KorttestMercane WideWheel 1000 watt

Prøvekjørt: Nesten like mye elmoped som elsparkesykkel

Men så var det dette med hastighetsbegrensningen, da.

De elektriske sparkesyklene er i sommer å se susende rundt i mange gater og veier – og i et langt større antall enn vi så for ett lite år siden.

At folk for alvor har fått øynene opp for det praktiske transportmiddlet fikk vi bekreftet av Amund Espelien, som er sjef i prissammenligningstjenesten Prisguiden.no.

Han kunne nemlig fortelle at elektriske sparkesykler som kategori var ti ganger mer populært i år enn i fjor på samme tid.

I hovedsak var det da sykler til rundt 4000 kroner folk flest var interessert i, og den aller mest ettersøkte sykkelen var Xiaomi Mijia M365.

Det er selvfølgelig forståelig at folk ikke har lyst til å blakke seg på en elektrisk sparkesykkel, men så er det en gang slik at dyre sykler gjerne har noen ekstra kvaliteter, som en sterkere motor og større batteri.

En slik modell er «WideWheel» av koreanske Mercane. Modellen kommer i både én- og tomotors variant, og er ellers en sykkel som tilhører det øvre sjiktet av slike doninger – både når det gjelder størrelse, design og muskler.

Vårt testeksemplar var av typen med en motor på 500 watt i hvert hjul og et batteri på 13,2 Ah. Dette gir den muskler nok til at vi like godt kan tenke på den som en elektrisk moped uten sete.

Men dersom du tar deg bryet med å felle ned rattstanga – operasjonen kan gjøres for hånd og tar noe slikt som femten sekunder – kan den da faktisk foldes sammen til anstendig størrelse. Også håndtakene lar seg felle inn.

Spesielt portabel vil vi likevel ikke si at den er, med mindre vi faktisk skulle sammenligne den med en moped.

Av utstyr har sykkelen ellers lys, skivebrems bak og et lite støttebein. Men den mangler bjelle eller signalhorn.

Den har også nøkkel, noe som gjør det litt enklere å la den stå uten tilsyn i kortere perioder. For med en egenvekt på drøye tjue kilogram er jo ikke dette akkurat modellen du bare tar under armen.

Med unntak av det lille displayet over nøkkelhullet som viser voltstyrken, har ikke WideWheel noen form for skjerm.

For øvrig må vi bemerke at sykkelen ikke har noe speedometer eller annen form for display enn lysende prikker på kontrollboksen.

Ikke som elsparkesykler flest

For gjøre det klart med én gang: Å kjøre rundt på Mercane WideWheel byr på en ganske annen opplevelse enn med en standard elsparkesykkel med tynnere dekk. Spesielt når vi kommer opp i fart. De brede dekkene gjør sitt med stabiliteten, og gir oss følelsen av at den nærmest kan kjøres med hendene på ryggen.

Samtidig blir det unektelig mer «tidkrevende» å svinge – kjøretøyet reagerer ikke like momentant og hurtig som en konvensjonell elsparkesykkel, og svingradiusen blir også en helt annen. Følelsen er nærmere det å kjøre en moped enn en sykkel.

Dekkenenes profil er relativt liten, så de byr i seg selv ikke på nevneverdig med demping – det er fjæringen i opphenget foran og bak som tar seg av den jobben. Fjæringen er dog ikke av de mykeste vi har vært borti, så brosteinsdekte gater er noe vi fremdeles holder oss unna med denne doningen. På det punktet er en konvensjonell sykkel eller moped med større, luftfylte dekk et langt bedre valg.

Nei, Mercane WideWheel trives unektelig aller best på jevn asfalt – et særtrekk den deler med elsparkesykler flest.

Bredden på dekkene gjør samtidig at vi heller ikke ser behovet for å svinge unna de aller minste hullene i asfalten, og stabiliteten gjør at den på ingen måte oppleves som utrygg.

Vi følte faktisk at vi gjerne kunne hatt mer fart på doningen også. Ettersom den har såpass med krefter innabords, sier det nesten seg selv at WideWheel også er å få tak i med en toppfart på hele 40 km/t.

