ZTE Axon føyer seg inn i en liten rekke mobiler som lar deg styre nesten alt selv i kameraappen. Det gir muligheter for å trikse til gode bilder der du ellers ville fått problemer.

Sniktitt ZTE Axon

ZTE Axon føyer seg inn i en liten rekke mobiler som lar deg styre nesten alt selv i kameraappen. Det gir muligheter for å trikse til gode bilder der du ellers ville fått problemer. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

ZTEs topptelefon er raskere enn Galaxy S6

Axon har heftig ytelse, rå lyd og et meget spesielt kamera.

ZTE Axon

Størrelse: 154,5 x 75,3 x 0,97 mm
Vekt: 168 mm
Skjerm: 5,5 tommer
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 810, MSM8994, 4 x Cortex A53 @ 1,5 GHz + 4 x Cortex A57 @ 2 GHz, 3 GB RAM, Adreno 430
Lagringsplass: 32 GB, plass for MicroSD-kort inntil 128 GB - minnekortet kan erstattes med et SIM-kort nummer to
Operativsystem: Android 5.0.2 med ZTEs tilpasninger
Teknologi: Fingerleser, øyeskanner, dual SIM
Kamera: 13 Mpx + 2 Mpx, dobbelt hovedkamera, dobbel LED-blits 8 Mpx frontkamera
Batteri: 3000 mAh
Pris: Foreløpig ukjent

Da ZTE lanserte sin nye toppmodell, Axon, for en drøy måned siden, hadde vi ikke særlig håp om å få se telefonen her til lands. Flere av de kinesiske mobilprodusentene har hatt for vane å hoppe over Norden, og til dels Europa, med de heftigste modellene. Denne gangen, derimot, varsler ZTE at toppmodellen er på vei. Sannsynligvis kommer den tidlig i oktober.

Vi har fått tilgang på et tidlig eksemplar av utgaven som kommer hit. Det er ikke til å stikke under en stol at det er noen små forskjeller på den og den amerikanske utgaven som opprinnelig ble lansert. Men det spørs om ikke flere av endringene faller i god jord hos kjøperne.

Lavere oppløsning, men plass for minnekort

Hvis vi tar de dårlige nyhetene først. Skjermen har gått ned fra den voldsomme QHD-oppløsningen i originalen til full-HD-oppløsningen som de fleste påkostede mobiler kan skilte med i dag. I tillegg har mengden RAM gått fra fire til tre gigabyte. Det er neppe de mest merkbare endringene, men de er såvisst synlige på et spesifikasjonsark.

De gode nyhetene er at ZTE Axon i europeisk utgave har pådratt seg både fingeravtrykkleser, og plass for minnekort. Hvis du vil kan du hoppe over minnekortet, og sette inn et ekstra SIM-kort i stedet. Spesielt minnekortplassen vet vi det er mange som vil være glade for, og fingeravtrykksleseren kan bety vesentlig bedre sikkerhet. Som et apropos kan vi nevne at støtte for øyeskanning også er på plass. Hvor godt det virker får vi først vite når den endelige testutgaven er på plass. I denne får vi ikke tilgang.

Lekker skjerm, lynrask i bruk og plass for minnekort. Det er mye som er særdeles lovende med ZTE Axon.
Lekker skjerm, lynrask i bruk og plass for minnekort. Det er mye som er særdeles lovende med ZTE Axon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er de to modellene identiske. Det betyr at Axon har de karakteristiske to kameralinsene på baksiden, kraftig Snapdragon-brikke på innsiden, greit med lagringsplass og haugevis av funksjonalitet i menyene. ZTE forteller oss også at lyddelen skal være påkostet, så i testperioden koblet vi til flere ålreite og relativt påkostede hodetelefoner.

Utgaven vi tester ble levert uten de medfølgende øreproppene, som lages av Harman-selskapet JBL. Dermed er de i nær slekt med Harman Kardon, AKG og Infinity, for å nevne noen av de andre selskapene i gruppen. Det er med andre ord typiske lydselskaper som har hatt godt rykte på seg i lang tid, noe som gir grunn til å forvente litt av øreproppene også.

Førsteinntrykket

Utgaven som kommer til Norge er gullfarget.
Utgaven som kommer til Norge er gullfarget. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så det er litt av det vi har å forvente når vi tar en grundigere titt på ZTE Axon, men hva med det umiddelbare?

Telefonen er i all hovedsak bygget i glass og aluminium. På baksiden har den to ruglete felter som skal se ut som skinn, men disse er i plast, og de eneste plastdetaljene vi finner på denne telefonen.

Glasset på forsiden er såkalt 2,5D, altså med en forsiktig bøy rundt kanten hele veien rundt. Effekten er ganske lekker, og det gir telefonen et mer eksklusivt preg.

Den 5,5 tommer store skjermen har ikke fryktelig brede rammer rundt seg, men telefonen oppleves likevel som forholdsvis stor å holde, og fingrene dine skal ha rimelig god rekkevidde for å nå over hele skjermarealet. I motsetning til de fleste andre telefoner på denne størrelsen har vi ikke noen tilgjengelige verktøy for å bruke Axon med bare én hånd. Som vanlig for disse store telefonene er det derfor på sin plass med en anbefaling; finn en butikk og hold telefonen mellom dine egne pølseklyper før du bestemmer deg, eller prøvekjør noe annet på samme størrelse.

Alt i alt opplever vi ikke ZTE Axon om noe verre å holde enn andre store telefoner, så som Apples iPhone 6 Plus. Men så er også den både litt større enn Axon og til dels tungvindt å håndtere.

På neste side tar vi et litt dypere dykk i ZTEs nye topptelefon. Bli med videre »

Gå til side

ZTE Axon Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen