Til hovedinnhold

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Sensommeren byr blant annet på turbasert strategi og et gripende zombieeventyr.

Side 1

[Gamer.no]: Sommerferien begynner å nærme seg slutten for de fleste av oss, og hverdagen har sneket seg innpå som flåtten i sivet. Alle arbeidsjern trenger dog noe å pusle med i lunchpausen, så hva er da mer naturlig enn å flikke opp telefonen fra lommen og trykke i vei.

Denne måneden har vi blant annet to glimrende strategispill, en oppusset spionklassiker, et durabelig godt og engasjerende match 3-spill, samt første episode i et intenst og velskrevet zombieeventyr. Som vanlig er det altså noe for en hver smak blant månedens anbefalte.

Great Big War Game

Sjanger: Strategi Pris: 21 kr Type: Universell og Android Utvikler: Rubicon Kan kjøpes her

Jeg var begeistret for Little Big War Game da det dumpet ned på Android i fjor høst. Det lille Advance Wars-lignende krigsspillet slukket tørsten etter et lettfattelig turbasert strategispill på mobiltelefon. Nå har Rubicon entret banen igjen med en heidundrende oppfølger.

Som navnet antyder er alt større i Little Big War Games oppfølger. Her har du flere brett, høyere oppløsning, og, kanskje viktigst: en velfungerende asynkron flerspillerdel. Du kan selvfølgelig ha flere kamper gående på en gang, slik at du ikke trenger å vente på at den ene trege motstanderen skal gjøre ferdig sin tur.

Ellers er mye ved det gamle; den gode stein-saks-papir-mekanikken er fremdeles til stede, man må fremdeles planlegge trekkene sine godt, og du fanger fremdeles oljestasjoner for å få tilgang på grunker. Som nevnt har grafikkmotoren fått seg et lite løft, og de mange kartene gjør at det kan ta en stund før man går lei.

Om du likte Little Big War Game er Great Big War Game et selvsagt kjøp. Man kan kanskje koke det hele ned til «mer av det samme», men den asynkrone flerspillerdelen bringer en så essensiell del til opplevelsen at det er verdt å handle inn det sjarmerende spillet én gang til.

Great Big War Game: 8/10 Svært godt

Spy vs Spy

Sjanger: Sniking, Arkade Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: Robots and Pencils Inc. Kan kjøpes her

For å være ærlig har jeg ikke noen som helst kjennskap til det opprinnelige Spy vs. Spy-spillet. Dette er nemlig en nyversjon av et gammelt split-skjerm-spill fra 1984, der målet er å overrumple motstanderen ved å legge ut feller, havne i basketak, og komme seg helskinnet ut av ambassaden.

Før du løper ut ambassadedøra må du dog forsikre deg om at du har pass, penger, nøkler og den hemmelige rapporten. Disse ligger skjult rundt omkring i ambassaden i skuffer og skap, som du kan armere med feller for å lure motstanderen.

Du ser begge de to konkurrerende spionenes skjermer samtidig, og det er slik det er meningen at du skal vite hvor fellene ligger og hvor motparten befinner seg. Dette krever at du klarer å huske hvor du selv har plassert ut feller i tillegg, så det er alltid en overhengende fare for å havne i saksa.

Spy vs. Spy er ulikt stort sett alt annet på App Store. Konseptet med å forsøke å overliste en motstander som vet alt du foretar deg er spennende, og den klare og tydelige grafikken gir et oversiktlig bilde over situasjonen. Et elendig nevekampsystem trekker opplevelsen litt ned, men langt fra nok til å hemme spillet betraktelig.

Spy vs. Spy: 7/10 Godt

Party Wave

Sjanger: Arkade Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: Mistwalker Kan kjøpes her

Final Fantasy-pappa Hironobu Sakaguchis spillstudio, Mistwalker, tar sine første steg inn på mobilmarkedet, men de som forventer seg et melodramatisk rollespill må nok grave et annet sted. Studioets første mobiltittel, Party Wave er nemlig et lettfattelig, men godt, surfespill. Jeg skulle bare ønske det hadde litt mer å by på.

