Tek.no

Anbefaling

Møte med den iranske magnumfotografen Abbas

Self Portrait
© Abbas/Magnum Photos
4 Okt 2006 11:06

Abbas har siden mai i år hatt utstillingen "Abrahams Barn" på Nobels Fredssenter, en samling av over 130 fotografier fra hans lange fotojournalistkarriære. Utstillingen tar for seg de tre store religionene som, som navnet refererer til, anses som "Abrahams barn", dvs kristendom, jødedom og islam. Religionene vises side om side, ærlig og kritisk på både godt og vondt.

Abbas ble født i Iran i 1944 og dekket den iranske revolusjonen fra 1978 til 1980. Fra 1987 til 1993 reiste han gjennom alle de muslimske landene og arbeidet med å fotografisk forstå de indre spenningene som utspant seg i muslimske samfunn. Som store prosjekter gjerne gjør, utvidet også dette seg til å i 1995 også innbefatte kristendommen, og frem til år 2000 konsentrerte han seg om å dokumentere kristne samfunn på samme måte. Samtidig dokumenterte han også jødiske samfunn med samme kritiske øye.

PHILIPPINES: Santa Lucia.
Crucifixion during the Easter Passion
© Abbas/Magnum Photos

Med denne utstillingen tar Abbas opp temaer som religion, konflikt og viktigheten av dialog. Utstillingen er et sterkt og ærlig blikk på de tre religionene som til sammen kanskje er ansvarlige for noe av det verste menneskeheten har gjort, men som samtidig er en viktig støtte i livet for mange mennesker. At utstilleren er fra et land som Iran, som tradisjonelt har vært dypt inne i den ene av disse religionene og hvor ytringsfriheten ikke akkurat har stått sterkest, bidrar til å gi Abbas' bilder og utstillingen som helhet en ekstra dimensjon.

AFGHANISTAN: Sentinel of the Hizb-e-Islam faction on the road to Kabul
© Abbas/Magnum Photos

Fotoutstillingene på Nobels Fredssenter har siden oppstarten for et år siden holdt et meget høyt nivå, og flere imponerende bra utstillinger er på programmet for fremtiden. Vi kan ikke annet enn å applaudere at en norsk institusjon er modig og dyktig nok til å være ansvarlig for utstillinger med noen av verdens beste fotografer i sin sjanger. Trenger du inspirasjon, dra og se "Abrahams Barn". Utstillingen henger til 26 november og blir da erstattet av en utstilling av James Nachtweys arbeider. Vi gleder oss!

Les også
Hva driver Magnum med?
annonse

Les også