Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

KorttestDeltaco USB-ladestasjon 80W

Styr unna de andre laderne - det er denne du trenger

Rimelig hurtiglader for fire telefoner og én PC.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du har mange dingser som trenger strøm samtidig kjenner du sikkert til fenomenet. Hjemme hos meg handler som regel kveldens ti siste minutter om å finne ladere nok til dingsene som er akutt strømtomme. I mange år har jeg flyttet rundt på ladere avhengig av hvilke produkter de har tilhørt, og hva som lader fortest med en gitt lader.

Løsningen på dette problemet har for mange vært multiladere med mange utganger. Men frem til den siste tiden har de fleste av disse kun tilbudt treg lading; de funker greit nok over natten, men ikke om du har det travelt. I det siste har flere og flere av disse laderne fått i hvert fall én utgang med støtte for hurtiglading.

Men hvis du trenger en litt fleksibel lader til hjemmebruk og tur er det knapt noen som overgår Deltaco og Teknikmagasinets nye lader.

Dingsen bærer det svært fengende navnet «80W USB-C laptop charger and 4 x QC3.0 ports». Det er vel mer presist en beskrivelse enn et navn, men noe mer navneaktig er jeg ikke i stand til å finne på esken.

Mer fleksibel enn ladere flest

Hvis du eller familien har mange telefoner som trenger lading er en flerportslader som denne optimal. Men pass på at det ikke er en eldre variant uten hurtiglading. De færreste variantene støtter hurtiglading av iPhone eller lading av PC samtidig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Navnet sier heldigvis det meste. For her får du et utvalg funksjoner jeg ikke har sett noe annet sted til nå:

  • Fire samtidig hurtigladende USB-A-kontakter: Quick Charge 3.0-porter til mobilene dine
  • USB-C-port med USB PD 2.0: Standarden iPhoner hurtiglader med
  • PC-ladende USB-C: Lad MacBook Pro-en eller en annen laptop med USB-C
  • Prisen er på 499 kroner: Rene ladere for USB PD (2.0) koster ofte rundt 400 kroner i seg selv

Ladeplagene mine skyldes delvis jobben jeg har. Jeg går gjennom et par nye telefoner i uka, og jeg har som regel tre-fire av dem i drift samtidig. I høysesongen for mobilslipp står alle seks SIM-kort i aktive mobiler samtidig.

Dette er ikke akkurat et folk flest-problem, men det gjør både kontorpulten min og nattbordet mitt til perfekte testområder for en slik dings.

Kjøp av to ladere samtidig, én til nattbordet og en til jobbordet, viste seg litt vanskelig. Laderen er helt ny, og nær alle Teknikmagasinet-avdelinger har den på lager. Men de fleste hadde bare én inne. Ved ankomst hos Oslo-områdets eneste avdeling som hadde flere slike ladere ble jeg møtt av et smil, og påstanden om at selgeren også hadde lagt merke til laderen og ville ha seg en slik.

Javel, så falt jeg for det eldste selgertrikset i boka. Jeg har selv skrytt av TV-en jeg skulle kjøpt selv foran TV-veggen, mens en eldgammel modell støvet ned på TV-hylla hjemme. Men etter å ha trålet markedet i jakten på denne type ladere er det stor grunn til å tro på selgeren.

Mange dyre og dårlige ladere på markedet

De fem portene er fleksible og kunne levert hele 140 watt til sammen hvis strømforsyningen var kraftig nok. I stedet fordeles 80 watt utover de fem portene. Den kan altså ikke hurtiglade alt på en gang. I stedet vil den velge å hurtiglade det den har kapasitet til, mens den fungerer som vanlig lader eller strømforsyning til resten. De 80 wattene er imidlertid nok til å makse alle de fire vanlige USB-A-kontaktene samtidig. Det er kun om du kobler til PC eller hurtigladende iPhone samtidig du vil måtte leve med tregere lading for noen av dingsene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Før laderne ble bestilt jaktet jeg på alternativer hos alle de store norske kjedene som kunne fikse meg en lader samme dag. Elkjøp, Power, Clas Ohlson, Netonnet, Kjell & Co., Komplett.no og altså Teknikmagasinet ble alle besøkt.