Vårt testeksemplar var på sin side sperret på 25 km/t. Dette er uheldigvis 3 km/t for kjapt – i Norge går grensen for at kjøretøyet skal klassifiseres som sykkel ved 22 km/t.

Sterkeste vi har testet

Med to motorer og totalt 1000 watt å skilte med, er dette den absolutt sterkeste elsparkesykkelen vi har testet. WideWheel drar de fleste bakker i den samme uanstrengte stilen som den har på flatmark.

Fra start har den en umiddelbar og – i mangel av et bedre ord – litt brutal akselerasjon. Selv med festet som ligger i de brede dekkene er det fort gjort å få litt spinn på ett av hjulene når vi kjører i gang.

Men med en nennsom finger på gassen er det fremdeles mulig å kjøre sakte, så det er ikke noe problem å tråkle seg gjennom en gågate heller.

Takket være den gode akselerasjonen og den høyere toppfarten er WideWheel markant kjappere enn alle andre sykler vi har testet. Kun Bydue 2.0 er i nærheten av å være i samme liga.

Målt rekkeviddeMålt toppfartTid «spurt» Tid «bakke» PortabilitetCa. pris
Mercane WideWheel 1000WIkke målt25 km/t13,1 sek10,2 sekLav13 000 kr
Bydue 2.0 (2018)48 km22 km/t15,0 sek12,3 sekLav9000 kr
Evision Solid 853 Power40 km20 km/t18,0 sek21,7 sekLav/middels7000 kr
E-twow Booster V29 km22 km/t15,9 sek17,0 sekHøy11 000 kr
E-wheels E1 (2018)15 km21 km/t16,3 sek17,7 sekMiddels3800 kr
E-wheels E2S 19 km21 km/t16,2 sek18,0 sekLav3900 kr
Ninebot by Segway ES1 (2018)13 km22 km/t16,4 sek24,1 sekMiddels4300 kr
Ninebot by Segway ES2L 16 km21 km/t17,1 sek26,0 sekMiddels5400 kr
Ninebot by Segway ES2L med ekstra batteripakke 32 km21 km/t17,1 sek14,8 sekLav/middels7400 kr
Stayclassy ClassyWalk S20020 km21 km/t16,5 sek26,0 sekLav3500 kr
Xiaomi Mijia M365 (EU-utg)~20 km26 km/t15,2 sek20,0 sekLav4000 kr

Rekkevidden har vi ikke målt, men fra butikken elpv.no får vi vite at den bør klare mellom tre og fire mil med fulle krefter – eller nærmere seks mil i økonomimodus.

Alt i alt er Mercane WideWheel 1000 watt en elegant elektrisk sparkesykkel med mye krefter, og de ekstra brede hjulene sørger altså for en annerledes kjøreopplevelse.

Men akkurat som den populære Xiaomi Mijia M365 har den en toppfart som gjør den litt for rask. Derfor velger vi å ikke gi den noen karakter.

WideWheel 1000W

WideWheel 1000W

Fordeler

 • Krysse av
  «Sykkelbremsespak»
 • Krysse av
  Skivebrems bak
 • Krysse av
  Fjæring foran og bak
 • Krysse av
  Brede dekk gir ekstra stabilitet
 • Krysse av
  Sparker veldig godt fra seg
 • Krysse av
  Har nøkkel

Ting å tenke på

 • Bytt
  Går fortere enn lovverket tillater
 • Bytt
  Litt hissig
 • Bytt
  Svinger «langsomt» i fart
 • Bytt
  Høy vekt
 • Bytt
  Mangler bjelle
Les også
Prøvekjørt: Ett av de artigste elektriske leketøyene vi har vært borti
Les også
Elsparkesykler 2019: Oppdatert: Vi tester elektriske sparkesykler
Les også
Segway Drift W1: «Elektriske rulleskøyter»: Mer leketøy enn kjøretøy
Les også
Ti råd til deg som skal kjøre en elektrisk sparkesykkel
annonse