Til hovedinnhold
AnbefalingHovedkort

Dette er hovedkortene du bør velge

Her har vi samlet redaksjonens stalltips.

Skal du bygge din egen PC er hovedkortet det mest vitale komponentet. Det er til dette alt annet kobles til, både prosessor, minne, skjermkort og mye mer. Men å finne det hovedkortet som passer deg er ikke lett – markedet består av et hav av uoversiktelige modeller, størrelser, sokler og funksjonaliteter.

For å finne rett hovedkort for deg, må du først stille deg selv fire spørsmål:

1: Hvilken prosessor har du?

Det er viktig at du velger et hovedkort som støtter prosessoren din. Hovedkortet har en sokkel der prosessoren monteres, og både AMD og Intel har ulike sokler for deres prosessorer. De mest aktuelle prosessorsoklene for AMD er sokkel FM2 og AM3+. Er du ute etter et nytt Intel-system, er LGA1150 og LGA2011 de mest aktuelle plattformene.

Har du en litt eldre prosessor er sjansen stor for at du trenger et hovedkort med en sokkel som ikke er nevnt i disse anbefalingene.

Lurer du på hvilen prosessor du skal kjøpe? Da bør du sjekke prosessoranbefalingene våre.

2: Hvilken formfaktor skal du velge?

Det finnes ulike standarder for størrelsen til hovedkortet. De mest aktuelle for vanlige stasjonære maskinene er Mini-ITX, som måler 17 x 17 centimeter, Micro-ATX med 24,4 x 24,4 centimeter og ATX-standarden med 30,5 x 24,5 centimeter. Det kan være lurt å sjekke hvilke standarder kabinettet ditt støtter før du velger hovedkort.

3: Har kortet riktig funksjonalitet?

Pass på at hovedkortet har tilkoblingmulighetene du trenger. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Har du lydkort eller andre ekspansjonskort du vil benytte? Da bør du sjekke at hovedkortet har de riktige ekspanssjonssporene. Du bør også sjekke at hovedkortet tilbyr tilkoblingsmulighetene du trenger, enten dette måtte være Thunderbolt eller trådløst nettverkskort. Har prosessoren en innebygd grafikkløsning du ønsker å bruke, må du ha et hovedkort med skjermutganger og som støtter den integrerte grafikkløsningen.

4: Hvor mye penger ønsker du å bruke?

De fleste hovedkortprodusentene har en rekke hovedkort basert på hvert brikkesett. Her finner vi både dyre og rimelige modeller. For de fleste vil det beste være å velge en mellomting, da får du et godt hovedkort til en god pris. De dyreste modellene koster stort sett mer enn de smaker, og de rimeligste modellene er ofte begrenset når det kommer til funksjonalitet.

Dette er våre anbefalte modeller

AMD – sokkel FM2

FM2-sokkelen er AMDs budsjettplattform. Her finner vi tre brikkesett, AMD A55, A75 og A85X. A55-brikkesettet mangler støtte for SATA 6.0 Gbit/s- og USB 3.0. Vi vil derfor anbefale å kjøpe hovedkort basert på AMD A75 eller A85X.

Asus F2A85-M PRO.

Det er viktig å merke seg at A55- og A75-brikkesettet også finnes til den eldre FM1-sokkelen. Hovedkort med FM1-sokkel er ikke kompatible med FM2-prosessorer. Du må derfor passe på at modellen du velger er utstyrt med riktig sokkel.

Her vil vi anbefale modellen Asus F2A85-M PRO. Her får du A85X-brikkesett og gode tilkoblingsmuligheter, pakket på et kort med mATX-formfaktor.

Asrock FM2A85X-ITX.

Finn beste pris på Asus F2A85-M PRO

Ønsker man en liten og snerten maskin, eller en god og rimelig mediasenter, kan det A85X-baserte hovedkortet
Asrock FM2A85X-ITX anbefales. Med mITX-formfaktor måler kortet kun 17 x 17 centimeter, men tilbyr brukbar funksjonalitet og hele syv SATA-kontakter i tilfelle du vil ha en maskin som både er filserver og en snerten media-PC.

Finn beste pris på Asrock FM2A85X-ITX

AMD – sokkel AM3+

Gigabyte GA990FXA-UD3.

Sokkel AM3+ er bakoverkompatibel med AM3, og har prosessormodeller for både budsjett- og mellommarkedet. Se samtlige av AMDs prosessorer for sokkel AM3+ her.

Skal du ha et kort i toppklassen for AMD, er det AMDs 990FX-brikkesett som gjelder. Vår anbefaling her er Gigabyte GA-990FXA-UD3, som gir mye igjen for pengene. Hovedkort med dette brikkesettet har generellt god funksjonalitet og egner seg godt for overklokking.

Finn beste pris på Gigabyte GA-990FXA-UD3

Intel – LGA1150

Asus Z87 Pro.
ASRock Z87E-ITX.

LGA1150 er Intels nyeste sokkel for budsjett- og mellomsegmentet, som kom med lanseringen av Intels Haswell-prosessorer tidligere i sommer. Skal du ha en Haswell-prosessor, bør du velge Z87-brikkesettet.

Intels Z87-brikkesett er plattformens heftigste brikkesett, som tilbyr mest funksjonalitet og tilkoblingsmuligheter. Brikkesettet er dessuten det enste alternativet om du har planer om overklokking. Her vil vi anbefale Asus Z87 Pro. Dette kortet kan skilte med de fleste tilkoblingene du kan ha bruk for, og har også innebygget trådløst nettverkskort.

Finn beste pris på Asus Z87 Pro

Vi finner også spennende modeller i mini-ITX-format for LGA1150-plattformen. Her vil vi trekke frem Z87-modellen ASRock Z87E-ITX, som til tross for den beskjedne størrelsen leverer svært mye funksjonalitet.

Finn beste pris på ASRock Z87E-ITX

Intel – LGA2011

Vil du ha mest mulig for pengene med LGA2011, vil en rimelig modell av X79-plattformen være et godt valgt. Her vil vi anbefale Gigabyte GA-X79-UD3.

Finn beste pris på Gigabyte GA-X79-UD3

Om du har behov for store mengder arbeidsminne, kan det være lurt å velge et hovedkort med åtte minnespor. Et godt hovedkort med en grei prislapp er da Asus P9X79 PRO

Finn beste pris på Asus P9X79 Pro
Les test av Asus P9X79 Pro

Ønsker du et kompakt toppkort for LGA2011, er Asus Rampage IV GENE et meget godt hovedkort som vi tidligere har testet. I likhet med de fleste hovedkortene vi har anbefalt for LGA2011, egner dette seg svært godt til overklokking.

Finn beste pris på Asus Rampage IV GENE
Les test av Asus Rampage IV GENE

Vil du lære mer om hovedkort?
Les våre tester av hovedkort »

For flere tips og råd, sjekk ut forumkategorien for hovedkort »

Gå tilbake til oversikten over anbefalinger »

annonse