Her er Akams objektivanbefalinger
Skal du ha deg nytt objektiv bør du lese dette først.
Hvilket objektiv man bør kjøpe avhenger av en rekke ting, som for eksempel hvilket budsjett du har, hva du har fra før, hva du skal bruke objketivet til, og ikke minst hva slags kamera du har. Nettopp sistnevnte må vi vite mer om for å kunne anbefale deg et nytt objektiv, så vær snill å klikke på det kameramerket du har, nedenfor. I noen tilfeller har en produsent flere varianter, og da vi det komme flere grå linjer opp, som du kan klikke på for å komme til anbefalingen som gjelder deg.
Vi gjør også oppmerksomme på at anbefalingene til en viss grad tar hensyn til kameraets prisklasse. Har du et svinedyrt toppkamera er det sjelden billigoptikk er å anbefale, selv om det kan være mye for pengene til andre kameraer. Samtidig vil vi ikke anbefale noe i den aller dyreste nisjen av objektiver. Ikke fordi det ikke er bra saker, men fordi brukere som planlegger å bruke så enorme summer på optikk sannsynligvis allerede har meget god kontroll på hva de skal ha.
Det kan også være vanskelig å forstå alt som står i modellnavnet eller på objektivet ditt, så derfor har vi laget denne oversikten.
– 5D- eller 1D-seriene
Disse kameraene har større bildebrikke enn Canons øvrige systemkameraer, og krever derfor optikk som er tilpasset dette spesielt. Canons egen optikk for disse kameraene er merket med EF, og deres ypperste serie med objektiver har en rød ring og en L i modellnavnet.
Se alle Canons fullformatobjektiver
Se alle fullformatobjektiver for Canon, også dem fra andre produsenter.
- Canon EF 50mm f/1.8 II: Gammel modell og omtrent bygget av papp. Likevel er dette objektivet svært mye lysstyrke for pengene. Du skal være blakk for ikke å ha råd til dette. Pris: Under tusenlappen.
- Canon EF 50mm f/1.4 USM: Samme brennvidde, men noe bedre lysstyrke og byggekvalitet. Pris: Under 3000 kroner.
- Canon EF 40mm f/2.8 STM: Canons minste objektiv, men overraskende lysterkt, skarpt og kompakt i forhold til den moderate prisen. Dette objektivet er også utstyrt med en STM-motor, som er spesielt presis og stillegående, og egner seg derfor spesielt godt til videoopptak. Et selvskrevent reserveobjektiv til turbruk. Pris: 1800 kroner.
- Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM for Canon: Noe dyrere, men samme lysstyrke og langt bedre bygget. Et godt alternativ til Canons eget objektiv. Pris: Ca 3300 kroner.
- Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM for Canon: Utmerket portrettobjektiv for Canon. Nesten like bra som Canons toppobjektiv til tre ganger prisen. Pris: Ca 6500 kroner.
- Canon EF 17-40 f/4L USM: God vidvinkelzoom med ok lysstyrke og god byggekvalitet. Et av Canons rimeligste L-objektiver, og svært mye for pengene. Pris: 5500-6000 kroner.
- Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM: Canons beste vidvinkelzoom, og et objektiv som inngår i mange proffutrustninger. Men kvalitet koster. Pris: Rundt 12 000 kroner.
- Canon EF 24-105 f/4L IS USM: Standardzoom med bildestabilisator og kurant lysstyrke. Forholdsvis langt brennviddeomfang og god skarphet gjør dette til et allsidig og godt objektiv. Pris: 8-10 000 kroner, men kan ofte kjøpes rimeligere i pakke med kamera.
- Canon EF 70-200mm f/4L USM: Canons rimeligste L-objektiv, og et svært godt kjøp. God lysstyrke og byggekvalitet for pengene. Fås også i en versjon med bildestabilisator, men til dobbel pris. Pris: Ca 4500 kroner.
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM: Canons råeste objektiv av slaget. Topp byggekvalitet, lysstyrke og skarphet. Ikke langt fra den beste zoomen Canon har laget, uansett brennvidde. Men prisen er stiv! Pris: 17 000 kroner. Tidvis opp mot 20 000.
- Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM: Ikke spesielt lyssterkt, men en solid, skarp og god telezoom som tåler det meste. Pris: Ca 12 000 kroner.
- Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM: Fabelaktig makroobjektiv som også duger til portretter. Unik bildestabilisator og svært god optisk ytelse. Pris: 6500-7000 kroner.
Er du ute etter en f/2.8 standardzoom for Canon fullformat har du flere alternativer, men likevel et litt vanskelig valg. Canons egen Canon EF 24-70mm f/2.8L USM er helt OK, men er etter hvert en gammel modell, og på vei ut. Den erstattes av Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, som i utgangspunktet er svært dyr. I skrivende stund er det heller ingen som har testet den, pgå at den er svært forsinket til markedet, så det er uvisst om den er verdt pengene. Tamron kom imidlertid nylig med Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD for Canon, som i tillegg har bildestabilisator. Denne er overraskende rimelig - for tiden rundt 9000 kroner - og er i følge våre målinger også betydelig bedre enn Canons eldre versjon. Slik situasjonen er nå, er dette vår soleklare anbefaling.
Les vår omtale av Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD
Les vår test av Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM
Les vår test av Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM
– Alle andre Canon speilrefleks
Selv om disse kameraene har mindre bildebrikke og dermed bruker objektiver spesielt tiltenkt for dem, kan de også benytte fullformatobjektivene vi anbefaler ovenfor, noe som kan være vel verdt å ha i tankene dersom du vurdere å oppgradere til et fullformatkamera på et senere tidspunkt.
Se alle objektiver for Canon, også dem fra andre produsenter.
- Canon EF 50mm f/1.8 II: Gammel modell og omtrent bygget av papp. Likevel er dette objektivet svært mye lysstyrke for pengene. Du skal være blakk for ikke å ha råd til dette. På crop-hus er dette et utmerket portrettobjektiv. Kan også brukes på fullformat. Pris: Under tusenlappen.
- Canon EF 40mm f/2.8 STM: Canons minste objektiv, men overraskende lysterkt, skarpt og kompakt i forhold til den moderate prisen. Dette objektivet er også utstyrt med en STM-motor, som er spesielt presis og stillegående, og egner seg derfor spesielt godt til videoopptak. Et selvskrevent reserveobjektiv til turbruk. Kan også brukes på fullformat. Pris: 1800 kroner.
- Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM: Den beste normalzoomen til Canons crop-hus. Lyssterk, solid og med god bildetsbilisator. Pris: Ca 8000 kroner.
- Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM: En noe rimeligere normalzoom, med lavere lysstyrke men lengre brennviddeomfang. Nyere modell som er optisk svært bra. Pris: Ca 5500 kroner.
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) for Canon: Svært godt og lyssterkt normalobjektiv for pengene. En publikumsvinner i flere år, til en svært rimelig penge. Pris: 2500-3000 kroner.
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) for Canon: Samme som over, men med bildestabilisator. Pris: ca 3500 kroner.
- Canon EF 17-40 f/4L USM: En rimelig og god vidvinkelzoom for fullformat som blir en helt grei normalzoom på crop-hus. Noe å tenke på dersom du vurderer å skifte til fullformat senere. Svært godt objektiv for pengene, uansett. Pris: 5500-6000 kroner.
- Canon EF-S 55-250mm f4-5.6 IS: En svært bra telezoom for pengene. Ikke spesielt lyssterk, men godt brennviddeomfang, skarp, med god bildestabilisator, og ikke minst lav pris. Skal du på safari på lavbudsjett er dette tingen. Pris: Under 2000 kroner. I mai 2012 kom dette i ny versjon, også den priset under 2000 kroner. Spesifikasjoner og priser finner du her: Canon EF-S 55-250mm f4-5.6 IS II.
- Canon EF 70-200mm f/4L USM: Canons rimeligste L-objektiv, og et svært godt kjøp. God lysstyrke og byggekvalitet for pengene. Fås også i en versjon med bildestabilisator, men til dobbel pris. Kan også brukes på fullformat, så vurderer du å skifte over er dette et objektiv du bør vurdere. Pris: Ca 4500 kroner.
- Tamron SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD for Canon: Enkel og rimelig telezoom med bildestabilisator. Begrenset lysstyrke, men gir lang brennvidde og kan brukes på fullformat. Pris: Ca 3000 kroner.
- Canon EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM: Skarp vidvinkelzoom for crop-hus. Pris: Ca 6000 kroner.
– Canons speiløse systemkameraer
I likhet med mange andre har også Canon et kamerasystem som er ekstra kompakt og uten speil. Dette systemet heter EF-M og består for øyeblikket av kun ett kamera og to objektiver. Noen konkrete anbefalinger vil vi dermed ikke komme med riktig ennå.
Les mer om Canons speilløse kamerasystem
Dette er de to objektivene som for øyeblikket finnes til dette systemet:
- Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, Pris: Ca 2500 kroner.
- Canon EF-M 22 mm f/2 STM, Pris: Ca 2000 kroner.
Se alle Canons objektiver for speilløse kameraer
Canon har tre ulike brikkestørrelser i sine kameraer. 5D-serien og 1D-serien bruker større bildebrikker enn de øvrige, og kan dermed ikke bruke alle objektivene Canon har. Har du et slikt kamera, må du ha et objektiv som støtter fullformat, selv om kameraet ditt ikke har fullformatbrikke. Fullformatobjektiver kan imidlertid brukes av alle Canons speilreflekskameraer, så har du et annet kamera, kan du gjerne også titte på anbefalingen for 5D- og 1D-seriene. Har du et av Canons speilløse systemkameraer, kan du bruke alle disse objektivene, men kun dersom du har en adapter. Har du ikke det, er det ennå et temmelig begrenset utvalg objektiver som er tilgjengelig.
Fujifilm har for øyeblikket kun ett eneste systemkamera i handelen, og det er Fujifilm X-Pro1. Objektivutvalget er temmelig begrenset og det er uvisst hvilke som er å anbefale. Her er imidlertid de alternativene du i første omgang vil ha:
- Fujifilm XF 18mm F2R
- Fujifilm XF 35mm F1.4R
- Fujifilm XF 60mm F2.4R Macro
- Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4 OIS
- Fujifilm XF 14mm F2.8R
- Adapter som lar deg bruke Leica M-optikk, men da kun med manuellfokus.
Kun de tre øverste objektivene er i skrivende stund i butikkene, og alle tre har høstet mye skryt for sin svært høye kvalitet. De er dermed anbefalelsesverdig alle tre.
Fujifilm planlegger for øvrig å slippe en del annen optikk i løpet av de neste årene, men nøyaktig hva det er snakk omk endrer seg for hver gang vi hører om det.
Les mer om Fujifilm X-Pro1-systemet
Leica har i likhet med mange andre flere forskjellige systemer, men da deres mellomformatsystem Leica S koster over 150 000 for kamerahuset alene, er det ikke akkurat ment for menigmann. Leicas M-system er nok mer enn dyrt nok, men i alle fall ikke verre enn at man kan noenlunde halvrealistisk drømme om det.
Leica er først og fremst kjent for sin superoptikk, så det er vanskelig å komme med konkrete anbefalinger her. Prisene er også supre, og i skrivende stund er det tidvis lang ventetid på de aller beste Leicaobjektivene. Blir Leicas egne for dyre for deg, har Voigtländer rimeligere alternativer som også holder høy kvalitet.
– Nikon 1
Nikon 1 er Nikons speilløse kamerasystem, og er forholdsvis ferskt. I skrivende stund finnes det tre kameraer til systemet, og fem objektiver å velge mellom. Noen konkrete anbefalinger har vi dermed ikke tenkt å komme med riktig ennå, men du finner en oversikt over de tilgjengelige objektivene her:
- Nikon 1 Nikkor VR 10-30 mm f/3.5-5.6
- Nikon 1 Nikkor 10 mm f/2.8 pancake
- Nikon 1 Nikkor VR 30-110 mm f/3.8-5.6
- Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm f/4.5-5.6
- Nikon 1 Nikkor 11–27,5 mm f/3,5–5,6
- Eventuelt kan man bruke FT1, en overgang som lar deg sette andre Nikon-objektiver på kameraene i 1-serien. Du vil imidlertid kun få autofokus med objektiver av AF-S-typen dersom du bruker denne adapteren.
– Nikon fullformat (D3, D3x, D3s, D4, D700 eller D800)
Disse kameraene har fokusmotor innebygget og kan dermed gi fungerende autofokus også med objektiver som ikke har fokusmotor. Imidlertid er dette kameraer som har fullformatbrikke, og som dermed må ha optikk beregnet på det for å gi maksimal ytelse. De også kan bruke optikk som ikke er beregnet for fullformat, men vil da gi begrenset bildestørrelse.
Se alle Nikons fullformatobjektiver
Se alle fullformatobjektiver for Nikon, inkludert dem fra andre produsenter.
Her er våre anbefalinger for Nikons fullformatkameraer:
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G: En ny versjon av Nikons 50 mm med 1.8 i lysstyrke gir mye for pengene, og er en billig måte å skaffe seg relativt høy lysstyrke på. Pris: Ca 1500 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G: Litt mere lyssterkt, litt bedre bygget, og generelt litt bedre på alt annet også. Det koster nesten dobbelt så mye som 1.8-versjonen, men er likevel mye for pengene. Pris: Ca 2700 kroner.
- Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM for Nikon: Sigmas 50 mm er lyssterk og godt bygget, og regnes som et godt alternativ til Nikons egen modell. Pris: Ca 3300 kroner.
- Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR: God og solid telezoom som ikke er spesielt lyssterk, men yter godt ellers. Pris: Ca 4000 kroner.
