Tek.no

Anbefaling

Gi noen en hobby til jul!

Olympus E-420 med 14-42 mm
Are Thunes Samsonsen
12 Des 2009 08:01

Skal du donere bort en komplett fotohobby kan det lett koste penger, men det trenger ikke bli forferdelig dyrt dersom alt du ønsker å gjøre er å gi noen et puff på veien. Uansett er det speilrefleks eller andre former for systemkamera som stort sett gjelder her, og der har du mye å velge mellom:

Olympus E-420 med 14-42 mm kitobjektiv
Til bare rundt 2500,- er dette den klart rimeligste pakkeløsningen som er å få på markedet i dag. Kameraet er også absolutt hederlig, selv om det naturlig nok ikke er akkurat det hvasseste som finnes. Det er imidlertid mer enn godt nok til at det er vanskelig å finne et tilbud som gir mer fotoglede for pengene enn dette tilbudet. Olympus er også kjent for å ha god optikk, og dette kit-objektivet er et av de beste av slaget. Dette kameraet har en bildekvalitet som er mer enn god nok til utskrifter i A3-format, eller enda større, og er i tillegg det minste speilreflekskameraet som er å få i våre dager. Fint til reiseglade mennesker som ønsker å holde vekten nede, med andre ord.

Av de mindre positive egenskapene kan vi nevne at det på grunn av størrelsen kan oppleves som noe ubehagelig å holde for folk med store hender, og søkeren er også relativt liten og mørk i forhold til de fleste andre speilreflekskameraer. Det er heller ikke utstyrt med den raskeste autofokusen på planeten, og for noen vil en forholdsvis lav batterikapasitet virke avskrekkende. Ingen av disse tingene er imidlertid etter vårt syn viktige nok til at det ikke er et enormt godt kjøp til denne prisen, spesielt med tanke på at objektivet alene, hvis du kjøper det separat, koster godt over halvparten av denne pakkeprisen.

Canon EOS 1000D

Canon EOS 1000D
Canon har også noen aktuelle kameraer, og det rimeligste av disse er 1000D, som vi har testet. I skrivende stund ligger kamerahuset alene på rundt kr 3200,-, men for noen få hundrelapper ekstra får du med et 18-55mm zoomobjektiv. Har du pengene bør du imidlertid gå for pakken hvor Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS følger med. du får da med en god bildestabilisator, samt et objektiv som ikke er like elendig som den eldre og billigere versjonen uten stabilisator. Laveste pris for denne pakken ligger i skrivende stund på rundt kr 4300,-.

Canon EOS 450D
Har du litt mer å rutte med og vil bruke det på en bedre modell enn 1000D er det Canon EOS 450D du bør titte på. Også dette har vi testet, og kun kamerahuset koster for tiden kr 4475,- på det rimeligste. Skal du ha med et rimelig objektiv vil vi også her anbefale at du styrer klar av kitobjektivet uten IS og heller finner en pakke som inkluderer IS-versjonen. En slik pakke koster for tiden bare litt over kr 210,- mer enn bare kamerahuset, og siden objektivet i seg selv koster 12-1300 kroner er det er godt kjøp nesten uansett. I tillegg koster i skrivende stund en pakke med 450D og IS-objektivet kun kr 142,- mer enn 1000D med det samme objektivet, noe som gjør 450D til et svært godt kjøp.

Begge disse kameraene kan skilte med forholdsvis god bildekvalitet, og selv om de er noe større enn Olympus E-420, så er de fremdeles forholdsvis små og lette. Dermed egner de seg ganske godt til reisebruk, men på grunn av størrelsen er det til gjengjeld mange som finner grepet på dem ganske ukomfortabelt, og derfor foretrekker andre modeller. Både Nikon og Pentax har da nybegynnerkameraer med bedre ergonomi enn 1000D og 450D:

Nikon D3000
Nikon er helt i front når det gjelder både bildekvalitet og brukervennlighet for nybegynnere, og i deres rimeligste modeller går de langt i å kombinere dette. Deres rimeligste modell er Nikon D3000, som for tiden koster omkring 3500,- for kun kamerahuset, men også her er det ikke mye som må legges til for å få med et helt OK kitobjektiv. Kr 236,- er prisforskjellen akkurat nå, dog ikke i samme butikk. I den samme butikken får du imidlertid den stabiliserte versjonen av kitobjektivet med for skarve kr 115,- ekstra, dvs totalt kr 3790,-, en løsning vi absolutt vil anbefale.

