Tek.no

Analyse

Pass på, de krever en femmer for megabyten

Nå er det enda viktigere å velge riktig mobilabonnement.

V.Haugen, Amobil.no
Vegard Haugen
10 Juni 2013 06:00

De fleste mobilselskapene har nå inkludert fri bruk av ringeminutter og meldinger, og skiller heller abonnementene etter hvor stor datamengde som er inkludert. På den måten blir det enklere å finne frem til et abonnement som passer for akkurat deg.

Overgangen til den nye prismodellen gikk derimot lynkjapt, for etter at NetCom relanserte seg selv som "dataselskap," fulgte de andre operatørene etter umiddelbart. Endringene gjorde at de ble nødt til å finne nye måter å – i hermetegn – "tvinge" kundene sine over på de dyrere abonnementene som inkluderte mer datatrafikk.

Vi oppdaget nylig at flere operatører bare tilbyr ekstra datapakker på de dyreste abonnementene, mens de som betaler minst må betale hele fem kroner per megabyte ved overforbruk. Det er det en grunn til...

Hos NetCom og Telenor er prisen per megabyte fortsatt på fem kroner med enkelte abonnement.Foto: Montasje V.Haugen

Anbefaler abonnement med mer data

De siste årene har det altså vært vanlig å kunne kjøpe en ekstra datapakke hvis du skulle ha behov for mer en måned eller to. Denne muligheten har NetCom-kundene som velger SMART Super eller SMART Pluss, som allerede inkluderer henholdsvis 6 GB og 3 GB data per måned. Med SMART Basis eller SMART Mini må du imidlertid betale fem kroner per megabyte, eller en makspris på ytterligere 399 kroner i tillegg til den faste månedsprisen, dersom du bruker mer enn det som er inkludert i pakken.

Kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i NetCom.Foto: NetCom

Hvorfor kan ikke Basis- eller Mini-kundene deres også kjøpe en gigabyte data ekstra for 79 kroner ved behov?

– Logikken i de nye abonnementene er at hvis man bruker mer enn det som er inkludert, vil det lønne seg å kjøpe en større datapakke heller enn å kjøpe ekstra GB utenom, svarer kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i NetCom.

– Dersom kunden oppdager at behovet for GB er større enn det han trodde, vil vi anbefale å prøve et abonnement som inkluderer mer data, fremfor å betale stykkpris, sier hun videre.

– Står fritt til å endre tilbake

Telenor har nøyaktig samme priser for overforbruk som NetCom. De hevder at det skal gå fint å bytte frem og tilbake mellom abonnementer, avhengig av hvor stor datamengde du trenger fra måned til måned.

– Dersom man trenger mer data enn det som er inkludert i abonnementet, og ikke ønsker å betale per megabyte for dette, er det enkelt å bytte til et abonnement som koster 50-100 kroner mer per måned for å få en større datamengde. Og man står fritt til å endre tilbake dersom man erfarer at den nye datamengden er for stor, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Amobil.no.

De andre tilbyr datapakker

Både Telenor og NetCom understreker at du som kunde får varsel når den inkluderte datamengden er brukt opp. At du må betale en femmer per megabyte ut måneden bør derfor ikke komme som noen overraskelse. Derimot har du altså ikke muligheten til å plusse på en datapakke de gangene du skulle trenge det. Det er forskjellen.

Til sammenligning tar Talkmore 1,99 kroner per megabyte eller maks 20 kroner dagen når du har brukt opp de inkluderte megabytene. Tele2 tar 1,99 kroner per megabyte eller maks 299 – ikke 399 – kroner ekstra per måned. One Call tar 99 øre per megabyte eller en makspris på 399 kroner.

Felles for Talkmore, Tele2 og One Call er at de alle tilbyr rimeligere datapakker til alle som måtte trenge det. Chess har kanskje gjort det aller enklest; De struper hastigheten når du når grensen, og tilbyr heller tre ulike datapakker til de som trenger mer data. Imidlertid starter prisen på 99 kroner for 1 GB, og det kan være bortkastet hvis det er to-tre dager igjen av måneden.

"Mere, mere, mere GB"

Smarttelefonene blir stadig mer avansert, og det samme gjelder brukerne. De mobilbrukerne som både abonnerer på en musikkstreamingstjeneste og en filmstreamingstjeneste bruker i snitt 2,6 GB per måned, ifølge en ny rapport fra Ericsson.

De fleste norske mobilselskaper struper derimot hastigheten etter 5-6 GB, og tilbyr ofte mindre datapakker etter dette. Med slike grenser er det lite poeng å bruke for eksempel Netflix eller WiMP når du er koblet til mobilnettet, i alle fall ikke særlig ofte.

– Hvor lenge må kundene vente før de får lov til å tegne et mobilabonnement som inkluderer 10-20-30 GB hos Telenor?

– Vi vurderer fortløpende behov for endringer i vårt tilbud ettersom kundebehov og markedssituasjon utvikler seg, men har ingen planer om endringer på dette området per nå, svarer Krokan i Telenor.

Heller ikke NetCom har noen uttalte planer som å øke datamengdene sine foreløpig:

– Innholdet i pakkene er tilstrekkelig for de aller fleste mobilkunder i dag, men databehovet øker stadig og vi følger nøye med på utviklingen i våre kunders databehov, sier Erikstad i NetCom.

NetComs nære slektning Chess har imidlertid sett behovet blant sine kunder. De tilbyr nemlig en datapakke på 10 GB til 219 kroner, i tillegg til månedsprisen.

Har du testet abonnementskalkulatoren Ringepriser?
Den finner det billigste abonnementet for deg

Hvor mange megabytes bruker du i måneden? Kommenter i forumet!

Les også
Du kan vinne stort på priskrigen
annonse

Les også