- Nikon Nikkor AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED: Skarpt og godt makroobjektiv som også kan brukes som et litt langt portrettobjektiv. Fungerer også på fullformat, og er utstyrt med bildestabilisator. Pris: Ca 6500 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G: Lyssterkt portrettobjektiv som ikke koster skjorta. Pris: Litt over 4000 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.4G: Ny og oppgradert versjon av et legendarisk portrettobjektiv. Pris: Ca 11 500 kroner.
- Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM for Nikon: Sigmas alternativ til objektivet ovenfor, med temmelig like spesifikasjoner, men halve prisen. Nesten like bra er det også. Pris: Ca 6500 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f2.8G ED: Lyssterk vidvinkelzoom i proffklassen. Skal du ha det beste av slaget, er dette tingen. Pris: Ca 13 000 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED: Nikons standardzoom for de kravstore. Svært bra, men uten bildestabilisator. Pris: Ca 12 000 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II: Nikons førstevalg av telezoomer. Lyssterk, rask og med god bildestabilisator. Pris: Ca 16 000 kroner.
Les vår test av Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM
Les mer om Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di USD
– Alle andre Nikon
Se alle objektiver i Prisguiden som passer til Nikon. Merk at ikke alle disse vil kunne gi fungerende autofokus på ditt kamera!
Se alle Nikons egne objektiver til disse kameraene
Dette er objektivene vi vil anbefale for disse kameramodellene:
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G: En ny versjon av Nikons 50 mm med 1.8 i lysstyrke gir mye for pengene, og er en billig måte å skaffe seg relativt høy lysstyrke på. Et utmerket portrettobjektiv for crop-kameraer er det også. Fungerer også på fullformat. Pris: Ca 1500 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G: Litt mere lyssterkt, litt bedre bygget, og generelt litt bedre på alt annet også. Det koster nesten dobbelt så mye som 1.8-versjonen, men er likevel mye for pengene. Også dette er tiltenkt fullformat. Pris: Ca 2700 kroner.
- Nikon AF-S DX Nikkor 35 mm f/1.8G: Lyssterk og moderat vidvinkel for en svært billig penge, men er ikke beregnet på fullformatkameraer. Pris: Ca 1500 kroner.
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) for Nikon: Et godt og rimelig lyssterkt alternativ til Nikons egen standardzoom. Svært mye for pengene, og en publikumsfavoritt gjennom flere år. Pris: Ca 3000 kroner.
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) for Nikon: Omtrent samme objektiv som over, men med bildestabilisator innebygget. Også dette gir mye for pengene. Pris: Ca 3500 kroner.
- Nikon AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR: En skarp og god standardzoom, med bildestabilisator og lengre fokusområde enn tamron-alternativene, men ikke med like god lysstyrke. Pris: Ca 4000 kroner.
- Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR: God og solid telezoom som ikke er spesielt lyssterk, men yter godt ellers. Fullformat. Pris: Ca 4000 kroner.
- Tamron SP 70-300 mm F/4-5.6 Di VC USD for Nikon: Tamrons alternativ til objektivet over. Svært like spesifikasjoner, men koster mindre. Pris: Ca 3000 kroner.
- Nikon Nikkor AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED: Skarpt og godt makroobjektiv som også kan brukes som et litt langt portrettobjektiv. Fungerer også på fullformat, og er utstyrt med bildestabilisator. Pris: Ca 6500 kroner.
- Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40mm 1:2.8G: Lite og lett makroobjektiv til en rimelig penge. Pris: Ca 2000 kroner.
- Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G: Lyssterkt portrettobjektiv som ikke koster skjorta. Pris: Litt over 4000 kroner.
- Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR: Sannsynligvis Nikons mest fleksible objektiv. Ikke tingen for deg som skal ha optimal skarphet, men skal du ha et objektiv som er Ok til nesten alt, bør du vurdere dette, selv om prisen er en smule høy. Pris: Rundt 8000 kroner.
Nikon har to ulike systemer. Deres speilløse system heter Nikon 1 og er i skrivende stund ennå ikke spesielt godt utbygget, mens Nikons andre system benyttes i deres speilreflekser. Det har eksistert i årtier (med tidvise oppdateringer underveis) og passerte for litt siden til sammen 65 millioner solgte objektiver. I tillegg til Nikon selv er det flere tredjepartstilbydere som lager objektiver til dette systemet.
– Speilløst (Pen-kamera eller OM-D E-M5)
Olympus og Panasonic bruker begge systemet som heter microFourThirds, og objektiver fra begge produsentene kan dermed brukes om hverandre på speilløse kameraer fra dem begge. Noen forskjeller er det imidlertid, og den største er at Panasonic legger sin bildestabilisator i objektivene, mens Olympus har sin i kamerahuset. Tross dette er det imidlertid stor grad av overlapping i våre objektivanbefalinger.
- Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake: Den mest kompakte normalzoomen til mFT-systemet, og er også utstyrt med motorisert zoom som egner seg spesielt godt for videoopptak. Pris: Ca 4000 kroner, men kan også finnes i pakke med visse kameraer, da til en lavere effektiv pris.
- Panasonic LUMIX G VARIO HD 14-140mm / F4.0-5.8 ASPH. / MEGA O.I.S.: En lang og god zoom som er et utmerket reiseobjektiv. Pris: Ca 7000 kroner.
- Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 ASPH. Pancake: En lyssterk og svært kompakt liten lekkerbisken som er et utmerket normalobjektiv. Pris: Ca 3200 kroner.
- Panasonic Leica Summilux DG 25 mm f/1.4: Lyssterkt normalobjektiv som bygger noe mer enn pannekaken over, men som også er mer lysterk og optisk bedre. Og en del dyrere. Pris: Ca 5000 kroner.
- Voigtländer 25mm F0.95 Nokton: Skal du ha det mest lyssterke objektivet som er å få, er dette tingen for deg. Autofokus kan du imidlertid se langt etter. Pris: Ca 7000 kroner.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8: Ikke billig, men noe bedre portrettobjektiv for mFT finnes knapt. Pris: Ca 6500 kroner.
- Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 ASPH. / POWER O.I.S: Dyrere enn alle kameraer i systemet, men helt klart den beste normalzoomen som er å få til mFT. Lyssterk, solid og skarp. Pris: Ca 10 000 kroner.
- Olympus M.Zuiko Digital 45mm F1.8: Lyssterkt portrettobjektiv til en billig penge. Pris: Ca 2500 kroner.
Det finnes også flere adaptere på markedet, som lar deg sette FourThirds-objektiver på mFT-kameraer.
Les mer om Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ
Les mer om Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake
Les vår sniktitt på Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH
– Speilrefleks (E-400, E-410, E-420, E-500, E-510, E-520, E-30, E-3 eller E-5)
- Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD: Meget god og anvendelig normalzoom. Koster litt, men er kjent for å være svært bra. Pris: Ca 9000 kroner.
- Olympus Zuiko Digital ED 14-35mm F2.0 SWD: Markedets mest lyssterke normalzoom, men til en stiv pris. Pris: Ca 19 000 kroner.
- Olympus Zuiko Digital 35mm F3.5 Macro: Snasen liten makro som er sylskarp og billig. Pris: Ca 2000 kroner.
- Olympus Zuiko Digital 11-22mm F2.8-3.5: Vidvinkelzoom med brukbar lysstyrke. Pris: Ca 5500 kroner.
- Olympus Zuiko Digital ED 7-14mm F4.0: Rå vidvinkelzoom med høy optisk ytelse. Pris: Ca 13 000 kroner, av og til opp mot 17 000.
- Olympus Zuiko Digital ED 35-100mm F2.0: Svært lyssterk telezoom for de med romslig økonomi. Pris: Ca 20 000 kroner.
- Olympus Zuiko Digital ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD: Et noe rimeligere om mindre lyssterkt alternativ, men fremdeles svært bra. Pris: Ca 11 000 kroner.
- Olympus Zuiko Digital ED150mm F2.0: Lyssterk tele med svært høy optisk ytelse. Pris: Ca 19 000 kroner.
I likhet med så mange andre har Olympus to ulike systemer: Et speilreflekssystem som heter FourThirds (FT for kort), og et nært beslektet speilløst system som de i hovedsak deler med Panasonic, som heter micro-FourThirds (ofte forkortet mFT). Slekstskapet gjør at man med en enkel overgang kan sette FT-optikk på et mFT-kamera, men ikke omvendt. Man kan imidlertid enkelt og greit sette Panasonics mFT-optikk på et Olympus mFT-kamera, og omvendt. I tillegg finnes det flere tredjepartsprodusenter som lager optikk til begge systemene, og mFT blir dermed sannsynligvis det best utbygde speiløse systemet på markedet.
Olympus og Panasonic bruker begge systemet som heter microFourThirds, og objektiver fra begge produsentene kan dermed brukes om hverandre på speilløse kameraer fra dem begge. Noen forskjeller er det imidlertid, og den største er at Panasonic legge sin bildestabilisator i objektivene, mens Olympus har sin i kamerahuset. Tross dette er det imidlertid stor grad av overlapping i våre objektivanbefalinger.
- Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake: Den mest kompakte normalzoomen til mFT-systemet, og er også utstyrt med motorisert zoom som egner seg spesielt godt for videoopptak. Pris: Ca 4000 kroner, men kan også finnes i pakke med visse kameraer, da til en lavere effektiv pris.
