Zune er bekreftet

Microsofts nye mediaspiller er ute av sekken. På fredag uttalte Cris Stephenson, en av selskapets markedssjefer, at Zune er på vei. Men mye er fortsatt uvisst om den nye spilleren.

– I dag bekreftet vi et nytt musikk- og underholdningsprosjekt kalt Zune. Under Zune-merkenavnet, skal vi levere en familie med maskinvare- og programvareprodukter, og den første av disse vil være tilgjengelig i år, sier Stepehenson i et intervju med bladet Billboard.

Microsoft har nå satt i gang en reklamekampanje på internett, hvor de gir en liten smakebit på konseptet, uten at de røper noenting om hvordan produktene vil fungere.

Som de mange ryktene har antydet, kommer Zune til å ha Wi-Fi innebygget. Stephenson har i følge News.com sagt til Billboard at Microsoft ser Zune som en bra mulighet til å mikse teknologi og sosialt samvær, slik at brukerne kan utforske og oppdage musikk sammen.

Hvorvidt dette betyr at brukerne kan dele musikk er uvisst. Microsoft har satt opp en blogg som drives av Cesar Mendez, som jobber med Zune. Han skriver at prosjektet skal la folk oppdage ny musikk og underholdning.

Usikker Wi-Fi
Nøyaktig hvordan Wi-Fi-forbindelsen skal brukes er imidlertid usikkert. Det virker heller ikke som om Microsoft har lagt seg på en klar linje i dette spørsmålet. I intervjuet med Billboard, sier Spehenson at de vurderer om spilleren skal kunne laste ned musikk direkte via Wi-Fi, eller om du skal kunne ta smakebiter fra andres spillere.

Dette kan kanskje til og med skje automatisk, uten at du trenger å gå aktivt til verks ved å spørre om å få lov til å sjekke ut den andres musikksamling.

Det er også klart at Zune skal fungere sammen med Xbox, og Spephenson sier at Microsoft har en visjon om at musikk skal kunne spilles av på et bredt spekter av maskiner, som PC-er, spillmaskiner, mobiltelefoner og selvsagt Zune-spillere.

Selv om Microsoft har kommet med uttalelser, er det eneste som er sikkert at Microsoft har et Zune-prosjekt, og at de kommer med én mediespiller i år. I tillegg avsløres det at det vil komme flere mediespillere i Zune-serien, inkludert en videospiller.

Den kommende Zune-spilleren vil ha harddisk, fargeskjerm, og trolig mulighet til å spille av video. Den første spilleren vil være den første av flere spillere under Zune-navnet.

– Ingen fare for Apple
Blant folk som følger med på multimediaindustrien, er den rådende oppfatningen at Zune trolig ikke utgjør noen trussel mot Apples dominans i mp3-markedet. – De er nok ikke glad for nyhetene, sier Nate Elliott i Jupiter Research til BBC News.

Men trolig er det Microsofts partnere, som Creative og iRiver, som alle støtter Microsofts Plays for sure-teknologi, som vil bli utsatt for størst konkurranse, tror Elliott. Det er nemlig ikke klart om Zune vil fungere med partnernes utstyr.

Microsoft har hittil hatt en mer åpen tilnærming til musikkmarkedet enn Apple. Microsoft har stilt seg bak sin Plays for sure-satsing, som er et relativt åpent initiativ hvor alle musikkspillerprodusenter og musikkbutikker som er med i samarbeidet, har fungert om hverandre. Apples strategi har gått ut på å selge musikk gjennom sin egen butikk, og kun tillatte den avspilt på sine egne spillere.

Spørsmålet er om Microsoft nå vil gjøre noe lignende, ettersom de også får egne musikkspillere. – Det vil bli interessant å se om [Microsofts] åpenhet forsvinner med Zune-initiativet, sier Elliott.

– Kan danke ut Steve Jobs
Andre analytikere er mer positive til Zune-prosjektet. Den respekterte analytikern Rob Enderle i Enderle Group, tror Microsoft kan lykkes om de ikke forsøker å kopiere konkurrentene, men heller forsøker å endre markedet.

Enderle mener Microsoft prøver å omringe Apple, og gjøre dem til en delspiller. – Strategien er brilliant, men spørsmålet er om de klarer å fullføre løpet, sier Enderle.

Analytikeren tror Zune kan bli rettet mot mennesker som lager musikk, film og annet innhold. Tjensten kan brukes til å lage statistikk over populære nedlastinger, slik at brukeren kan få anbefalinger om annen musikk hun kanskje vil like. Dermed kan innholdsleverandørene potensielt tjene mer penger på Zune.

Apple er på sin side rettet mot forbrukeren. Om Microsoft klarer å få artister med seg på Zune-bølgen, kan de potensielt skaffe seg masse nytt og eksklusivt innhold. For eksempel kan store artister utgi musikk eksklusivt for Zune.

– Om du klarer å få artistene kollektivt begeistret, vil de være mer kraftfulle enn en Steve Jobs kan være, sier Enderle.

Det har lenge versert rykter om Microsofts egne musikkspiller. Du kan lese mer om disse ryktene i artiklene "Gates snart klar med iPod-rival", "- iPod-killer med trådløs teknologi", "Er dette Microsofts iPod?" og "Møt Microsoft Zune".

(Kilde: news.com, bbc.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen