Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Griser på tokt, jenter som liker roboter, og «glætte» advokater er blant de utvalgte.
Side 1
[Gamer.no]: En ny måned, ti nye anbefalinger. Siden sist har jeg fått fingrene i Apples nyeste telefonvidunder, iPhone 5, og har testet alle spillene på denne telefonen. Forskjellen er ikke merkbart stor, men i noen spill kan man tjene litt på den utvidede skjermen. Telefonen skal visst nok også skilte med en kraftigere prosessor, men vi må nok vente litt lenger før vi får se fruktene av styrkeøkningen.
Denne måneden får vi stifte bekjentskap med jenter som digger roboter, vi får grave dypt i kroppen til en mellomting mellom en delfin og en man, og vi får utføre de saftigste triksene i skateparken.
Bad Piggies
Sjanger: Arkade/Fysikk Pris: 7 kr Type: iPhone, iPad og Android Utvikler: Rovio Kan kjøpes her
Så var det grisenes tur, og det må da være greit? Angry Birds-konseptet har jo tross alt gått sin seiersgang gjennom fire spill, med en flyvetur ut i verdensrommet som siste innslag. At Rovio nå endelig stiller med et flunkende nytt konsept er derfor passende etter all fuglekastingen.
I Bad Piggies skal du ikke kaste grisene, men heller bygge diverse konstruksjoner som skal lede deg mot målet. Hvert brett begynner med at du får muligheten til å disponere et bestemt antall blokker, raketter, ballonger og paraplyer, og skal bygge den olabilen eller -flyet som passer best til omgivelsene.
I vanlig Robio-stil belønnes du med opptil tre stjerner, men denne gangen er kravene mer håndfaste enn en abstrakt poengsum som må nås. I stedet skal du enten plukke opp stjerner på vei mot målet, oppfylle tidskrav og lignende. I de fleste brettene kreves det at du løser oppgavene to ganger på to måter for å kapre alle tre stjernene.
Det som trekker opplevelsen litt ned er at det som oftest virker som om det er kun én måte å løse ting på. Dermed blir snekringen litt mer meningsløs, og spillet mister litt av den dybden det kunne hatt. Det er heldigvis fremdeles moro å pønske ut hva spillet vil du skal gjøre, og kan grense mot hysterisk latterlig når konstruksjonene spinner ut av kontroll på grunn av en liten feil.
Bad Piggies: 8/10 Svært godt
Grow Dammit!
Sjanger: Arkade Pris: 14 kr Type: iPad Utvikler: Poio Kan kjøpes her
Nordmennene i Poio har tydelig gjort hjemmeleksa si med Grow Dammit! Det stilfulle iPad-spillet innehar så å si alle de obligatoriske elementene som skal til for å passe inn i støpeformen til spill som Angry Birds og Cut the Rope normaliserte for et par år siden. Trestjernesystemet er på plass, de søte maskotvennlige skapningene likeså. Men heldigvis er det mer ved spillet enn bare disse kjente konseptene.
Grow Dammit! handler om å fange opp røde planter som har villedet seg på diverse planeter. På hvert brett lander det en romsonde med en sjefsrot. Målet er å spre de røde røttene ut over planeten for å få de villfarne plantene til å assimilere med sjefsroten. Dette gjør man ved å bruke fingrene til å styre sollys, regnskyer eller ildfluer på sjefsroten slik at plantelivet sprer seg.
Man må passe seg for uhumske sopper, kravlende insekt og vulkaner som truer med å ødelegge plantene om de får lys eller regn på deg. Dermed handler mye om å time lyskildene til bevegelsesmønstre og å manipulere skygger. Senere blir det også nødvendig å manipulere flere objekter samtidig, noe som kan bli en litt hektisk, men moro, affære.
Poio har laget en grei slump med brett som fungerer godt, men moroa er over før du rekker å få skikkelig grep om det hele. Lovnaden om at flere brett kommer senere bøter forhåpentligvis litt på dette. Grow Dammit! setter ikke verden i brann, men har gode grunnmekanikker og viser nok små glimt av herlig kreativitet til å være verdt en anbefaling.
