Til hovedinnhold

Denne maskinen anbefaler vi til The Gathering

Kompakt modell som kan by på gode opplevelser.

Innmaten

The Gathering står for døren, og om du ikke allerede har en datamaskin klar er det på høy tid. Det er en snau uke til dørene åpner og det gjelder å ha tid til å vente på deler, selve monteringen og installasjon av diverse programmer.

For anledningen har vi satt sammen en egen anbefaling, og tanken er at det skal være en maskin med god ytelse, lav vekt og liten størrelse. Med andre ord den perfekte maskin til å drasse med seg på diverse arrangementer. Nå er det ikke noe galt i å ha en diger datamaskin, men om du først har fått prøve deg med en liten og søt en er det ingen vei tilbake.

Vi sikter oss inn på mini-ITX-plattformen, der hovedkortene ikke måler mer enn 17 ganger 17 centimeter. Dette gir oss muligheter til å bygge akkurat en slik maskin som vi har lyst på.

Markedet for mini-ITX-produkter har vokst voldsomt de siste årene. Nå finnes det noe for enhver smak. Disse produktene står ikke tilbake for større alternativer rent ytelsesmessig, men det er naturlig nok mindre plass tilgjengelig.

Blant annet får du typisk bare plass til ett skjermkort, et begrenset antall harddisker og stort sett bare to minnemoduler. Likevel er dette nok for en flott spillmaskin.

Den komplette listen finner du også hos Prisguide.no »

Prosessor:

Det er mange gode prosessorer på markedet, og vi hadde lyst på noe med LGA1150 siden det er et godt utvalg med hovedkort på denne plattformen, samt at prosessorene jevnt over er særs gode til spillbruk. Vi blinker oss ut folkeprosessoren Intel Core i5 4690, som i denne versjonen kommer med låst multiplikator. Til en slik maskin ser vi ingen problemer med at vi blir fratatt muligheten til å leke med frekvensene.

Finn beste pris på Intel Core i5 4690 »

Hovedkort:

Hovedkortet er alltid sentralt, og det finnes mye spennende på markedet. Siden vi har bestemt oss for en Intel Core i5 4690 sikter vi oss inn mot H97-brikkesettet fra Intel. Sett opp mot Z97 har vi ikke bruk for de ekstra egenskapene som vi finner i Z97, og H97 er noe billigere. Gigabyte GA-H97N-WiFi har alle de egenskapene vi vil ha, samt innebygget trådløst nettverk. Siden kortet ellers har lite med ekspansjonsmuligheter er det noe vi verdsetter.

Finn beste pris på Gigabyte GA-H97N-WIFI »

Minne:

Minnemarkedet har stått litt stille i det siste, mens vi venter på stormen med DDR4 på Intels X99. Til H97 er det derimot DDR3 som gjelder, og her falt vi for HyperX Fury fra Kingston. Åtte gigabyte med minne er helt fint til en slik maskin.

Finn beste pris på Kingston HyperX Fury DDR3 1600MHz 8GB CL10 »

Skjermkort:

Dette er en svært sentral del i en datamaskin, og hva du velger her har veldig mye å si for spillytelsen. Siste generasjon fra Nvidia, med GeForce 9xx-serien er et svært aktuelt valg for en slik maskin. De genererer typisk noe mindre varme enn tilsvarende AMD-kort, noe som er gull verdt i en slik maskin. I tillegg gir spesielt GeForce GTX 970 veldig mye for pengene.

Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 970 »
Les test av Nvidia GeForce GTX 970 »

Lagring:

Til TG-maskinen vår vil vi ha både en SSD og en vanlig HDD. Det optimale hadde vært å fylle den opp med SSD-er, men det blir raskt veldig kostbart. På SSD-en plasserer vi selvfølgelig operativsystemet, men også enkelte spill der lastetiden betyr mye og de spillene du kanskje bruker mest. Harddisken fungerer på sin side som lager for diverse filer som du føler at du måtte trenge.

Et lite stalltips her er å installere flest mulige spill på forhånd, så slipper du bruke verdifull tid på TG til slikt. Greit nok at nettlinjene der er særs gode, men du har totalt sett maksimalt bare fem dager på deg.

Finn beste pris på Samsung 850 Evo 250 GB »

Finn beste pris på Seagate Barracuda 4TB »

På neste side er våre stalltips for kabinett, strømforsyning og alt det eksterne »

Det utvendige

Kabinett:

Få kabinetter skriker mer dataparty enn BitFenix Prodigy Mini-ITX. Kabinettet kommer i en rekke freske farger, noe som er midt i blinken om du vil skille deg litt ut eller bare er glad i farger. Ellers er det utstyrt med noen spesielle føtter og håndtak som gjør transporten til en lek. Håndtakene og føttene er delvis fleksible, slik at de også fungerer bra til å ta i mot mindre støt i forbindelse med transort.

Finn beste pris på BitFenix Prodigy Mini-ITX »

Strømforsyning:

En strømforsyning hører med, og med Cooler Master G650M har du en enhet som leverer bra nok med kraft, samtidig som størrelsen ikke er så hakkendes gal. Som en bonus kjører den med modulære kabler.

Finn beste pris på Cooler Master G650M »

Skjerm:

Er du nødt til å kjøpe deg en ny skjerm er det egentlig mange alternativer. Er det UHD som gjelder, eller skal du ha maksimalt høy FPS og har null interesse for pene blomster på slagmarken. For spilleren vil vi trekke frem BenQ XL2430T, som er siste generasjon med dedikerte spillskjermer fra BenQ. Her får du med et kjekt bærehåndtak, beskyttelsestrekk og en krok der du kan henge hodetelefonene dine. Legg til et lynraskt panel med mulighet for å sette opp flere profiler så synes vi det er en svært aktuell spillskjerm.

Finn beste pris på BenQ XL2430T »

Tastatur:

Tastaturet er hovedkontakten din inn til maskinen, og da føler vi det er viktig å satse litt her. Mekaniske tastaturer er sjelden spesielt lette, men vi føler det er verdt det her. Ta en titt på fUnc KB-460, som byr på god ytelse til prisen.

Finn beste pris på fUnc KB-460 »

Mus:

Logitech G502 er en ny godmus som det er verdt å teste ut. Den ligger godt i hånden, i alle fall undertegnedes, og har generelt en veldig god feeling på seg. Husk musematte, pallebordene på TG er ikke det råeste underlaget for sarte datamus.

Finn beste pris på Logitech G502 »

Hodesett:
Sennheiser G4ME ZERO er kanskje ikke det råeste hodesettet på markedet, men det er veldig enkelt å pakke ned samtidig som lyden er helt i toppklasse. I tillegg er det lukket slik at du kan få tilbragt mest mulig tid alene i ditt eget nirvana.

Finn beste pris på Sennheiser G4ME ZERO »

Optisk drev:

Det er ikke så ofte vi trenger optiske drev nå for tiden, men det skjer. Derfor er det greit å ha tilgjengelig. Vi har valgt ut en ekstern løsning, som du kobler til via USB når det er behov for den.

Finn beste pris på Asus SDRW-08D2S-U »

Operativsystem:

For utnyttelse av alt som kan gjøres på TG hadde vi siktet på Microsoft Windows 8.1 som operativsystem. Da kan du spille alt av spill, samt herje rundt som du bare vil. Har du ikke en lisens fra før kan du satse på en OEM-lisens, så da blir låst til nettopp den maskinen du bygger.

Finn beste pris på Microsoft Windows 8.1 Pro »

Ymse:

Noe av det første du må sikre deg av ekstra ting og tang er en lang nettverkskabel. Merke er ikke så nøye, men om du havner et stykke unna den nærmeste switchen vil du lovprise deg om du har lange kabler.

En ting som er kjekt å ha er lange strømkabler til datamaskinen og skjermen, og er noe som har reddet undertegnede mange ganger.

annonse