Tek.no

Anbefaling

Julegavekameraer - del 7

17 Des 2005 04:00

Hvis man er naturfotograf, og ikke vil ofre en liten formue på et speilreflekskamera med en lyssterk telezoom, er Panasonic FZ30 et godt valg.

Med en oppløsning på 8 megapiksler, 12x optisk zoom – tilsvarende et område på 35-420mm – støtte for RAW-format, og dreibar LCD-skjerm, samt bildestabilisator, er det en formidabel pakke til prisen. For noen brukere vil størrelsen være et minus, da kamerahuset, i størrelse, nærmer seg de mindre digitale speilreflekskameraene. Andre igjen vil se dette som en fordel.

Lysstyrken er svært bra, med f/2,8-3,7.

Se hele testen av Panasonic FZ30 her.

Skal man ha en speilrefleksløsning som kan matche dette på spesifikasjoner, Er Canon EOS 350D med Canon EF-28-300L IS kanskje den kombinasjonen som kommer nærmest. Det har alt, bortsett fra dreibar LCD-skjerm og zoomområdet tilsvarer 45-480mm. Prisen er ca 7 000 for kamerahuset, og drøyt 20 000 for objektivet.

Hvis 420mm ikke skulle være nok tele, kan man sette på en 1,7x telekonverter, noe som gir brennvidde tilsvarende 714mm. Det er noe som vil friste dem som føler de aldri kommer nær nok. Det finnes også vidvinkelkonverter hvis du ønsker mer i den korte enden. Siden FZ30 har intern zoom og fokusering – det vil si at objektivet ikke endrer lengde når du zoomer – så vil en slik konverter sitte bedre på, enn på kameraer uten denne funksjonen.

Bortsett fra bildestabilisatoren, som kanskje er den viktigste funksjonen på et slikt kamera, så har FZ30 stort sett alt hva man kan ønske seg av funksjonalitet. Her er det ikke mye vi savner.

Når man er mye ute i naturen, og dermed langt vekk fra en stikkontakt, er batterikapasiteten viktig. Her skuffer FZ30 litt med bare 835 bilder (i vår test) på en oppladning. Så her vil det nok være en god ide å kjøpe et ekstra batteri, og alltid ha det med seg i oppladet tilstand.

Ved bruk av høyhastighetsfokus, kan man oppnå fokushastigheter på under ett sekund. Til actionfotografering kan det vise seg å være litt for langsomt, og nettopp på det punktet mangler FZ30 mye på å kunne måle seg med digitalt speilrefleks.

Med en oppstartstid på rett under 2 sekunder, er Panasonic FZ30 fint med, sammenliknet med andre ultrazoom-kameraer, mens speilrefleks fortsatt er vesentlig raskere.

Kameraet yter omtrent midt på treet i antall bilder man kan ta på 10 sekunder, mens utløserforsinkelsen med blits var noe dårligere enn gjennomsnittet.

Nøyaktig autofokus, gode farger, god hvitbalanse, høy oppløsning og korrekt eksponering bidrar til at FZ30 produserer fine bilder i utrolig mange sammenhenger. Dessverre trekker den store mengden bildestøy ned totalinntrykket. Men hvis man kan leve med det, er FZ30 et glimrende valg.

Da vi testet kameraet, konkluderte vi slik: Skulle jeg kjøpt et nytt alt-i-ett-kamera i dag, ville FZ30 vært førstevalget. Har man allerede et bra kamera og vurderer oppgradering er ikke valget så klart. Da bør man kanskje hoppe over en generasjon. FZ30 er bedre enn forrige generasjon på mange områder, men ikke så mye bedre. Står bildekvalitet i høysetet kan både speilrefleks og andre kompaktmodeller være bedre alternativ.

Se hele testen av Panasonic FZ30 her.

annonse

Les også