Til hovedinnhold

Velg riktig hjemme-PC

Disse bærbare datamaskinene er perfekte for hjemmebruk.

Vegar Jansen

Det er moro å kunne velge fra øverste hylle når du skal ha deg en bærbar, men for de aller fleste av oss er det verken Pappa eller Sjefen som betaler. Så med mindre fru Fortuna har velsignet deg selv med en eksta tykk lommebok, er det penga – eller kanskje snarere mangelen på penger – som rår.

I denne kategorien ligger derfor fokuset i å få så mye maskin som mulig for dine surt tiltjente grunker.

Heldigvis trenger du ikke punge ut med så veldig mye for en helt grei bærbar i dag, men dette kommer gjerne på bekostning av noe annet. For større og kraftigere bærbare, som nettopp er det segmentet som gjerne gir deg mest for pengene, er dette som regel portabiliteten. Med portabilitet mener vi vekt, robusthet, størrelse og hvor lenge batteriet varer.

Slike bærbare egner seg derfor best innenfor hjemmets fire vegger, eller sporadiske turer til hytte eller venner, men tas til tider også i bruk av ryggsterke studenter. For mer bærbare bærbare bør du dog sjekke ut kategorien Folk på farten.

Budsjett:

Billigklassen har vi satt til modeller som koster under 5000 kroner, selv om du riktignok finner anstendige modeller helt ned mot to tusenlapper. Og har du egentlig ikke planer om å bruke PC-en til noe særlig annet enn internett, e-post og kabal er det heller egentlig ikke noe galt i å gå for de aller rimeligste maskinene. Med mindre du kjøper bærbar på russisk postordre sikrer garantier og ikke minst norsk forbrukerkjøpslov deg mot å ende opp med et helt håpløst produkt. Returrett er også en fin ting.

Les også vår guide til god netthandel.

Lenovo ThinkPad Edge E520 i rød utførelse.

Egentlig er det såpass enkelt som å finne den rimeligste datamaskinen med en skjerm og et tastatur du kan leve med, gjerne med litt størrelse. Som et eksempel på en anstendig PC i den laveste prisklassen har vi Lenovo ThinkPad Edge E520 med Intel Pentium P940 eller P950 prosessor, som da er basert på Sandy Bridge. Lenovos ThinkPad-modeller er som regel stillegående og har gode tastaturer. Skjermen på 15,6 tommer er av den matte typen (antirefleks).

Asus X54H.

Mer lyst på en laptop med blank skjerm og USB 3.0? Da har vi sett oss ut 15,6-tommeren Asus X54H som et slikt alternativ. Denne er også utstyrt med en Pentium B950-prosessor og ligger på omtrent samme pris.

Er du ute etter en litt større bærbar foreslår vi 17,3-tommeren HP Pavilion g7-1210, som koster under 4000 kroner. Denne har en høyere oppløst skjerm med 1600 x 900 punkter (HD+). Motoren er en AMD Llano E2-3000M med Radeon HD 6380G grafikk integrert.

Samsung 300E5.

Har du behov utover det aller mest grunnleggende bør du gå ytteligere litt opp i pris. Da får du litt bedre utstyrt og raskere bærbare, som da egner seg til mer aktiv bruk. Med en prislapp på rundt 4500 kroner er det nok 15,6-tommeren Samsung 300E5 som frister oss litt ekstra her. En Intel Core i3-2330M sørger for god fart for det meste av gjøremål, og grafikkløsningen GeForce GT 520MX fra Nvidia gjør at den også fint kan brukes til litt spilling.

Vi har også sansen for Dells Inspiron R-modeller, som du får som 14-, 15,6- og 17,3-tommers modeller. Her får du muligheten til å velge blant mange friske farger.

Dell sier ja til et fargerikt fellesskap. Her ved Inspiron 15R

Det er for øvrig et stort utvalg i prisklassen rundt 5000 kroner, og leter du litt kan du også finne fine tilbud på eksisterende og utgående modeller.

Mellomklasse:

Du skal ikke veldig mange kronene opp før du ser strørre harddisker, raskere prosessorer og mer minne. Dette fordi kvalitet og utstyrsnivå allerede er "godt nok" ved fem tusen kroner slik at det du legger i ekstra går til bedre/større/raskere komponenter.

Her blir det selvfølgelig snakk om smak, behag og lommebok, men skal du først legge på litt er det greit å gjøre det med et par tusenlapper, i hvert fall om det er en PC du har tenkt å ha en stund. Jo raskere prosessor og bedre grafikkløsning du spanderer på deg, jo lenger tid vil det ta før maskinen føles gammel og utdatert.

Dell XPS 15.

En av våre favoritter i denne klassen er Dells XPS-serie, som både finnes som 15- og 17-tommer. Prisen går fra 6000 kroner og oppover, og du kan bygge den opp av hjertens lyst – til og med med skjerm i Full HD, altså 1920 x 1080 piksler.

Asus K53SV.

Men Dell XPS gir deg ikke nødvendigvis mest for pengene. Er du uansett ikke interessert i høy oppløsning vil maskiner som Asus K53SV gi deg mer grut per krone rent spesifikasjonsmessig – her får du god allround ytelse til en god pris.

Går vi opp i størrelse kan du heller ta en kikk på Acer Aspire 7750G eller Asus X73SV. Disse 17-tommerene med HD+-oppløsning konkurrerer direkte med tanke på pris og muskler.

Asus N53SN.

Når det gjelder 15,6-tommere med høyoppløste skjermer er for øvrig ikke Dell XPS det eneste valget. Asus N53SN og N55SF er andre alternativer her, og er da med matt skjerm. Sistnevnte maskin har også det potente GeForce GT 555M fra Nvidia, som omtrent gjør den til en spillbærbar.

Dyr:

Går du over 8000 kroner er det som regel ikke så ekstremt mye å hente på bedre ytelse – og trenger du det bør du kanskje vurdere en spillbærbar i stedet, der ytelse er alfa og omega.

For dyrere bærbare ment for heimen er det mer fokus på kvalitet, design og underholdningsfunksjoner. Blu-ray-spiller er ikke uvanlig, og det er ofte gjort litt ekstra med tanke på innebygd lyd og bilde.

Sony Vaio F.

I vårt tilfelle har vi nettopp blunket oss ut et par modeller med nettopp Blu-ray og Full HD. Den minste og rimeligste av disse er 16,4-tommeren Vaio F fra Sony, som kommer i litt forskjellige konfigurasjoner – du kan dessuten sette sammen din egen i Sonys nettbutikk.

Hvis ikke supertung databehandling er din greie ser vi ikke det store i å gå for en firekjernet prosessor. Med en Intel Core i5-2430M, 500 GB harddisk, 4 GB RAM, Blu-ray-spiller, Nvidia GeForce GT 540 og Premium Full HD-skjerm havner vi på ganske nøyaktig 8000 kroner for en fin underholdnings-PC fra Sony.

Acer Aspire Ethos 8951G med pekeplata si.

Ønsker du deg en større og sterkere modell vil nok Acer Aspire Ethos 8951G være mer interessant. Dette er en 18,4-tommer med skjerm i rammefri design og en avtakbar pekeplate som kan brukes som fjernkontroll. Bestykket med en firekjerners Core i7 og Nvidia GeForce GT 555M burde den rocke en del i spill også.

Ekstra glad i å spille?
Se våre anbefalinger for gameren

annonse