Tek.no

Anbefaling

Mye plasma for pengene

Håvard Røste
10 Juli 2009 14:41

Mange som skal handle flat-TV tenker umiddelbart at plasma-TV-er er utdatert teknologisk. Mens de aller fleste LCD-TV-er har full HD og generelt er tynne – noen sågar syltynne, virker en smålubben plasma-TV som "bare" er HD ready ikke like fristende.

Men i praksis vil svært mange få bedre nytte av en plasma-TV. Grunnen er at plasma-TV-er generelt gjengir farger bedre – de har bedre sortnivå, raskere oppdateringsfrekvens og større innsynsvinkel enn LCD-skjermene.

Selv om full HD-støtte også blir mer og mer vanlig på plasma-TV-ene, er dette i praksis ikke så viktig som man kan tro. Dersom du sitter mer enn et par meter unna en 42-tommers TV, vil du neppe klare å se noen forskjell på et signal i full HD (1080p) kontra et i HD ready (720p).

Dersom du hovedsakelig bruker TV-en til å titte på TV-sendinger (SD eller HD) og ser DVD/Blu-ray-filmer i ny og ne, vil du trolig ha best utbytte av en plasma-TV. Den vil rett og slett gi deg den beste bildekvaliteten for pengene dine.

OBS: PC-bruk

LCD-TV-er har imidlertid sine fordeler – spesielt når det kommer til bruk med spillkonsoller og HTPC-er (les mer om 1:1: pixelmapping). LCD-TV-er er også gjerne bedre egnet hvis det er mye dagslys der TV-en din er plassert. Dersom effektforbruket ("strømforbruket") også er viktig for deg ved valg av TV, vil LCD-teknologien gjerne være å foretrekke.

LCD-TV-ene er også i den senere tid blitt oppgradert med LED-baklys for potensielt enda bedre bildekvalitet, men disse modellene er foreløpig såpass dyre at de ikke er aktuelle for de fleste av oss. Men skulle du ha minst 15 lapper å bruke på ny TV bør du selvsagt også se i retning av LED-LCD-ene.

Ta en titt!

Det beste tipset når du skal handle TV er uansett å studere modellene i praksis. Avlegg elektronikkbutikkene et besøk, les tester på nett, forhør deg på diskusjonsfora og gjør deg opp en mening. Og husk å alltid sjekke prisen på nett før du handler.

Dersom plasma kan være noe for deg, har vi valgt ut et par modeller som gir mye for pengene og fremstår som gode valg akkurat nå:

Våre valg

  • LG 50PS3000: En ny 50-tommers modell fra LG, med full HD-støtte (1080p), inkludert 24P. Digital-tuner for RiksTV er innebygget og TV-en har 3 HDMI- og 1 USB-inngang. Prisene starter på snaue 8500 kroner inkl. mva.
  • Panasonic TX-P42X10Y: Av flere utropt som folke-plasmaen over alle. 42-tommer, HD-klar (720p) og med støtte for 24P og 100 Hz. Har innebygget MPEG4 DVB-T-tuner godkjent for RiksTV. Kanskje den modellen som gir best bilde for pengene akkurat nå. Prisene starter på 6500 kroner inkl. mva.
  • LG 42PQ6000: Denne 42-tommeren kan bli din for under 6000 kroner inkl. mva. Da får du en HD-klar (720p) TV med 100 Hz og 24p, RiksTV-godkjent tuner, 3 HDMI-innganger og USB-inngang. I likhet med modellen fra Panasonic er dette enormt mye TV for pengene.

Dine tips

Dette er bare et lite utvalg av flere gode plasma-kjøp for tiden. Del gjerne dine erfaringer med disse og eventuelt andre modeller i forumtråden nedenfor.

Les også
Lekker plasma-TV fra Panasonic
Les også
LG satser mer på plasma-TV
Les også
Pioneer kutter ut TV
Les også
Skyhøy kontrast fra LG
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Verdens minste plasma
Les også
TV med fire tunere og harddisk
annonse

Les også