ZTE Blade er NetComs mest populære Android-mobil.
Test
ZTE Blade er NetComs mest populære Android-mobil. (Bilde: Einar Eriksen)

ZTE Blade

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 900/1800/1900 MHz, HSPA 900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 7,2 Mbit, HSUPA 5,76 Mbit, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 med A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid: 4 timer taletid, 8 døgn hviletid
SAR-verdi: 1,35 W/kg

Prosessor: Qualcomm MSM7227-brikkesett med en 600 MHz ARM11-prosessor
Lagringsplass: 150 MB
Minnekort: microSD, 2 GB medfølgende
Arbeidsminne: 512 MB
Nettleser: WebKit-basert fra Google
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP
Nyttefunksjoner: Vekkerklokke, taleopptaker, notater, kalkulator, enhetomregner nettleser, Google Maps
Synkronisering: Exchange, Google

Kort sagt:
dsad
 – Mye teknologi for prisen
 – Rask på nett

dsad
 – Litt treg
 – Kunne gjerne hatt større batteri


ZTE Blade appellerer til de som vil ha en Android-mobil rik på teknologi, altså til et kresent publikum, men som ikke vil betale i dyre dommer. Her har selskapet vært nødt til å finne billige komponenter og produsere telefonen på en effektiv måte.

Ikke topp ytelse

Av minnekapasitet er det 150 MB innebygget for lagring, noe som betyr at minnekortet er nødvendig. I pakken følger det med et på 2 GB. Arbeidsminnet er på 512 MB, noe som er helt godkjent. Det er forøvrig plass til 512 MB på ROM-en, noe som bare er interessant dersom du vil roote telefonen og installere en ny Android-versjon på egen hånd.

Prosessoren er ikke noen toppmodell. Telefonen har Qualcomm MSM7227-brikkesett med en 600 MHz ARM11-prosessor, noe vi blant annet kjenner fra LG P500 Optimus One. I tillegg er det en egen grafikkbrikke av typen Adreno 200 GPU som vi kjenner fra Google Nexus One og HTC Desire.

Dette gjør at telefonen ikke har topp ytelse, men det bør duge til å drive vanlige Android-applikasjoner.

Det har ikke nødvendigvis med maskinvaren å gjøre, men telefonen lugger ofte og det er ikke sjelden at menyene ligger litt bak brukeren. Ofte tar det merkbart med tid før telefonen registrerer den første skjermberøringen, og dermed kan for eksempel forsøket på å panorere nedover i en meny ende med at du gjør et valg. Og det er ikke alltid telefonen registrerer et lett trykk. Spesielt under spilling eller andre ting som krever mye av telefonen sliter den med å registrere korte skjermtrykk.

Hvis vi hører på musikk samtidig som vi surfer på internett begynner musikken å hakke hver gang telefonen jobber mye - noe den typisk gjør når nye sider lastes inn, når vi trykker på lenker og lignende.

Vi håper på at en kommende oppdatering til Android OS 2.2, Froyo, vil gjøre susen for bedre ytelse. Slik telefonen fremstår nå er det ikke bare litt plagsomt for de som er vant til bedre ytelse, men nybegynnere på trykkskjermer vil også kunne synes at responsen svært gjerne kunne vært bedre.

Rask på nett

Blade har Wi-Fi 802.11b/g-standarden, noe som er hakket under de fleste mobiltelefoner i dag som også har n-standarden. Dette betyr veldig lite, men kan føre til ørlite mer ustabilt når dekningen er dårlig og litt kortere rekkevidde.

Over mobilnettet får du inntil 7,2 Mbps nedlastingshastighet og 5,76 Mbps opplastingshastighet (HSUPA kategori 6) der nettet støtter det. Vi skulle gjerne sett en høyere nedlinkhastighet ettersom mobilnettet snarlig støtter 14,4 Mbps mange steder, men det er ikke noe vi forventer i annet enn toppmodeller i dag.

GPS-mottaker er på plass, slik at du kan se posisjonen din med god nøyaktighet i Google Maps når du navigerer, og du kan også laste ned andre navigasjonsprogrammer - for eksempel noe som fungerer bedre til bilnavigasjon enn det Google Maps gjør i Norge per i dag. A-GPS gjør at du ikke trenger å vente altfor lenge før mobilen posisjonerer deg på kartet.

Bluetooth 2.1 + EDR gjør det forholdsvis raskt å overføre filer trådløst, og A2DP-profilen er støttet slik at du kan spille musikk gjennom et trådløst stereohodesett.

Som telefon ...

Lydkvaliteten under samtaler er helt på det jevne, og lyden kan stilles til et helt normalt maksvolum som holder for de aller fleste men kanskje ikke strekker helt til for de som er litt tunghørte.

Kontaktlisten har du i utgangspunktet mulighet til å synkronisere mot Facebook, men når vi trykker "legg til konto" og velger Facebook skjer absolutt ingenting. Vi får altså ikke synkronisert mot Facebook selv om det i teorien skal være mulig.

