Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

KorttestCapsulier Lite

Med denne kan du lage dine egne Nespresso-kapsler

Farvel til svindyr kaffe og miljøsvineri.

Capsulier Lite er en «maskin» som lar deg lage dine helt egne kapsler for Nespresso-maskiner – med den kaffen du vil.

Jeg hadde egentlig pakket bort den ganske påkostede Nespresso-maskinen min. Jo, det var enkelt, men kapslene var dyre og kaffeforbruket har etter hvert økt til et såpass høyt nivå at det rett og slett ikke var like praktisk som tidligere.

Møt Capsulier Lite – den lille «maskinen» som gjør at du kan lage dine egne kapsler. Kapslene – som produsenten har døpt Capsi – er laget av rustfritt stål, og er gjenbrukbare.

Dermed kan du også i teorien også kvitte deg med det andre kapselkaffen har fått kritikk for, nemlig at de bidrar til forsøpling og utslipp (i alle fall om vi ignorerer det faktum at selve Capsulier-enheten selvfølgelig også kommer med sine egne produksjonsutslipp).

Capsulier-kapslene virker svært solide, og vi har ingen problemer med å få dem til å passe i kaffemaskinen.

Kommer ferdig og klar

I eska finner vi selve enheten, én stålkapsel, en måleskje, en liten børste og to små mesh-filtre som produsenten anbefaler at du plasserer under lokket på kapselen for å sikre best mulig fordeling av vannet. Det er strengt tatt også det eneste du må gjøre for å ta den i bruk. Ingen montering behøves, og siden enheten er en fullstendig manuelt operert sak trenger du heller ikke koble til strøm.

Selve Capsulier-«maskinen» er en ganske stilren og enkel sak, men plastfinishen holder kanskje ikke helt følge med Nespressos egne maskiner, i alle fall ikke de litt lenger opp på stigen. Vekten tilkjennegjør nok også at det ikke egentlig er så veldig mye annet inni her enn selve svingmekanismen som presser kaffen ned i kapselen.

Kapselen virker på sin side å være svært holdbar, men om noe skulle finne på å svikte, måtte det være det tynne filterlokket som sitter på hver av dem. De har også to små gummipakninger – én på innsiden av lokket og en på utsiden av selve kapselen, og de bør man nok være litt forsiktig med, spesielt i vask.

Kaffen går inn i kammeret under lokket på toppen.

Kjapt gjort å lage kapslene...

Selve fremgangsmåten er enkel. Hell kaffe i luka oppå maskinen og sett inn kapselen uten lokk i front. Her er det dog ganske lett å dytte på selve skyvemekanismen uten at kapselen egentlig sitter riktig på plass, så det kan være greit å holde fast i håndtaket samtidig.

Så fort kapselen er på plass vrir du rett og slett håndtaket fra posisjon null til posisjon én, og Capsulier anbefaler at du gjør det minst to ganger. De anbefaler også én til to måleskjeer kaffe per kapsel, men vi må si at én nok vil være litt i minste laget.

En ferdigpakket Capsulier-kapsel.

To ikke-toppede skjeer virker å være omtrent riktig, men for mye gjør at du ender opp med kaffe overalt. Det tar i det hele tatt litt tid å lære seg å dosere riktig, og enkelte kaffetyper krever mer enn andre.

Doseringskammeret har for øvrig plass til rundt 30 gram med kaffe, altså rundt tre fulle kapsler. Om du heller i altfor mye vil en god del altså drysse ut, men det fanges heldigvis i et kammer som kan tas av og tømmes.

En kopp kaffe laget med kapslene fra Capsulier og vanlig filterkaffe fra Löfbergs.

Kaffen blir smaksmessig helt kurant og for en relativt utrent kaffedrikker ganske vanskelig å skille fra kaffe tilberedt på andre måter, selv om mengden crema, altså skummet som legger seg på topp av kaffen, virker å være noe mindre enn på kaffe som er tilberedt med «ekte» kapsler, og det gjør nok at kaffen oppleves som hakket mindre fyldig.

