Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

KorttestSony MP-CD1

Sonys lille lommeprojektor kan blåse opp storfilmer på veggen hjemme

Vi har testet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er ikke alltid at skjermen på mobilen eller den bærbare PC-en din er stor nok – spesielt om du vise frem en presentasjon, eller se en film på farten.

Til det er en projektor langt bedre egnet, spesielt såkalte pico-projektorer. Dette er ørsmå projektorer som kan by på kraftig lysstyrke og grei oppløsning, hvor noen er såpass små at du fint kan dem med deg i lommen.

En av disse har nå funnet veien til vårt testrom, Sony MP-CD1, og den veier ikke mer enn 280 gram og måler 15 x 8,3 centimeter i størrelse.

Prisen er dog ikke fullt så liten av seg, hvor du i skrivende stund må punge ut over 4000 kroner for et eksemplar.

Kompakt som bare det

Projektoren er liten og hendig.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den lille projektoren kommer med et eget beskyttelses-etui, og selve enheten er imponerende liten. Det er heller ingen pysete konstruksjon Sony stiller til start med, hvor metall utgjør mesteparten av skroget som passer på innmaten.

Dette er som sagt en meget liten enhet, men Sony har gjort noen grep som gjør at den ikke lett skal forskyve seg når du bruker den.

Blant annet har projektoren fire små gummibelagte ben på undersiden som har godt med friksjon, slik at den står godt selv på glatte underlag. Det er med andre ord ingen problemer å sette denne fra seg på et møtebord uten at bildet vil danse på veggen så fort noen skumper borti bordet.

Kablet overføring

Du bruker først og fremst HDMI med denne projektoren. Her med Huawei Mate 20 Pro koblet til.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony MP-CD1 har verken Bluetooth eller WiFi, så her er du nødt til å ha en kabel for å gi bildet fra mobilen, nettbrettet eller PC-en din. Enheten har også en USB-C-port, men denne fikk vi kun ladet produktet med – og ikke ført over bildet fra mobilen.

Med en Huawei Mate 20 Pro for hånd, måtte vi derfor tyvlåne en overgang fra USB-C til HDMI, som til daglig tjenestegjør mellom dataskjermen og Macbooken til undertegnede. Dette fungerte helt uproblematisk, og bildet dukket opp på veggen med telefonens skrivebordsløsning på.

Utenom denne muligheten har du kun en jackutgang igjen å velge blant, slik at du kan få lyden via et par hodetelefoner om du for eksempel vil se film i ro og mak, eller koble til et par eksterne høyttalere.

Holder rundt to timer

Selv om dette er en liten projektor, har den fortsatt et ganske stort batteri på hele 5000 mAh. I praksis gir det deg rundt to timer bruk før du må lade.

Det går imidlertid ganske raskt å lade opp MP-CD1 takket være USB-C-tilkoblingen.

Ikke minst er batteritiden god nok til at du kan bruke projektoren forløpende med strømmen koblet til. Nå skal det nok en del til at du holder en presentasjon som varer mer enn to timer, men til film er det nok kjekt å ha laderen lett tilgjengelig.

Justerer mye selv

Med litt lys på i rommet blir bildet fort ubrukelig.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du setter opp projektoren så er den vinklet slik at bildet kommer noen høyere opp på veggen enn det selve enheten står. Slik at den fint kan stå rett på et bord og likevel gi deg et bilde.

Projektoren har dessuten en automatikk som tar seg av justeringen av blant annet «keystone», slik at bildet blir rett i alle kantene når du har satt enheten fra deg. Uten dette ville bildet ofte sett skjevt og rart ut.

Men den justerer ikke skarphet selv. Det er noe du manuelt må gjøre selv ved hjelp av en knapp du trekker frem og tilbake ved siden av der linsen peker ut. Dette er langt ifra optimalt.

Den er rett og slett litt vanskelig å skyve frem og tilbake, og har en egen evne til å skli litt forbi der vi ønsker. En bryter med litt bedre overflate lik at fingeren hadde fått bedre grep, hadde nok gjort susen her.

For lav oppløsning

Rommet du skal bruke projektoren i kan ikke ha mye lys. Da ser du knapt omrisset av det du prøver å formidle på veggen eller lerretet. Lysstyrken er angitt til 105 ANSI lumen, og det er ikke så aller verst med tanke på størrelsen på projektoren.

Med lyset av blir saken en ganske annen. Likevel er oppløsningen for lav til å nå helt opp.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det skal likevel sies at Sony har laget en slags storebror til denne modellen som har høyere oppløsning takket være en laserbasert enhet. Denne har vi flere ganger etterspurt, men tydeligvis har Sony ingen planer om å gi oss denne i norske butikkhyller med det første.

For oppløsningen på MP-CD1 er ikke stort å skryte av. Den er riktignok helt kurant om du for eksempel skal vise frem et Excel-ark eller en presentasjon uten for store bilder, men utover det syns vi den hindrer opplevelsen en god del.

Det hele blir litt tåkete og uklart, hvor 854 x 480 piksler fordel på opptil et 80 tommer stort bildet blir for snaut om du har planer om å se film, se på bilder eller spille. Da sitter du konstant og irriterer deg over at bildet ikke er skarpere.

Oppsummering

En liten projektor i lommestørrelse er noe vi absolutt ser nytten av. Det å kunne ha med en fremviser når du skal holde presentasjoner i lommen, eller se Netflix når du skal slå igjen litt tid på et hotellrom på reise, er ingen dum idé.

Men denne projektoren fra Sony faller litt igjennom, har blant annet ikke nok krefter i form av høy nok oppløsing eller lysstyrke til at vi ville løpt til butikken og kjøpt en.

Selv om den er helt grei til å vise enklere regneark og presentasjoner, blir oppløsningen såpass lav at du konstant føler du har «glemt å ta på deg brillene».

I tillegg er den ikke lyssterk nok til at du kan vise frem noe i et rom uten at lyset må være helt av. Selv i vår testlab, med lyset helt avslått, ble bildet vasket ganske mye ut av at vi slapp inn litt lys fra en vindu bak i rommet.

Og det er synd. For enheten i seg selv er velgjort og ikke minst utrolig praktisk i størrelse. Samtidig får du rundt to timer batteridrift ut av den før du må lade, og i tillegg kan du kjøre den via laderen kontinuerlig.

PS: Vi har ikke satt noen karakter på denne siden vi ikke har noe konkret å sammenligne mot.

Vi testet en annen lommeprojektor som virkelig imponerte:
Les testen av Celluon PicoPro »

Sony MP-CD1

Sony MP-CD1

Fordeler

  • +
    Liten og hendig
  • +
    Robust byggekvalitet
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Grei batteritid
  • +
    Kan gi deg hele 80 tommers bilde

Ting å tenke på

  • Lav oppløsning
  • Lav lysstyrke
  • Dyr
  • Tuklete fokusløsing
annonse