Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

KorttestIkea Symfonisk fjernkontroll til lyd

En knott til glede for alle med en Sonos i hus

Niklas Plikk, Tek.no
Vegar Jansen

Som mange andre liker vi i Tek.no dyre duppeditter, men det betyr ikke nødvendigvis at alle teknologiske dingser må koste så innmari mye for at vi skal bli fornøyde – dagens testprodukt har nemlig en prislapp på kun 150 kroner.

Dingsen går under navnet Ikea Symfonisk fjernkontroll til lyd. Det er altså en fjernkontroll, og navnet spiller på at den passer godt til selskapets to trådløse høyttalere, som også har navnet Symfonisk.

Få for øvrig med deg vår test av både bokhyllehøyttaleren og lampehøyttaleren.

Den fjernkontrollen fungerer vel bare med en slik høyttaler, tenker du kanskje. Men nei, takket være samarbeidet mellom Ikea og Sonos skal denne fjernkontrollen – i hvert fall så vidt vi vet – virke med Sonos-produkter flest.

Da snakker vi plutselig om et produkt som kan være aktuelt for mange flere.

Ikea Symfonisk fjernkontroll til lyd
8
Meget bra
Anbefalt

Ikea Symfonisk fjernkontroll til lyd

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Trenger ikke bruke Ikeas app etter oppsett
 • +
  Fungerer også med Sonos' egne høyttalere
 • +
  Overkommelig pris
 • +
  Flere festemuligheter

Ting å tenke på

 • Krever Ikea Trådfri Gateway

Fjernkontrollen benytter seg av Ikeas Trådfri-system for kommunikasjon, altså den trådløse standarden kjent som ZigBee. Dette gir oss fordelen av god batterilevetid, men krever at vi har utstyr i huset som forstår «språket» – fjernkontrollen kan ganske enkelt ikke kommunisere direkte med utstyr som bruker vanlig Bluetooth eller Wi-Fi.

Skal du få fjernkontrollen til å virke, må du også ha gatewayen.
Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr at fjernkontrollen trenger en medsammensvoren dings som kan «oversette» til Wi-Fi, og da er det ikke overraskende Ikeas egen Trådfri-Gateway eller hub som skal til.

Det er helt greit for oss, med en pris på 350 kroner er den tross alt en ganske rimelig hub og nærmest å betrakte som obligatorisk i ethvert hjem med en Ikea-merket smartdings eller to.

Gatewayen gjør også god nytte for seg sammen med selskapets mange smarte lyspærer og rullegardiner.

Et hendig plasthjul

Liten, lett og ukomplisert utenpå.
Niklas Plikk, Tek.no

Rent fysisk består fjernkontrollen av elektronikk innkapslet i matt plast – noe som holder kostnadene nede og enkelt slipper de trådløse signalene gjennom. Enheten kommer i sort og hvit utførelse og har en diameter på fem centimeter.

Strøm får den fra et CR2032-batteri som ligger med i pakken.

Konstruksjonen minner om et trinnløst justeringshjul, noe som vil si at den kan snurres rundt og rundt i begge retninger – omtrent som volumknappen på et stereoanlegg. Dette er også den mest åpenbare funksjonen, altså at du snurrer på den for å justere volumet.

I tillegg kan knotten trykkes inn. Ett klikk for start/stopp, to klikk for neste låt og tre klikk for forrige låt. I skrivende stund er det ingen måte å endre dette på i Ikeas app, men i teorien er det enkelt å åpne for dette.

Festeplate og dobbeltsidig teip følger også med. Dessuten har fjernkontrollen en gummiert ring på undersiden som gir et greit grep.
Vegar Jansen, Tek.no

På fjernkontrollens underside er det en stripe med et slags gummiert belegg som gir litt feste mot underlaget. I tillegg er bunnen magnetisk, så den kan enkelt settes rett på mange metalliske overflater.

For enkelt oppheng eller «oppbevaring» på veggen eller lignende, får du også med en liten metallplate som kan festes med skruer eller dobbeltsidig teip.

Enkelt oppsett

Å komme i gang med Ikeas Sonos-fjernkontroll er ganske enkelt, men ting bør gjøres i riktig rekkefølge. I tillegg må du altså ha Ikeas Gateway på plass, og du trenger en smartmobil eller nettbrett med Android eller iOS som kan kjøre Home smart-appen.

