AnbefalingHarddisk

Våre harddisk-anbefalinger

Det finnes mange ulike harddisker på markedet, men hva bør du velge? Vi gir deg råd og tips i vår anbefaling.

Harddisken er kanskje datamaskinens mest undervurderte komponent. Den holder på operativsystemet og alle innstillingene når PC-en er avslått, og ikke minst ligger dine personlige filer der – alt fra skolearbeid til babybilder og din rippede musikksamling. Harddisken bør få sin gode del av æren for faktisk å ha gjort datamaskinen personlig.

Men harddisken har konkurranse fra jyplingen SSD (Solid State Drive). I stedet for å lagre data på roterende plater som på en tradisjonell harddisk, er SSD-er bygget opp av en rekke minnebrikker.

En SSD har således ingen bevegelige deler, og stiller med en rekke fordeler fremfor tradisjonelle mekaniske snurredisker. Blant disse nevner vi robusthet, null støy, rask søketid og kjapp overføring. Men SSD-er koster også mer. Skal du ha mye lagringsplass for lite penger, er det fremdeles harddisken som er kongen på haugen.

Sånn sett har både SSD-en og den vanlige harddisken livets rett. En SSD gjør seg spesielt godt som systemdisk – altså harddisken operativsystemet installeres på – i et oppsett med flere disker i datamaskinen. Da kan gjerne de andre diskene være vanlige harddisker med god kapasitet.
Våre SSD-anbefalinger får du her »
Her har du tre gode grunner til å velge SSD »
Og her har du tre gode grunner til å velge harddisk »

En for alle og noe for enhver

De to største produsentene av harddisker er Seagate og Western Digital, og det er som regel disker fra disse to du ramler over når du skal på handletur i nettbutikkene. De to selskapene har vidt forskjellig innfallsvinkel mot den vanlige forbruker.

Seagate har egentlig kun en modell rettet mot mannen i gata – en allroundmodell. Den har navnet Desktop HDD, selv om vi ser at det gamle navnet Barracuda fremdeles brukes i mange nettbutikker og prisguider. Kapasiteten strekker seg fra 250 GB til 4 TB, og den skal takle alle vanlige jobber godt.

Konkurrenten Western Digital har på sin side flere forbrukermodeller, hver med sitt klare bruksområde. WD Green for den som ønsker å spare litt strøm, WD Blue for normalbrukeren, WD Black for ekstra god ytelse, og WD Red for lagringsbokser og RAID.

Disse harddiskene bør du velge

Vi har delt opp anbefalingene våre etter bruksområde. Hvilken disk du skal velge, kommer altså an på om du skal ha den som datamaskinens eneste harddisk, om det skal være en disk nummer to eller tre, som disk i en lagringsboks, eller en som skal brukes i TV-benken.

Som eneste harddisk i maskinen

Skal du kun ha en eneste harddisk i PC-en din, har du valget mellom å prioritere hastighet eller pris.

Dersom pris er viktig for deg, vil vi anbefale Seagate Barracuda/Desktop HDD med to terabyte kapasitet. Grunnen til at vi går for 2 TB, er at dette gir mye lagringsplass per krone, og unngår samtidig surret som kan oppstå når mange datamaskiner prøver å starte opp (boote) fra en større harddisk enn dette.

Men vet du at din datamaskin fint kan boote fra 3 TB eller 4 TB disker, eller du vil prøve deg med programvare for dette, kan du fint gå for en slik i stedet.

Foto: Western Digital

For hakket bedre ytelse og fem års garanti, har vi Western Digital Black. Men denne modellen er gjerne langt stivere priset enn en harddisk med tilsvarende størrelse fra Seagate.

Hvis du nedprioriterer kapasiteten i forhold til ytelse, er en en hybriddisk eller SSHD (Solid State Hybrid Disk) du vil ha. Her kombineres litt SSD-minne med kapasiteten til en vanlig snurredisk, noe som gir det beste fra to verdener. På det norske markedet er det imidlertid kun 2,5-tommers modeller å spore.

Seagates SSHD-modeller.

Frem til Seagates nye 3,5-tommer kommer, noe som egentlig skulle skjedd i april, er det hybridene på 2,5 tommer som gjelder. Ta derfor en kikk på Seagates SSHD på 1 TB om du er på jakt etter en ekstra rask harddisk.

Vår rimelige anbefaling:
Seagate Barracuda/Desktop HDD 2 TB
Seagate Barracuda/Desktop HDD 2 TB i Prisguiden

Vår dyre anbefaling:
Western Digital Black 2 TB
Western Digital Black 2 TB i Prisguiden

Vår raskere anbefaling:
Seagate SSHD Thin 1 TB
Seagate SSHD Thin 1 TB i Prisguiden

Sekundærdisk

Foto: Seagate

Har du allerede en kjapp harddisk eller SSD som tar seg av behovene til operativsystemet, vil en disk nummer to eller tre gjerne ha jobb som ren lagringsplass for film, musikk, bilder og annet som samler seg opp. Det kan også være lurt å installere visse programmer, som store spill, på en slik sekundær disk.

Til dette vil strengt tatt en hvilken som helst moderne harddisk gjøre jobben – så her kan vi enkelt og greit anbefale deg å gå for den rimeligste disken du finner med to til fire terabyte kapasitet – bare se an hvor du får mest lagringsplass for pengene.