- Panasonic LUMIX G VARIO HD 14-140mm / F4.0-5.8 ASPH. / MEGA O.I.S.: En lang og god zoom som er et utmerket reiseobjektiv. Pris: Ca 7000 kroner.
- Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 ASPH. Pancake: En lyssterk og svært kompakt liten lekkerbisken som er et utmerket normalobjektiv. Pris: Ca 3200 kroner.
- Panasonic Leica Summilux DG 25 mm f/1.4: Lyssterkt normalobjektiv som bygger noe mer enn pannekaken over, men som også er mer lysterk og optisk bedre. Og en del dyrere. Pris: Ca 5000 kroner.
- Voigtländer 25mm F0.95 Nokton: Skal du ha det mest lyssterke objektivet som er å få, er dette tingen for deg. Autofokus kan du imidlertid se langt etter. Pris: Ca 7000 kroner.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8: Ikke billig, men noe bedre portrettobjektiv for mFT finnes knapt. Pris: Ca 6500 kroner.
- Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 ASPH. / POWER O.I.S: Dyrere enn alle kameraer i systemet, men helt klart den beste normalzoomen som er å få til mFT. Lyssterk, solid og skarp. Pris: Ca 10 000 kroner.
- Olympus M.Zuiko Digital 45mm F1.8: Lyssterkt portrettobjektiv til en billig penge. Pris: Ca 2500 kroner.
Det finnes også flere adaptere på markedet, som lar deg sette FourThirds-objektiver på mFT-kameraer.
Les mer om Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ
Les mer om Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake
Les vår sniktitt på Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH
– Pentax Q
Pentax Q er et nytt system som ennå har et temmelig lite utvalg objektiver. Vi kan således ikke komme med noen konkrete anbefalinger innen dette systemet, men her er i alle fall de alternativene du i skrivende stund har:
- Pentax 01 Standard Prime 8.5mm F1.9
- Pentax 02 Standard Zoom 5-15mm F2.8-4.5
- Pentax 03 FISH-EYE 3.2mm F5.6
- Pentax 04 TOY LENS WIDE 6.3mm F7.1
- Pentax 05 TOY LENS TELEPHOTO 18mm F8
Les mer om Pentax Q-objektivene
– Pentax 645
Pentax 645D er et såkalt mellomformatsystem, beregnet på yrkesfotografer eller andre som trenger den ekstreme bildekvaliteten slike kameraer kan tilby. Bildebrikken er større enn en fullformatbrikke, og dermed er det kun spesielle objektiver som passer disse kameraene. Pentax har imidlertid drevet med mellomformat siden godt tilbake i filmtiden, og dermed finnes det faktisk et visst utvalg optikk til systemet. Noen konkrete anbefalinger vil vi ikke komme med, siden vi kun har testet ett eneste objektiv i dette systemet. Dessuten, eier du et kamera som bruker disse, er sjangsene gode for at du selv vet hva du trenger. Du finner objektivene i prisguiden.
– Alle andre Pentax
Pentax er et av de mest populære merkene, og det finnes en godt utbygget objektivpark for denne fatningen, både fra Pentax selv og fra tredjepartsprodusenter. Noen eldre objektiver er fremdeles i handelen. Disse er tiltenkt film og støtter dermed fullformat. Pentax har imidlertid for øyeblikket ingen fullformat digitale kameraer, og nyere optikk er dermed av crop-typen. Pentax har mye bra optikk, så det var dessverre ikke plass til alt i listen. Når du leser anbefalingene bør du ha i tankene at det som ikke står der ikke nødvendigvis er dårlig av den grunn.
Se utvalget av Pentax-objektiver
Se objektivutvalget for Pentax, inkludert dem fra andre produsenter.
- Pentax smc DA 40mm F2.8 Limited: Pannekakeobjektiv som gjør kameraet atskillig mer portabelt. Pris: Litt over 3000 kroner.
- Pentax smc DA 17-70 f/4 AL[IF] SDM: Alternativ til kitobjektivet. Har lengre brennviddeomfang, god byggekvalitet og brukbar lysstyrke i hele området. Pris: 4-5000 kroner.
- Pentax smc DA* 16-50mm f2.8 ED AL [IF] SDM: Pentax' beste normalzoom, med god lysstyrke og fremragende byggekvalitet. Pris: Ca 8000 kroner
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) for Pentax: Samme lysstyrke som over, men ikke fullt så robust. En publikumsvinner i flere år, og svært mye for pengene. Har du stramt budsjett er det dette du skal ha! Pris: Ca 3000 kroner.
- Pentax smc D FA 50mm f2.8 makro: Godt makroobjektiv som også fungerer fint til portretter. Pris: ca 4000 kroner.