Hvert brett begynner med at du skal geleide surfere til brytningspunktet. I denne fasen må du sørge for å unngå at surferne krasjer i hverandre, eller i resten av sjølivet. Etter hvert introduseres også flere egenskaper her; for eksempel kan du fjerne delfiner som er i veien. Fra dette punktet begynner så den andre fasen av brettet, nemlig surfebølgen.

Her må du egentlig bare sørge for at de oppsamlede surferne ikke faller av bølgen ved å trykke på de når de nærmer seg havflaten. Desto lenger du venter, desto mer poeng kan du håve inn. Enkelt og greit, men det blir også fort litt kjedelig.

Spillet lider også av en trang til å presse inn alle systemforklaringene med teskje tidlig, men etter de par-tre første brettene flyter det hele mye bedre. Det blir aldri spesielt komplisert, men som enkel moro fungerer det godt. Estetisk sett er det også upåklagelig, med behagelig musikk og en tydelig stil. Med litt mer variert innhold kunne Party Wave ha blitt en del bedre.

Party Wave: 6/10 Nokså godt

The Walking Dead Episode 1

Sjanger: Eventyr Pris: 21 kr Type: Universell Utvikler: Telltale Games Kan kjøpes her

Telltale Games har i lang tid satset hardt på Apples iOS-enheter. Både iPad og iPhone har fått ta del i de episodiske eventyrspillene uten å ha måttet gjøre store offer grafisk sett. Noen av de tidligere Telltale-spillene på iOS har slitt med litt hakkete animasjoner og lydproblemer, men den første episoden i The Walking Dead-serien fungert eksemplarisk.

Den første episoden i serien setter an tonen for det som er et intenst og involverende zombieeventyr. Men der man kanskje forventer seg skuddvekslinger og hjernemasse bak et hvert hjørne, handler The Walking Dead mer om de mellommenneskelige relasjonene som kan oppstå ved en zombieapokalypse.

Nøkkelkonseptet er valgmuligheter, og du kan selv være med på å forme protagonisten Lee slik du ønsker gjennom fortellingen. Dialogen er mesterlig skrevet, og med en visshet om at valg kan påvirke liv og død fremover i kommende episoder får valgene en følelse av vekt.

Episoden har allerede kommet ut på PC, Xbox 360 og PlayStation 3 men Telltale har valgt å endre litt på grensesnittet i denne mobilutgaven. Alt fungerer kjempegodt, og alt av bevegelser, sveip og trykk føles naturlig. Dersom du enda ikke har prøvd The Walking Dead er iOS-varianten en ypperlig utgave av spillet.

The Walking Dead Episode 1: 9/10 Klassisk

Knights of the Round Cable

Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: Chillingo http://itunes.apple.com/us/app/walking-dead-the-game/id524731580?mt=8">Kan kjøpes her

Chillingo fortsetter å vise utgivermuskler med Knights of the Round Cable. Tross i sitt flaue navn er nemlig dette en av utgiverens siste fulltreffere. Konseptet er enkelt: Du er en hardbarket ridder som slenger deg rundt fra punkt til punkt med et tau. Målet er å sanke inn så mange diamanter som mulig, uten å bli kvestet av selvmordsfugler, spøkelser og andre skrømt.

Tiden står ikke stille, og du hopper videre fra bane til bane etter hvert som den renner ut. De senere banene er vanskeligere og tilbyr flere skinnende diamanter, men det lønner seg likevel å få sanket inn så mye som mulig tidlig. Du vil også kunne låse opp nye knekter og verktøy med mynter du får slengt etter deg.

Med sin lekne estetikk og enkle berøringskontroller er Knights of the Round Cable et ypperlig og enkelt spill. Etter hvert som man får tak på timingen stiger også mestringsfølelsen, og gjør at man alltid vil jage etter den neste rekorden. Svingingens er også svært tilfredsstillende når du får innarbeidet en god flyt. Sleng på en oppdagsstruktur slik vi kjenner fra blant andre Tiny Wings, så har du et knakende godt mobilspill.

