Dette er skjermkortene du bør kjøpe til spilling
Vi har samlet våre favoritter i alle prisklasser.
Innenfor skjermkortverdenen skjer det stadig store fremskritt, og fra den ledende aktøren Nvidia ble det nylig lansert en helt ny generasjon med spillskjermkort som har snudd markedet helt på hodet. Med både lavere pris, lavere strømforbruk og bedre ytelse enn det beste AMD har å by på er det helt klart Nvidia som bør være førstevalget hvis du er på utkikk etter et nytt, kraftig spillskjermkort akkurat nå.
Vær likevel klar over at de to produsentene i årevis har hoppet bukk over hverandre på ytelsesfronten, og at historien dermed tilsier at det kan være duket for en overraskelse fra AMD i løpet av noen måneder...
Du kan også følge med på nyheter i vår testseksjon for skjermkort »
Alle trenger ikke nytt skjermkort
Før du finner frem lommeboka bør du spørre deg om du egentlig trenger et skjermkort i det hele tatt. De innebygde grafikkløsningene i de fleste moderne prosessorer gjør en mer enn god nok jobb til regneark, nettsurfing og minesveiper – og hvis dette er ditt bruksområde, er det lite vits å bruke penger på et dedikert skjermkort.
Prosessorkjempene Intel og AMD jobber dessuten begge på spreng for å prøve å tilby konkurransedyktig spillgrafikk som en del av sine prosessorer. For Intels del kommer disse i form av løsningene Iris og Iris Pro – som vi har sett at byr på overraskende god grafikk – og AMD vil ikke være noe dårligere med sine nyere modeller.
Enn så lenge er det likevel ikke til å komme unna at du må ha en dedikert løsning for å kjøre moderne spill med både pen grafikk og god bildeflyt. Slike dedikerte kort spenner fra de aller rimeligste budsjettmodellene som bare gir marginalt bedre ytelse enn hva man får med de aller nyeste integrerte løsningene, til de langt dyrere entusiastmodellene som er bygd for å kunne drive absolutt alt, på nesten enhver skjermoppløsning, eller til og med på flere skjermer samtidig.
Vi har laget en guide for å hjelpe deg med akkurat dét:
Slik spiller du på flere skjermer »
Til stue-PC og enkel bruk
I dette segmentet er det fortsatt AMD som er kongen. Nvidia har fortsatt ikke lansert et vettugt skjermkort til under 800 kroner på flere år. Det billigste kortet som vi vil anbefale er i dag AMD Radeon R7 240.
Ut fra de tekniske spesifikasjonene kan vi si at dette kortet ikke egentlig duger til noen nyere spill, men du kan koble det til projektorer og TV-er via VGA, HDMI eller DVI, og det finnes i vifteløse, og dermed helt lydløse varianter.
Har du tenkt å bygge en liten, billig og lydløs datamaskin til å ha i stua, vil altså denne røveren til trygt under 600 kroner være et greit valg. Hvis du har noen eldre komponenter liggende uten innebygd grafikkdel, og bare trenger en regneark-maskin, vil dette kortet også duge svært fint for å gi deg et bilde uten at du må kjøpe noe annet nytt.
– Finn beste pris på Radeon R7 240 »
Billigst mulig til nyere spill
Når vi øker budsjettet til rundt tusenlappen får vi et par langt mer spenstige alternativer å velge blant. Både Nvidia og AMD har nemlig hver sin sterke kandidat i dette segmentet.
De to skjermkortene heter henholdsvis Nvidia GeForce GTX 750 Ti og AMD Radeon R7 260X, og begge passer på mange måter like godt i en spillmaskin som en stue-PC.
Hvis du ikke krever at alle spill skal kjøre med alle kvalitetsinnstillinger skrudd opp til høyeste nivå, vil begge to gjøre en god jobb – selv i nyere utgivelser. Vår favoritt i denne prisklassen er likevel AMD-kortet.
Selv om begge leverer imponerende testresultater, sin prislapp tatt i betraktning, er det AMD-modellen som gir mest for pengene med sin pris rundt 900 kroner. Nvidia-modellen er hakket raskere og bruker litt mindre strøm, men koster også noen hundelapper mer.
– Finn beste pris på AMD Radeon R7 260X »
– Les vår test av AMD Radeon R7 260X »
Store krefter til anstendig pris
I mellomklassen finner vi kort priset mellom 1500 og 2500 kroner, og her vil selv de mest krevende klare å finne noe til sin smak. Med dagens teknologi vil de fleste spill gå glatt som smør selv ved høye oppløsninger, og med svært høye kvalitetsinnstillinger. I dette segmentet vil vi trekke frem tre modeller, i hver sin ende av prisskalaen.
Vår soleklare favoritt ligger såvidt over grensen på 2500 kroner, men den leverer så godt at vi vil anbefale den her likevel. Kortet heter Nvidia GeForce GTX 970, og klarer faktisk å slå dagens toppmodell fra AMD i flere tester – til tross for at Nvidia-kortet er mange hundre kroner billigere.
GeForce GTX 970 leverer soleklart mest futt per krone av kortene vi har testet det siste året, og er dermed det kortet vi ville kjøpt selv. Leter du etter noe som kan levere varene både i dag og i morgen, og du har et par tusen kroner å bruke, så er dette kortet for deg. Må du spare litt ekstra for de siste hundrelappene, så er det faktisk verdt det.
