerspilleropplevelsen.

Fun Run: 6/10 Nokså godt

Spirits

Sjanger: Gåteløsning
Pris: 17,20 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Spaces of Play
Kan kjøpes her

Av en eller annen grunn er Lemmings-lignende spill et sjeldent syn. Klassikeren er vanskelig å overgå, og på meg virker det som at få utviklere i det hele tatt tør å prøve. Spaces of Play er i så fall unntaket fra denne regelen, for Spirits er ikke bare Lemmings-aktig, men også veldig bra.

Det første som bør nevnes er grafikken og stemningen. Dette er uten tvil et av månedens, om ikke årets, mest stemningsfulle spill. I tillegg fungerer spillmekanikken godt. Som i den nevnte klassikeren må vi veilede et visst antall individer, denne gangen spøkelser, fra et utgangspunkt til en portal. Siden spøkelser er kjent for å ha nokså lav massetetthet, skal det relativt lite til å få dem til å fly. Ved å beordre et av dem til å blåse i en bestemt retning, kan vi derfor skyfle dem videre til neste plattform, eller inn i en annen luftstrøm.

I tillegg får vi etter hvert andre, mer tradisjonelle egenskaper, som å grave oss forbi hindringer. Balansen mellom velkjente elementer og nytenkning er god, og brettene blir etter hvert nokså utfordrende. Dette særlig dersom du ønsker å plukke med deg alle bonuspoeng. Spirits er rett og slett vanskelig å legge fra seg, og en av årets vakreste mobile spillopplevelser så langt.

Spirits: 8/10 Svært godt

Judge Dredd vs. Zombies

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Rebellion
Last ned her

Det nærmer seg å bli en slags tradisjon at superheltfilmer akkompagneres av mobilspill. Forrige måned var Batman på listen, og også andre helter har fått sine spill. Noen av dem har dessverre ikke vært gode nok til å rettferdiggjøre en plass i disse artiklene. Judge Dredd avviker litt fra sine kolleger, ved å satse på gammeldags fugleperspektiv i stedet for tredimensjonale omgivelser. Dette gir en retrofølelse som fungerer bra.

Som tittelen tilsier, står vi overfor en relativt normal zombieskyter. Mens vi tar oss igjennom brettene dukker det opp bølger av zombier, og målet er å overleve disse. Underveis kan vi plukke opp diverse bonuser, penger og mer ammunisjon. Mellom brettene kan vi kjøpe og oppgradere våpen og egenskaper. I tillegg får vi små historiesekvenser i form av monologer, filmklipp og tekst.

Det er egentlig lite spesielt å si om Judge Dredd vs. Zombies. Det er ikke noe ekstraordinært over spillet, men samtidig gir det lettfattelig og god underholdning. Gjennomføringen er jevnt over god, og ikke minst liker jeg stiluttrykket. I lengden blir dette kanskje litt ensformig, men i korte til mellomlange pauser er dette flott tidsfordriv.

Judge Dredd vs. Zombies: 6/10 Nokså godt

Se 5 flere anbefalte spill på neste side »

Side 2

Save the Puppies

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: HandyGames
Last ned her

I denne sjarmerende tittelen fra Handygames spiller vi en hundemor som av en eller annen grunn har blitt frastjålet valpene sine. Disse er forsåvidt ikke så vanskelige å få øye på, men hunden vi styrer er ikke i stand til å hoppe. I tillegg kan hun kun snu seg nitti grader av gangen. Med et såpass begrenset manøvreringspotensiale, blir utfordringen brått større.

Som hunder flest er hovedpersonen glad i pølser. De fleste artsfrender jeg kjenner til legger på seg i bredden av disse, men vår helt strekker seg i stedet i lengden. Etter mange nok pølser er hun derfor i stand til å bruke seg selv som «bro» i enkelte situasjoner. I tillegg kan vi skyve bokser, skremme katter og tråkke på halen til andre hunder, slik at de våkner og flytter hodet. Løsningene på brettene er ofte både fantasifulle og komiske.

I tillegg til å finne selve løsningene, er det et poeng å bruke færrest mulig skritt. Dette påvirker poengsummen for hvert brett, og dessverre også hvor lenge du får spille før du må ta pause. Du begynner nemlig med et visst antall når du laster ned spillet, og disse lades ikke opp igjen mellom hvert brett, men med faste mellomrom. Når du er tom for dem, har du valget mellom å vente noen timer, eller å kjøpe flere skritt for penger. Dette ødelegger en del for opplevelsen, og setter en kjedelig stopper for et spill som ellers oser av kreativitet og sjarme.

Save the Puppies: 6/10 Nokså godt

Granny Smith

Sjanger: Plattform
Pris: 6,20 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Mediocre
Kan kjøpes her

Spreke bestemødre finnes det mange av, og Granny Smith er ikke et unntak. Eplehagen hennes er nemlig under angrep, noe man ikke bør finne seg i. Hun setter derfor etter epletyven i full fart — med rulleskøyter og stokk. Resultatet er et løpespill med saltomortaler og glidebaner, hvor vi bruker stokken som «trinse».

Dette spillet er fullspekket av humor, og også nokså utfordrende. Det gjelder å finne den optimale ruten gjennom hindre og bygninger, beregne hoppene riktig, og ikke minst å lande på bena. Smith er heldigvis en nokså robust kvinne, og tåler greit å smadre seg gjennom en vegg eller to. Mageplask går også helt greit, men dette fører til tap av både tid og poeng. Når du er ferdig med brettet, får du se et opptak av prestasjonene dine, som video med en klassisk sepia-effekt.