Skal vi likevel gi én anbefaling, da er i skrivende stund Seagates nyeste disk på 4 TB vårt valg. Her får du en ny, stor og kjapp disk til en fin pris.

Vår anbefaling:
Seagate Desktop HDD (Barracuda) 4 TB
Seagate Desktop HDD (Barracuda) 4 TB i Prisguiden

Lagringsdisk

Foto: Western Digital

Som lagringsdisk i en server eller NAS, holder vi en knapp på WD Red. De koster hakket mer enn de rimeligste modellene, men vi liker tre års garanti og at de er designet for å kjøre i RAID. I tillegg har Red-diskene godkjent driftstemperatur på opp til 70 grader Celsisus. Det er ti grader mer enn de fleste vanlige harddisker opererer med.

I lang tid har det vært WD Red på 3 terabyte som gir mest for pengene, men den finnes også i lavere kapasiteter.

I både teori og praksis vil likevel de aller fleste harddisker gjøre en grei jobb som lagringsdisker. Har du en NAS å fylle opp og har et trangt budsjett, sjekk ut kompatible disker på NAS-produsentens hjemmesider – kanskje en disk som er på tilbud går fint likevel.

Vår anbefaling:
Western Digital Red 3 TB
Western Digital Red 3 TB i Prisguiden

Mediadisk

Foto: Seagate

Med denne benevningen tenker vi på en harddisk ment for en PVR, mediespiller eller annen boks som har video- og musikkstrømming som hovedgesjeft. Kanskje den er plassert i en varm TV-benk eller et kabinett uten gode luftemuligheteter.

Igjen vil nok de aller fleste harddiskene ta jobben, men vi har litt ekstra sans for Seagate Pipeline. Den største modellen på to terabyte er anstendig priset, skal være stillegående og er designet for å stå på døgnet rundt. Videre skal den avgi lite varme, mens driftstemperaturen er godkjent helt opp til 75 grader Celsisus.

Vår anbefaling:
Seagate Pipeline 2 TB
Seagate Pipeline 2 TB i Prisguiden

Til bærbare PC-er

For anbefalingene over har vi i hovedsak tenkt på stasjonære datamaskiner, men vi skal heller ikke glemme bærbare PC-er. Det å bytte ut en sliten harddisk med en ny og sprek en, kan gi nytt liv til en litt eldre laptop.

For bærbare er det slik at bærbart blir bruksområdet, og de aller fleste bærbare har kun plass til én harddisk. Det er også typisk for nyere bærbare at det er vanskelig eller umulig å bytte disken selv.

Skal du først bytte, vil vi for de aller, aller fleste heller anbefale en SSD fremfor en snurredisk. De er helt stillegående, langt kjappere og tåler risting og støt. Gå heller gå for en liten ekstern harddisk i tillegg når du trenger mer lagringsplass.

Hvis ikke budsjettet tillater dette, eller du vil ha godt med innvendig plass, er det igjen hybriddisker (SSHD) som er greia. Igjen vil vi da anbefale Seagates SSHD-enheter på 2,5 tommer.

Foto: Western Digital

Hvis du av en eller annen grunn ikke vil ha en SSHD, vil også Western Digital Mobile Black være et godt valg – igjen kan WD friste med god ytelse og fem års garanti. Du sparer også noen kroner i forhold til en hybriddisk, men med WD Blacks rotasjonshastighet på 7200 RPM må du forvente deg litt mer støy og vibrasjoner enn du ville fått med en annen harddisk.

Dersom målet er maksimal lagringsplass i forhold til kroner brukt, bør du se etter en disk på 1 TB. Her har vi kandidatene Seagate Momentus og Western Digital Blue. I teorien vil det ikke være store forskjellene i ytelse på disse to.

Det er også mulig å få tak i harddisker med høyere kapasitet, men disse er i skrivende stund tykkere enn standardstørrelsen på 9,5 millimeter. Husk også at noen bærbare ikke tar tykkere disker enn 7 millimeter – i så fall må du passe på dette når du handler.

Vår raskere anbefaling:
Seagate SSHD 1 TB
Seagate SSHD i Prisguiden

Vår litt billigere anbefaling:
Western Digital Mobile Black 750 GB
Se Western Digital Mobile Black 750 GB i Prisguiden

Mest plass for penga:
Seagate Momentus 1 TB
Se Seagate Momentus 1 TB i Prisguiden
Western Digital Blue 1 TB
Se Western Digital Blue 1 TB i Prisguiden

Skal du montere en ny harddisk i din bærbare?

Lag en plan for bruken

Før du plukker deg en harddisk eller to, kan det også være smart å ha en viss strategi for hvordan du skal sette de opp – det er nemlig ikke hipp som happ.

Ved å velge to identiske disker har du muligheten til å benytte et RAID-oppsett som vil gi økt ytelse og eventuelt økt sikkerhet.

En annen grunn til å bruke to eller flere disker, er som vi nevnte innledningsvis – du kan få det beste fra to verdener uten å måtte loppe deg helt. Med en liten og kjapp SSD som systemdisk (der operativsystemet ligger), vil du få en kjapp og responsiv PC. Samtidig kan du gjerne ha plasskrevende filer som film, musikk og spill på en rimelig sekundær snurredisk med god kapasitet.

Få også med deg våre SSD-anbefalinger »

Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Den snille grønne møter den store mørke
annonse