Grow Dammit!: 7/10 Godt
Skyriders
Sjanger: Plattform/racing Pris: 14 kr Type: Universal, Android Utvikler: Inverse Blue Kan kjøpes her
Det er egentlig ikke så enkelt å si akkurat hva Skyriders er. Det ser kanskje mest om et racingspill, men oppfører seg mer som et skinne-plattformspill i «endless runner»-sjangeren.
Du styrer en grønn liten alien i en flyvende tallerken. Romskipet flyr mot horisonten av seg selv, og det eneste du skal gjøre er å unngå hindre ved å lempe skipet til venstre eller høyre, eller ved å hoppe. De begrensede kontrollmulighetene passer ypperlig til mobiltelefonen, ettersom mangelen på taktile knapper gjør det vanskelig å være presis.
Det hele blir litt mer komplisert med de to ulike typene stjerner du plukker opp på veien for å sanke inn poeng. Du har røde stjerner og gullfargede stjerner. Når du plukker opp en av typene blir skipet ditt midlertidig kun i stand til å plukke opp den samme typen. Du kan endre hvilken stjernetype som kan plukkes opp ved å gjøre dobbelthopp.
Stjernene holder multiplikatoren gående, så utfordringen ligger i å følge løypen som er lagt opp uten å klabbe borti noen av hindrene. Dessverre er ikke spillet optimalisert for iPhone 5, noe som gjør at de virtuelle knappene er litt vanskelig å håndtere.
Skyriders: 7/10 Godt
The Walking Dead — Episode 3: Long Road Ahead
Sjanger: Eventyr Pris: 35 kr Type: Universal Utvikler: Telltale Games Kan kjøpes via original-appen
Ting tilspisser seg i det mørke midterste kapittelet i Telltale Games eventyrføljetong. Lee og gjengen er for det meste fortsatt i live, men konfliktene sitter løst. Etter at Lee og Kenny har vært ute og sanket inn forsyninger, kommer de tilbake til en skikkelig spent stemning der to av figurene er helt uenige om veien videre.
I denne tredje episoden må du ta noen av de vanskeligste valgene i serien så langt, og ofte får du se konsekvensene av hvordan du takler de umulige situasjonene med en gang. Det er hjerteskjærende å se figurene du har lært deg å kjenne gå gjennom så mye forferdelig.
Episoden inneholder også en god slump med mer gåteaktige partier, uten at disse tilføyer så mye. De kan fungere som gode avbrekk fra de mer intense partiene, men som regel er de for enkle og rudimentære til å føles veldig meningsfulle.
Spillet fortsetter å være visuelt imponerende på iOS. Det holder ikke helt tritt med PC- og konsollutgavene, men mobilivrige spillere må ikke ofre mye fidelitet for å ta med seg det episodiske eventyret rundt omkring. Det er fremdeles skuffende at spillet kommer en måned etter de andre utgavene for oss som velger å spille på mobil, men det er fremdeles en helt ypperlig måte å oppleve eventyret på.
The Walking Dead: Episode 3: 8/10 Svært godt
True Skate
Sjanger: Plattform/racing Pris: 14 kr Type: Universal Utvikler: True Axis Kan kjøpes her
Da jeg var en liten pode på barneskolen var det en kort farsott å ha fingerskateboard. Dette var et ypperlig leketøy for oss som ikke hadde bein i nesa, og som ikke ønsket å smadre den i asfalten etter en klabbete ollie, men fysikkens lover (og lærerens tålmodighet) begrenset hva det var mulig å gjøre med minibrettet. Dagens kids kan heller kose seg med True Skate.
I bunn og grunn er prinsippet det samme; bruk fingrene til å utføre triks på brettet. Men at det skulle fungere så godt, enkelt og intuitivt som dette hadde jeg ikke forestilt meg. Alle fingerbevegelsene føles naturlig, og brettet responderer akkurat slik man venter.
