Til hovedinnhold

Dette er skjermkortene du bør velge

Her har vi samlet redaksjonenes stalltips.

Skjermkort er et område innen PC-industrien som er i en rivende utvikling. Denne vinteren og våren har de to erkerivalene AMD og Nvidia lansert en rekke spennende modeller i hver sin helt nye generasjon. Vi venter fortsatt på et par modeller utover sommeren, men så mye er nå lansert at det er på tide å gjøre opp en ny status.

Hvilket av alle disse skjermkortene er det egentlig som passer deg best?

Og akkurat det avhenger ene og alene av hva du bruker PC-en til.

Trenger du skjermkort?

Det kan faktisk hende du ikke trenger et dedikert skjermkort i det hele tatt. Iallfall ikke et skjermkort i tretusenkronersklassen om du kun ønsker å holde orden på husregnskapet i et regneark, sende e-post til slektninger og venner, eller kanskje bare beveger deg ut på en runde med kabal i ny og ne. I slike tilfeller klarer du deg trolig med de aller enkleste grafikkløsningene, som de som finnes integrert på en del hovedkort og i nye prosessorer.

Har du litt større krav, finnes det et utall av ulike modeller på markedet. Et dedikert skjermkort gir deg bedre effekter og mer realisme. Samtidig gir et godt skjermkort deg en følelse av at spillet rett og slett glir bedre. Med de nyeste generasjonene skjermkort har du ikke bare muligheten til å spille på en større skjerm, du kan spre bildet utover mange skjermer, eller spille i 3D om du vil.

Slik utnytter du skjermkortet maksimalt:
Slik får du rå spillgrafikk

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er det beste kjøpet, og det er akkurat dette vi i denne anbefalingen skal hjelpe deg med.

Stue-PC- og allround-bruk

Foto: Produsenten

Om det eneste du jobber med er litt enkle dagligdagse ting som kontorarbeid, surfing og litt enkel spilling innimellom, kommer du langt med grafikkløsningen som sitter i dagens prosessorer. Om du imidlertid føler du trenger mer kraft, må du over på en dedikert løsning – men du trenger ikke bruke mer enn 500 kroner.

I dette segmentet er det foreløpig AMD som er kongen. Nvidia har faktisk ikke lansert et vettugt skjermkort til under 800 kroner på flere år. Det billigste kortet som vi vil anbefale er Radeon HD 6570. Dette kortet kommer med HDMI-tilkobling og i lydløse varianter.

Kortet koster omtrent 500 kroner, og byr på nok kraft for de enkleste oppgavene – men viktigst av alt gir det deg alle DirectX 11-egenskapene. Dette innebærer at skjermkortet kan ta over mange av oppgavene som prosessoren ellers ville jobbet med, noe som gjør at du lekende lett jobbe med HD-materiale. Dette er det svakeste dedikerte kortet vi vil anbefale, for lettere oppgaver kan du like gjerne holde deg til prosessoren.

Finn beste pris på Radeon HD 6570 »
Les vår test av Radeon HD 5570, som i prinsippet er det samme skjermkortet »

Noe litt kraftigere du også bør vurdere, er Radoen HD 7750. Dette kortet har mer kraft på lager, koster fra 750 kroner, og her kan du i større grad utnyttet de fine mulighetene DirectX 11 gir deg.

Finn beste pris på Radeon HD 7750 »
Les vår test av Radeon HD 7750 »

Nvidia har holdt seg unna dette segmentet en god stund, og det eneste skjermkortet de har lansert til under tusenlappen er nykommeren GeForce GT 640. Dette er et toppmoderne skjermkort med en rekke spennende funksjoner og muligheter for lett bruk.

Finn beste pris på GeForce GT 640 »

Mellomklassen

Foto: Produsenten

I mellomklassen finner vi kort priset mellom 1000 og 2500 kroner, og det er her de fleste bør finne seg en passende modell. Dagens spill på en normal skjerm krever ikke stort mer enn et skjermkort i dette prisområdet. Da er Nvidias GeForce GTX 560 SE et øyeblikkelig godt valg. For 1000 kroner får du mye ytelse til å dytte deg igang i de fleste spill, selv om det ikke tilhører den nyeste generasjonen skjermkort.

Finn beste pris på GeForce GTX 560 SE »

For 400 kroner ekstra får du også storebroren GeForce GTX 560 Ti, som også er et meget godt valg.

Finn beste pris på GeForce GTX 560 Ti »
Les vår test av GeForce GTX 560 Ti »

Hvis du først skal spille, vil vi virkelig anbefale at du legger på noen hundrelapper ekstra. Da kan du ta deg råd til Radeon HD 7850, et skjermkort som for tiden koster rundt 1700 kroner.

Finn beste pris på Radeon HD 7850 »
Les vår test av Radeon HD 7850 »

Har du muligheten til å bikke 2000-kroners-grensa, møter du et godt kjøp i Radeon HD 7870. Det koster rundt 2400 kroner, og leverer mer enn nok ytelse for spillere flest.

Finn beste pris på Radeon HD 7870 »
Les vår test av Radeon HD 7870 »

Toppklassen – det råeste av det råeste

Foto: Produsenten

Nvidia har få aktuelle skjermkort som koster under 3000 kroner, men det tar de de igjen i markedets øverste prissjikt. Skjermkortene som koster fra 3000 kroner og opp gir mer ytelse i bøtter og spann, og lar deg spille med høy oppløsning og god grafikk i alle moderne spill.

Det første skjermkortet vi her vil anbefale er GeForce GTX 670, et kort til 3000 kroner. Det leverer ytelse i det øverste sjiktet, og ypper med toppmodellene til både AMD og Nvidia. Samtidig er både støynivået og effektforbruket lavt.

Finn beste pris på GeForce GTX 670 »
Les vår test av GeForce GTX 670 »

Men skal du først gå for gull bør du vurdere toppmodellen GeForce GTX 680. Det koster 3900 kroner og leverer utrolig god ytelse, holdet et lavt støynivå, har lavt effektforbruk og lave temperaturer.

Finn beste pris på GeForce GTX 680 »
Les vår test av GeForce GTX 680 »

De tre sistnevnte faktorene er grunnen til at vi på generelt grunnlag vil anbefale GTX 680 fremfor Radeon HD 7970 GHz Edition, som er markedets raskeste skjermkort med én kjerne. Dette kortet yter noe mer, men det lager litt mer lyd, er litt varmere og trekker litt mer strøm under spilling. Foreløpig har det heller ikke en konkret norsk pris, eller tilgjengelighet – men får du det til 4000 kroner er det ikke noe galt i å kjøpe det.

Finn beste pris på Radeon HD 7970 GHz Edition »
Les vår test av Radeon HD 7970 GHz Edition »

Hvis du virkelig skal kline og kjøpe deg et skikkelig rått skjermkort, bør du rette blikket mot kort med to grafikkkjerner. Det finnes for tiden to slike kort på markedet, men bare én soleklar leder. Det er GeForce GTX 690. Dette er et massivt og lekkert skjermkort, som leverer markedets beste ytelse kombinert med hyggelig støynivå og relativt sett et lavt effektforbruk.

Finn beste pris på GeForce GTX 690 »
Les vår test av GeForce GTX 690 »

Slik utnytter du skjermkortet maksimalt:
Slik får du rå spillgrafikk

annonse