Tek.no

Anbefaling

Hitachi med hybridkameraer

Roland Fritsch forklarer hvorfor deres løsning er den beste.
12 Okt 2006 16:31

Hitachi er kanskje ikke den produsenten som har markert seg mest på det europeiske markedet den siste tiden. Men dette skal det tydeligvis bli slutt på ettersom japanerne nå etablerer en ny stor fabrikk i Tsjekkia og satser mer på Europa enn de noen gang har gjort.

I dag var det de nye hybrid-kameraene som skulle settes i fokus. Foran et spent pressekorps bestående av bare meg selv prøvde Hitachi å forklare hvorfor akkurat dette var så genialt.

Hovedsaken med disse to videokameraene er at de begge har en innebygget Microdrive(harddisk) på 8 gigabyte, samtidig som de har plass til en 8cm DVD-plate. Det vil i praksis si at du har to lagringsmedium. En stolt Roland Fritsch skisserte et scenario der du først tok opp på harddisken, så fjernet du de klippene du ikke ville ha, og brente det til slutt ut på DVD. Dessverre bare i en hastighet knapt over sanntid(1,2x-1,6x).

Hitachi DZ-HS301e er billigste modell.

Det ser tilsynelatende ut til å være en gangske praktisk løsning. Sony for eksempel har en såkalt "one-touch-burn"-knapp. Problemet er bare at du enten må ha en ekstern Sony-brenner, eller koble videokameraet til maskinen, ha tilrettelagt programvare og en DVD-brenner. Her har du altså alt i en enhet.

Dolby Digital lydkodek, MPEG2 komprimering og ekte 16:9 er andre nøkkelpunkter. En SD-minneport er på plass. Her kan du lagre bilder. SD-kortet kan ikke brukes på samme måte som den innebygde harddisken.

De to modellene, DZ-HS301e og DZ-HS303e, skiller seg fra hverandre ved at sistenvnte har 3,2 megapiksler, mot 1,3 på lillebroren. I tillegg strekker ikke den optiske fokusen seg like langt på toppmodellen. Det er med andre ord bildebrikke og optikk som varierer. I tillegg kommer en blits som vi finner på HS303.

Samtidig med lanseringen ville Hitachi fortelle litt mer om deres historie og satsning. De kunne fortelle at den ene av disse modellene(uklart hvilken) ligger på salgstoppen i japan. Visstnok er også produsenten en pioner i bransjen med det første DVD-kameraet og det første harddisk-kameraet. Innen to år kan vi også forvente å se BluRay fra japanerne.

Verdens første HDD-kamera(til venstre), HS301 (i midten) og verdens første DVD-kamera(til høyre).

Vi ser positivt på Hitachis satsning og gleder oss til å ta en nærmere titt. Veiledende pris ligger på 6000 kroner for HS301, og 9000 kroner for HS303. De skal angivelig være i butikkene i løpet av måneden. Det er vel nesten å forvente siden de allerede har vært i salg en god stund i Japan.

annonse

Les også