True Skate byr på en grundig innføringsdel, og du kan også ta del i en rekke oppdrag som setter krav til trikseferdighetene dine. I noen av oppdragene må du følge etter bevegelsene til et annet brett, mens i andre må du prøve å få så høy poengsum som mulig.
Den pene men minimalistiske grafikken viser godt hva polygoner kan brukes til på iPhone. På iPhone 5 brukes også hele skjermen, noe som gjør det lettere å få oversikt over hva som skjer uten at fingrene kommer i veien for brettbevegelsene.
True Skate: 8/10 Svært godt
Se flere spill på neste side »
Side 2
Polara
Sjanger: Plattform Pris: 7 kr Type: Universal og Android Utvikler: Hope This Works Games Kan kjøpes her
Mobilmarkedet flyter over av «runner»-spill av ymse slag. Du har de lette men avhengighetsskapende, som Jet Pack Joyride og Cannabalt, og de litt mer vanskelige og kompliserte, slik som Rocketron, og nå Polara.
Polara låner nemlig den mye omtalte hamskiftemekanikken fra Ikaruga og Outland, der spilleren må veksle mellom to forskjellige fargehammer, rød og blå, for å kunne gjøre seg udødelig mot kuler med samme farge. I tillegg dukker det opp plattformer og vegger som kun fungerer dersom man er av samme farge.
Det at man må veksle mellom å fokusere på plattformene, dødelige kuler og hindrende vegger gir en utfordrende variasjon som gir spillet mer dybde enn sine sjangerbrødre. Og spillet er langt fra lett; titt og stadig slenger det nye utfordringer i trynet ditt som du garantert ikke klarer på første forsøk.
Heldigvis er spillet generøs med sjekkpunkter, så du slipper å måtte ta lengre passasjer om og om igjen. Det ligger en halvbakt historie under det hele, men den er knapt verdt å nevne. I stedet velger jeg å trekke frem de gode animasjonene som minner om de rotoskoperte figurene fra Prince of Persia og Another World, som setter prikken over i-en på opplevelsen.
Polara: 8/10 Svært godt
Devil’s Attorney
Sjanger: Simulator/Rollespill Pris: 21 kr Type: Universal og Android Utvikler: 1337 Game Design Kan kjøpes her
Devil’s Attorney sementerte sin plass blant månedens anbefalinger med en gang åpningsvideoen snurret over berøringsskjermen. Den glorete lørdagstegneserieintroen med en temalåt som snytt ut av nesa på Brannmann Sam levner ingen tvil om at dette er et spill som ikke tar seg selv så veldig høytidelig.
Du er den glætte forsvarsadvokaten Max McMan, hvis klienter holder seg på den mer lugubre siden av loven. Det er din oppgave å få disse tølperne frikjent ved å ta kontroll over saken i rettsalen.
Dette skjer logisk nok i turbaserte kamper, ikke ulike de vi kjenner fra østlige rollespill. Du må tilpasse deg aktors styrker og svakheter, så tvil om vitners troverdighet, og kludre med bevisene for å sørge for at det hele går din vei. Går rettsprosessen kjapt belønnes du med en ekstra slant. Pengene brukes til å pynte på kåken, noe som igjen gir flere ferdigheter.
Devil’s Attorney surfer egentlig mye på den enestående humoren, det gode stemmeskuespillet, og sin enkle natur. Rettskampene blir sjelden særlig vanskelige, men mot slutten popper det opp et par utfordrende slag. Komplekst er det ikke, men du vil likevel glede deg over progresjonen og det rent estetiske.
Devil's Attorney: 7/10 Godt
Catch 22
Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Universal og Android Utvikler: Mango Down Kan kjøpes her
Har du noen gang prøvd å klappe deg på hodet og stryke deg på magen samtidig? Ok, du klarer det? Bytt om på det nå, slik at du klapper på magen og stryker på hodet. Ikke så lett lenger, er det vel? Det er akkurat slik Catch 22 føles, som en konstant kamp for å orientere seg i et spill der du stadig bytter perspektiv.
