Tek.no

Korttest Pocophone F1 med Pixel Experience

Vi forvandlet en Xiaomi-mobil til en Pixel 3-klone

Men var det verdt bryet?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
13 Jan 2019 06:00

Å kjøpe en Google Pixel 3 i Norge koster mange penger. Googles toppmodell er nemlig ikke offisielt lansert i Norge, og du er nødt til å betale rundt 9500 kroner for den minste modellen, eller 11 000 kroner for XL-modellen. Det er betydelig dyrere enn Google-mobilene koster i USA.

Men kanskje kan du jukse deg frem til noe som ligner? Det finnes nemlig en haug programvare som er laget av entusiaster for å forandre hvordan en mobil fungerer. Blant disse er Pixel Experience som finnes for mange ulike telefoner.

Vi hadde lyst til å se hvor billig vi kunne lage en Google Pixel 3-klone, og første steg var å finne god, men billig, maskinvare. Da pekte den kinesiske Xiaomi Pocophone F1 seg ut umiddelbart.

Den koster fra 3700 kroner og prosessor og mengde RAM her er helt lik med Googles toppmodell. Den er rett og slett et godt utgangspunkt hvis du vil ha en heftig plattform å installere annen programvare på. Den fungerer naturligvis utmerket i utgangspunktet også.

Det er noen forskjeller på skjerm og kamera – men ikke mer enn det man kanskje kan se bort fra hvis brukeropplevelsen ellers er god nok.

Les testen av Google Pixel 3 XL »

Men så var det den hersens forhåndsinstallerte programvaren da. Her må vi gjøre en del ganske mye arbeid selv, og det er ikke uten sine fallgruver. Bommer du underveis kan det bli vanskelig å få liv i telefonen igjen og du risikerer å måtte betale for reparasjonen selv.

La oss komme i gang.

Backup, backup og backup

Bare gjør dette hjemme hvis du vet at du kan gjøre det. Er ord som bootloader, fastboot og TWRP ukjente for deg bør du trolig la være.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å illustrere problemene som kan oppstå er det greit å nevne at denne artikkelen ble påbegynt helt tilbake i oktober. Det har gått med i hvert fall tre utgaver av Pixel Experience-programvaren før det hele virket ferdig nok til å faktisk bruke. Muligens har det vært flere versjoner mellom hver av de faktiske oppdateringene jeg har gjort, men det er så mange som har vært innom vår telefon.

På ett tidspunkt gikk det ikke an å oppdatere telefonen i det hele tatt, og jeg måtte begynne fra bånn igjen. På et annet ødela oppdateringen krypteringen i telefonen, slik at den ikke åpnet seg selv om den mente at PIN-koden var riktig. Her bør du ha backup av alt. Hele tiden.

Bare det å komme i gang med prosjektet forutsatte venting i 72 timer på at Xiaomis tidsinnstilte sperrer skulle løfte seg. Før de riktige filene måtte lastes ned og legges klare på PC-en. Her må overføringer av innholdet gjøres fra ledeteksten i Windows – det som grunnleggende sett ser ut som gode gamle DOS, skulle du også være et fossil som husker slikt.

Vi skal ikke gå nærme inn på hvordan selve installasjonen foregår. Men programvare og instruksjoner finner du for eksempel hos XDA Developers.

Dette er bra

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etter mye bannskap, noen grå hår og en tåkete kruttkveld skriver vi 2019, og Pocophonen jeg har i lommen har endelig det som ser ut som stabil Android 9, og en bruksfølelse som minner veldig om Pixel 3 XL.

Med denne programvaren slipper du å vasse gjennom hele Gamelofts restekasse for å finne appene du trenger. Det er bare de grunnleggende Android-appene fra Google som er med her, så alt annet du eventuelt trenger må du legge til selv.

Å navigere frem og tilbake i menyene gjøres enten med skjermknapper eller med en sveipeløsning som er helt lik den du finner på Pixel 3-telefonene.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hastigheten og presisjonen i denne måten å styre mobilen på er noe av det beste ved hele Pixel-opplevelsen, og den gjenskapes perfekt på Pocophone F1.

Selve brukeropplevelsen er i det store og hele svært bra når telefonen ruller og går som den skal.

Dette er middels

En annen tilsynelatende fordel fra Pixel 3-verdenen er at Googles nattmoduskamera til en viss grad virker her. Når jeg sier det med et forbehold skyldes det at du ikke kan ta de lengste eksponeringene. Pixel 3 holder fortsatt på lenger enn det Pocophone F1 vil, men eksponeringstiden øker sammenlignet med det jeg er vant til fra Pocophone-kameraet. Om kvaliteten reelt øker er vanskelig å avgjøre – det er ikke umiddelbart enkelt å se om kvaliteten faktisk er bedre.

Pocophone F1 har ikke i utgangspunktet støtte for HD-avspilling fra tjenester som Netflix og lignende. Dermed kommer det ikke som en overraskelse at det heller ikke støttes om du legger inn alternativ programvare på den. Men vær obs på at opplåst eller «rootet» programvare som regel ikke vil gi tilgang på de mest krevende sikkerhetsfunksjonene på andre telefoner.

Det innebærer at mobilbank, betalingstjenester som Vipps eller strømmetjenester kan oppføre seg uforutsigbart.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er frustrerende

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med Pixel 3-programvare endelig på plass, i ganske stabil tilstand, er det likevel ikke alt som går som det skal. Det dukker stadig om småfeil.

Hva med en telefon som har full dekning på 4G, men likevel hverken har datatilkobling eller muligheter til å ringe ut? Kombinasjonen av symboler i toppen av mobilen var ikke en jeg er vant til å se, men heldigvis var en omstart alt som skulle til.

Bugs er en fare det er vanskelig å unngå når du installerer alternativ programvare på telefoner. I noen tilfeller er programvaren svært gjennomarbeidet, mens i andre er den fersk og veldig knapt fungerende på en gitt telefon.

At programvaren er uferdig viser seg også litt i den tilgjengelige ytelsen fra telefonen. I ytelsesmålinger dropper tallet fra Pocophone F1 kraftig fra målingene vi gjorde med den opprinnelige programvaren. De færreste apper eller spill er såpass krevende at tusen poeng fra eller til på Geekbench gjør den største forskjellen, men det er fortsatt rundtom femten prosent ytelsestap. Og det selv om vi både kvitter oss med Xiaomis MIUI-menyer og går fra Android 8.1 til Android 9.

Den største plagen er imidlertid at man aldri kan være helt sikker på om en oppdatering får telefonen til å bli bedre, eller om den rett og slett slutter å funke.

Er det en god idé å kjøpe en mobil bare for å tilpasse?

På overflaten ser det kanskje ut som et godt alternativ å kjøpe en prisgunstig telefon som kan herme etter en annen. Og for noen er det kanskje det.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det forutsetter at mobilen er vel så mye hobby som verktøy. Du skal like å knote litt med innstillinger eller feilsøking for å få mer glede enn frustrasjon av dette. I hvert fall om du ikke treffer helt rett på første forsøk.

Det finnes nemlig noen telefoner som pådrar seg entusiastenes gunst i så stor grad at det finnes et lass ulike operativsystemer og menyer for dem. Ett eksempel er HTCs tilnærmet udødelige Windows-telefon HD2 fra 2009, som ... på det på mirakuløst vis faktisk finnes en Android 8.1-versjon for. Det er mulig lyset omsider begynner å gå for den ti år gamle telefonen nå, siden det ikke ser ut til å være Android 9 på vei for den. Enkelte klager også over at minnet i telefonen har begynt å ryke.

Men treffer du en av dagens HD2-modeller, hvilken det enn måtte være, kan du komme til å surfe på andres hobbyutvikling i årevis. Men de færreste telefoner lever i ti år, slik HD2 har gjort.

Feilene i programvaren du risikerer å støte på er også langt mer alvorlige enn de du kan forvente fra mobilprodusenter. At en Galaxy eller en iPhone tidvis bruker litt mer strøm enn den skal er tross alt ikke så krise sammenlignet med at telefonen bare kobler seg fra nettet eller at kameraet slutter å virke.

For de aller, aller fleste vil nok en godt vektet budsjettmobil med god programvare være å foretrekke. Vår anbefaling er fabelaktige Xiaomi Mi A2 eller Nokia 7 Plus, som kjører ren Android rett fra Google, fremfor å tilpasse en Pocophone F1 fra bunnen av.

annonse