Knights of the Round Cable: 8/10 Svært godt

Side 2

Ichi

Sjanger: Puzzle Pris: 7 kr Type: Universell og Android Utvikler: Stolen Couch Games Kan kjøpes her

Ichi plukker opp arven etter slike spill som Quell og Quell Reflect i at de er avslappende puzzle-spill fra et fugleperspektiv. Her er målet enkelt og greit å lede en ball fra et startpunkt til et sluttpunkt. Når du setter i gang ballen spretter den mellom hjørner, og det er din oppgave å rotere disse hjørnene slik at ballen kan komme frem.

Enkelt, men ganske så finurlig. Etter et par baner viser det seg nemlig at dette er langt fra en pushover. Du må tenke lynkjapt, reagere refleksivt og rotere hjørnene på sparket. Tabber du deg ut må du begynne på nytt.

Etter hvert introduseres det også flere mekanikker, slik som at du kan tegne en strek på spillområdet som ballen kan sprette av, eller hjørner som forsvinner når du trykker på skjermen. Det gjelder å holde tunga rett i munnen, for spillet blir vanskelig svært så kjapt.

Diabolske gåter og leken tegnestift-estetikk gir spillet et særpreg som skiller det fra mengden. Du blir aldri stressa av Ichi, men du kan raskt bli veldig frustrert når du setter deg fast. Likevel tilbyr det en herlig puzzleopplevelse som vil få deg til å vri hjernen et par ganger på jakt etter løsninger.

Ichi: 7/10 Godt

Slydris

Sjanger: Puzzle Pris: 14 kr Type: iPad Utvikler: Radiangames Kan kjøpes her

Den enkleste måten å forklare Slydris på er å henvise til Tetris. Blokker av ulik lengde dukker opp øverst i spillområdet, og det er din oppgave å sørge for at de former linjer i bunn. Om du får organisert en linje, forsvinner blokkene og gjør plass til nye.

I motsetning til Tetris er alt turbasert, slik at du kan bruke god tid på å tenke på blokkplasseringen. Du kan dra nesten alle blokker til venstre eller høyre, slik at de kan falle i tomme hull, men for hvert trekk faller det nye blokker fra toppen av skjermen. Du kan også bare flytte på én blokk per tur, så prioriteringer og planlegging må til.

Selv om spillet bare har to moduser føles det mer enn nok. Du har den erketypiske uendelighetsmodusen, der du spiller til du kreperer, og en overlevelsesmodus der du får en durabelig dose blokker hvert tiende sekund. Denne er mer hektisk, og gjør at du sitter på kanten av stolen hele tiden.

Bak det som ved første øyekast ser ut som en Tetris-klone skjuler det seg et vanedannende og enkelt, men likevel annerledes puzzle-spill. Teknisk sett er det upåklagelig, og spillets lille dose med enkel puslemoro er godt designet. Det eneste aberet er den litt uprofesjonelle grafikken, men det er kun et lite skår i puslegleden.

Slydris: 7/10 Godt

10000000

Sjanger: Puzzle/Nivåbygging Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: EightyEight Games Kan kjøpes her

Månedens mest kryptiske spilltittel er kanskje også en av de beste. I en herlig blanding av match 3 og grotteutforsking skal du forsøke å rømme fra en monsterbefengt, skattestappet festning ved å bygge deg sterkere og sterkere. Friheten nås når du til slutt får en poengsum på 10000000.

På toppen av skjermen løper festningsfangen gjennom grotter, mens han hugger ned fiender, plukker opp skatter og åpner låste dører. Ditt bidrag til heltens løpetur er å matche tre eller flere symboler, slik at han kan komme seg videre fra hver stopp før tiden renner ut.