Pentax K-x
Pentax har ikke mange speilrefleksmodeller på markedet for tiden, men har høstet mye skryt for sin nybegynnermodell K-x. Vi har ikke testet kameraet, men Pentax er generelt kjent for å gi mange funksjoner og god byggekvalitet for pengene, og leverer attpå til bildekvalitet som er helt på nivå med markedslederne. K-x benytter AA-batterier, noe som gjør det godt egnet til bruk på langtur til eksotiske himmelstrøk hvor det ofte er eneste formen for elektristitet som er å få fatt i. På den annen side er det en ekstrautgift dersom man absolutt skal ha oppladbare batterier i tillegg, men det kan også ses på som en julegavemulighet for noen andre som sliter med hva de skal gi den kommende fotografen til jul.

Pentax K-x ligger i skrivende stund på rundt 4600,- for kun kamerahuset, men for drøye tre hundrelapper ekstra er det mulig å få med et kitobjektiv som generelt holder en forholdvis høy kvalitet, sammenlignet med mange andre produsenters tilsvarende.

Sony A230
Også Sony A230 er forholdsvis rimelig for tiden, og for under fire tusenlapper får man da både speilreflekskamera og Sonys nye kitobjektiv. Det gamle 18-70mm-objektivet fikk mye velfortjent kritikk, men det nye skal etter sigende være svært mye bedre, og da det koster over 1500,- alene, må 4000,- for A230 med objektiv sies å være et bra tilbud. Vår test av kameraet finner du her.

Sony A330
Sony A330 er essensielt det samme kameraet, men med skjerm som kan vippes opp eller ned. Kamerahus alene ligger på rundt fire tusen kroner, og skal du ha en pakke med Sonys nye kitobjektiv må du ut med fra 4-900 kroner mer, avhengig av hvor du vil shoppe.

Nikon D5000
Nikon D5000 er på de fleste måter et hakk opp fra D3000. Sistevnte har riktignok større skjerm, men til gjengjeld vil D5000 gi deg en bevegelig skjerm, større oppløsning og høyere opptakstempo. Til gjelgjeld koster D5000 tett oppunder femtusenlappen, og skal du ha med et objektiv i tillegg må du ut med enda noen hundrelapper til. Det samme stabiliserte objektivet som i pakke med D3000 koster 3790,- vil sammen med D5000 komme på drøye 5700 kroner, noe som beklageligvis er litt i meste laget for mange. Man kan selvsagt gi bort objektivet for seg, men det vil da komme på nesten 1500 kroner alene.

Olympus EP-1
Har man først muligheten til å blåse fem tusenlapper på en julegave, bør man også se på Olympus EP-1 som en mulighet. Det har gått kraftig ned i pris siden lanseringen i sommer, og fås nå med et sammenleggbart 14-42mm kitobjektiv til bare 4999,-. Vi har både sniktittet på det og testet det og likte det på mange måter svært godt til den prisen det dengang hadde. Til dagens pris er det liten tvil om at man får mye kamera for pengene, både i form av kvalitet og stil.

Annet

Man trenger imidlertid ikke nødvendigvis kjøpe en

hel

fotohobby til noen for å gjøre lykke. Dersom man ønsker å supplere noens fotohobby i stedet, eventuelt kjøpe stykkevis og delt, finnes det også mange muligheter:

Et objektiv må man ha om det skal bli bilder, og man trenger ikke sprenge banken for å få et bedre objektiv enn det som fulgte med kameraet. Flere produsenter har for eksempel rimelige og lyssterke 50mm-objektiver til en forholdsvis rimelig penge, og dersom den heldige gavemottager bruker Minolta/Sony, Nikon eller Canon vil nok en slik julegave gjøre lykke.

Lensbaby er en produsent av objektiver som mange betrakter som leketøy, men som også for mange proffe fotografer er et verktøy for mer kreative bilder enn de vanligvis tar. Uansett ligger det store mengder fotoglede i noe slikt, og på grunn av den enkle konstruksjonen er også prisnivået forholdsvis begrenset.

Likevel, også Lensbaby koster gjerne firesifrede beløp, så om man har et noe mer begrenset budsjett må man se annet steds hen etter julegaver til den fotointeresserte. Eller?
Neida, for eksempel trenger ikke et kurant fotostativ eller en praktisk fotobag å koste all verden, og trenger du enda flere muligheter kan du se på ting som programvare, skjermer, minnekort, stativhoder, tegnebrett, fargekalibrering, blekkskrivere, eksterne harddisker eller digitale bilderammer.

annonse

Les også