Av inn-data har du skjermtastaturer av typene vanlig qwerty, qwerty med to bokstaver på hver tast eller vanlig mobiltastaturoppsett i vertikal modus. Holder du mobilen horisontalt er det vanlig qwerty-oppsett som gjelder, inkludert norske bokstaver.

XT9-ordboken fungerer bra, og telefonen retter opp de fleste feil du skriver underveis.

Vi synes imidlertid det er et lite hakk mer knotete å skrive på Blade i forhold til toppmodeller med større og mer presise skjermer. Vi har en tendens til å bomme litt mer på denne telefonen ved bruk av fulltastatur i stående modus.

Google Talk er på plass i Blade, og fungerer godt som en billigere løsning for lynmeldinger enn SMS. Live Messenger-klient er ikke forhåndsinstallert, men er ikke noe problem å installere selv.

Om Blade stråler mye eller lite skal vi ikke fastslå, men oppgitt maksimal SAR-verdi er 1,35 W/kg når du holder mobilen mot hodet. Det er en høy verdi, men maksimale strålingsverdier oppnås bare når dekningen er svært lav. Dette betyr som regel også at telefonen også har godt signalmottak.

Batterilevetid

Batteriet i Blade har en kapasitet på 1250 mAh, noe som står greit til både skjermstørrelse og pris. Imidlertid er bare batterilevetiden oppgitt til åtte døgn hviletid og fire timer.

Dette er urovekkende lave tall, men vi opplevde likevel å kunne bruke telefonen i over to døgn under moderat bruk inkludert surfing, spillig og litt tekstmeldinger og mobilsamtaler. I tillegg var synkronisering aktivert.

Som vanlig i Android viser en måler deg hvilke prosesser eller andre ting som har brukt strøm. Dette er svært nyttig informasjon for at du skal kunne spare strøm der det er rom for det for å få batteriet til å vare lengst mulig. Imidlertid er det litt mangelfull informasjon i Blade i forhold til hva vi er vant med. Av en eller annen grunn er det ikke en egen post for skjerm. I stedet er den informasjonen inkludert i "Android-operativsystem" som dermed innbefatter prosesser nok til at det er "denne prosessen" som i all hovedsak står for strømforbruket, noe som fjerner mye av nytteverdien ved denne funksjonen.

Nettleser

Nettleseren i Blade er "den vanlige" Webkit-baserte fra Google, og dermed oversiktlig og enkel å bruke. Først får du et oversiktbilde over hver nettside, og zooming skjer ved å dobbelttappe på skjermen eller ved å dra fingrene mot hverandre eller fra hverandre.

Vanligvis er nettleseren i Android også rask. Den påstanden stemmer imidlertid ikke for Blade. Her lugger det betydelig, og forholdsvis ofte når vi prøver å bla nedover får ikke telefonen med seg første del av skjermberøringen og ender da med å heller sende oss inn på en av lenkene på nettsiden.

Tilpasning av innholdet til mobilskjermen tar betydelig lengre tid enn i toppmodeller både av Android- og IOS-kalibre, men i en telefon med denne prislappen er ikke annet å forvente.

Det eneste som er plagsomt er altså litt generell lugging. Vi synes telefonen fungerer helt greit til surfing, men det er naturlig at du får en bedre surfeopplevelse i høyere prisklasser.

E-postleser

Blade har støtte for Exchange og alt annet du forventer av e-postfunksjonalitet. Som vanlig i Android ligger det også en egen Gmail-klient med støtte for push-e-post. Ellers er denne stort sett lik den vanlige e-postklienten.

Her støttes e-post i HTML-format direkte, og telefonen har også programmer for å åpne PDF-filer og Office-dokumenter.

Både Office- og PDF-dokumentene åpnes i Documents To Go i versjon 3.0. Dersom du også vil redigere dokumenter på telefonen kan du kjøpe fullversjonen.

Kalenderen i Blade synkroniseres med Exchange eller Google calendar sømløst. Blade har en større og mer høyoppløst skjerm enn sine konkurrenter, så oversikten i kalenderen er absolutt i toppsjiktet i sin prisklasse.

Ellers finner du både lydopptaker, stoppeklokke og alarm i listen over nyttefunksjoner, og en tur på Market kan utvide listen i det uendelige.

Alt i alt ...

... er det ikke til å stikke under en stol at det ikke er noen andre telefoner i denne prisklassen som kan skilte med alle de mulighetene som Blade gir deg. Vi håper det vi opplever av lugging og tregheter i menyene forsvinner i en oppdatering til Android OS 2.2, men uansett er dette noe vi kan leve med hvis vi vil ut med intet mer enn 1500 kroner for en ny mobiltelefon.

ZTE Blade med abonnement

ZTE Blade

ZTE Blade med abonnement

ZTE Blade

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen