ZTE Axon føyer seg inn i en liten rekke mobiler som lar deg styre nesten alt selv i kameraappen. Det gir muligheter for å trikse til gode bilder der du ellers ville fått problemer.

Sniktitt ZTE Axon

ZTE Axon føyer seg inn i en liten rekke mobiler som lar deg styre nesten alt selv i kameraappen. Det gir muligheter for å trikse til gode bilder der du ellers ville fått problemer. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

ZTEs topptelefon er raskere enn Galaxy S6

Axon har heftig ytelse, rå lyd og et meget spesielt kamera.

Axon er altså den første ZTE-telefonen fra øverste hylle som kommer til Norge. Men hvordan kan den måle seg mot andre toppmodeller?

Fingerleser har dukket opp i en rekke telefoner etter hvert. Den europeiske utgaven av ZTE Axon har også en slik sensor. Den er plassert rett under kameralinsen på baksiden, og vi oppfatter den som ganske smart i bruk.

Superpraktisk fingersensor

Fingerleseren på baksiden av Axon er alltid aktiv. Legg fingeren oppå, og mobilen åpner seg. Til slutt gjorde vi det uten å tenke på at den var låst.
Fingerleseren på baksiden av Axon er alltid aktiv. Legg fingeren oppå, og mobilen åpner seg. Til slutt gjorde vi det uten å tenke på at den var låst. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fingersensoren er plassert rett under kameralinsene på baksiden, noe som gjør at det er forholdsvis fort gjort å flekke til kameraet. Den er likevel såpass godt markert, og størrelsen på telefonen gjør at pekefingeren på en relativt stor hånd i hvert fall traffer sensoren ganske naturlig. Dette kan skille seg fra hånd til hånd, men vi opplever løsningen som noenlunde ergonomisk.

Det som er spesielt smart med sensoren er at den er aktiv hele tiden. Dermed kan du både aktivere og låse opp mobilen ved å legge en pekefinger på sensorplaten. I praksis venner vi oss til å ta telefonen opp av lommen, lene den på hånden med pekefingeren i riktig område, og å bare gå i gang. Dermed merker vi knapt noe til at telefonen er sikret med biometriske data.

Det har vært en del spørsmål rundt biometriske låser og sikkerhet i det siste. Det kan være verdt å tenke på det finnes flere mobile sikkerhetstrusler. Du kan lage deg så mange passord som du vil, men med mindre du begynner å bruke tærne har du bare ti avtrykk av dette slaget. Litt avhengig av hvordan sensor og avlesing av fingeravtrykk virker, kan du risikere at et lekket fingeravtrykk er usikkert å bruke som telefonlås i overskuelig fremtid.

Under årets Black Hat-konferanse demonstrerte hackere hvordan fingeravtrykk kunne leses rett ut av sensorene i Samsungs Galaxy S5 og HTCs One MaxLes mer om det i denne saken »

Telefonen støtter i utgangspunktet også lås basert på lyden av stemmen til brukeren, og det vil også bli mulig å låse den opp basert på øyeskanning. Denne programvaren har vi foreløpig ikke fått tilgang på.

Som musikktelefon

Det er skikkelig bra lyd i ZTE Axon. Produsenten har inkludert en dedikert forsterker og DAC i telefonen. Det merkes. I testperioden kjørte vi den sammen med Denon D2000, MM400 og Sennheisers Momentum. Samtlige med svært overbevisende resultat.
Det er skikkelig bra lyd i ZTE Axon. Produsenten har inkludert en dedikert forsterker og DAC i telefonen. Det merkes. I testperioden kjørte vi den sammen med Denon D2000, MM400 og Sennheisers Momentum. Samtlige med svært overbevisende resultat.

ZTE skryter av at Axon skal være en super telefon til musikkspilling. Ørepropper fra JBL følger med om du kjøper den i butikken. Vi har foreløpig ikke fått testet disse, men sammen med hodetelefoner fra Sennheiser og Denon låter det hele meget bra. ZTE har valgt å ikke bruke lyddelen som hører til Snapdragon 810-brikken som ellers kjører showet i denne telefonen. I stedet har de puttet inn sin egen dedikerte DAC, eller lydkort om du vil. I tillegg har de lagt inn lydforbedring fra Dolby.

Ett av de mer merkbare resultatene er at telefonen er i stand til å blåse ørene av deg på fullt volum. I et lettdrevet hodesett spiller den ekstremt høyt. I tillegg er lyden umiddelbart luftig og nesten surroundaktig. En tur inn i innstillingene bekreftet raskt at Dolbys lydforbedrer var aktivert. Både en loudness-aktig lydkurve og surroundeffekt var skrudd på.

Det er slett ikke alltid undertegnede har særlig tålmodighet med slike lydforbedrere. Men både Dolbys og DTS' løsninger har blitt markant bedre de siste årene, og den ekstra romfølelsen går ikke på bekostning av kvaliteten ellers, slik de pleide. Dermed får disse innstillingene faktisk en viss verdi, og vi snublet i flere låter som av ulike grunner låt aller best med den virtuelle surroundløsningen aktivert. Mens andre, som ventet, låt best uten.

Lyden i Axon er svært god. Dolbys lydforbedrer skaper en romfølelse som passer en del musikk svært bra. Foreløpig har vi valgt å avstå fra å plage medpassasjerer på t-banen med den innebygde karaokefunksjonen. Hva mener du?! Selvsagt har den en karaokefunksjon.
Lyden i Axon er svært god, og Dolbys lydforbedrer skaper en romfølelse som passer en del musikk svært bra. Foreløpig har vi valgt å avstå fra å plage medpassasjerer på t-banen med den innebygde karaokefunksjonen. Hva mener du?! Selvsagt har den en karaokefunksjon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du har snarveier direkte til lydinnstillingene i telefonen fra musikkspilleren, men funksjonene virker også når du bruker dine egne strømmeapper. Da må du imidlertid inn i den vanlige innstillingsmenyen for å få gjort noe med lyden.

Den medfølgende lydavspilleren er enkel å bruke, og relativt funksjonsrik. Telefonen skal kunne håndtere opptak med inntil 32 bits oppløsning, men slike har vi rett og slett ikke for hånden, og selv mellom 16 og 24 bit strides de lærde om forskjellen faktisk er hørbar på forbrukerutstyr. Uansett får vi spilt av alle testfilene våre i MP3- og FLAC-format på telefonen.

Den har forresten funksjonalitet som skal kunne vise frem sangtekster under avspilling. Den fikk vi ikke til å fungere, men dette er altså tidlig programvare.

Til spill og moro

Innmaten i ZTE Axon skulle være god nok selv for de aller mest krevende spillene, så vi tok ned et par av dem. Telefonen blir litt varm underveis, men ytelsen har vi ikke noe å utsette på. Enkelte av spillene vi installerer velger selv middels innstillinger, og varsler at vi kanskje er litt vel krevende når vi stiller opp til maksimal kvalitet. Like fullt opplevde vi hverken hakking eller annet trøbbel da vi ba spillene om å tegne bildene på sitt mest detaljerte.

Telefonen tålte flere av spillene som var regnet som de hardeste å drive i Google Play. Blant dem bilspillet Asphalt 8, zombiespillet Dead Trigger 2 og sandkassespillet Godus.

Noe annet hadde vi strengt tatt heller ikke forventet. Den kjører tross alt noe av den heftigste maskinvaren som er å finne i butikken.

Menyene i Axon spinner rundt seg selv når vi veksler fra hjemmeskjerm til hjemmeskjerm. En oversiktlig innstillingsmeny er kjekt å ha, men nedtrekksmenyen er bittelitt overveldende.
Menyene i Axon spinner rundt seg selv når vi veksler fra hjemmeskjerm til hjemmeskjerm. En oversiktlig innstillingsmeny er kjekt å ha, men nedtrekksmenyen er bittelitt overveldende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Svært gode måleresultater

Vi legger ikke lenger så stor vekt på ytelsestester. De sier ikke alltid så mye om den praktiske ytelsen, og mobilprodusenter har tidvis jukset med tallene for å oppnå høyere skår. Det er verdt å nevne at ZTE så langt ikke er på listen over selskaper som har blitt tatt for å trikse med disse tallene.

Likevel er det forfriskende at en telefon fra et såpass lite utbredt merke kun blir slått av Samsungs Galaxy S6 i et par av testene, mens den banker alt, inkludert nevnte Samsung-modell, i 3D Mark.

Enkelte vil kanskje trekke frem at skjermen har litt lavere oppløsning enn flere av konkurrentene, men i for eksempel 3D Mark Ice Storm Unlimited tas dette hensyn til, ved at alle mobiler, uansett skjerm, kjører testen i bakgrunnen og i 720p-oppløsning.

Kamera som gir deg full kontroll

Vi tok med oss ZTE Axon ut for å ta noen testbilder.
Vi tok med oss ZTE Axon ut for å ta noen testbilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Fotoappen gir deg full kontroll over bildene uten at menyene blir for rotete.
Fotoappen gir deg full kontroll over bildene uten at menyene blir for rotete. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

ZTE Axon gir deg en kamerapakke vi ikke har sett så mange ganger før. To øyne på baksiden avslører at funksjonaliteten her er litt utenom det vanlige. Det ene kameraet tar bilder med 13 megapikslers oppløsning, mens attåtlinsen kun har en oppløsning  på to megapiksler. Det er likevel tilstrekkelig til å fange inn ekstra fokusinformasjon, slik at du etterpå kan justere på dybdeskarpheten i bildet. Dette gjøres praktisk og enkelt i telefonens fremviser.

Her får du også full kontroll over faktorer som ISO, lukkertid og en virtuell blender, slik at du kan tyne kvalitetsbilder ut av kameraet der telefoner som stoler hardt på automatikk kommer til kort. Lag deg et provisorisk stativ, og ingen forhold er for mørke for Axon. I hvert fall ikke med stillestående motiv.

Vi kommer tilbake med fyldig test

Her lar vi foreløpig vår titt på ZTE Axon ligge. Den tidlige programvaren i vårt eksemplar er nemlig ikke helt ferdig, og med rundt en måned igjen til norgeslansering har ZTE god tid på seg til å pusse på funksjonalitet og ytelse. Foreløpig gjenstår det litt, med noen bugs her og der, så vi sender Axon inn igjen for en oppgradering.

Vi kommer naturligvis nærmere tilbake til ZTE Axon så fort den er ferdig og nærmer seg de norske mobilhyllene. I mellomtiden kan du se et lite knippe bilder fotografert med telefonen i galleriet under.

Sonys kommende toppmodell ser ut til å få heftige spesifikasjoner:
Xperia Z5 blir første mobil med 4K-skjerm »

Testbilder fra ZTE Axon

Testbilde, håndholdt, auto (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Det doble kameraet på baksiden av ZTE Axon betyr at du kan refokusere bildet i etterkant. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde med provisorisk stativ, selvutløser, lang lukkertid og lav ISO. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, auto (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ, full auto, selvutløser. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ, manuell, selvutløser (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ, HDR, selvutløser (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
iPhone 6 Plus presterer slik fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
LG G4 fra stativ, HDR aktivert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
LG G4 fra stativ, HDR auto (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ, selvutløser. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
iPhone 6 Plus fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
LG G4 fra stativ, HDR aktivert (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
LG G4 fra stativ, HDR auto (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

ZTE Axon Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen