AnbefalingKompaktkamera med fastoptikk og stor brikke

Verktøy for fotografen

Dette er de heftigste kompaktkameraene vi anbefaler.

Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Denne gang er det et lite knippe kompaktkameraer for de spesielt interesserte som står for tur.

Fastoptikk og stor bildebrikke

Her har vi konsentrert oss om en gruppe kameraer som kjennetegnes av at de har fastoptikk - det vil si ingen zoom - og forholdvis god lysstyrke. Pris og bildekvalitet tilsier at disse er for fotografer med spesielle behov og ønsker, og de konkurrerer således mer med enkelte systemkameraer enn kompaktkameraer som sådan. Spesielt kompakte er disse heller ikke, men siden de har fastmontert optikk havner de i denne kategorien. Gruppen er liten men populær blant entusiastene, og vi har derfor ikke veldig mange kameramodeller med her.

Hva passer for deg?

Selv om kameraene vi anbefaler her hører hjemme i samme gruppe, er det forskjeller mellom dem. Vi har derfor forsøkt å beskrive dem kort i listen nedenfor, slik at du enkelt og greit kan finne ut hvilket som passer deg best.

Klikk på punktene nedenfor for å hoppe direkte til det du synes passer deg best.

Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony

Sony Cyber-shot DSC-RX1

- Første og eneste med fullformatbrikke

Sony RX1 er det eneste kompaktkameraet med fullformatbrikke. Er dette kravet, har du med andre ord ingen andre muligheter. Spesielt kompakt er det ikke, siden dets innebygde 35 mm f/2 objektiv fra Carl Zeiss er fastmontert og stikker en del ut, men det er likevel langt mer kompakt enn alle andre fullformatkameraer som finnes, uansett type eller produsent.

Finn gode priser på Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony

Bildekvaliteten er også fremragende, og og det er svært godt bygget og sammensatt. Ikke noe slinger i valsen her! RX1 har også fått Sonys nye blitssko med datakontakter, og kan dermed benytte ekstrautstyr som elektronisk søker, mikrofoner, eller moduler med videokontakter til proffbruk, bare for å nevne noe.

Les mer om Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony RX1 er en ny modell, og et ganske spesielt kamera, og prisen er derfor deretter. 24 000 kroner ligger det på i skrivende stund, og ekstrautstyret er ikke direkte rimelig det heller. Skal du ha det beste er det imidlertid ingen vei utenom.

Fujifilm FinePix X100S.Foto: Fujifilm

Fujifilm FinePix X100S

- En oppdatert klassiker

X100 ble etter hvert et fabelaktig kamera. De fleste av de mange problemene det hadde i begynnelsen ble ettertrykkelig fikset, men dessverre ikke alle. Noen småting gjensto, og det har Fujifilm gjort noe med i denne nye modellen. X100S har bedre autofokus, forbedret betjening og menysystem, høyere oppløsning i søkeren, og på toppen av det hele har det fått Fujifilms revolusjonerende X-Trans CMOS-brikke. Selv om brikken i X100S er av APS-C-størrelse og dermed mindre enn den i RX1, er den potensielt nesten like god, takket være denne teknologien.

Finn gode priser på Fujifilm FinePix X100S

X-Trans CMOS-brikken ble introdusert med Fujifilm X-Pro1, og er svært god av mange forskjellige grunner som vi ikke skal gå detaljert inn på her. det holder å si at takket være denne kan X100S få betydelig bedre detaljoppløsning enn X100 hadde, samt en svært mye raskere og mer presis autofokus. Nettopp autofokusen var et problem i X100, hvor den var temmelig treg.

Fujifilm FinePix X100S.Foto: Fujifilm

Les mer om Fujifilm FinePix X100S

Den geniale hybridsøkeren er fremdeles på plass, og utseendet er praktisk talt identisk med X100. Fujifilm har altså bare fikset på det som faktisk trengte å fikses på, noe de fortjener en ektefølt applaus for. Og best av alt, X100S har faktisk lavere veiledende pris enn X100 hadde da det ble lansert! X100 kostet ved lansering 10 490 kroner, mens X100S begynner på 9990 kroner.

Nå har imidlertid X100 sunket betydelig i pris, og blir X100S for dyr for deg, er det verdt å vurdere en X100 som et alternativ. I skrivende stund ligger det på like under 6800 kroner. Du kan sjekke prisene på Fujifilm FinePix X100 her.

Andre alternativer

Kameraene i denne klassen er som nevnt relativt dyre, og passer best for spesielle bruksområder. Dette er ikke kameraer for ferieknipseren, men er ypperlige verktøy for fotografer som fotograferer for fotografiets skyld, heller enn å dokumentere familien på tur. For ferieknipserne vil vi helt klart heller anbefale noen gode lommekameraer eller avanserte kompakter som vi har gjennomgått i andre artikler.

Selv om du faktisk ER spesielt interessert er det ikke dermed sikkert disse kameraene er beste kjøpet for deg heller. Det finnes for eksempel ulike former for systemkamera som godt kan finne på å passe deg bedre. Våre anbefalinger på disse kommer med tiden.

Sjekk hvilke avanserte kompaktkameraer vi anbefaler

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

annonse