Det kan hende det finnes en lader i en eller annen krik av Kompletts utvalg som overgår denne her i spesifikasjoner, men i så fall har ikke jeg funnet den.

Og i fysiske butikker er ståa forholdsvis elendig. Vil du ha mange porter på en lader kan du enkelt få det, men hurtiglading? Selv med bare én hurtigladende tilkobling er slike ladere vanskelige å finne.

I praksis betaler du ofte det samme for en lader med bare trege USB-porter som du kan gjøre for denne laderen fra Deltaco. Det virker som om alt på dette området koster et sted rundt 400 kroner, pluss minus en hundrelapp.

Vil du ha en ren USB-lader for PD 2.0, altså lading av laptop og iPhone må du gjerne betale akkurat det samme for én ren ladeport som for denne.

Best utvalg hvis du vil ha en spesifikk ladevariant finner du på steder som Amazon og Ebay, men så må du også vente ganske lenge og må potensielt ta deg av fraktkostnader og MVA-behandling oppå grunnprisen.

Fungerer fint med fem samtidige dingser

Dagens første oppgave da jeg kom på jobb var å koble til fire samtidige hurtigladende mobiler. Og det er verdt å påpeke én liten fallgruve her; hurtiglading er sårbart for dårlige kabler og det er også ulike standarder på gang her. Ikke alle telefoner støtter Quick Charge 3.0.

På toppen av det må det også sies at Deltaco-laderen i utgangspunktet leverer maks total belastning på 80 watt, mens hver USB-A-port leverer inntil 20 watt. Hvis du kobler til alle portene med hurtigladende dingser vil altså noe måtte gå ned i ladehastighet.

Ser vi på hva som støttes er det slik at Huaweis telefoner som regel fungerer med det selskapet selv kaller Super Charging, mens Oppo og OnePlus bruker VOOC-lading. Begge de to kinesiske selskapene baserer seg på lav spenning og høyt amperenivå, mens Quick Charge er motsatt - der går spenningen opp mens amperen holdes lavt. Samtidig vil mange av disse telefonene også støtte Quick Charge, siden Qualcomms ladeløsning omtrent har blitt standard.

Så etter litt klabb og babb og bytting av kabler satt jeg her med fire ladende mobiltelefoner, der to av dem hurtigladet, og PC-en i drift på samme dings.

Selv om jeg ikke ladet noen av dem fra 0 til 100 prosent ble de stående tilkoblet en god stund uten problemer. Laderen blir håndvarm og litt til når den driver mange ting samtidig, men den blir ikke alarmerende varm på noe vis.

Let! Ikke kjøp det første du finner

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kjøper du det første du finner i norske tilbehørshyller er sjansen overveldende for at du ender opp med dyrt og dårlig. For det er som regel det som henger fremme. Ladere med mange porter som du like gjerne kunne kjøpt flere år tilbake. Ofte koster de akkurat det samme som denne også.

Jeg skal ikke garantere at Deltacos variant er den aller beste multiladeren det er mulig å få tak i, men du skal gå hardt inn for det for å finne en som er mer fleksibel i butikken nær deg. Og skulle du ha gjort det må du gjerne synge ut i forumtråden under.

Kanskje synes du ladere er dørgende kjedelige. Ting man erstatter når den gamle slutter å virke, akkurat som fjernkontrollen til TV-en. Men det gjør veldig stor forskjell om mobilen din lader seg ferdig på 30 eller 120 minutter. Og bruker du 500 kroner på en lader som ikke kan hurtiglade, når dette produktet finnes, er det faktisk god grunn til å føle seg skuffet.

PS: For å hurtiglade iPhone 7-modellene, 8-modellene eller X trenger du fortsatt en USB-C til Lightning-kabel. Den vanlige medfølgende kabelen passer kun til USB-A-portene på laderen som ikke har USB PD-støtte. Eldre iPhone-modeller støtter ikke hurtiglading.

PS2: Mange nyere toppmodeller fra Huawei vil lade raskt med denne løsningen, men Huaweis egne Super Charge-ladere er enda litt raskere.

Trenger du ladere på farten? Se våre samletester av nødladere:

annonse