Symbolene samsvarer med handlingene fangen må gjøre: sverd slår monstre, nøkler åpner låser. Mellom rundene kan man oppgradere fangens egenskaper i enkelte rom i fangehullet, slik at han kan yppe med stadig vanskeligere grotter, helt til poengsummen på 10000000 nås. Det blir stadig lettere og lettere etter som du oppdragerer den lille figurens styrker.

10000000 overrasker med et enkelt men solid grunnlag, der den stadige progresjonen mot poengsumtaket driver deg fremover. Den enkle match 3-mekanikken fungerer som smurt, og selv om det til tider kan føles litt uoverkommelig vender jeg alltid tilbake for en ekstra grottetur.

10000000: 9/10 Klassisk

Fieldrunners 2

Sjanger: Tårnforsvar Pris: 21 kr Type: Universell Utvikler: Rubicon Kan kjøpes her

Tårnforsvarsjangeren har siden App Stores lansering sementert seg som en av plattformens spillmessige styrker. Fieldrunner var et av de første virkelig gode iOS-spillene i sjangeren, og bygget seg opp en hærskare av ivrige spillere som ikke kunne få nok av å slakte ned bølge etter bølge.

Nå har oppfølgeren kommet på markedet, og byr på en mengde nye baner, vakttårn og spillmodi. Grunnpilaren er fremdeles den samme: du plasserer ut og oppgraderer forsvarstårn, som så skyter ned bølge på bølge med hærstyrker. Noen tårn er kraftigere enn andre, og det kan lønne seg å bygge labyrinter for å lede fienden langs en så lang rute som mulig.

Denne gangen har opplevelsen fått en durabelig oppussing, slik at alt ser enda bedre ut. En av nyvinningene er ulike «power-ups» som kan skru tiden tilbake et par runder, eller bombardere slagmarken. Det hele både føles og ser mye bedre ut, og den mesterlige balansen gjør også at det aldri kjennes direkte urettferdig.

Med mesterlige brett og et svært utvalg av fiender og tårn utmerker spillet seg som ett av de beste i sin sjanger, selv om det ikke på noen måte finner opp hjulet på nytt. Fieldrunner 2 beviser en gang for alle at noen ganger kan mer av det samme, med en liten smule ekstra, være nok til å være et godt spill.

Fieldrunners 2: 8/10 Svært godt

Outwitters

Sjanger: Turbasert strategi Pris: Gratis (du kan kjøpe flere fraksjonert) Type: Universell Utvikler: One Man Left Kan kjøpes her

Månedens andre strategianbefaling går til Outwitters. Det asynkrone og avhengighetsskapende spillet kaster deg inn i en strategisk kamp mot enten venner eller tilfeldige spillere i intense turbaserte slag. En ligamodus gjør også at du får en følelse av progresjon etter som du spiller mot motstandere som alltid ligger på ditt ferdighetsnivå.

Tre ulike fraksjoner — plushdyrlaget Adorables, de maritime Scallywags og metalliske Feedback — sørger for at kampene er varierte med sine enheter. Noen enheter er sterke, angre er agile. Alt skjer på en heksagonal slagmark, tettpakket av mørk tåke, slik at motstanderens plassering er et mysterium inntil du kommer nært nok. Målet er å knerte motstanderens base, og som oftest må du da først presse deg gjennom motstanderens lag.

Hver tur kan du rekruttere en ny enhet, flytte hver av figurene du har på brettet én gang, og gjøre angrep på fienden. Alt er dog avhengig av «wits», en form for valutta som bestemmer hvor mye du kan gjøre per tur. Dette fungerer godt, og tvinger deg til å planlegge hvordan du skal få has på motstanderen.

Gratisspillere får kun tilgang på Scallywags, men er du villig til å betale en nett engangssum får du tilgang på alle raser. Den fargerike og tydelige grafikken gjør det hele til en behagelig opplevelse, også på iPad med retina-skjerm. Dersom turbasert strategi er tingen for deg er det bare å hive seg over Outwitters.

Outwitters: 8/10 Svært godt

annonse