Om du kverner din egen kaffe anbefaler for øvrig Capsulier at du kverner med en partikkelstørrelse på mellom 550 og 800 mikrometer, altså typisk filterkaffestørrelse. De anbefaler imidlertid ikke at du bruker «lungo»-knappen på kaffemaskinen, men egentlig bare den minste espresso-varianten. Det er ganske begrensende, så vi har til dels valgt å ignorere akkurat det.

Kapselen plasseres i front av maskinen. Når den er ferdig, kan du lett lirke den ut med fingrene.

...men vaskingen er irriterende

Det største minuset er likevel at du mister det aspektet som gjerne er mye av bakgrunnen for å velge kapselkaffe i utgangspunktet, nemlig at du må rengjøre. Og siden Capsulier bare kommer med én enkelt kapsel i pakken, må du rengjøre ganske ofte.

Selve prosessen er forsåvidt ikke spesielt vanskelig, og selv undertegnedes veldig korte fingernegler klarer å vippe av kapsellokket uten større problemer. Deretter er det bare å skuffe ut så mye kaffe du klarer i matavfallet (nei, kaffegruten skal ikke i vasken) - eventuelt også å vaske kapselen med oppvaskmiddel om du ønsker det.

Capsulier anbefaler to sving på spaken før kapselen er ferdigpakket.

Men dette legger likevel til like mye tid i prosessen som både doseringen og selve kaffemakingen tar, og fjerner dermed mye av brukervennligheten ved kapselkaffe. Capsulier burde i det minste lagt ved en kapsel eller to til i pakken, selv om det selvfølgelig skal sies at disse kan kjøpes ved siden av.

To ekstra stålkapsler koster imidlertid solide 36 dollar (330 kroner med dagens kurs), men om vi først hadde vurdert en kapselmaker fra Capsulier, ville vi definitivt lagt ved et par ekstra kapsler i bestillingen.

Hadde kapslene vært såpass billige at man kunne kjøpt inn og laget seks-sju kapsler i samme slengen, hadde vi nok også vært mer velvillige mot brukervennligheten i det hele.

Byggekvaliteten er kanskje ikke fabelaktig. Det skal for eksempel svært lite til for å løsne på dette plast-«lokket».

Konklusjon

Capsulier er en god tanke som vi veldig gjerne skulle vært veldig positive til, og i bunn grunn gjør jo produktet også akkurat det som står på eska. Det betyr likevel ikke at vi ville anbefalt deg å kjøpe det - hovedsaklig fordi tiden du må bruke på å rengjøre kapslene etter hver bruk like godt kunne vært brukt på å lage kaffe på annet vis, enten det er snakk om presskanner, vanlig trakting eller eller en såkalt «pour over»-brygger, slik jeg vanligvis bruker.

Om du har et forbruk på mer enn én til to kopper kaffe om dagen er nok det å lage dine egne kapsler med Capsulier mer en kilde til frustrasjon enn noe annet. Vi kan dog ikke nekte for at det i det lange løp vil være både billigere og mer miljøvennlig enn å kjøpe kapsler.

For all del - kaffen blir kurant og prosessen er gjennomførbar for de aller fleste, men når kapselkaffen plutselig tar like mye tid og innsats som annen kaffe mister den i stor grad det som var hovedfordelen. Unntaket er kanskje hvis du er alene i husholdningen og ikke har for vane å tilberede mer enn en kopp kaffe om dagen, men 100 dollar er fortsatt en god slump penger for det du egentlig får.

For undertegnedes del går nok dessverre kapselmaskinen tilbake inn i skapet igjen.

Capsulier Lite

Capsulier Lite

sitat"En god tanke, men i praksis fungerer det bare sånn middels. "

Fordeler

 • Krysse av
  Lar deg lage dine egne kaffekapsler
 • Krysse av
  Stilrent og pent design
 • Krysse av
  Kan også brukes til te

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ganske dyr
 • Bytt
  Kun én kapsel følger med
 • Bytt
  Vaskingen gjør kapselkaffe betydelig mindre attraktivt
annonse