Til hovedinnhold

De beste hjemme-PC-ene

En fullt brukbar bærbar trenger ikke å koste skjorta.

Det er moro å kunne velge fra øverste hylle når du skal ha deg en bærbar. Men dersom du er av typen som liker å få mest mulig igjen for dine hardt oppsparte penger, kan det lønne seg å moderere seg ved valg av PC. Du betaler nemlig uforholdsmessig mye mer for litt ekstra ytelse når du passerer 10 000 kroners grensa på bærbare datamaskiner.

Heldigvis trenger du ikke punge ut med så veldig mye for en helt brukbar PC i dag, men dette kommer gjerne på bekostning av noe annet. Ulempen ved en billig, men stor og kraftig bærbar datamaskin, er at de ikke er så veldig portable. Det betyr at de ofte er litt tunge, ikke så robuste, litt større enn nødvendig, og heller ikke har all verdens batteritid.

Slike bærbare maskiner egner seg derfor best innenfor hjemmets fire vegger, eller sporadiske turer til hytte eller venner. Du finner de ofte tatt i bruk av ryggsterke studenter også. For mer bærbare bærbare datamaskiner bør du sjekke ut kategorien Folk på farten.

PS: Vi har ikke tatt hensyn til operativsystemet som følger med datamaskinen. Det kan altså være enten Windows 7 eller Windows 8. Dersom det ikke følger med Windows 8 kan alle maskinene vi anbefaler uansett oppgraderes ganske enkelt, og til en veldig billig penge.

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her »

Budsjett – under 5000 kroner

Budsjettklassen har vi satt til modeller som koster under 5000 kroner, selv om du riktignok finner anstendige modeller helt ned mot to tusenlapper. Og har du egentlig ikke planer om å bruke PC-en til noe særlig annet enn Internett, e-post og kabal er det heller egentlig ikke noe galt i å gå for de aller rimeligste maskinene.

Med mindre du kjøper maskinen på russisk postordre, sikrer garantier og ikke minst norsk forbrukerkjøpslov deg mot å ende opp med et helt håpløst produkt. Returrett er også en fin ting. Det kan også være lurt å tafse litt på maskinen før du kjøper. Hvem vet, kanskje ender du opp med å støtte de fysiske databutikkene.

Les også vår guide til god netthandel.

Dell Inspiron 15 vil tilfredsstille de med enkle behov.

Dell Inspiron 15 – 2800 kroner
Egentlig er det såpass enkelt som å finne den rimeligste datamaskinen med en skjerm og et tastatur du kan leve med, gjerne med litt størrelse. Som et eksempel på en anstendig PC i den laveste prisklassen har vi Dell Inspiron 15, med Intel Celeron B820-prosessor, som da er kraftig nok til Windows 8 og enkle oppgaver. Du finner ingen USB 3.0-porter på denne maskinen, men den som bare surfer litt på nettet, bruker lette kontorprogrammer, og spiller kabal i ny og ne merker nok ikke forskjell.

HP Pavilion G6-2110 har litt mer futt under panseret.

HP Pavilion G6-2110 – 3500 kroner
Lyst på en bærbar maskin med USB 3.0, litt mer lagringskapasitet, raskere prosessor og raskere minne? Da har vi sett oss ut 15,6-tommeren HP Pavilion G6-2110. Denne er utstyrt med en Intel Core i3 dobbelkjerne-prosessor og 4 GB RAM. Den er kun noen få hundrelapper dyrere enn Dell Inspiron 15, men yter adskillig bedre.

Asus F75A kan tilby en stor skjerm til en lav pris.

Asus F75A – 3500 kroner

Er du ute etter en litt større, men fremdeles billig bærbar, foreslår vi 17,3-tommeren Asus F75A. Dette er et røverkjøp dersom du ikke har strenge krav til ytelse. Skjermen er stor og har en oppløsning på 1600 x 900 piksler, noe som gir deg mer arbeidsplass enn du finner på noen 15,6-tommere i samme prisklasse.

Toshiba Satellite L855-11C gir rå prosessorkraft til under 5000 kroner.

Toshiba Satellite L855-11C – 5000 kroner
Har du behov utover det aller mest grunnleggende bør du gå litt opp i pris. Da får du litt flere funksjoner som gjør datamaskinen mer allsidig. Med Satellite L855-11C serverer Toshiba oss en prosessor du sjeldent ser i en bærbar til under 5000 kroner. Intel Core i7-3610QM har fire kjerner og gjør hakkemat av alle vanlige dataoppgaver. Oppløsningen på den 15,6 tommer store skjermen er kun 1366 x 768 piksler. Men kan du leve med dette, får du her veldig mye ytelse for pengene.

HP Pavilion G7-2128 har 17,3-tommers skjerm og kan spilles litt på.

HP Pavilion G7-2128 – 4900 kroner
Når du vil ha en litt større skjerm kan det være greit med litt ekstra ytelse også. Med en prislapp rett under 5000 kroner er 17,3-tommeren HP Pavilion G7-2128 veldig spennende. Den er utstyrt med en brukbar AMD prosessor som har et AMD Radeon HD7670M-skjermkort integrert. Det betyr at du kan spille litt, uten at du bør forvente fantastisk ytelse. Den har også to USB 3.0-porter, 6 GB RAM og 750 GB harddisk.

