Tek.no

Anbefaling Digitalkamera med lang zoom

Se våre superzoom- anbefalinger

Vi har oppdatert våre anbefalinger for deg som fotograferer motiver som er langt unna.

Canon
Are Thunes Samsonsen
25 Jan 2013 18:43

Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Denne gangen er det digitalkameraer med lang zoom som står for tur.

Superzoom

Superzoomkameraer - også kalt ultrazoomkameraer - er en samling kameraer som kan ha ganske forskjellig lengde på zoomen, og dermed kan også størrelsen på selve kameraet variere mye fra modell til modell. I all hovedsak deler de seg inn i to grupper, bestående på den ene siden av relativt kompakte kameraer med rundt 10-20 x zoom og ingen søker, og på den andre siden en gruppe større kameraer med lengre zoom (ofte 20-50 x), og som oftest også utstyrt med en elektronisk søker. Det første kameraet vi vil anbefale her, er imidlertid litt midt i mellom disse to gruppene:

Hva passer for deg?

Selv om kameraene vi anbefaler her hører hjemme i samme gruppe, er det forskjeller mellom dem. Vi har derfor forsøkt å beskrive dem kort i listen nedenfor, slik at du enkelt og greit kan finne ut hvilket som passer deg best.

Klikk på punktene nedenfor for å hoppe direkte til det du synes passer deg best.

Panasonic Lumix DMC-FZ200.Foto: Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ200

- Enestående lysstyrke

Panasonic har nemlig med FZ200 sluppet noe utenom det vanlige. Det vil si, 24 x zoom tilsvarende 24-600 mm er ikke veldig imponerende for et kamera i denne størrelses- og prisklassen, men det er når man ser på brennvidden alene. Tar man med i betrakningen at Panasonic har prestert å gi FZ200 blender f/2.8 uansett brennvidde, blir det hele langt mer interessant. Dette er nemlig noe dette kameraet er helt alene om å kunne tilby.

Finn gode priser på Panasonic Lumix DMC-FZ200

Prisen på FZ200 ligger i skrivende stund rundt 4000 kroner, og skal du på safari eller andre fototurer hvor relativt lang brennvidde og god lysstyrke er tingen, er det egentlig ingen vei utenom. FZ200 er kameraet for deg, om du ikke finner størrelse og pris avskrekkende.

Les vår test av Panasonic Lumix DMC-FZ200 - Beste superzoomen hittil

Canon PowerShot SX260 HS.Foto: Canon

Canon PowerShot SX260 HS

- Minste i sin klasse

Fant du størrelsen på FZ200 problematisk, er kanskje Canon PowerShot SX260 HS kameraet for deg. Det har 20 x zoom, tilsvarende 25-500 mm, med en lysstyrke på f/3.5-6.8. Ikke veldig imponerende tall på papiret, kanskje, men bildekvaliteten skal være bra, og prisnivået er lavt. Under 1900 kroner må du i skrivende stund ut med for at dette skal bli ditt. Vil du spare noen kroner kan du eventuelt se på 240 HS, som er identisk kamera men mangler 260s innebygde GPS.

Finn gode priser på Canon PowerShot SX260 HS

260 HS skal tilby video i FullHD, og mulighet til over 10 stillbilder i sekundet med klampen i bånn. Selv om spesifikasjonene ikke er unike, er dette blant de minste i sitt slag, så om du skal ha lang zoom i et lommevennlig format, er dette veien å gå.

Les mer om Canon PowerShot SX260 HS

Panasonic Lumix DMC-TZ40.Foto: Panasonic

Panasonic Lumix DMC-TZ40

- Kompakt og god

Panasonics TZ40 er i mer eller mindre samme klasse. Også dette har 20 x zoom, men det har litt bedre vidvinkel, og totalt sett spenner zoomen om tilsvarende 24-480 mm. Dermed er også lysstyrken bittelitt bedre, med f/3.3-6.4. Det er imidlertid ikke fullt så lite som Canons 260 HS, selv om det så absolutt er lommevennlig for å være et kamera med så heftig zoom.

Finn gode priser på Panasonic Lumix DMC-TZ40

TZ40 er en flett ny modell, og er i skrivende stund ikke kommet i butikkene ennå. Dermed er prisen den veiledende 3299,-, som vi tipper vil synke betydelig i året som kommer. Er du for utålmodig eller blakk til at det er verdt å kjøpe TZ40 straks det blir tilgjengelig, kan det hende forgjengeren er noe for deg. TZ30 har stort sett de samme spesifikasjonene, men har 14 megapiksler der TZ40 har 18. prisen er imidlertid betydelig hyggeligere: I underkant av 2000 kroner må du ut med for et eksemplar.

Les mer om Panasonic Lumix DMC-TZ40

Finn gode priser på Panasonic Lumix DMC-TZ30

Fujifilm FinePix HS50.Foto: Fujifilm

Fujifilm FinePix HS50 EXR

- Lang zoom og god autofokus

Der er ikke sikkert verken god lysstyrke eller liten størrelse er hva du trenger, hva gjør du da? Ingen fare, vi har anbefalinger der også vi. Fujifilm FinePix HS50 EXR, for eksempel, har en 42 x zoom som tilsvarer 24-1000 mm brennvidde ved fullformat, og lysstyrken er ikke så verst heller: f/2.8-5.6.

Finn gode priser på Fujifilm FinePix HS50 EXR

FinePix HS50 EXR er nylansert fra Fujifilm, som lover at det skal ha god autofokus, takket være en brikke som har både kontrastbasert og fasebasert autofokus, og evnen til å skifte sømløst mellom dem etter behov. Det har også en 3-tommers hengslet skjerm som kan vippes og dreies. Veiledende pris ligger på 3799 kroner, men vi forventer at den reelle prisen vil synke etter hvert som tiden går.

Les mer om Fujifilm FinePix HS50 EXR

Canon PowerShot SX50.Foto: Canon

Canon PowerShot SX50 HS

- 50x optisk zoom

På en delt førsteplass i konkurransen om lengst zoom finner vi imidlertid Canon PowerShot SX50 HS, med en 50 x zoom som tilsvarer 24-1200 mm på fullformat. Forskjellen er nærmest akademisk i praksis, men skal du ha lengst av alle, er det dette du bør kjøpe. Akkurat som Fujifilm FinePix HS50 EXR støtter også dette RAW-format, men Canons kamera har mindre bildebrikke, færre megapiksler og lavere skjermoppløsning. Til gjengjeld er selve kameraet også betydelig mindre, og veier 551 gram mot Fujifilms 808.

Finn gode priser på Canon PowerShot SX50 HS

Prisen er også lavere enn Fujifilms, og for Canon SX50 HS må du i skrivende stund ut med rundt regnet 3300 kroner. Det er en kraftig nedgang siden lanseringen, da veiledende pris ble oppgitt til 4499 kroner.

Les mer om Canon PowerShot SX50 HS

Andre alternativer

Mange trenger ikke så lang zoom som de tror, og vil være bedre tjente med for eksempel noen mer avanserte kameraer som vi har gjennomgått i en annen artikkel. Vi vil derfor oppfordre til at du også sjekker våre anbefalinger i den kategorien dersom du er ute etter et avansert og godt kompaktkamera.

Sjekk hvilke avanserte kameraer vi anbefaler

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

Les også
Liten reisekamerat får søker
annonse

Les også