Tek.no

Anbefaling

Minnekort

Men hvilket skal du kjøpe? Her er Akams anbefalinger!

Montasje: Akam.no / SanDisk / istock
8 Sept 2012 04:57

Med minnekort er det som med alt annet at man får hva man betaler for. De dyreste kortene er ofte de beste, men prisene på minnekort varierer stort og det er sjelden de beste kortene er de beste kjøpene, når man tar prisen med i betraktningen. Det lønner seg derfor å gjøre litt arbeid på forhånd og sette seg inn i hva som finnes og hva man trenger, samt hvor man får best betingelser.

CF-kort

Har du dårlig råd er Kingston Ultimate 266X 16 GB mye for et par hundrelapper. Transcend 133X 32GB er bare litt dyrere - og halvparten så raskt - men har plass til dobbelt så mye, så trenger du ikke hastigheten kan det også være verdt å vurdere.

SanDisk Ultra 16GB er et brukbart alternativ dersom du MÅ ha SanDisk på et begrenset budsjett, men du får mer for pengene om du i stedet går for Transcend 400x 32 GB. Kingston Ultimate 600X 32 GB er som navnet antyder en del raskere enn alle disse, og er heller ikke dumt på verken pris eller kapasitet.

Lexar 128GB Professional 1000x CompactFlash. Dyrt, men godt.

Skal du gå "all-in" og ha det beste bør du imidlertid vurdere SanDisk Compact Flash Extreme Pro 128GB eller Lexar CompactFlash Professional 1000x 128GB, men har du prinsippielle problemer med å blåse over 5000 kroner på ett enkelt minnekort, har vi forståelse for det.

Da er kanskje noen litt mindre kort i de samme seriene noe å vurdere, som for eksempel Lexar CompactFlash Professional 1000x 16GB eller SanDisk Compact Flash Extreme Pro 16GB til rundtomkring tusenlappen.

PNY SDHC class 10 32GB.

SD-kort

De billigste SD-kortene på markedet er Class 2, det vil si den tregeste typen som er å få. Det er ingen ting i veien med å kjøpe disse om hastighet overhodet ikke er viktig for deg, men du mister da muligheten til å bruke dem til videoopptak i FullHD-kvalitet dersom du senere skulle ønske å gjøre det. Vi vil derfor ikke anbefale å kjøpe disse, men i stedet se etter tilsvarende kjøp i Class 4 eller 6.

Er du dønn blakk og MÅ ha et ok minnekort, er Verbatim Secure Digital (SDHC) 4 GB Class 6 vårt førstevalg og koster ikke mer enn 33 kroner i skrivende stund. Trenger du bedre hastighet enn det får du Transcend SDHC Class 10 4 GB for en knapp femtilapp. Er Class 6 nok, men ikke 4 GB med plass, så får du hele fire ganger kapasiteten i Transcend SDHC Class 6 - 16 GB for bare 70 kroner.

Vi vil imidlertid aterkt anbefale at du legger noe mer penger i minnekortkjøpet ditt, om du overhodet er i stand til det. Du trenger likevel ikke å bruke de helt store summene: Et raskt 16 GB-kort som SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I 16 GB 95 MB/s koster ikke mer enn 3-400 kroner fra rette butikken, og da får du også noe av det mest pålitelige som er å få i dag. Andre gode valg i denne prisklassen er PNY SDHC class 10 32GB eller Kingston SDHC Class 10 - 32 GB.

Litt lenger opp i pris finner vi Lexar Secure Digital Professional 600x 32GB, som sammen med SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I 32 GB 95 MB/s representerer det beste man får for rundt 600 kroner.

SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64 GB 95 MB/s.

Har du et kamera som støtter SDXC-kort kan du gå over 32 GB i kapasitet, og skal du da ha de aller største, raskeste og dyreste, er det Lexar Secure Digital Professional 400x 128GB som gjelder. Det koster rundt 1600 kroner i de billigste butikkene, men vil du moderere prisen noe kan du enten gå ned til Lexar Secure Digital Professional 400x 64GB eller SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64 GB 95 MB/s, begge til rundt tusenlappen i pris.

Les også: Hvor bra funker en adapter fra SD til CF? Vi har testet!

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

Les også
Hva slags minnekort trenger du?
Les også
Lanserer verdens første XQD-kort
Les også
Lanserer verdens raskeste CF-kort
Les også
SD tar innpå CF
Les også
Verdens raskeste CF-kort
Les også
– Verdens kjappeste SDXC-kort
annonse

Les også