- Pentax smc DA* 55mm f/1.4 SDM: Utpreget portrettobjektiv som ikke har nærfotoegenskapene til det over, men er til gjengjeld fire ganger så lyssterkt. Pris: Ca 6000 kroner.
- Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM for Pentax: Kurant portrettobjektiv fra tredjepartsprodusent. Like lyssterkt som det ovenfor, men til halve prisen. Pris: Litt over 3000 kroner.
- Pentax smc DA 70mm F2.4 Limited: Et annet svært godt portrettobjektiv med litt lengre brennvidde enn de ovenfor. Pris: Ca 4500 kroner.
- Pentax smc DA 15mm f4 ED AL Limited: God og fast vidvinkel som fortegner svært lite. Pris: Ca 6500 kroner.
- Pentax smc DA* 50-135mm f2.8 ED [IF] SDM: Lyssterk og svært solid bygget telezoom for de med romslig lommebok. Pris: ca 8500 kroner.
- Pentax smc DA* 60-250mm f4 ED IF SDM: Lang telezoom som er solid bygget og forholdsvis lyssterk. Pris: Litt over 11 000 kroner.
- Pentax smc DA 35mm F2.4 AL : Lite og nett normalobjektiv som er både optisk og mekanisk godt, i tillegg til relativt rimelig. Pris: Ca 1500 kroner.
- Pentax smc DA* 300mm f4 ED IF SDM: Fast teleobjektiv med god optisk ytelse og forholdvis god lysstyrke i forhold til pris. Pris: Ca 9300 kroner.
Pentax har flere systemer i handelen, med ulike brikkestørrelser. Pentax Q er deres systemkamera med minst bildebrikke, og er nærmest å betrakte som et kompaktkamera med utskiftbar optikk. Pentax 645 er mellomformatsystemet deres, og er først og fremst beregnet for yrkesfotografer med et utstyrsbudsjett de fleste av oss bare kan drømme om. Har du et vanlig speilreflekskamera fra Pentax er ingen av disse noe for deg.
Har du et speilreflekskamera fra Samsung, er det objektiver for Pentax du må se på. De to hadde tidligere et samarbeid som nå er avsluttet, og Samsung har nå et eget system som heter Samsung NX. Det systemet er ennå ikke veldig godt utbygget, men både Samsung selv og andre optikkprodusenter lanserer stadig vekk nye objektiver til systemet, så det vokser raskt.
Samsung har sluppet en rekke ulike kitobjektiver til NX-systemet, så har du et NX-kamera er sjangsene gode for at du har ett av disse. Alle sammen er OK, men spesielt Samsung NX 20-50mm f/3.5-5.6 ED iFn er kjent for å være bra. Dermed bør ikke fokuset ditt være på å bytte ut objektivet du allerede har, men heller supplere og få flere muligheter. Det finnes det flere objektiver som vil hjelpe deg med:
- Samsung NX 30mm f/2.0: Lyssterkt normalobjektiv til en rimelig pris. Lite og lett er det også. Pris: Ca 2000 kroner.
- Samsung NX 50-200mm f/4-5.6 OIS: Rimelig telezoom med innebygget bildestabilisator. Pris: Ca 2000 kroner.
- Samsung NX 18-200mm f/3.5-6.3 ED OIS: NX-systemets mest fleksible objektiv. Ikke all verden til lysstyrke, men alt fra 18 mm vidvinkel til 200 mm tele, også dette med innebygget bildestabilisator. Pris: Litt over 5000 kroner.
- Samsung NX 60mm f/2.8 Macro ED OIS SSA: Makroobjektiv som også er et utmerket portrettobjektiv. Innebygget bildestabilisator også her. Pris: Litt under 4000 kroner.
- Samsung NX 85mm f/1.4 ED SSA: NX-seriens dyreste objektiv, men med heftig lysstyrke. Fire ganger så lyssterkt som makroobjektivet ovenfor. Pris: Litt over 6000 kroner.
– Sony Nex
Sonys Nex-system har noen av de minste speilløse systemkameraene på markedet, men det hjelper lite når mange av objektivene til systemet er så store at sluttresultatet blir alt annet enn lommevennlig likevel. Samtidig sliter Sony med at de minste objektivene til dette systemet ikke har vært veldig gode. Objektivparken er i ferd med å utvides nå, etter at flere tredjepartsprodusenter begynte å komme med objektiver til dette systemet, men denslags tar tid.
- Sony NEX 24mm F1.8: Lyssterk 24 mm med Carl Zeiss-optikk. Tilsvarer 36 mm brennvidde ved fullformat, og dermed en ypperlig moderat vidvinkel. Pris: Ca 7000 kroner.