Etter hvert låser du også opp andre figurer, med andre egenskaper. Banene er varierte, og i all hovedsak godt utformet. Spillet er godt egnet til å bringe frem latteren; her er det umulig å ikke komme i absurde situasjoner. Dessverre kan vanskelighetsgraden være litt ujevn, og ofte noe lav. Likevel er det mer enn utfordrende nok å plukke opp alle bonusgjenstander på hver bane, og den humoristiske tonen bidrar til å skape en lettsindig og hyggelig plattformopplevelse.

Granny Smith: 7/10 Godt

Bombshells: Hell's Belles

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Glu Mobile
Last ned her

Selv om akselerometer-kontrollerte mobilspill var fascinerende da de først dukket opp, har jeg aldri helt fått sansen for dem. Kontrollene blir gjerne for sensitive eller for trege, og det er som regel vanskelig å kalibrere dette ordentlig. Flysimulatoren Bombshells lider også litt under dette, men fungerer likevel bra.

I stedet for høy hastighet og raske manøvrer, styrer man her et fly som er i stand til å holde seg i luften også i nokså lave hastigheter. Dette kan for eksempel utnyttes ved å bremse ned mens man flyr mot fiender, for å få plassert inn flest mulig skudd før man må snu. I tillegg til å ta ut andre fly, ubåter og lignende, dukker det opp ressurser og bonuser som man kan plukke opp underveis. Jevnt over fungerer flyvingen bra, vel å merke med litt tilvenning.

Selv om manøvreringen er nokså enkel, blir spillet fort vanskeligere, med tøffere og flere fiender. I tillegg er det viktig å bruke rett type våpen til rett type fiende. Her er det lagt opp til mikrotransaksjoner for å kjøpe oppgraderinger, men man klarer seg også med ressursene man tjener opp under oppdragene. Alt i alt er dette en vellykket arkadesimulator, og absolutt verdt en titt.

Bombshells: Hell's Belles: 7/10 Godt

Total War Battles: Shogun

Sjanger: Strategi
Pris: 29 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: SEGA
Kan kjøpes her

Mobilutgaven av Total War: Shogun ble utgitt til iOS tidligere i år, og er endelig ute for Android. Spillet fokuserer utelukkende på kamp og basebygging, men til gjengjeld gjøres dette svært bra. Det er gjort mange tilpasninger for å gjøre spillet egnet til mobiltelefon, deriblant et nokså enkelt manøvreringssystem for tropper. Dette dummer likevel ikke spillet ned — snarere tvert imot.

SEGA har klart å treffe en balanse mellom dybde og lettfattelighet som egner seg godt til mobilt format. For eksempel kan tropper bare bevege seg rett mot fienden, eller skifte «fil» ved å bevege seg diagonalt. Plasseringen av ulike typer enheter i forhold til hverandre er likevel viktig. Denne begrensningen fører derfor til at man må planlegge endel for at angrepet skal utarte seg slik man har planlagt. I tillegg må de forskjellige typene bygninger være korrekt sammensatt for å fungere. Det kreves at man tenker før man handler, og forenklingene i spillsystemene fører derfor til økt dybde, og ikke nødvendigvis det motsatte.

I tillegg til enspillerkampanjen og «skirmish»-modus er det mulighet for lokal tospiller med delt skjerm. Hver spiller får da sitt brukergrensersnitt på hver sin side av skjermen, og kartet ses rett ovenfra i stedet for isometrisk. Dette egner seg nok bedre på et nettbrett enn på en liten mobil. Jeg skulle gjerne ha sett mulighet for å spille mot andre på nett; det er tross alt mer enn ett eksempel på velfungerende onlinemodus blant denne månedens spill. Men uansett er det timevis med solounderholdning av høy standard å hente, og det til en svært sympatisk pris.

Total War Battles: Shogun: 8/10 Svært godt

Letters from Nowhere 2

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: G5 Entertainment
Last ned her

Spill hvor du skal finne gjenstander i et bilde har eksistert lenge, både digitalt og på papir. Letters from Nowhere 2 består hovedsakelig av slike oppdrag, krydret med forskjellige minispill og en nokså standard spøkelseshistorie. Utfordringene minner om dem man finner i enkelte pek-ogklikk-spill, men uten noen form for utforskning av omgivelser.

De forskjellige oppdragene er godt utformet, og det er lett å glemme bort tiden mens man sitter og leter etter gjenstandene man skal finne. Til tider kan de være litt vanskelige å få øye på, særlig på en liten mobilskjerm, men man får heldigvis tilgang til hint med jevne mellomrom. Man får utmerkelser for å klare seg uten disse, og for prestasjoner som å finne alt av ekstragjenstander som befinner seg i alle brett.

Selv om et spill kun bestående av leteoppdrag av denne typen kan bli litt ensformig, kan jeg ikke annet enn å like Letters from Nowhere 2. Spillet rendyrker en type oppdrag, og gjennomfører dem godt. Dette er et kjempefint spill å trekke frem når man ønsker tidsfordriv uten action-fokus.

Letters from Nowhere 2: 7/10 Godt

Bombshells: Hell's Belles, Total War Battles: Shogun og Letters from Nowhere 2 ble testet på Samsung Galaxy SII. Resten ble testet på LG Optimus 3D.

Les også:Månedens anbefalte Android-spill (august)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (juli)

annonse