– Les vår test av Gainward GeForce GTX 970 Phantom »
– Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 970 »
En annen god modell, og vårt forrige førstevalg i denne klassen, er MSI Radeon R9 280X TwinFrozr IV. Dette er et kort som leverer ytelse på nivå med litt eldre toppmodeller, men du kan finne det med en pris på under 2300 kroner.
Hvis du foretrekker AMD, eller har et fast budsjett i denne størrelsesordenen å holde deg til, så er dette et ypperlig valg. I tillegg er modellen vi testet både stillegående og stilfull, og til en slik pris er den absolutt verd en anbefaling.
– Les vår test av Radeon R9 280X og dets lillebror »
– Finn beste pris på AMD Radeon R9 280X »
I nedre del av denne prisklassen er det også noen godbiter, og den fremste kandidaten er Nvidia GeForce GTX 760. Ytelsen er nesten på nivå med det gamle flaggskipet GeForce GTX 680, men til en langt triveligere pris enn sistnevnte noen gang kunne skilte med.
Nå har dette kortet ikke all verdens muskler sammenliknet med de øvrige kortene ovenfor, men til godt under 1700 kroner er det likevel et veldig fint kompromiss mellom ytelse og pris.
– Finn beste pris på GeForce GTX 760 »
– Les vår stortest av GeForce GTX 760 »
Knallsterk ytelse for romslige budsjetter
Når man passerer 3000 kroner flytter man seg over i entusiastklassen, hvor man finner noe av det raskeste på markedet. Dette er skjermkortene for deg som ikke liker kompromisser, men vil nyte topp ytelse fra første stund og i lang tid fremover – nesten uansett pris.
Inntil ganske nylig var en av våre favoritter i dette segmentet Asus Radeon R9 290 DirectCU II, som i vår test leverte ellevill ytelse uten å bråke det spor.
Et annet hett tips var en solid overklokket variant Gigabyte har laget av Nvidias GeForce GTX 780, ved navn Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition. Nå har prisen på dette kortet falt med nesten en tusenlapp etter at GTX 900-kortene ble lansert, og da skulle en kanskje tro at vi fortsatt ville anbefale det, men den gang ei.
Faktum er at ingen av disse to modellene holder mål mer.
Joda, begge to yter knallgodt, og det er klart det er fint at de stadig synker i pris. Men vårt førstevalg fra den rimeligere mellomklassen, GeForce GTX 970, yter litegrann bedre enn begge to – og koster flere hundre kroner mindre. Det er det lett å like.
– Les vår test av Gainward GeForce GTX 970 Phantom »
– Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 970 »
Det absolutt aller råeste
Hvis du ikke bryr deg det spor om prisen, men krever enda mer ytelse enn noen av kortene ovenfor kan by på, er det til slutt et annen overklokket Gigabyte-kort vi må trekke frem. Vi snakker da om Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition.
Dette er det absolutt kraftigste skjermkortet med én kjerne ombord som vi har kjørt gjennom testlabben vår, og prisen har falt med nesten to tusen kroner på kort tid – så en prislapp på rundt 4000 kroner er definitivt akteptabelt.
Det er ikke like kjølig eller like stillegående som sin lillebror, som mangler «Ti» i navnet sitt, men rå ytelse leverer den mer enn nok av – og langt mer enn hva et ordinært GeForce GTX 780 Ti kan by på. Nå er imidlertid alle GeForce GTX 780-brikker, både med og uten etternavnet «Ti», på vei ut av Nvidias sortiment – så vi vet ikke hvor lenge beholdningen av slike kort rekker.
– Finn beste pris på Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition »
– Les vår test av Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition »
Skal du ha det siste og beste er det selveste toppmodellen fra Nvidia i dag, GeForce GTX 980, som teller. Prisen på dette kortet starter rundt 4600 kroner, og det yter, uten overklokking, like godt som det sterkeste Gigabyte-kortet ovenfor.
I vår test slo vi derfor fast at GeForce GTX 980 er kongen på ytelseshaugen, og ved siden av knallgode testresultater byr kortet på støtte for en haug med ny teknologi. Skulle du velge en fabrikkoverklokket modell vil du dessuten kunne få enda bedre ytelse enn Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition – med god margin.
– Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 980 »
– Les vår test av Nvidia GeForce GTX 980 »
Aller sist må vi også nevne det desidert kraftigste skjermkortet vi har testet i noen kategorier. AMD sitter nemlig plantet på ytelsestronen for øyeblikket, og det er det deres Radeon R9 295X2 som sørger for.
Med to knallsterke kjerner fra Radeon R9 290X ombord, en egen, lukket vannkjøling montert på fra fabrikken, får du i skrivende stund ikke tak i noe som yter bedre. Temperaturen og støynivået er dessuten forholdsvis trivelige – men prislappen hos billigste forhandler starter også rundt 8500 kroner. Det er 4000 kroner mindre enn da det først ble lansert, men fortsatt en ganske voksen sum.
– Finn beste pris på AMD Radeon R9 295X2 »
– Les vår test av AMD Radeon R9 295X2 »
I arkivet har vi også en klassisk godbit av en guide du bør ta en titt på:
Utnytt skjermkortet ditt, og se hva de viktigste innstillingene gjør »
Ekstra-medlemmer kan også lese hvordan skjermkort er bygd opp:
Den store guiden til hvordan skjermkortet fungerer »