Første trinn – om du ikke allerede har gjort det – bør være å legge til dine Sonos-høyttalere i Ikeas app. Dette gjør du under «Administrer lyd» i «Innstillinger». Høyttalerne vil dukke opp automatisk, så det er en enkel operasjon.

Det er bare å følge instruksjonene.
Vegar Jansen, Tek.no

Videre er det også en smal sak å legge til fjernkontrollen – her er det egentlig bare å følge instruksjonene i appen. Altså løsne bunnplaten, sette i batteriet og synkronisere den med Ikeas hub. Så er det bare å velge hvilken høyttaler den skal styre.

Etter dette trenger du faktisk ikke å røre Ikeas app – all annen styring foregår som vanlig med Sonos’ egen app. Egentlig kan du kun kontrollere én høyttaler med én fjernkontroll, men det er også mulig å gruppere høyttalere som vanlig og styre flere samtidig på den måten.

Ellers kan du selvfølgelig bytte på hvilken høyttaler fjernkontrollen er koblet til, men da må du inn i Ikeas app igjen. Selv om dette kun tar noen sekunder, tenker vi likevel at det er mer praktisk med flere fjernkontroller. Når du først har resten på plass, er jo ikke kostnaden på 150 kroner for en ekstra fjernkontroll så skremmende.

Tilfredsstillende i bruk

Magnetisk: Fjernkontrollen har en magnetisk underside og fester seg lett til slikt som jern og stål. Men det er egentlig ingen grunn til å ta den med ut på tur.
Vegar Jansen, Tek.no

Fjernkontrollen er god å bruke. Den har passe fast snurremotstand og gir fra seg et tilfredsstillende klikk når den presses ned. Vi kunne kanskje ønsket oss enda litt bedre grep i gummien på undersiden – den sklir litt lett på glatte bordoverflater – men det byr egentlig ikke på noe problem for bruken.

Siden ZigBee-signalene fra fjernkontrollen går via Ikeas Gateway og dyttes ut til Sonos-systemet over Wi-Fi, merker vi for øvrig en liten forsinkelse der. Men igjen tenker vi ikke på dette som noe problem rent praktisk sett.

Den faktiske nytteverdien er udiskutabel. Sonos-høyttalere flest har fysiske kontroller for i hvert fall start/stopp og volum, og kan dessuten styres fra app. Men sittende godt plantet i godstolen er det både kjappere og enklere å bruke en slik fjernkontroll.

Ikeas fjernkontroll og en Sonos One.
Vegar Jansen, Tek.no

Her på bruket er det også en Sonos One med jobb som «klokkeradio» på morgenen. Problemet er at den står plassert på kommoden i den andre enden av soverommet.

Så hvis man ikke er fornøyd med volumet der man ligger, må man enten begynne å fikle med mobilen, bjeffe kommandoer til taleassistenten eller stå opp – og i halvsøvne er ingen av de forslagene tilfredsstillende. Da er det veldig greit å bare kunne skru på denne knotten.

Sonos Port er et annet eksempel. Denne musikkstrømmeboksen har ikke knapper i det hele tatt, og hvis du da ikke allerede bruker fjernkontrollen på utstyret Port er koblet til, vil et produkt som Ikea Symfonisk fjernkontroll til lyd gjøre livet ditt noen hakk enklere.

Konklusjon

Ikea Symfonisk fjernkontroll til lyd er en kjekk sak som fungerer utmerket til grunnleggende styring av Sonos’ høyttalere og Ikeas egne Symfonisk-produkter.

Da den bruker ZigBee-protokollen og ikke vanlig Wi-Fi, krever den også at du har en Ikea Trådfri Gateway i drift. Men når først en slik er på plass, vil du om ønskelig kunne ha flere slike fjernkontroller koblet opp mot forskjellige høyttalere.

Den huben vil for øvrig være kjekk å ha dersom du også har interesse for andre smarte dingser fra Ikea.

Fjernkontrollen er relativt liten, og det er lett å finne en plass til den. Vi liker at den har magnetisk bunn og kommer med festeplate i metall inkludert.

Ellers er ikke funksjonaliteten all verden, men det er da vel heller ikke poenget – dette skal være en enkel og ukomplisert fjernkontroll. Målet er å la deg slippe å drive med mobilapper, talekommandoer eller stuevandringer kun fordi du ønsker å justere en smule på volumet.

Ikeas lille fjernkontroll kan trygt anbefales til alle med et par Sonos- eller Symfonisk-høyttalere i hus.

annonse