Til hovedinnhold
AnbefalingTrenger du et kamera med flere muligheter?

Disse entusiastkompaktene anbefaler vi

Her er kameraene som gir deg flere muligheter.

[Akam.no]: Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med.

Denne gangen er det relativt små kompaktkameraer med gode spesifikasjoner som står for tur.

Smått og godt for entusiasten

Her har vi valgt å fremheve kompaktkameraer med relativt beskjeden størrelse, men som likevel har mer enn de fleste andre å tilby. Dette er en gruppe kameraer som har vokst betydelig de siste årene, og som kjennetegnes av liten størrelse, lyssterk optikk med beskjedent zoomomfang, god betjening, samt støtte for RAW-filer. Bildekvaliteten er ofte blant det beste man får fra kompaktkameraer, men dette til tross er mange av disse ikke helt i toppen av hva som kan skaffes når det gjelder funksjoner og mer avanserte muligheter.

Panasonic Lumix DMC-LX7
Panasonic har lenge vært selve sjefen når det gjelder kameraer i denne klassen, og deres nyeste bidrag er LX7, som ble lansert sommeren 2012. Dette er et svært godt kamera, og med største blender på f/1.4 på vidvinkel og f/2.3 på tele, er det også blant markedets mest lyssterke. Med dette kan du ta opp video i FullHD og lage timelapse-video i kameraet, men direkte billig er det ikke, og zoomen er som med så mange andre av denne typen temmelig bekrenset - i dette tilfellet til tilsvarende 24-90 mm. Oppløsningen er også begrenset - til ca 10 megapiksler - mest sannsynlig for å ivareta bildekvaliteten i dårlig lys.

LX7 er likevel noe av det beste i sitt slag, og anbefales klart av oss, til tross for at prisen for øyeblikket ligger rundt kr 4500,-. Det er mye penger for et kompaktkamera, men da får du også et kamera som kommer til å bli regnet blant de aller beste i flere år fremover.

Les vår sniktitt på Panasonic Lumix DMC-LX7

Sony Cyber-shot DSC-RX100
Dette er kanskje LX7s argeste konkurrent, og mange mener Sony RX100 er det beste kompaktkameraet verden har sett. Kanskje stemmer det, kanskje ikke, men uansett er det ganske klart at det er svært bra. Oppløsningen er den dobbelte av LX7, dvs hele 20 megapiksler, men siden bildebrikken er over dobbelt så stor, går ikke dette i seg selv ut over bildekvaliteten, i forhold.

RX100 har litt bedre tele enn LX7, men ikke fullt så god vidvinkel. På begge er blenderen ikke helt i samme sjiktet heller, med verdiene f/1.8-f/4.9. Bildekvaliteten er likevel god, og selv om RX100 ikke kan benytte en ekstern blits, vil vi helt klart likevel anbefale det. Prisen ligger i dag på rundt 5000 kroner.

Les vår sniktitt på Sony Cyber-shot DSC-RX100

Olympus XZ-1
Olympus XZ-1 er eldre enn de to foregående, men også billigere, mens ytelsen fremdeles er god. Vidvinkelen er tilsvarende 28 mm og utstyrt med blender f/1.8 som er svært bra. Olympus er kjent for sin fremragende optikk, og XZ-1 nyter godt av deres erfaring på dette området. Brennviddeomfanget strekker seg til tilsvarende 112 mm, og blender f/2.5 på den brennvidden er det ikke mange kompaktkameraer som kan tilby.

Oppløsningen på XZ-1 er 10 megapiksler, akkurat som på Panasonic LX7, men i motsetning til det kameraet får du fra XZ-1 ikke videoopptak i mer enn 720p. Prisen tatt i betraktning er XZ-1 likevel et godt valg for deg som vil ha et avansert og lyssterkt lite kamera.

Les vår test av Olympus XZ-1

Olympus TG-1.

Olympus TG-1

TG-1 er et kamera som bare halvveis passer inn i denne gruppen. Spesifikasjonene er sammenlignbare, men i tillegg er det et svært robust lite kamera som faktisk er vanntett helt ned til 12 meter dybde. I tillegg har det innebygget GPS, er støtsikkert for fall fra 2 meter høyde, og skal tåle ned til -10 grader og 100 kg trykk. Liten tøffing dette, altså.

Rent fotografisk står det ikke så veldig tilbake for sine konkurrenter heller. Brennviddeomfanget tilsvarer 25-100 mm og blenderverdiene er f/2.0-4.9, noe som ikke er helt i samme klasse som de øvrige vi har nevnt, men ikke så fryktelig langt unna heller. I motsetning til XZ-1 har imidlertid TG-1 innebygget GPS og elektronisk kompass, og kan også ta opp video i FullHD. Prisen ser ut til å ligge på rundt 3-3500 kroner.

Les mer om Olympus TG-1

Canon PowerShot S100

Canon S100 er et av de minste og mest lommevennlige kameraene i denne klassen. Det er også blant de rimeligste, men har likevel forholdsvis god lysstyrke på vidvinkel med f/2.0 på tilsvarende 24 mm. Zoomen strekker seg derfra til tilsvarende 120 mm og er dermed litt lenger enn mange andre i samme klasse, men lysstyrken er her ikke spesielt bra. Selv det tatt i betraktning er imidlertid S100 et kapabelt lite kamera, med god bildekvalitet og betjening. Oppløsningen på 12 megapiksler holder for de fleste, og med et godt betjeningshjul rundt objektivet og innebygget GPS har det flere sider som få andre kan stille med til samme pris.

Les vår test av Canon PowerShot S100

Nikon Coolpix P310
Men fortvil ikke om du må enda lenger ned i pris - du kan fremdeles få lyssterke og små kompaktkameraer. Nikon P310 har tilsvarende 24 mm vidvinkel, og kan der tilby hele f/1.8 lysstyrke. I likhet med Canon S100 er imidlertid lysstyrken ikke like imponerende dersom du zoomer inn til motsatt ende av skalaen. Da havner du på tilsvarende 100 mm og f/4.9.

Oppløsningen på P310 er 16 megapiksler, og brikken er også mindre enn hos konkurrentene, noe som nok har en effekt på bildekvaliteten i svakt lys. Likevel, prisen tatt i betraktning er dette definitivt et akmera du bør vurdere dersom du skal ha et kamera i denne klassen for lavest mulig pris.

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

annonse