To baller sirkulerer en globe automatisk. For å unngå å krasje må den ene ballen hoppe over den andre, og man må også prøve å plukke opp pellets som flyter i hoppeavstand. Det kinkige er at med én gang man har plukket opp alle pelletsene skifter man over til den andre ballen, mens den ballen man styrte tidligere nå repeterer de hoppene man gjorde forrige runde.
Dette, sammen med en gradvis økning av pellets, gjør at man må holde styr på flere ting samtidig. Det er utfordrende, det er smått irriterende, og det er fantastisk moro. Dette enkle konseptet kan holde deg gående i timevis, på jakt etter å slå din egen, eller kompisens, poengsum.
De minimalistiske estetiske kvalitetene passer spillet ypperlig. Her finner du ikke noe overflødig dilldall — bare behagelig og tydelig grafikk ispedd et dunkelt lydspor. Catch 22 er et glimrende eksempel på et enkelt grunnkonsept som ekspanderes naturlig, og som kan holde deg foran skjermen i en evighet.
Catch 22: 8/10 Svært godt
Girls Like Robots
Sjanger: Puslespill Pris: 7 kr Type: Universal og Android Utvikler: [adult swim] Kan kjøpes her
Månedens pris for mest sjarmerende innsalg går til Girls Like Robots. Med sine antropomorfiske og kvadratiske figurer på en livlig måte lager et spill ut av hvordan det er å forholde seg til ulike grupper som liker eller misliker hverandre. Og hva passer vel bedre til ett slikt konsept enn å plassere det hele til skolegården.
I bunn og grunn er det slik: jenter liker roboter, men hater nerder. Nerder liker jenter og roboter, men er ikke glade i å dele på godene. Det er forså vidt ikke jentene heller. Og robotene liker ikke å bli omringet av for mange uansett hvem det er.
Derfor er det din oppgave å sørge for at kabalen går opp. Du må legge ut de firkantede figurene på et rutenett slik at så mange som mulig er fornøyde med situasjonen. Spillet kaster deg en ny kurvball etter så å si hvert brett, med nye brikker som har sine helt egne merkverdigheter og krav. Stadig nye utfordringer gjør at spillet aldri blir kjedelig.
Det hele bindes sammen av søte mellomsekvenser som setter opp små scenario mellom slagene, og av håndtegnede, naivistiske og fargerike bakgrunner. Girls Like Robots er et av de mest behagelige og stilsikre spillene mobilplattformene har sett på lenge.
Girls Like Robots: 9/10 Klassisk
Tentacles: Enter the Dolphin
Sjanger: Eventyr/arkade Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: Microsoft Kan kjøpes her
Hvordan ser egentlig innsiden av en mellomting mellom en delfin og et menneske ut? I Tentacles: Enter the Doplhin kan vi kanskje få et lite innblikk i denne uutforskede sfæren. Du styrer den enøyde tentakkelbakterien Lemmy på hans tur gjennom delfinens kriker og kroker, og gjør deg kjent med hver minste detalj av den merkverdige kroppen.
Lemmy har fire tentakler som han bruker til å grabbe seg gjennom åreganger og kanaler. På ferden må han plukke opp poengknapper, rive ut øynene på fiendtlige hindre, og manøvrere seg gjennom gufne og farlige områder. Enkelte av områdene er avmålt til å gjennomføre ulike utfordringer, slik som å komme seg gjennom passasjen uten å ta skade, eller så raskt som mulig.
Du belønnes med de vante tre stjernene etter hvordan du gjør det. Visuelt sett er spillet helmaks — både Lemmy og kroppen er detaljrike, og du er aldri i tvil om hvor du kan putte tentaklene dine.
Dessverre flyter de ulike brettene raskt sammen, og mange av utfordringene blir litt for like. Det introduseres nye figurer etter hvert som du traverserer kroppen, men det grunnleggende mekanikken holder seg til det helt elementære. Tentacles: Enter the Dolphin er likevel ikke et dårlig spill, bare ett som man kan gå lei litt raskere enn jeg skulle ønske.
Tentacles: Enter the Dolphin: 7/10 Godt
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (september) Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (august)