Mellomklasse – 5000 til 8000 kroner

Du skal ikke veldig mange kronene opp før du ser større harddisker, raskere prosessorer og mer minne. Det skjer fordi kvalitet og utstyrsnivå allerede er "godt nok" ved fem tusen kroner, slik at det du legger i ekstra går til bedre/større/raskere komponenter.

Her blir det selvfølgelig snakk om smak, behag og lommebok, men skal du først legge på litt er det greit å gjøre det med et par tusenlapper, i hvert fall om det er en PC du har tenkt å ha en stund. Jo raskere prosessor og bedre grafikkløsning du spanderer på deg, jo lenger tid vil det ta før maskinen føles gammel og utdatert.

Et godt råd er å investere i en SSD når du først har fisket frem bankkortet for å handle ny datamaskin. Harddisken er nemlig den viktigste komponenten i datamaskinen din når det gjelder respons i operativsystemet og programmene du bruker mye.

Lenovo ThinkPad Edge E530 vil glede deg i lang tid.

Lenovo ThinkPad Edge E530 – 5600 kroner
Skal du ha en datamaskin som varer lenge, bør du helt klart vurdere en Lenovo ThinkPad. Denne produktserien har mange modeller, både billige og svindyre, men en fellesnevner for dem alle er robust konstruksjon og et godt tastatur.

Designen er enkel, men stilren. Vi har valgt ut modellen Edge E530 til en pris som starter på 5600 kr. For disse pengene får du en maskin som yter godt i de fleste sammenhenger, og har kjapp respons takket være en liten SSD som samarbeider med den større og tregere harddisken.

Acer Aspire V3-771G har ytelsen og skjermstørrelsen som trengs for de med litt strengere krav til ytelse.

Acer Aspire V3-571G og V3-771G – 6900 kroner
Når det gjelder 15,6-tommere er det mange som ser etter en Full-HD skjerm. Det er ikke alltid så lett for under 8000 kr, men vi føler Acer Aspire V3-571G har fått det bra til. Fra 6900 kr får du denne maskinen, som gir deg 1920 x 1080 piksler å leke med på et matt panel, 8 GB minne og dobbelkjerne-prosessor. Denne maskinen får du også i 17,3-tommers utgave til omtrent samme pris, som da heter V3-771G. Legg merke til at det finnes ulike utgaver med varierende spesifikasjoner.

MSI GE60 har en høyoppløst skjerm og leverer helt kurant spillytelse.

MSI GE60 – 8000 kroner
Helt opp mot grensen på 8000 kroner finner vi MSI GE60. Dette er en 15,6-tommer stor bærbar PC med kraftig prosessor og skjermkort. Denne maskinen har vi også anbefalt som en spillbærbar, siden den har kraft nok til å kjøre selv nyere og krevende spill. Det betyr ikke at den ikke egner seg til alle mulige andre oppgaver også, for med en god slump RAM og stor harddisk egner denne seg også for de som ikke har dataspill som hobby.

Toppklassen – over 8000 kroner

Går du over 8000 kroner er det som regel ikke så veldig mye å hente på bedre ytelse – og trenger du det bør du kanskje vurdere en spillbærbar i stedet, der ytelse er alfa og omega.

For dyrere bærbare ment for heimen er det mer fokus på kvalitet, design og underholdningsfunksjoner. Blu-ray-spiller er ikke uvanlig, og det er ofte gjort litt ekstra med tanke på innebygd lyd og bilde.

Asus K95VJ er en komplett multimediemaskin med en diger skjerm og bra ytelse.

Asus K95VJ – 8700 kroner
En bærbar maskin som tikker alle boksene våre når det gjelder underholdningsverdi er ASUS K95VJ. Den har en diger Full-HD-skjerm på 18,4 tommer, kan fås med en kraftig firekjernet Intel Core i7-prosessor, den har Blu-ray-spiller og en harddisk på hele 1 TB (1000 GB), med muligheter for mer.

Denne maskinen gir mye underholdning for pengene. Men igjen, pass på hvilken modell du kjøper. Du får noen billige utgaver til under 8000 kr, men da mister den mye av ytelsen og underholdningsverdien.

Ekstra glad i å spille?
Se våre anbefalinger for gameren »

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her »

Les også
Asus VivoBook S200: Billig og kjælen bærbar PC
Les også
Her er de beste spill-maskinene
Les også
Nå kommer ThinkPad X1 Carbon med berøring
Les også
Ultrabooker: Disse PC-ene er tynne, og proppfulle av kraft
Les også
Toshiba Satellite Z930: Lett og stillegående lekekamerat
Les også
Gå til sengs med PC-en
Les også
HP Envy Spectre XT: Denne vil ikke skremme konkurrentene
Les også
Toshiba Qosmio X870-11G: Spillmaskin som mener alvor
Les også
Dell Inspiron 15R: Denne PC-en vil selge godt
Les også
Denne er både nettbrett og bærbar PC
Les også
Her er Samsungs Windows 8-maskiner
Les også
Synkende PC-salg i Europa
Les også
Verdens letteste ultrabook blir ny
Les også
Lenovo dytter ut to griselekre bærbare PC-er
Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
Les også
Slik får du en ekstra time på PC-batteriet
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
Les også
Dell XPS 15: Ny generasjon, nye muligheter
Les også
De 10 hotteste skjermene
Les også
Multicom Kunshan P170E: En skikkelig norsk kraftpakke
Les også
Her er MSIs nye bærbarversting
Les også
Disse 10 bærbare PC-ene er hetest nå
annonse