- Sony NEX 50mm f/1.8: Lyssterkt portrettobjektiv. Pris: Ca 2600 kroner.
Skal du ha så lite objektiv så mulig, har du bare ett alternativ i Nex-systemet, og det er Sony SEL-16F28 E 16 mm F2,8. Det er lite, men ikke spesielt bra, og koster ca 1800 kroner.
Har du et Sony Nex-kamera kan du for øvrig også bruke A-systemets objektiver ved hjelp av denne adapteren.
– Sony A900 eller A850
- Sony SAL-2470Z Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-70mm F2.8 ZA SSM: Sannsynligvis den beste standardzoomen for fullformat som kan skaffes, uansett system. Pris: Ca 15 000 kroner.
- Sony SAL-50F14 50mm F1.4: Lyssterkt normalobjektiv til en fornuftig pris. Pris: Ca 3500 kroner.
- Sony SAL-85F14CZ 85mm F1.4 ZA Planar T*: Sylskarpt portrettobjektiv som er noe av det mest solide som er laget. Bedre blir det ikke med det første. Pris: Ca 12 000 kroner.
- Sony SAL-135F18 135mm F1.8 ZA Sonnar T*: Lyssterkt og skarpt portrettobjektiv av det lange slaget. Noe av det beste som kan skaffes, også dette. Pris: Ca 13 000 kroner.
Se alle fullformatobjektiver til Sonys A-system her, inkludert de fra andre produsenter.
Se alle Sonys egne fullformatobjektiver her
Les mer om Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di USD
– Alle andre Sony
- Sony DT 16-50 mm F2.8 SSM: Den beste standardzoomen til crop-Sony som er å få. Lyssterk, skarp og svært solid bygget. Pris: Ca 5500 kroner.
- Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF) for Sony: Et rimeligere alternativ til objektivet ovenfor, med samme lysstyrke men ikke like solid bygget. Dette er en publikumsvinner gjennom flere år, og svært mye for pengene. Pris: Ca 3000 kroner.
- Sony DT 35mm F1.8 SAM: Rimelig og lyssterkt normalobjektiv. Mye optikk for pengene. Pris: Ca 2000 kroner.
- Sony SAL-50F18 DT 50mm F1.8 SAM: Forholdsvis lyssterkt og bra normal-/portrettobjektiv for en svært billig penge. Pris: Ca 1500 kroner.
- Sony SAL-50F14 50mm F1.4: Lyssterkt portrettobjektiv til en fornuftig pris. Fungerer også på fullformat. Pris: Ca 3500 kroner.
- Sony SAL-85F14CZ 85mm F1.4 ZA Planar T*: Sylskarpt portrettobjektiv som er noe av det mest solide som er laget. Bedre blir det ikke med det første. Fungerer også til fullformat. Pris: Ca 12 000 kroner.
- Sony SAL-135F18 135mm F1.8 ZA Sonnar T*: Lyssterkt og skarpt portrettobjektiv av det lange slaget. Noe av det beste som kan skaffes, og også dette fungerer til fullformat. Pris: Ca 13 000 kroner.
- Tamron SP AF 60mm F/2.0 Di II Macro 1:1 for Sony: Markedets mest lyssterke makroobjektiv, som dermed også fungerer godt som portrettobjektiv. Pris: Ca 3300 kroner.
NB! Spesielt dersom du har Sony SAL-1870 DT 18-70mm F3.5-5.6, vil vi anbefale at du bytter det ut med noe bedre. Det er nemlig et heller dårlig objketiv som ikke lenger er vanlig i pakkeløsninger fra Sony, nettopp av den grunn.
Se alle objektiver til Sonys A-system her, inkludert de fra tredjepartsprodusenter.
Se alle Sonys egne objektiver til A-systemet
I likhet med flere andre produsenter har Sony sitt eget speilløse system, i tillegg til systemet for speilreflekskameraer. Disse heter henholdsvis Sony Nex (også kjent som Sony E) og Sony Alpha (også kjent som Sony A) og er til en viss grad kompatible med hverandre dersom man bruker rette adapteren, slik at Alpha-objektiver kan benyttes på kamerahus av Nex-typen.
Listene her vil oppdateres så ofte som mulig, men hjelp oss gjerne med forslag om hvilke objketiver som bør legges til eller eventuelt fjernes fra dem. Vi har dessverre ikke anledning til å teste hundrevis av objektiver selv, så vi er avhengige av tilbakemeldinger fra våre kjære lesere for å kunne holde anbefalingene våre oppdaterte.
Er du sulten på nytt objektiv men synes ikke at du fant svaret her, så spør gjerne våre brukere. Det er mange av dem, og de er flinke, så på forumet får du sikkert svar.