Tek.no

Anbefaling Kamera for barn og unge

Dette er kameraene vi anbefaler for barna dine

Hvorfor ikke gi barna fotoutstyr?

Nikon
Are Thunes Samsonsen
23 Jan 2013 09:25

Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Å finne et kamera for barn og unge er gjerne ikke det enkleste i verden, for ofte ønsker man å prioritere ting som ikke alltid går hånd-i-hånd. For eksempel er det en kjensgjerning at man ofte vegrer seg for å bruke en formue på en gave som poden sannsynligvis vil ta livet av ganske så kjapt, samtidig som man ønsker at gaven skal være robust nok til å motstå behandlingen og vare så lenge som mulig. Robusthet og lav pris er en kinkig kombinasjon, men her har vi noen forslag som kan få tankene til å spinne i riktig retning.

Hva passer for deg?

Selv om kameraene vi anbefaler her hører hjemme i samme gruppe, er det forskjeller mellom dem. Vi har derfor forsøkt å beskrive dem kort i listen nedenfor, slik at du enkelt og greit kan finne ut hvilket som passer deg best.

Klikk på punktene nedenfor for å hoppe direkte til det du synes passer deg eller dine best.

For de aller minste

Olympus TG-320

Olympus TG-320, noe for de aller minste?

Er avkommet så ungt at det meste fremdeles puttes i munnen, er ikke noe som helst kamera riktig - men er de først kommet i en alder der ting begynner å bli spennende for hva de kan gjøre og ikke hvordan de smaker, er nok Olympus TG-320 kanskje tingen. Det tåler ikke like mye som sine storebrødre, men det er vanntett ned til 3 meter og koster ikke mer enn 900 kroner, så her kan tvillingene få hvert sitt heller enn å måtte sloss om ett, dyrere, kamera.

Finn gode priser på Olympus TG-320

For den designbevisste ungdom

Canon Ixus 230 HS

Canon Ixus 230 HS. Ikke det som tåler mest, men lekkert og mye for pengene.Foto: Canon

Canons Ixus 230 HS er langt fra like robust, men så er det nok tiltenkt litt eldre "barn" også. Er ungene gamle nok til å ta vare på sine eiendeler er dette et godt alternativ. Det er ikke dyrt, siden det har hatt tid til å omtrent halvere seg i pris siden lanseringen på sensommeren 2011, men det er nytt nok til at det fremdeles er mye for pengene.

For de 1300 kronene dette koster, får ungdommen din mulighet til å prøve seg som videoskaper med videokvalitet i FullHD, eller 1080p, og med 8x zoom fra tilsvarende 28 mm vidvinkel er mulighetene mange.

Les mer om Canon Ixus 230 HS

Finn priser på Canon Ixus 230 HS

For aktive barn

Fujifilm Finepix XP50

Fujifilm Finepix XP50, en rimelig tøffing.Foto: Fujifilm

Fujifilm Finepix XP50 er et kamera av samme type som Canon D20, men ikke fullt så robust, verken i pris eller konstruksjon. Med litt flaks får du fatt i det for like over tusenlappen, men selv om du må ut med noen hundrelapper mer er dette et godt kamera for poden. Enten barna går i barnehagen eller har begynt på ungsomsskolen, eller er midt i mellom, er dette et godt alternativ for pengene.

XP50 er godt for dyp ned til 5 meter, og skal tåle fall fra opp til 150 cm. Med 14 megapikslers oppløsning og 5x zoom som tilsvarer 28-140 mm, er dette et fint første kamera for junior. Også dette kameraet kan forresten tilby video i FullHD-kvalitet.

Blir XP50 litt for veikt, har det en storebror som ikke er priset veldig mye høyere. Optisk og funksjonsmessig er de like, men for rundt 1500 kroner får du Fujifilm Finepix XP150, som ikke bare tåler dyp ned til 10 meter, men også fall fra 2 meters høyde. Innebygget GPS har det også.

Les mer om Fujifilm Finepix XP50 og XP150

Finn priser på Fujifilm Finepix XP50

For aktiv ungdom

Canon PowerShot D20

Canon PowerShot D20: Tåler det meste.Foto: Canon

Er poden din av det aktive slaget er det nok beste å begrense gavekostnadene ved å gi ham eller henne en tøffing av et kamera, først som sist, og der er Canon Powershot D20 en god kandidat. D20 er nå nede i rundt 1800 kroner, og det er ingen upris for et kamera som tåler det meste av hva en aktiv ungdom kan finne på å utsette det for. D20 skal tåle fall fra 150 cm høyde, kulde ned til 10 minusgrader, og vanndyp ned til 10 meter.

D20 har 5x zoom, 28 mm vidvinkel og innebygget GPS. I tillegg kan det by på videoopptak i 1080p og stillbilder i 12 megapikslers oppløsning.

Les mer om Canon Powershot D20

Finn priser på Canon PowerShot D20

For villmarksspiren

Nikon CoolPix AW100

Nikon Coolpix AW100 blir gjerne med i skauen. Eller fjellet. Eller sjøen.Foto: Nikon

Lignende spesifikasjoner finner du i Nikon Coolpix AW100, som skal tåle mye det samme, men har noe høyere oppløsning. Stillbilder i 16 megapiksler og videooppløsning på 1920 x 1080 i opptil 30 bilder per sekund kan det tilby. Også dette har innebygget GPS, og med en pris på rundt 1800 kroner i skrivende stund er dette et godt valg for en aktiv ungdom.

GPS-en på AW100 er forresten ikke helt av det vanlige slaget. Ikke bare vil den legge inn koordinatene for hvert bilde som tas, men den kan også registrere kameraets posisjon én gang i minuttet, og basert på det gi deg ruten du har gått.

AW100 stiller med en 5x zoom som tilsvarer 28-140 mm, med en blender på f/3.9-4.8. Som vanlig med foldeoptikk er det heller dårlig blender ved vidvinkel, men ikke så aller verst ved tele. Maksimal ISO er 3200, mens minste er 125.

Les mer om Nikon Coolpix AW100

Finn priser på Nikon Coolpix AW100

For hele familien

Olympus TG-820

Olympus TG-820 passer for hele familien.

Olympus er en gammel traver når det gjelder kompaktkameraer som tåler en støyt, og nyter dermed godt av mange års erfaring på området. Det som før var som en toppmodell å regne, får du nå for en temmelig rimelig penge, og Olympus TG-820 blir nå din for rundt 1700 kroner. For den prisen får du et kamera som er vanntett ned til 10 meter, tåler -10 grader, trykk på 100 kg, og fall fra 2 meters høyde. Det krever innsats for å drepe dette kameraet, med andre ord, og uansett hvor aktiv familien er, passer dette kameraet til de fleste.

Olympus TG-620, et godt valg for tenåringen?

Om et slikt kamera tåler mer enn lommeboken gjør, er det også muligheter til å nedskalere litt. Olympus TG-620 kan tilby essensielt samme bildekvalitet og øvrige funksjoner, men har litt dårligere skjerm og tåler ikke fullt så mye, men om det holder med 5 meter dybde, er kanskje dette et bedre valg for poden. Prisen er rundt 1400 kroner.

Les mer om Olympus TG-820

Finn priser på Olympus TG-820

Fant du ikke det du lette etter?

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

Husk også på at et kamera trenger minnekort. Dette finner du mer om i vår minnekortguide, og konkrete anbefalinger på minnekort har vi også. Hvorfor ikke bestille det i samme slengen?

annonse

Les også