Kommer det en ZTE-telefon med Firefox-OS om tre uker? (Bilde: Montasje, Amobil.no)

Firefox-mobilen kan komme om tre uker

ZTE «bekrefter» også Galaxy Note-konkurrent.

Slik ser ZTEs invitasjon til produktlansering ut.
Slik ser ZTEs invitasjon til produktlansering ut.

Mobilprodusenten ZTE sendte akkurat ut sin innkalling til lansering under mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona. I pressemeldingen fikk vi to svært interessante hint om hva som kommer. Produsenten avslørte nemlig Twitter-emnene de venter at folk vil bruke under lanseringen, som går av stabelen 25. februar.

De to enkle og megetsigende emnene er; #GrandMemo og #ZTEMozilla. Det er muligens det siste av de to som er aller mest interessant.

Mozilla er selskapet som står bak nettleseren Firefox, og deres mobilsatsing har variert litt i styrke de siste årene. Det tok blant annet lang tid fra de første hintene om en mobil Firefox-versjon dukket opp, til en brukbar versjon så dagens lys. De siste årene har det imidlertid kommet og gått rykter om en Firefox-telefon.

Les også: Test av Firefox for Android

Boot to Gecko

Nå kan det altså se ut til at Mozilla og ZTE har et samarbeid på gang, rundt ett år etter at vi tok en titt på Mozillas operativsystem Boot to Gecko.

Gecko er visningsmotoren i Firefox. Enkelt forklart er det den som tar seg av å tegne opp nettsiden når du ber om den i nettleseren. Den er en konkurrent til Webkit som fins i mange av dagens mobile nettlesere, og stammer i utgangspunktet fra den gamle nettleseren Netscape.

Nettlesermenyer

Det betyr at selve menyene i Boot to Gecko har mye til felles med sidene du laster inn i en nettleser. Her er utviklingen gjort i HTML, JavaScript og CSS. Det betyr ikke nødvendigvis at operativsystemet ikke er kraftig – under panseret ligger nemlig en Linux-kjerne, akkurat som i Android og flere andre operativsystemer.

Foreløpig vet vi ikke mer enn ZTE har avslørt, og et emneord på Twitter sier ikke allverden. Det kan like fort tenkes at ZTE vil slippe en telefon med Firefox som standard nettleser.

At Mozilla selv skal ha en lansering dagen før, bidrar ikke til å stagge nysgjerrigheten vår.

Slik ser kommende ZTE Grand Memo ut forfra.
Slik ser kommende ZTE Grand Memo ut forfra.Foto: Engadget.com
... og slik ser den ut bakfra. Her ved siden av toppmodellen ZTE Grand S.
... og slik ser den ut bakfra. Her ved siden av toppmodellen ZTE Grand S.Foto: Engadget.com

Kjempetelefonen Grand Memo

Grand Memo har alt dukket opp på en messe i Asia i forkant av Mobile World Congress. Vi leser pressemeldingen som en bekreftelse på at dette blir en av de viktigste modellene fra produsenten under årets mobilfest i Barcelona.

Les også: Grand Memo er ZTEs Galaxy Note-konkurrent

Telefonen skal ha en HD-skjerm på 5,7 tommer, samtidig som den er svært tynn og godt spesifisert. På innsiden skal den ha den raskeste av Qualcomms systembrikker, med fire prosessorkjerner og en klokkehastighet på 1,7 GHz.

Rimelig og lynrask?

Hvis det vi har hørt om den så langt stemmer, vil den imidlertid ikke ha noen spesifikasjoner som går veldig langt utenpå konkurrentenes store telefoner. Samsung har sin digitale skjermpenn i Galaxy Note-modellene, og Huawei har en skjerm som fungerer selv om du har hansker på i sin Ascend Mate.

I praksis kan det bety at Grand Memo blir en relativt rimelig og lynrask telefon hvis den kommer til det norske markedet.

Les også: Sniktitt på toppmodellen ZTE Grand S

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen